Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kokoomuksen Eero Lehden sidonnaisuudet ja maan tapa

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Eero Lehti ponnahtaa esille jatkuvati Ylen MOT-ohjelman tekemisssä uutisissa, mutta kaupallisen median osalta näin ei tapahdu ollenkaan. Mies on monessa mukana ja hengästyttävää sidonnaisuuslistaa katsoessa ei voin kuin ihmetellä, miten hän kerkeää kansanedustajan hommaansa hoitamaan. Pikavilkaisulla käytettyjen puheenvuorojen sekä aloitteiden osalta ei kovin kummoisesti.

Ylen MOT tänään - HOK-Elannon toiminta

Ylen MOT kertoi mm seuraavaa kaiken muun varsin pöyristyttävän Skanskan ja HOK-Elannon toiminnan lisäksi:

"Tässä käy ilmi, että nykyinen toimitusjohtaja Liimatainen ja hänen edeltäjänsä Matti Niemi kävivät työmatkalla myös yksityisillä talokaupoilla.  Osuuskauppamiehet matkailivat Floridassa juuri ennen lahjustutkinnan käynnistymistä. Matkan maksoi osuuskauppa, ja isäntänä toimi kansanedustaja ja Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eero Lehti."

Väittämänsä mukaan nämä HOK-Elannon herrat kävivät tutustumassa paikallisiin kauppakeskuksiin ja talokaupan mahdollisuus ilmaantui juuri ennen lähtöä ja kuulemma kalastamassa eivät olleet vastoin kerrottua koko päivää.

Jutussa selviää varsin hienosti kuinka HOK-Elannon johto ja yhteistyökumppanit käyvät vain kaukomailla katsomassa kauppakeskuksia - mikään lähimaista tai Euroopasta ei kelpaa.

Uskokoon selitykset ken tahtoo - katsokaa ohjelma tai lukekaa käsikirjoitus.

MOT:n ohjelma Nuorisosäätiöstä ja jälleen Eero Lehti

Maaliskuussa MOT kertoi Nuorisosäätiön touhuista ja jälleen yhtenä ponnahti esille Eero Lehti ja siitä kirjoitettiin oma artikkeli: Eero Lehden ”unohtama” virolaisyritys, veroparatiisikytkös ja rakennusyhtiön veropetosepäily – satojen firmojen miehellä on poikkeukselliset verkostot.

Artikkelissa kerrotaan muunmuassa seuraavaa:

"Myöhemmin Lehti lähetti sähköpostia. Lehden mukaan hän omistaa yhtiön, joka taas omistaa Viron-asunnot. Omistus on vain jäänyt ilmoittamatta Virossa rekistereihin yli puolentoista vuoden ajan."

“Viron yhtiö Brave Capital on varainhoitoyhtiö, joka hallinnoi omistamaani yhtiötä. Omistukseni ei näy Viron rekisterissä, koska käynti notaarilla on jäänyt tekemättä. Nyt olen menossa parin viikon kuluttua sen tekemään”, Lehti kertoi.

"Lehti ei ole ilmoittanut Viron tai Yhdysvaltojen -yhtiöitään myöskään kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksessaan. Kansanedustajan on kerrottava sidonnaisuuksista, “joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa edustajana.”

Avainkysymys tässä lienee kansanedustajien itselleen säätämä laki, jonka mukaan arvionti “merkittävien” sidonnaisuuksien ilmoittamisessa jää kansanedustajien omalle vastuulle. Sama pätee kunnanvaluutettuhihin, onhan hän myös pitkäaikainen Keravan kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Eero Lehden sidonnaisuudet omien ilmoituksiensa mukaan

Sidonnaisuuksia muuten riittää ja en voi kuin hämmästellä mihin kaikkeen tämä kansanedustaja kerkiää. Eduskunnan sidonnaisuudet löytyvät täältä ja Keravan kaupungille ilmoitetut täältä. Jossain määrin hämmentävää on, etteivät nämä ole yhteneväiset.

Esimerkiksi Keravan ilmoituksessaan Lehti kertoo pörssiosakkeita olevan  2,3 miljoonaa euroa ja rahastosijoituksia 6 miljoonaa euroa. Kohteitaan hän ei erittele, mikä tekee arvioinnin esteellisyydestä vaikeaksi.

Eduskunnan ilmoituksessaan rahastoista ei taas kerrota mitään - ei edes olemassaolosta. Esimerkiksi Taalerin kautta voit omistaa suoraan tuulivoimarahastoa, joten syntyisikö siitä esteellisyys päätöksiin? Emme tiedä.

Milloin syntyy esteellisyys?

Kaikki näihin asioihin liittyvä lainsäädäntö on ilmeisen tarkoituksellisesti tehty epämääräiseksi ja edellyttää "omaa harkintaa". Eikä oman harkinnan pettämisestä tietenkään rangaista.

Onko Eero Lehti esteellinen hallituksen ehdottaessa työvoimapalveluiden siirtämistä suurelta osin kaupallisille toimijoille, kun hän on yhden suurimman henkilöstöpalveluyrityksen Eila Kaisla Oy:n hallituksen puheenjohtaja? Minusta on eikä hän saisi osallistua päätökseen lainkaan.

Milloin kansanedustaja on jäävännyt itsensä, en tunne yhtään tapausta. Pitäisikö niin tapahtua?

Kuinka paljon hän omistaa sote-yrityksiä? Emme tiedä.

Miksi tästä ei puhuta?

Suomessa kohua ovat herättäneet vaikkapa oviremontin teettäminen ilman veroja tai golfseuran tukeminen - ne ovat johtaneet jopa eroihin.

Tässä meillä on taloudellisesti todella merkittäviä tapauksia kaikkien nähtävillä. Kaupallista mediaa ei kiinnosta ja ainoa mitä sieltä löydätte on vaikkapa Taloussanomien artikkeli: Eero Lehti matkustaa turistiluokassa ja valitsee silkin sijaan teryleenin – ”En koskaan osta uutta autoa”

Eduskunnan rikkain mies puuhaa omiaan täysin ilman kaupallisen median uskallusta puuttua asiaan. Kaikki tapahtuu silmiemme edessä ja isosti, mutta ketään ei kiinnosta - ei Kokoomusta eikä kaupallista mediaa.

Maan tapa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eero Lehti ja Jaakko Laakso - keravalaiset frendit.Tuskinpa toimintatavoissakaan isoa eroa vaikka periaatteessa eri laidoilla ollaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on vanha ja uusi normaali, joka hyväksytään. Maan tapa, mutta meillä ei ole korruptiota. Paitsi täysin näkyvillä ja kokoomusjohdon hyväksymänä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mietipä Niko sitä myös kuinka hän vaikuttaa näiden mediayhtiöiden taustalla? Mediat puhuvat itsestään sitoutumattomina, mutta eivät kerro uutisia tietyistä henkilöistä kuten esimerkiksi minun puheenjohtajaehdokkuudesta. Eikä tämä riitä, suorastaan puhuvat palturia, kun väittävät, ettei Sipilälle ole Väyrysen jäätyä pois kisasta ilmaantunut haastajaa. Sentään oman puolueen äänenkannattaja Suomenmaa teki jutun ja paikallislehti Kymen Sanomat on tehnyt jutun ja ilmoitti vielä, että ilman muuta kuuluu tehdä juttu. Näille muille medioille, jotka vielä totuudenvastaisesti uutisoivat, pitäisi laittaa tälläinen liike-elämästä tunnettu tratta, jonkinlainen banni, kun käyttäytyvät näin lapsellisesti. Sipilä on kuin jokin puolijumala, vaikka sen imago on huono ja puolue on vaarassa kärsiä seuraavissa eduskuntavaaleissa rökäletappion.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä vaikutusvaltaa taitaa olla runsaasti. Sinällään veikeää on, että hän omistaa myös Taloustutkimus Oy:n. En sinäällään usko että se toimintaan vaikuttaa, mutta on aika erikoista että politiikan toimijalla on oma galluppejakín tekevä firma.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

NytLiike saattaa hätkähdyttää hieman näitä 'suurvisiirejä', jotka rahan mahdilla tekevät itselleen mieluisia asioita.

Luulen, että heräämisiä tarvitaan NytLiikettä enemmänkin. MOT -ohjelma tuli uusintana tänä aamuna. Jokaisen tulisi olla tietoisia, miten maamme liike-elämän korkeilla johtopaikoilla istuvat toimivat. Moraali ja eettisyys ovat vain juhlapuheissa, ikään kuin panssarina, jonka takana oma minä ottaa erityisvapauksia.

Kun sokeasti uskomme asioita hoidettavan parhaaksemme, takin kääntöpuoli onkin täynnä sotkuja, joita sitten käräjäoikeuksissa puidaan vuosikausia. Ei sekään halpaa lystiä ole.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pakko sanoa, että tuossa ohjelmassa selitykset olivat jopa koomisia - silkkaa sattumaa kaikki.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kyllä tämä on vain jäävuoren huippua miten "korruptoitunut" maamme oikein on.

On hienoa, että MOT nostaa esille tapauksia ja huomaamme miten likaista peli on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset