Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Siniset opportunistit vauhdissa - Elo ja Terho kunniaa keräämässä

Muiden taistellessa soteuudistuksen rintamalla siniset istuivat kanttiinissa kahvilla odottamassa mihin suuntaan painopiste kääntyy. Kun perustusvaliokunta oli näyttänyt hailakkaa vihreähköä valoa, tulivat Sampo Terho ja Simon Elo hetkessä esiin kertomaan kuinka siniset ja hallitus ovat voittajia - näinhän me aina sanottiin. ;-) On aika koomista, että heti perustuslakivaliokunnan odotettua positiivisemman lausunnon perään molemmat kirjoittavat tänne sinisistä asian suurina voittajina. Olikohan heillä kaksi eri kirjoitusta odottamassa?

Sinisten opportunismi on kyllä jo huvittavaa katsottavaa. Kun viime aikoina Sotesta on väännetty, niin Siniset ovat olleet hipi hiljaa ja katsoneet mihin todennäköisyydet menevät. Juuri mitään ei olla itse sanottu - Terhokin esimerkiksi tänne laittamassaan vappupuheessaan ei puhunut siitä sanaakaan vaikka kyseessä on suurin rakennemuutos vuosikymmeniin. Simon Elon blogin otsikko oli jo hauska: Sinisten kannattama sote-uudistus etenee. Kummankaan blogeissa ei ennen lausuntoa vaikuta pitkään aikaan olleen mitään tästä suurimmasta hallituksen tehtävästä.

Vaikuttaa selvältä, että Siniset odotti perustuslakivaliokunnan lausuntoa ennen kannanottojaan. Mikäli se olisi heilahtanut toiseen suuntaan, niin samaan suuntaan olisi todennäköisesti heilahtanut Sininen tulevaisuuskin linjauksissaan.

Vaikuttaa siltä, että sinisten strategiassa puoli valitaan todennäköisen voittajan mukaan. Näin tullee linja heilumaan vastedeskin olemassaolosta taistellessa.

Vaaleja kohti mennessä Sininen tulevaisuus pyrkinee löytämään joitakin kansalaissegmenttejä kiinnostavat kannat. Tuntuu hieman kuin puolueen ohjelmaa tehtäisiin markkinatutkimuksella pyrkien löytämään joku markkinarako muiden puolueiden välistä. Minusta se ei tunnu kovin suoraselkäiseltä toiminnalta ja tietty linjattomuus onkin jatkuvasti näkyvissä.

Jännittävää nähdä minne asti tällainen malli kantaa ja uskaltavatko puolueen jäsenet edes katsoa sitä vaaleihin asti.

Sipilä ja Orpo hyödyntävät tilannetta parhaimpansa mukaan. Mitä lähemmäs vaaleja mennään, niin sitä suuremmaksi kuitenkin irtiottojen ja hallituksen hajoamisen riski kasvaa. Osa sinisten ministereistäkin miettinee jo kenen riveistä seuraaviin vaaleihin ponnistaa mikäli haluaa politiikassa pysyä.

Eiköhän viimeisellekin vuodelle teatteria vielä riitä - tarkistakaa toimittajat myös takakontit.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos valitsee kantansa tuuliviirin asennon mukaan, niin periaatteessa on aina voittajan puolella. :)

Uskottavuus on tuollaisella sinisten touhuilla nolla, kansa yleensä äänestää miten sattuu, mutta näiden touhu on jo niin läpinäkyvää, että sitä ei voi olla huomaamatta.

Kyllä tuo sinisten tulevaisuus riippuu pitkälti edelleen Soinista, näkyvin henkilö hyvässä ja pahassa, ja pääsee uudeltamaalta läpi, vaikka kannatus hieman laskisikin. Muille tilanne onkin sitten ongelmallisempi.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Eihän Soini ole edes ilmoittautunut olevansa ehdolla eduskuntavaaleissa?

Miten voi mennä läpi, jos ei ole ehdolla?

Syö mielestäni uskottavuutta, jos ei uskalla kertoa olevansa ehdolla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toisaalta järjestää myös PS tahatonta komiikkaa. Toimi Kankaanniemi kertoo kuinka Kokoomuksen valinanvapaus ei ole ok ja PS ei ole tällaista kannattanut. Jos mennään katsomaan hajoamista edeltänyttä kevättä, niin löytää vaikka tämän:

"Valinnanvapaus tarjoaa kuitenkin oikeuden vaihtaa sote-palvelumme tuottajan laissa määritellyin ehdoin. Tuottaja ei valintaa tee, vaan me asiakkaat sen teemme. Asiakas on kuningas! Sote-palvelujen valinnanvapaus ei ole pelottava asia. Pian se on arkea myös vähävaraisille eikä vain hyvätuloisille kuten nyt. Puolison valinta voi olla paljon ”pelottavampaa”. Nykyisin suuret kansainväliset sote-yhtiöt keräävät isoja voittoja ja osa vie varojaan veroparatiiseihin. Tätä ei hajanainen järjestelmämme eivätkä aiemmat hallituksemme ole kyenneet ja halunneet estämään."

http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Saapi nähdä käykö lopulta vielä kylmä pohjoistuuli molemmille.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tuolla kirjoituksellaan Kankaanniemi sopisi oikein hyvin tähän sinisten kuoroon. Blogissa näytttää olevan myös hyviä kommentteja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toisaalta järjestää myös PS tahatonta komiikkaa. Toimi Kankaanniemi kertoo kuinka Kokoomuksen valinanvapaus ei ole ok ja PS ei ole tällaista kannattanut."

Ehkä puoluekuri toimi myös perussuomalaisissa kuten muissakin puolueissa, toisaalta onko sote muuttunut aikojen saatossa, kuten monet epäilevät?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toimi Kankaanniemi piti myös hajoamisen jälkeen elämää siitä, miten hallitus rokottaa köyhiä ja muuta latteaa. Hallituksessa ollessaan perussuomalaiset olivat itse äänestämässä kyseisten leikkausten puolesta. Hulvatonta menoa. Varmasti niitä kuitenkin löytyy sellaisiakin pässinpäitä, jotka eivät muista eilistä pidemmälle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #20

Näitähän riittää, mä olen jo miettinyt blogia viikon tai kuukauden epäjohdonmukaisimmista lausunnoista. Yksi suosikkini tältä viikolta Jusii Niinistön aloittama ja Kopran komppaama Senaatti-kiinteistöjen mallin ja palkan arvostelu.

Hallituspuolueiden nimittäin kannattaisi huomata paria asiaa. he ovat ensinnäkin luoneet saman rakenteen hienoon soteensa Maakuntien tilakeskuskus Oy:llä:
"Uudistuksen myötä maakuntien tarvitsemista kiinteistöistä – erikoissairaanhoidon, terveyskeskusten ja sosiaalipalveluiden tiloista pelastusasemiin ja toimistoihin – huolehtii uusi Maakuntien tilakeskus Oy. Yhtiö on perustettu tammikuussa 2017 Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiöksi ja toimii tässä vaiheessa Senaatin rahoituksella."

http://alueuudistus.fi/maakuntien-tilakeskus

Ja johtajat valittiin ilman avointa hakua ja kaikille lämättiin lisää palkkaa.
"Hiekka kertoo, että suorahaulla valitut johtajat ovat saaneet noin 10-15 prosentin palkankorotuksen verrattuna niihin palkkoihin, joita heille on maksettu sairaanhoitopiireissä."

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/sote-yhtion-johta...

Joten ei nyt ainakaan olla opittu. Mielenkiintoista muuten että tuo tilakeskus on ollut jo pystyssä puolitoista vuotta - yksi esimerkki kunnon etunojasta suhteessa päätöksentekoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #20

Minusta Kankaanniemi ja sinisten Lindström ovat naiiveja kansanedustajia ja tekisivät pehmeämpää politiikkaa jos löytäisivät puolueen jossa tuo olisi mahdollista. Yleensä kansanedustajat tajuavat politiikan raadollisuuden jo heti ensimmäisellä kaudellaan, jotkut ei koskaan ja toimivat vain leimasimena loppukautensa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Satuitteko huomaamaan, että Soini kovasti nyökytteli omalta paikaltaan eduskunnassa Ville Tavion hyvälle puheelle bensan hinnan kalleudesta ja 80 dollarin rajasta?

Tuli samalla mieleeni, mitäpä jos Soini yhdistääkin Siniset takaisin persuihin ja koko porukka lähtee ajamaan Suomeen paljon eurokriittisempää linjaa?

Siinä olisi mielestäni molempien ryhmien yhteinen mahdollisuus - onnistuneiden sopuneuvotteluiden jälkeen.

Slunga-Poutsalo jo Keskisuomalaisessa vast' ikään tätä hieman jo pohjustikin, sanomalla, että taannoin asiat olisivat ratkenneet asiallisilla neuvotteluilla turhan kiihkoilun jäädessä vähemmälle...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse kyllä luulen haavojen olevan vielä sen verran auki ja tulehtuneita, ettei moista tapahdu. Mutta on sitä hullumpiakin käynyt...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

En usko mihinkään tuhlaajapojan paluuseen. Persut näyttävät olevan enemmän kuin tyytyväisiä Halla-ahon johtoon.

Puolueen jäsenet tietoisesti äänestivät Soinin ulos viimekesänä Jyväskylässä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eduskunnassa kokoomus ja demarit ovat jo vuolaisseet persujen ja sinisten hillotolpista tikun. Maakuntien tilanne selviää viimeistään eduskuntavaalien ehdokasasettelussa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Harrille: Eihän Soinin tarvitse olla johdossa, vaikka Siniset ja persut yhdistyisivätkin. Halla-aho johtaisi ja Soini hoitaisi asioita EU:sta käsin - vuoron vaihto siis.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

Kirsi, kirjoitin alla analogisesta demarien puoluehajaanuksesta.

Kun TPSL viimein lopetti itsensä 1973 kannatuksen puutteeseen, ylim. puoluekokous mahtui Hgin Lilla Teaterniin. (Siellä oli kuitenkin enemmän väkeä kuin Sinisten vapputapatumassa Helsingin parhaalla paikalla). Monikaan näkyvä johtohahmo ei palannut (tai ei hyväksytty) takaisin emäpuolueeseen, rivijäseniä kylläkin.

Tannerin väistyttyä SDP:n puheenjohtajan paikalta 1963 Emil Skog itse liittyi seuraavana vuonna takaisin vanhaan puolueeseensa TPSL:n jatkaessa silloin itsenäistä toimintaansa Aarre Simosen johdolla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

Kirsi: "Halla-aho johtaisi ja Soini hoitaisi asioita EU:sta käsin - vuoron vaihto siis."

Sitähän Halla-aho juuri pelkäsi, että Soini ei pysty laskemaan ohjaksia käsistään, ja yksinvalta puolueessa jatkuisi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #16

Jospa Siperia on opettanut ...

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Soinille ja sinisille ei kelvannut puheenjohtaja sekä tukivat kokoomusta ja keskustaa erottamisessa.

Siniset ovat kokoomuksen ja keskustan tukipuolue.

Ei tule onnistumaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

PS:n hajoaminen muistuttaa demareissa 60 vuotta sitten tapahtunutta hajaannusta. Ns. skogilaisten ryhmä ei voinut hyväksyä Väinö Tannerin valintaa SDP:n puheenjohtajaksi. Ryhmä, jonka "poliittinen koti oli palanut", organisoitui lopulta TPSL-puolueeksi, joka pysyi pystyssä vain Neuvostoliiton huomattavalla taloudellisella (pimeällä) tuella.

Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa TPSL sai vain 1,4 prosentin kannatuksen ja menetti kaikki eduskuntapaikkansa. Näetkö yhtäläisyyksiä Sinisiin?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos tuleva soteuudistus tulee kalliimmaksi ylläpitää kuin nykyinen järjestelmä ei siitä saa kunniaa kukaan sitä ajaneista päättäjistä. Varsinkin jos palvelut vielä osin huononevat keskittämisen myötä.

Pelkkä valinnanvapauden aiheuttama tietojärjestelmien rakentaminen ja harmonisointi saattaa viedä hyvinkin miljardin ja sitten tulee vielä tietosuojabyrokratian laatiminen ja valvonta päälle.

Siinä tapauksessa sinistenkin mielipide saattaa olla taas erilainen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mut sehän tarkoittaa vaan, että ne muut ovat sössineet hyvän suunnitelman toimeenpanon.. ;-)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Täytyy tunnustaa, etten näitten opportunistien blogeja ole edes ilennyt lukea, mutta nyt tämän blogin otsikko ja kirjoitus sai niin tekemään.

Voi hyvä ihme, että miten ne kehtaavatkin ja kyllähän ne kehtaavat. Ovat vedättäneet äänestäjiä mennen, tullen ja palatessa ja nyt sitten mahtaillaan, kuinka sinisten avulla sote-uudistus toteutuu.

Ehkäpä se näin onkin. Sipilä taisi luvata Soinille maat ja mannut, kun vaan eroavat persuista, pysyvät hallituksessa ja saadaan sote maaliin. Siltä ainakin vaikuttaa, kun ei Sipilä Soinin sekoiluihin ulkoministerinä ole puuttunut, vaan ne ovat menneet yksityishenkilön piikkiin. Soini saa mellastaa miten haluaa, kun tietää, että Sipilällä ei ole varaa menettää sinisiä.

Terhon blogissa oli kommenttiosiossa hyviä kommentteja ja niiden takia koko blogi kannattaa lukea, jos muuten kestää Terhon itsekehun ja hurskastelun määrää. http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256228-...

Elon blogissa ei kommentteja ole, mutta loppulause sai jo naurun aikaan huvittavuudessaan: "Mitähän piruja Antti Rinne, Touko Aalto ja Li Andersson maalailevat nyt seinille, kun talous nousee, työllisyys kohenee ja keskeiset uudistukset toteutuvat?" http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256237-si...
Missähän rinnakkaistodellisuudessa tämä Elokin elää?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rehellisyyden nimissä on pakko todeta, että onhan Terho pitänyt aiheesta sosiaalisessa mediassa ja eri lehtien palstoilla ääntä. Elo puolestaan ei niinkään.

Tuo on muuten aivan naurettava väite, että talouskasvu ja työllisyyden parantuminen, mikäli se pitää paikkansa, olisi jollain tapaa tämän hallituksen aikaansaannosta.

Kuvittelevatko nuo oikeasti, että kun viime vuonna tehtiin päätöksiä, niin tänä vuonna talous lähtee kasvuun?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tuo on muuten aivan naurettava väite, että talouskasvu ja työllisyyden parantuminen, mikäli se pitää paikkansa, olisi jollain tapaa tämän hallituksen aikaansaannosta."

Kuitenkin voitaneen todeta, että Sipilän hallitus ei ole sössinyt kansainvälisen suhdannenousun tarjoamaa mahdollisuutta. Orpo on oikeassa pitäessään yhä kiinni tiukan euron linjasta. Eihän nytkään kerry rahoja valtion kassaan, vaan velalla eletään vieläkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on osittain totta, vaikka en ole varma olisiko sitä voinut edes sössiä. Maailmassa ei ole muuten yhtään täysin velatonta valtiota. Muutamia löytyy joiden velat ovat täysin kotikutoisia eikä ulkomaanvelkoja. Norja nyt etupäässä. Suomen velka-aste on kansainvälisesti verrattuna aivan hyvällä tasolla. Maalailet vähän turhan suuria piruja seinille. Meillä on rahaa sukanvarressakin, sillä me olemme ottaneet melko ronskisti velkaa vakausjärjestelmiin. Typerää monessakin suhteessa, sillä jos tuo raha olisi laitettu poikimaan, niin sieltä tulisi lottovoitto joka vuosi. Nyt se poikii jollekin muulle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset