Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Työpaikka avoinna - yli kolmikymppiset älkööt vaivautuko hakemaan

Mitenhän käytännössä toteutuu hallituksen kaavailema alle 30-vuotiaiden määräaikaisten työsuhteiden mahdollistaminen ilman perusteluja kolme kuukautta työttöminä olleille? Tämähän on otettava huomioon jo työpaikkahaussa eli ilmoituksesta tulee käydä ilmi, että paikka on tarkoitettu vain alle kolmikymppisille, koska määräaikaisuutta ei olla perusteltu eikä siihen ole välttämättä olemassa normaalisti vaadittavaa syytä.

Tarkoitus on selkeästi hyvä, mutta toisaalta asiaa ei tunnuta mietityn tasa-arvoisen kohtelun kannalta.

Vaikea arvioida,  miten tämä tulee näkymään työmarkkinoilla. Jossain määrin työttömien osalta syntynee työmahdollisuuksia, joihin vain alle kolmekymppiset voivat hakeutua. Tämä voi avata useampia työpaikkoja, mutta työmarkkinoiden kannalta melkoisia haasteita kohtaaville yli viisikymppisille ovet voivat sulkeutua osasta työpaikoista.

Suomessa on edelleen olemassa mekanismeja työkyvyttömyyseläkemaksujärjestelmässä, jotka vaikeuttavat yli 53-vuotiaiden työllistymistä erityisesti keskisuuriin ja suuriin yrityksiin. Työnantajan riski joutua maksamaan suurempia maksuja vaikuttaa myös siihen, että tuotannollistaloudellisista syistä tehtävissä joukkoirtisanomisissa viisikymppiset joutuvat usein irtisanomisten kohteeksi. Työnantajalle on näiden maksujen ja muodostuvan riskin myötä kannattavaa kohdistaa irtisanomiset vanhempiin työntekijöihin. Esimerkiksi Ruotsissa on tilanne päinvastainen eli siellä on voimassa first in last out -periaate, jossa vanhempia työntekijöitä suojellaan joukkoirtisanomisissa.

Tästä ei ole viime aikoina juuri ollut puhetta, mutta kansanedustaja Jyrki Kasvi kuvasi tätä problematiikkaa blogissaan taannoin.

Työurien pidentämiseen liittyvien kauniiden puheiden kupeeseen kaivattaisiin aitoja toimia myös nuorten lisäksi toisen haastellisen ryhmän eli yli viisikymppisten työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi. Ei välttämättä tarvita erikoissäännöksiä, mutta ainakin heidän tulisi olla samalla viivalla muiden kanssa ilman, että erilaiset työkyvyttömyyseläkemaksut eriarvoistavat.

Itse vierastan kovin ikään perustuvaa eriarvoistamista - toki myös muihin syihin perustuvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nojaa, missä määrin ne alle kolmekymppiset ja yli viisikymppiset nykyäänkään kisaavat samoista työpaikoista. Eiköhän tämä veivaus tavoittele lähinnä sitä osaa alle kolmekymppisistä, joilla on vaikeuksia päästä siihen ensimmäiseen duuniinsa, kun aiempia näyttöjä ei ole.

Tuo Ruotsin first in - last out -periaate tarkoittaa käytännössä sitä, että nuoremmat toimivat suhdannepuskurina (ei niin kätevää monestakin pidemmän aikavälin haasteesta käsin tarkasteltuna) ja parhaimmillaan johtaa siihen, että parin taantuman jälkeen yritysten henkilöstörakenne on täysin vinoutunut.

Iäkkäämmän työntekijän palkkaamisesta koituva taloudellinen riski lienee se todellinen syy, ja ratkaisun avain.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikkapa itselleni tutulla ICT-alalla kisaavat hyvinkin. Se mitä uudistus tavoittelee ei välttämättä kuvaa sitä, miten sen mahdollisuuksia todellisuudessa tullaan käyttämään.

Ruotsi tuntuu pärjänneen kuitenkin tuolla periaatteella varsin hyvin. Eihän se ole absoluuttinen sääntö s.e. osaamista eikä muita tekijöitä otettaisi lainkaan huomioon. Kuitenkin vaaditaan vahvemmata perusteet. Suomessa massairtisanomiset ovat helpoimpia toteuttaa koko Euroopassa, joten tämä on luonut meille suuren määrän yli viisikymppisiä työttömiä, joiden työllistyminen on vaikeaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Yksi taso lisää ikärasismin portaisiin. On näitä muuallakin, esimerkiksi työllistämistuissa.

Perimmäinen tavoite taitaa kuitenkin olla saada tämä käytäntö ennen pitkää läpi työmarkkinakentän, ehkä vielä suuremmilla joustoilla kuin tämä nyt esitetty. Turvattomuus tekee työläisen nöyräksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin siinä voipi käydä. Itse veikkaan, että kun Mykkänen on väläytellyt muutoksia yt:n kautta tehtyihin joukkoirtisanomisiin, niin samalla vaihtokauppana irtisanominen henkilökohtaisista syistä tulee helpottumaan kaikilla yrityksillä. Loppuvuodesta selvinnee olenko veikkauksessani oikeassa.

Työntekijöiden turvattomuus lisääntyy eikä se ainakaan tavoiteltuja työn perässä muuttamista edistä. Koeaikahan on nykyään max 6kk, jona aikana voi suoraan irtisanoa. Pienille yrityksille tulee nyt kevennetyt perusteet. Veikkaan että melkoinen kynnys alkaa olla vaikkapa myydä kotinsa ja muuttaa toiselle paikkakunnalle pienyrityksen tarjoaman työn perässä.

Turvattomuus lisääntyy - ja se on tutkitusti tärkein työhyvinvointiin vaikuttava tekijä ja sen lisääntyminen kyllä vaikuttaa myös työsuoritteisiin sekä sitoutumiseen yritykseen. Kenties pelolla johtaminen kääntyy jälleen nousuun?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Saattaa tosiaan olla, että maassamuutto hiljenee työmarkkinoiden muuttuessa entistä epävarmemmiksi. Maakuntien kannalta se saattaa pitkässä juoksussa olla onneksi, koska täältä pohjoisesta monet muuttavat nykyään sen vuoksi, että sesonkityötä ei ole vuosittain kuin ehkä puoleksi vuodeksi.

Tulevaisuudessa moni saattaa laskea, että parempi pelata varmaan päälle pätkätyöläisenä kotiseudulla kuin lähteä maailmalle asumaan kalliisti jopa enemmän epävarmoihin olosuhteisiin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuota..miten vaikea on keksiä peruste määräaikaisuudelle. Ihmisten pitäisi vain ymmärtää vaatia hinta sille määräaikaisuudelle. Mutta ei..sehän tässä perimmiltään ongelma on.

Tomi pohdiskeli kuinka paljon 30vee ja 50vee samojen hommien perässä..no aika paljon aktiivimallin jälkeen. Mitä tulee näyttöihi työelämässä,niin yrittäjänä viittaisin kintaalla sellaisille,koska valtaosalla ei ole mitään näyttöä minkä voisi osoittaa. Eri taloissa työkulttuurit vaikuttaa niin paljon siihen todelliseen työnkuvaan,että kokonaisuus jää paljastumatta siihen pisteeseen asti,kun pitäisi alkaa uudessa paikassa niitä hommia tekemään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tähänhän hallituksen toimet helposti johtavat. Jos yrityksen on tehtävä valinta 31-vuotiaan ja 29-vuotiaan väliltä, niin eipä tuota tarvitse kovin pitkään miettiä, kumman yritys heistä palkkaa. Melko älytöntä, että luodaan tällaisia eriarvoistavia ikärakenteita työelämään, joka on muutenkin raadollistunut valtavasti kuluvan vuosikymmenen aikana. Pyhittääkö tarkoitus keinot?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aika kylmää kyytiä tulee työoikeuden proffalta. Tuskin menevät ehdotukset läpi.

Professori hallituksen uusista työllistämiskeinoista: Aktiivimalli on vain muurahaisenpissaa tähän verrattuna
#uutisvahti

https://yle.fi/uutiset/3-10157542

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset