Yleishyödyllisyyden hinnaksi asetettava avoimuus

Ay-liikkeen omistusten ja Nuorisosäätiön pyöriessä otsikoissa olisi hyvä jälleen hakea ratkaisuja tilanteeseen. Mielestäni yleishyödyllisyyden statuksen tuomien etujen hinnaksi tulisi jatkossa asettaa avoimuus. Näiltä toimijoilta kuten työntekijä- ja työnantajajärjestoiltä, MTK:lta ja säätiöiltä tulisi edellyttää julkista kattavaa raportointia liiketoiminnastaan sekä kytköksistään.

Pörssiyhtiöiden raportointia voitaneen käyttää pohjana ja soveltaa sitä tähän tarkoitukseen. Joitain osia lienee tarpeen jättää pois, jotta raportoinnista ei tule liian raskasta. Toisaalta poliittisten kytkösten yms saamiseksi selville tarvitaan myös tarkennuksia. Kenties on hyvä myös rajata aivan pienimpiä kuten urheiluseuroja yms kevyemmän sääntelyn piiriin.

Aika ajoin nousee keskustelu pöydälle ja useimmiten kärkeänä on nimenomaan ammattiyhdistykset. Yhtä usein keskustelu kuitenkin hiipuu todennäköisesti siksi, että niin monella on oma lehmä ojassa. Kokoomuksella työnantajajärjestöt – EK:ta ja Suomen Yrittäjiä tämä koskisi yhtä lailla. Keskustaa koskisi MTK, jolla on samat edut sekä merkittävä varallisuus. Vasemmistolla ja SDP:llä on vahva linkki työntekijäjärjestöihin. RKP:lla on taas Suomen suurimpia säätiöitä takanaan.

Usein liikesalaisuutta käytetään syynä sille, miksei avoimuutta voida vaatia. Mielestäni on kuitenkin kohtuullista edellyttää yleishyödyllisyyden statuksen ylläpitämiseksi riittävää avoimuutta – eduilla olisi hintansa ja haitta ei mielestäni ole kohtuuton.

Esimerkiksi säätiöiden valvonta on aivan olematonta Suomessa ja kaikki väärinkäytökset Nuorisosäätiöstä lähtien ovat tulleet tutkittavaksi julkisuuden kautta. Patentti- ja Rekisterihallituksessa oli vuonna 2013 kaksi henkilöä valvomassa 2600:n säätiön toimia. Heidän tehtävänään oli ainoastaan tarkastaa, että oikeat dokumentit vuosittain toimitetaan heille. He eivät kerenneet eikä tehtävänä ole ollut edes lukea ja tarkastaa niiden sisältöä.

Eri toimijoilla tuntuu olevan omat intressissinsä tässä asiassa, mikä selittää haluttomuutta ryhtyä todellisiin toimiin. Mistä löytyy se taho, jolla on riittävästi valtaa ja selkärankaa viedä tätä eteenpäin päätöksentekoon?

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu