Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Hetemäen raportti Sipilän mukaan perusteellinen - muiden mukaan höttöä

Hallituspuolueiden poliitikot ja ministerit ovat viime päivinä pitäneet päänsä alhaalla - varsin vähissä ovat julkiset Hetemäen puolustajat useiden asiantuntijatahojen arvosteltua raporttia ja todenneen sen perusteet köykäisiksi sekä epämääräisiksi. Sipilä on ollut myös hiljaa viime päivät, mutta sitä ennen hän kerkesi raportin tultua julkiseksi todeta Iltalehdelle seuraavaa:

"Sipilä pitää VM:n korkeimman virkamiehen Martti Hetemäen raporttia perusteellisena, ja toivoo, että raportti selkiyttäisi sote-menojen kulujen osalta epämääräiseksi moitittua tilannetta."

"Kyllä tämän perusteellisen raportin pitäisi nyt selkiyttää tilannetta, koska aiemmin vastaavaa ”yhteen vetävää raporttia” ei ole ollut eduskunnan valiokunnilla käytössä."

Erikoista on, että käytännössä kaikki asiantuntijatahot pitävät raporttia kaikkea muuta kuin perusteellisena ja kertovat, ettei se tuo juurikaan valaistusta epämääräiseen tilanteeseen.

Tällä linjalla oli eduskunnan valtionvarainvaliokunta, jonka lausunnossa olivat mukana hallituspuolueiden edustajat. Se jopa päätti olla ottamatta huomioon koko muistiota lausunnossaan, sillä muistio katsottiin liian epäluotettavaksi ja epämääräiseksi..

Näin totesi myös valtiontalouden arviointineuvosto, jossa on neljä taloustieteen professoria ja yksi sosiaalipolitiikan professori. Neuvosto on aiemminkin kritisoinut hallitusta puutteista ja nyt se toteaa:

"Arviointineuvosto toteaa, että valtiovarainministeriön 16.5. 2018 päivätty muistio ei tuo näihin kysymyksiin lisävalaistusta, neuvosto toteaa nyt. Arviointineuvosto pitää erityisesti muistiossa esitettyä arviota tiedon ja teknologian käytöstä saatavan säästöpotentiaalin suuruusluokasta perusteluiltaan puutteellisina.
Vaille lisäselvyyttä jää yhä myös se, miten tavoiteltuihin säästöihin päästään ja millä tavoin uudistus parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon tuottavuutta niin, että säästötavoite ei vaaranna palveluiden laatua tai saatavuutta.
"

Viimeisimpänä HUS on kritisoinut raporttia - sen ollessa muutoinkin kriittinen sote-ratkaisuun voidaan toki osin miettiä lausunnon olevan värittynyt.

Kaksi ensimmäistä tahoa ovat riippumattomia ja täysin päinvastaisella linjalla kuin pääministeri Sipilä. Hiljaa ovat muutkin ministerit perustellun kritiikin noustua suureksi - jännittävää nähdä, mikä on hallituksen seuraava askel. Tästä tuskin selvitään dosentteja vähättelemällä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

VATTn Mika Kortelainenkaan ei ollut Hetemäen annista vakuuttunut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juu, tuo jo kerkesi unohtumaan, kiitos.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Erikoista Sote sotkussa on tämä kun joissakin kaupungeissa on jo terveyskeskuksen kyltit vaihdettu Sote-keskus kyltillä. Silti kutsutaan terveystarkastukseen terveyskeskukseen. Muutenkin jo etukäteen on varauduttu muutokseen vaikka mistään ei ole päätetty vielä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On aivan selvä kuin pläkki mitä Juha Sipilä sanoo höttö vastustuksesta uutta tulevaa some ja maakuntamallia vastaan. Professorit, tohtorit ja dosentit pelkäävät varmuudella sanoa tulevaisuudesta mutta kylläkin historiasta osaavat meitä valaista joten arvio tulevaisuudesta on arvio ja mielipide. Martti Hetemäen raportti on oikea laskettu perusta sote caselle.

Politikoilla pitää olla visio mihin suuntaan halutaan mennä ja kun konservapuolen politikot haluavat edistää järkevää muutosta parempaan suuntaan demokraattisella vastuullisuudella olla vapaa länsimainen arvomaailman sivistysperiaatteita soveltaen.

Punavihervasemmisto haluaa elää taantuvassa Karl Marxin aikaisen aatemaailman visioiden mukaan vastustaen kaikkea uudistuksia paitsi verotuksen avulla tulonsiirtojen toteuttaminen "lapisilisätkin verolle" linjalla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Soteen kriittisesti suhtautuvien joukko ei rajoitu vihervasemmistoon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eipä kielteisesti sote.ja maakuntauudistukseen suhtautuvia Hjallis Harkimoa tai Elina Lepomäkeä voi "punavihervasuriksi" kutsua parhaalla tahdollakaan, eikä myöskään emeritusprofessori Kekomäkeä joka omien sanojen mukaan on "patamusta porvari"

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tässä jälleen kerran ilmentyy hallituksen tiedevastaisuus. He katsovat oman ymmärryksensä maan ansioituneimpiin tutkijoihin verrattuna ylivertaiseksi.

Kyse ei ole tulkintaerimielisyyksistä vaan yleisesti hyväksytyistä tieteellisistä periaatteista. Ei siis tarvitse ymmärtää sote-asioista yhtään mitään ymmärtääkseen, että Hetemäen sote-uudistukselle esittämät perustelut ovat kirjaimellisesti roskaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, kuka tahansa vaikkapa liiketoimintasuunnitelmia hankkeista lukenut voi jo silmäilemällä havaita ko raportin olevan kyhäelmä, jonka summat perustuvat hiha-arvioihin todellisen laskennan sijaan.

Itse arvotan tuon muistion yhtä ansiokkaaksi kuin jonkun korkeakouluopiskelijan harjoitustyö.

Raportissa näyttäisi lähdetyn siitä, että ensin on pohjaksi otettu luavttu säätö ja sitten on mietitty kuinka jollain laskutoimituksella saataisiin aikaan sinnepäin olevat luvut.

Itse luulen että parhaillaan jossain VM:n virkamiehiä laskee kuumeisesti, miten saadaan samat luvut aikaan vakuuttavamman näköisillä laskutoimituksilla. Kohta kenties näemme uuden yrityksen... Ei ole ensimmäinen kerta, kun hihasta revitään luvut ja jälkikäteen keksitään perusteet sopivilla olettamilla. Tosin en tiedä, että ennen oltaisiin näin suuresta asiasta yritetty tehdä päätöstä tällä tekniikalla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ikävä kyllä pääministeri Juha Sipilä on joko tyhmä, ylimielinen, harkitsematon, jääräpäinen - tai sitten kaikkia näitä.

Valitse oikea vaihtoehto.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ekaa lukuunottamatta muihin kyllä, tyhmä hän ei taida olla - älykkyyttä löytynee, mutta viisaus tuntuu loistavan poissaolollaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#10 Ei siihen viisautta tarvita, jos on hallitusohjelmassa päätetty juttu - siitähän ei lipsuta!

Itse näkisin ennemminkin Sipilän 'hymynaaman' ehdottomuuden. Jopa pakkomielteisyyden, joka on elämän ja kuoleman sinetti.

Ei miestä hätkäytä heikot keskustan kannatusluvut. Tuskin hän niitä edes tarkkailee.

Tavoitteesta ei lipsuta. Työllistyminenkin nostettiin tavoiteltuun, aktiivimallin avulla.

Saatan olla väärässä, mutta jopa oikeassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt Sipilä on sitten palannut toimeenpano ratkaisee -jargoniin, kun laskelmat eivät tainneet sitten ollakaan niin perusteellisia ja hyviä...

"Ovatko sote-säästöt eduskunnan äänestyksessä teistä siis uskon asia eduskunnalle?
– Niinhän me uskomme jo nyt, että kunnat hoitavat nykyiset tehtävänsä. Meidän pitää uskoa, että maakunnat hoitavat tehtävänsä. Tämä on aivan hyödytöntä keskustelua, että me nyt yrittäisimme eduskunnassa arvioida toimeenpanoa. Se on maakunnista kiinni, ne ovat uusia itsehallintoalueita. Valta on täysin heillä. Jos he eivät selviä tehtävistään, sanktiot ovat olemassa kuten nyt kunnillekin. Sen kummempaa tämä ei ole."

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005690362.html

Tätä lottoa tulevaisuudella voisi verrata siihen, että joku maailman suurimmimmista yrityksistä päättäisi mullistaa organisaationsa 18:sta alueeseen, johon kaikkiin valittaisiin uusi johto ja niille annettaisiin oikeus toimia kuten parhaaksi näkevät.

Samalla ei laskettaisi kuin hihasta revitty säästöpotentiaali parinkymmenen sivun muistiolla, jonka laskelmat eivät kestä analyyttistä tarkastelua ja perusteet ovat olemattomat.

Normaalisti yritys tekisi kattavat laskelmat ainakin kolmella skenaariolla: todennäköinen, pahin sekä paras mahdollinen skenaario. Lisäksi arvioitaisiin kattavasti riskit sekä niiden vaikutukset skenaarioille.

Yritys ei koskaan tekisi riskialtista muutosta jatkuvasti toistetun sloganin toimeenpano ratkaisee pohjalta. Niin se ratkaisee aina, mutta ei sen taakse voi mennä päätöksissä.

Yrityksellä olisi riskinä tuhota koko liiketoimintansa ja hävittää asiakkaansa eli ne, jotka lopulta kaiken maksavat.

Valtiolla tätä riskiä ei ole, asiakkailla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa viulut kävi miten kävi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hetemäen raportti on Sipilän tilaustyö - ja sisältö on sen mukainen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin minäkin luulen voimatta sitä mitenkään todistaa. Valtionvarainvaliokunta oli antamassa lausuntoa, jossa todetaan ettei ole olemassa kunnollisia laskelmia, mikä koetaan ongelmaksi. Mystisesti puskista ilmaantuu juuri ennen lausunnon antamista Hetemäen arviot valiokunnalle. Ne paljastuvat pikaisesti ja huolimattomasti tehdyksi - jo katsomalla ko muistiota huomaa, että se on kyhätty leikkaa, liimaa, askartele -periaatteella kasaan.

Oman veikkaukseni mukaan Sipilä&Orpo saivat kuulla, mitä valiokunnalta on tulossa ja laittoivat soturinsa Hetemäen yrittämään tilanteen pelastamista virkamiesjohtajan arvovallalla. Aikalinja yms viittaa tähän eikä nyt kovin kummoista pohdintaa tarvi tehdä, jotta huomaa tämän olevan mahdollinen tapahtumien kulku. Mutta kuten sanoin niin en tietenkään voi todistaa yhtään mitään. Ei näistä tule sähköposteja löytymään - vanhan liiton poliitikot hoitaa hommat juttelemalla ja kirjallisena ei löydy mitään. Ja eihän tuo laitonta ole, epäeettistä ja moraalitonta sen sijaan hyvinkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin siinä on ilmeisesti käynyt. Todistaa ei tietenkäään voida, mutta tulokset - jotka puolueettomampi taho tyrmää - puhuvat puolestaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuossa poimitussa Sote on jo täällä -blogissa kolkutellaan toista klassista keppihevosta toimeenpano ratkaisee -sloganin lisäksi eli muutosvastarintaa.

On selvä, että aina yrityksissä ja myös politiikassa on olemassa joku määrä muutosvastarintaa, mutta sen taakse ei voi piiloutua.

Se muutosvastarinta nimittäin voimistuu ja kasvaa suureksi mikäli yrityksen johto tai tässä tapauksessa hallitus epäonnistuu osoittamaan uudistuksen hyödyt uskottavalla tavalla. Mikäli henkilöstö tai kansalaiset eivät usko niihin eivätkä perustelut sekä odotettavissa olevat hyödyt näytä todennäköisiltä ja perustelut ontuvat syntyy merkittävä muutosvastarinta. Se syntyy aidosta syystä ja johto ei ole onnistunut vakuuttamaan asiansa oikeutusta eikä lupausta paremmasta.

Tällöin johto, tässä tapauksessa hallitus, voi etsiä syytä peilistä. Se syy ei ole yleinen "muutosvastarinta".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ylimääräisen hallintotason lisääminen hätiköiden ja "toimeenpano ratkaisee" ovat sellainen yhdistelmä, että takuuvarmasti mennään kiville. Nähtäväksi jää vain uppoaako laiva.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ompahan puolustukset laskelmille, Orpo Ylellä:
"Valtiovarainministeriön laskelmiin kohdistunut kova kritiikki ei ole Orpon mielestä kolaus valtiovarainministeriön arvovallalle.
– Minusta tässä on vähän akateemisen keskustelun piirteitä. Tämä Hetemäen muistio on perustelu siihen, mistä tämä säästö on mahdollista saada."

Sipilä mielestä "Tämä on aivan hyödytöntä keskustelua" ja Orpon mukaan "akateemista keskustelua". Huhhuh...

Kun asia-argumentit loppuvat, niin aletaan mitätöidä kesksutelun tarpeellisuutta. Ei tässä mistään akteemisesta ja hyödyttömästä ole kyse vaan oikeutetusta vaateesta osoittaa riittävällä tasolla uudistuksen arvioidut vaikutukset.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Täytyypä kommentoida tänne tuota poimittua länsidemokraatti Seppo-Juhani Pietikäisen blogia, kun hän on päättänyt bännätä minut blogistaan vaikka ainoastaan esitin mielestäni perusteltua kritiikkiä hänen blogiinsa noin viikko sitten. On nyt sitten Luukkasen lisäksi toinenkin, joka ei kestä esittämiensä "faktojen" osoittamista huteriksi.

Hän toteaa: "P.s. Muuten olen sitä mieltä, - k a i k k i - eduskuntapuolueet katsokoot peiliin. Peiliin on hyvä katsoa myös nk. asiantuntijoiden ja osan on syytä kysyä itseltään, olenkohan jäävi lausumaan asiassa puolueetonta näkemystä."

Hallituksella ja valinnavapauden suhteen erityisesti Kokoomuksella on se vastuu. Aikataulut koko uudistukselle ovat venyneet ja paukkuneet eikä sitä kaikille puolueille voi vyöryttää. Mikäli oltaisiin oltu maltillisempia ykstyisen puolen etujen ajamisessa voisi uudistus olla jo voimassa.

Asiantuntijoiden jääviyden yleinen epäily on myös mielenkiintoista - keskustelun käydessä lämpimänä siitä, että Hetemäen muistio on vain hallituksen kantaa puolusteleva hätäinen tekele pyrkii hän kyseenalaistamaan asiantuntijoiden motiivit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset