Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kumpi on oikeassa, pääministeri Sipilä vai työoikeuden professori Koskinen?

Sipilän hallitus kertoi kahdesta varsin erikoisesta ratkaisusta eli irtisanomisen helpottamisesta alle 20:n hengen yrityksissä sekä mahdollisuudesta palkata alle 30-vuotias kolme kuukautta työttömänä ollut henkilö määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perustetta. Hallitus kertoo etteivät nämä ole vastoin kansainvälisiä lakeja tahi tasa-arvoa. Työoikeuden professori Koskinen vaikuttaisi olevan vahvasti eri mieltä Ylen artikkelissa.

Irtisanomisen helpottaminen alle 20 henkilön yrityksissä

Tarkka sisältöhän on vielä valmistelematta, mutta Koskisen mukaan tämä tulee törmäämään varmasti kansainvälisiin ja suomalaisiin työoikeuden pykäliin. Muutos koskisi arviolta noin 270 000 yritystä, mikä vastaa noin 99 prosenttia kaikista Suomen yrityksistä. Laajuuden vuoksi asiaa tarkasteltaneen työoikeudellisena kysymyksenä eikä professori ainakaan ole keksinyt, miten tätä ei katsottaisi työntekijöitä syrjiväksi.

Itselläni on osin tunne siitä, että pienet yritykset eivät tunne kunnolla lainsäädäntöä henkilöperusteisen irtisanomisen osalta ja perustavat näkemyksensä joihinkin kauhutarinoihin sekä yksittäistapauksiin.

Nykyäänkin on aika monista syistä mahdollista irtisanoa - ensin on toki tarpeen varoittaa työntekijää ja antaa mahdollisuus korjata toimintaansa. Sen jälkeen moninaisista syistä on henkilön toimintaan tai toimimattomuuteen perustuva irtisanominen ihan mahdollista.

Irtisanominen on mahdollista mm työvelvoitteen laiminlyönnin, huolimattomuuden, puutteellisen ammattitaidon, sopimattoman käytöksen, luvattomien poissaolojen, luottamuspulan tai alkoholin käytön johdosta. Keinoja kyllä on kunhan osoittaa asian riittävällä tavalla.

Lopullinen lain tai asetuksen teksti näyttänee millainen tästä tulee. Työntekijöiden turvattomuus lisääntyy eikä se ainakaan tavoiteltuja työn perässä muuttamisia edistä. Koeaikahan on nykyään max 6 kuukautta, jona aikana voi suoraan irtisanoa ilman perusteita. Pienille yrityksille tulee nyt kevennetyt perusteet myös sen jälkeen. Veikkaan että melkoinen kynnys alkaa olla vaikkapa myydä kotinsa ja muuttaa toiselle paikkakunnalle pienyrityksen tarjoaman työn perässä.

Turvattomuus lisääntyy - ja se on tutkitusti tärkein työhyvinvointiin vaikuttava tekijä ja sen lisääntyminen kyllä vaikuttaa myös työsuoritteisiin sekä sitoutumiseen yritykseen. Kenties pelolla johtaminenkin kääntyy jälleen nousuun?

Alle 30-vuotiaalle kolme kuukautta työttömänä olleelle määräaikainen työsuhde ilman muita perusteita

Tähänkin Koskinen ottaa vahvasti kantaa:

"Euroopan unionin säädösten mukaan perusteettomiin määräaikaisiin työsuhteisiin pitää olla jokin erityinen syy. Niitä ovat pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen ja yli 68-vuotiaiden palkkaaminen, ei alle 30-vuotiaan palkkaaminen."

"Koskinen kysyy hallitukselta, mikä on se erityinen syy, jolla direktiiviä ei tarvitse soveltaa tässä tapauksessa. Perusteetonta määräaikaisuutta voi soveltaa vain rajatulle ryhmälle. Nuorten kohdalla syy voi ollakin, mutta kolmekymppiset eivät ole nuoria."

Itse kyllä jaan tämän näkemyksen ja ihmettelin tätä ratkaisua eilisessä blogissani Työpaikka avoinna - yli kolmikymppiset älkööt vaivautuko hakemaan.

Raja on erikoisesti asetettu ja voi käytännössä johtaa omituisiin tilanteisiin rekrytoinneissa.

Tuleeko jälleen lait vastaan?

Koskisen veikkaus on, että molemmat ehdotukset eivät ainakaan nyt kuvatun laisina mene läpi. Irtsianomissuojan heikentämisen osalta hän arvioi 99,9 prosentin varmuudella, ettei noin korkea raja eli 20 henkilön yritykset toteudu. Mikroyrityksille suunnattu ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen suunnattu muutos saattaisi läpäistä EU:n seulan.

Ilman perusteluja tarjottavalle määräaikaisuudelle ei hänellä vaikuta olevan esittää muutosta, jolle sen voisi edes kuvitella menevän läpi.

Nähtäväksi jää toteutuvatko nämä riihen päätökset vai pääsevätkö lopulta peruttujen päätösten pitkälle listalle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi
Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Tämä ei ole luottamuskysymys. Tämä on lainkäyttö-, laillisuus- ja lainvalmistelukysymys

Jos laki menisi tällaisena läpi, siihen voi hakea ennakkopäätöstä EU:lta.

Jos ristiriidassa direktiivin kanssa, lakia tulee muuttaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näinhän se on, mutta tässä vaiheessa ollaan vielä erilaisten väittämien tasolla ja joudutaan puntaroimaan kuka mahtaa olla oikeassa.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #8

Lakiasioissa ja etenkin työoikeudessa Koskinen on ammattilainen, joten hänen sanomisella on painoarvoa.

Mielenkiintoinen tapaus taasen hallituksen tiimoilta. Työpaikkoja tuokaan suunnitelma ei tule lisäämään.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Etpä tietenkään. Mielestäsi työoikeuden professorilla on vähemmän tietoa kuin sinulla ilmeisesti.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Niko lienee epäilyksineen oikeassa. Pienissä yrityksissä ainakin takavuosina oli melko yleistä työhön liittyvien sopimusten ja lakien huono tunteminen. Sekä niiden noudattaminen ja soveltaminen . Kokemusta on työntekijöiden luottohenkilönä. Voihan olla, että asiassa on viime aikoina tapahtunut edistystä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yrittäjät antavat ainakin mielenkiintoisia kommentteja:
"Seppänen sanoo, että työntekijän luonne ei aina välttämättä selviä koeaikana.
– Työntekijän koeaika kuluu usein työhön perehdyttämisessä ja vasta aidot työtilanteet näyttävät, miten henkilö parjää konfliktitilanteissa, Seppänen selventää."

https://yle.fi/uutiset/3-10157640

Olisinpa itse joskus saanut 6 kuukautta pääosin perehdyttämistä... Komein muisto on, kun menin tietotekniikkataloon konsultiksi ja mentyäni sinne aloittamaan klo 9 maanantaina olin jo klo 11:30 asiakkaalla ja jäin sinne tekemään ohjelmointiduunia. Ihmettelen missä nykyään pystytään pitämään joku 6 kuukautta perehtymismoodissa.

En nyt ole ihan varma näiden väitteiden todellisuudesta ja joka tapauksessa irtisanominen on varsin laajalti mahdollista kunhan opettelee, miten se tehdään lain vaatimalla tavalla. Pahaa pelkään että pienessä yrityksessä näiden osaaminen ei edelleenkään ole kovin kummoisella tasolla, mutta onko oikea ratkaisu tämä onkin sitten toinen kysymys.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikä on tämä trendi yrittää saada lakeja voimaan vastoin perustuslakia? Nyt on jo erittäin monta ihan hilkulla perustuslain mukaista lakiehdotusta tyrkyllä voimaansaatettaviksi laeiksi - ja niistä isoimmat tottakai nyt sote- ja maakuntauudistusta koskevia, mm. sotepisteytys.

Nyt on samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä mm. biopankkia koskevat lait, joista olisi tarkoitus saada myös perustuslakiavaliokunnan lausunnot. Näistä biopankkiasioista ei olekaan meille kansalaisille kerrottu vielä mitään, vaikka nekin on kaavailtu saatettavan voimaan jo nyt kesällä?!

Ei ihme, että perustuslakivaliokunnassa tarvitaan jo korvatulppia, jos tällainen tykitys on siellä menossa!

Onko tässä taktiikkana saada perustuslakivaliokunta niin turvoksiin käsiteltävistä asioista, että kun ollaan juhannuksessa, niin kaikki käsittelyssä olevat lait hyväksytään ihan vain sitä syystä, että lopen väsyneinä päästään raahautumaan kesälomalle...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lomadeadlinehan on aina toimiva, sillä on kautta aikojen sekä politiikassa että yrityselämässä tehty paljon huonoja päätöksiä - toki joskus ihan hyviäkin.

Rimaa hipoen yli tuntuu olevan uusi trendi. Joissain on törmätty suoraan siihen ja korjattu sitten. Sotessa lienee kolmas ja ratkaiseva yritys - kolme rastia sarakkeeseen tai jatkoon.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Perustuslakia koskeva uudistus olisikin seuraavan hallituksen ja eduskunnan reformilistalla yksi tärkeimmistä asioista, jotta Suomeen saadaan perustuslakituomioistuin ja kunnollinen laillisuusvalvonta. Sellainen perustuslakituomioistuin, joka on täysin riippumaton vallan kolmijaosta ja jolla on täysin riippumaton tuomiovalta ja sen päätöksiä on noudatettava välittömästi riittävän rangaistuksen uhalla, kun päätös astuu voimaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tässä nyt on vissi ero työoikeuden proffessori Koskinen tulkitsee lakia ja pääministeri Juha Sipilän hallitus säätää lait tulkittavaksi Koskiselle.

Näin yksinkertaista tämä on elikä esim. mitä muuta voi taksiyrittäjä tehdä jos taksirenki polttaa korttinsa rattissa puhaltaessaan promileja pilliin kuin lopputili.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Selvät tapaukset ovat oma juttunsa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ja siinä on vissi ero, että Sipilällä ei tunnu olevan juurikaan ymmärrystä, mitkä lait EU:n sekä kansallisella tasolla rajoittavat lakien säätämistä. Lukuisat törmäykset tasa-arvoon liittyviin asioihin sekä perustuslakiin lienevät sinunkin tiedossasi.

Taksiyrittäjän on mahdollista irtisanoa nykyäänkin. Oikeuskäytännössä on katsottu, että vapaa-aikanaan törkeään ratti­juopumukseen syyllistynyttä henkilöä ei saa irtisanoa selvittämättä, voidaanko henkilö sijoittaa toisen tyyppiseen työhön, jossa ajokortti ei ole välttämätön. Kun kyseessä on taksiyrittäjä, niin muita tehtäviä ei taida olla, joten irtisanomisen perusteet täyttynevät.

Vai onko sinulla asiasta jotain muuta tietoa osoittaa? Paljonko näitä tapauksia on? Mukava olisi jos laittaisit jotain evidenssiä mukaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos minulta kysyit, niin en sen tarkemmin tiedä muuta kuin mitä olen törmännyt työssäni rattijuoppoihin ja vaikeuksiahan niille tulee, jos työssä tarvitsee ajokorttia. Kyllä hyvälle työntekijälle yrityksissä yritetään löytyy korvaavaa työtä siksi aikaa, kun kortti on hyllyllä, jos on mahdollista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #23

Simoselle tuo oli osoitettu. Tuolla muuten Rinne kertoo kuinka kuski voidaan myös lomauttaa..

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246250-antti-rinn...

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Hyvää pohdintaa. Nythän ministeri Lindström ehti jo kuvaamaan tilannetta puhuen tahtotilan ilmaisemisesta ja siitä, "jos saadaan lainsäädäntö läpi".
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246244-potkujen-e...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos, saattaapi olla ettei kuningasideat olleet niin kovin pohdittuja. Lindströmin lievennys vaikuttaa jo vähän siltä, ettei olla oikein selvitetty asioita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tässä voi käydä myös niin, että työntekijät alkavat vieroksumaan alle 20 työntekijöiden yrityksiä heikon irtisanomisuojan vuoksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noinhan ei voi käydä,koska aktiivimalli.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Granlund ei ole tainnut lukea tutkimuksesta, jonka mukaan pk-yritykset ovat työntekijän kannalta turvallisempia kuin suuryritykset. Eikä varmaankaan sitäkään, että 8-90% uusista työpaikoista ovat syntyneet pk-yrityksiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Totesin juuri, että tuo irtisanomisen helpottaminen syö sitä turvallisuuden tunnetta jota pk-yrityksissä nyt tunnetaan.

Mikko Virta

Hmm, kumpi on oikeassa ?
Aikaisemman rekordin perusteella en löisi vetoa Sipilän puolesta kun lakiasioista on kyse.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pienyrittäjillä saattaa olla vaikeaa löytää hyviä työntekijöitä, jos ei tarjota parempaa palkkaa. Kilpailu hyvistä työntekijöistä on kovaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En oikeastaan tätä kohua ymmärrä. Asioista halutaan tehdä vaikeita ja pelotellaan.

Jos otetaan perusyrittäjä, niin asia on aikalailla yksinkertainen. Jos työntekijä ansaitsee palkkansa, jos hän sopeutuu työyhteisöön, ja firmalla riittää töitä, niin hyvin turvattu hänen työpaikkansa on.

Tietenkin on olemassa yrittäjiä, jotkatemppuilevat, mutta heitä on, oli laki mikä tahansa. Aivan samalla tavalla on työntekijöitä, jotka venkuloivat ja ovat työnantajaansa vastaan.

se varmaan pitää paikkansa, että kaikki ei pk-yrittäjät eivät pykäläntarkasti joka lakia tunne. Niin paljon kaikenlaista pykälää ja määräystä yrittäjille tulee, että jos jokaiseen perinpohjin tutustuisi,
niin varsinaista työtä ei ehtisi lainkaan tehdä!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Miksikö tästä nousu kohu? Minäpä selitän omasta näkökulmastani.

Hallitus tuli esille epämääräisellä päätöksellä alle 20 henkilön yritysten henkilöstä johtuvan irtisanomisen helpottamisella osaamatta kertoa siitä oikein mitään muuta. Pääministeri alkaa selvitellä julkisuuteen kertomalla mikä hänellä oli ajatuksena.

Nopeasti selviää, että hänen kuvaamassaan tilanteessa irtisanominen tai lomautus on hyvin tehtävissä nykyisellä lainsäädännöllä. Tästä herää kysymys, että ymmärtääkö Sipilä edes mikä tilanne on nyt ja kuinka laki toimii?

Myö sinun blogissasi esittämä on hyvin hoidettavissa nykyisellä lainsäädännöllä: "Tiedän työntekijän jonka bruttopalkka on 2500 euroa ja hänen laskutuksensa saattaa olla 500 euroa kuukaudessa."

Linkin takaa voit katsoa eri syitä, joilla tämä tehdään lakien mukaan.

https://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Esimerkiksi seuraavaa hyödyntäen: "Kuitenkin jos työntekijän soveltuvuus ja ammattitaito on jostakin syystä olennaisesti alentunut työsuhteen aikana, voi työnantajalle muodostua irtisanomisperuste. Irtisanomisperuste voi myös muodostua, varsinkin pienemmissä yrityksissä, jos työntekijä ei kerta kaikkiaan sovellu työpaikan työyhteisöön. Työntekijältä edellytetään ammattitaidon lisäksi riittävää aktiivisuutta. Siten työntekijän aikaansaamattomuus voi synnyttää irtisanomisperusteen."

Julkisuuteen on tullut yrittäjien edustajia, josta mm ylen uutisessa kerrotaan:
"Kun katsotaan kansainvälisesti esimerkiksi verrattuna Saksaan, Suomessahan on korkeampi kynnys irtisanoa työntekijä henkilöperusteisella syyllä, Suomen yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo."

Toistaiseksi kukaan ei ole onnistunut kertomaan, miten ne eroavat. On vain olemassa yleistoteamus, jota ei olla mitenkään osoitettu todeksi. Yhä enemmän vaikuttaa siltä, että on kuunneltu taas jotain lobbaria tietämättä itse edes nykytilaa tai edes oikeita ongelmakohtia.

Näissäkin kesksuteluissa yleisesti pasitaa läpi se, että tietoo perustuu vaien esitettyyn hokemaan, että Suomessa irtisanominen on vaikeaa.

Meillä on siis epäselvä päätös, jonka sisältö on pääosin tuntematon eivätkä sen tekijät tunnu ymmärtävän edes nykyistä lähtötilannetta. Lisäksi se vaikuttaisi olevan sekä kansallisten että kansainvälisten lakien vastainen.

Ammattitaidotonta puuhastelua.

Siitä kohu.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Palkan haluajia on varmaankin paljon, niitä jotka haluaa tehdä töitä on vähän, kokemuksesta tiedän että työntekijän hankkimisessa on niin kova työ että niin pöljää työnantajaa ei ole olemassakaan joka hyvälle työntekijälle antaa lopputilin, jos niin tekee on pian entinen työnantaja.
Pitäisikö lopputilikin antaa oikeuden päätöksellä, jo on maailma mallissaan ??

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eipä noita taideta pääsääntöisesti nykyäänkään oikeudessa päättää kuin todella harvoin, kun työantajaa epäillään lain rikkomisesta.

Kuten totesin jo aiemmin, niin nykyinen laki antaa kyllä mahdollisuuden huonon työntekijän potkuille.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Emmää noista politiikoista luota yhteenkään mutta toi mikä tuppaa kuvassa sun syliin siihen määkyllä luottaisin Terv tpivaari

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juu, siihen ja toiseen samanmoiseen voi luottaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset