Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Miksi ammattiliittojen menestys liiketoiminnassa ottaa niin pahasti päähän?

Taloudesta kertova media kuten Taloussanomat ja Talouselämä pyrkii kaikin keinoin kyseenalaistamaan ammattiliittojen sijoitusten oikeellisuuden ja esimerkiksi Riku Aallon palkkion Kojamon hallituksen puheenjohtajuudesta. Tänään Taloussanomat julistaa otsikossaan: Näin Kojamon hallituksen jäsenten palkkiot nousevat – korotukset jopa 233 prosenttia.

Nämä samat tahot puolustelevat aina vaikkapa yritysten toimitusjohtajien palkkioita tehtävän vaativuudella ja kuinka Suomessa tai ulkomailla maksetaan joillekin enemmän sekä palkkioiden pitää olla linjassa sen kanssa. Kaikkein huvittavinta on perustelu ulkomaihin vedoten. Näyttäkää minulle edes yksi suomalainen merkittävän pörssiyrityksen johtaja maailmalta, niin katsotaan uudestaan sitä perustelua pitääkö maksaa niin paljon, jotteivät nämä suuret kykymme karkaa ulkomaille.

Palataan sitten palkkioiden suuruuteen. Kojamon jälkeen toiseksi suurin kiinteistökauppaa tekevä yhtiö on Sponda. Vuonna 2016 Spondan hallituksen puheenjohtajan palkkio oli 66 000 euroa vuodessa eli kuusi tonnia enemmän kuin nyt ehdotettu Kojamon palkkio. Spondan markkina-arvo on noin kolmannes Kojamosta eli merkittävästi pienemmän liiketoiminnan halituksen johtamisesta on maksettu jo pari vuotta sitten enemmän.

Kuka sitten on kuitannut tuon summan? No suurimman omistajan edustaja eli suomenruotsalaisen yleishyödyllisen säätiön toimistusjohtaja. Tuo suomenruotsalaista kulttuuria tukeva säätiö sai myös Spondan myynnistä noin 300 miljoonaa euroa. Kiinnostaako ketään? Ei ainakaan talousmediaa, joka tykkää olla hyvää pataa näiden kanssa. Miksi tuon yleishyödyllisen säätiön toimitusjohtajalta ei kysellä hävettääkö moinen palkkio kuten nyt kysellään ammattiliiton johtajalta?

Miksi kolme kertaa suuremman liiketoiminnan hallituksen johtajuudesta pitäisi maksaa vähemmän? Siksikö että liiketoiminnassa on mukana ammattiliitot? Mitä tapahtui sille markkinaehtoisuudelle ja vertailulle muihin vastaaviin toimijoihin?

Puhutaan myös sidonnaisuuksista SDP:n ja Vasemmiston kautta tukiin. Vaikkapa MTK nauttii ihan vastaavaan verovapautta kuin ammattiliitot ja MTK omistaa suuren osan Metsä Boardia ja Raisiota. Metsä Board saa mm yritystukea liittyen vaikkapa energiaveron palautukseen, jota ei taaskaan onnistuttu karsimaan. Raaka-aineen hankintaakin tuetaan monilla eri tuilla ja lisäksi hallituksen kärkihankkeilla on tuettu tätä toimialaa. MTK on tukenut useita kansanedustajia vaaliavustuksilla ja 17 kansanedustaa on maanviljelijöitä, niistä kuusitoista Kepusta. Miksei tämä eturistiriita kiinnosta ketään eikä siitä uutisoida lainkaan?

Kun väitetään ammattiliittojen miljoonien valuvan SDP:lle ja Vasemmistolle, niin esittäkää tästä todisteet. Toistaiseksi on ollut kyse vain normaaleista vaalirahoista tms, joilla ei ole mitää tekemistä miljoonatuottojen kanssa. Tällöin puhutaan muutamista tonneista eikä miljoonista.

Näyttöä kaivataan ja tasapuolisuutta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

AY-liike on aikanaan arvostellut ankarasti pörssiyhtiöiden ja muidenkin johtoa kovista palkkioistaan ja voitontavoittelustaan. Mitä eroa näillä enää on? Pitäisi olla. Edelleenkään yritysten ja ay-liikkeen välille ei pitäisi voida vetää yhtäläisyysmerkkejä. Mutta taitaa olla, niin kuten niko juuri väittää, että yhtäläisyysmerkit ovat olemassa.

Itse olin Sähköliiton jäsen vuoteen 2003. Sähköliitto kuuluu SAK:n. Olin hyvin aktiivinen liiton toimissa noin 12v. Siksi puhun pääsasiassa juuri tuosta. Erosin, äänestin siis jaloillani.

Tämä eroaminen ei välttämättä ole helppoa. Usein eroavaa tai liittoon kuulumatonta henkilöä kohtaan esiintyy edelleen painostusta. Me too kamppanjalla olisi siis töitä. Somekohu pystyyn ja heinähangot tanaan.

Riku Aallolta ja muilta liittojohtajilta pitäsi kiristää julkinen lausunto, että kenekään ei ole pakko kuulua liittoihin ja syrjintää sen perusteella ei hyväksytä. Liitto ei tule puolustamaan syrjintään osallistuvia. Lakkoihin ei tarvitse osallistua, jos kokee sellaiset tarpeettomiksi tai vähintään vaaditaan jäsenäänestys. Poliittis luontoise lakot ovat aina vapaaehtoisia. Ihmisillä sentään pitää olla oikeus omiin mielipiteisiinsä.

Tavallista vaalirahoitusta ei liitot voi tehdä. Siihen pitää olla jäsenistön hyväksyntä. En minä anna senttiäkään kenekään vaalitukeen. Tai jos annan päätän siitä itse. Mikään liiton kellokkaiden joukko ei voi sitä puolestani päättää.

Hyväksyn vaalituen, jossa tuetaan todellista jäsentä, joka on ehdokkaana. Tuki tulee riippumatta puolueesta tai liiton kellokkaiden suosiosta samalla summalla.

AY-LIIKKEEN TEHTÄVÄ EI OLE OMAISUUDEN KERÄÄMINEN. SAK:lla on noin 700 000 maksavaa jäsentä. Ei enää lähekkään sitä mitä se oli takavuosina, huom! Jos keskimäärin kerätään 500€/hlö, niin tekee 350 000 000. Voi se olla jotain muutakin, mutta näitä tietoja ei juuri anneta ja uskoisin , että sadoista miljoonista puhutaan kumminkin. Jos tämä raha ei riitä, niin jo helvetti. Mikäli jäsenmaksut eivät riitä on suu pistettävä suppuun ja vähennettävä tyhjäntoimittajien ja omanedun tavoittelijoiden määrää.

Pääoman kerääminen vain pääoman keräämiseksi ei kerta kaikkiaan ole ay-liikkeen tehtävä. Siitä rahastetaan hallinnoimalla.

Ay-liikkeen verovapauden vuoksi me kaikki joudumme sitä rahoittamaan, vaikka emme haluaisi.

Verovapauden poiston pitää tietenkin koskea kaikkia vastaavia järestöjä. Uskon, että samanlainen omaisuuden kahminta järjestön ja omiin taskuihin on meneillään niissä kaikkissa.

Laitan edellisen kommenttinin tähän. Ei mulla muuta. Ainakin se on mun mielipiteeni ja syrjii ay-liikkeen koruptoituneita kellokkaita. Heinähangot tanaan. Väärä mielipide, joku loukaantuu ja vielä tarkoituksella pyrin loukkaamaan. Tosin kyvyt siihen ovat rajoitetut.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250434-ay-vaelle-...

Keskustelu lähti tästä uutisesta.

Riku Aalto kerää kojamon hallinnoinista 60000€. Lisäksi hän on ainakin Varman hallituksessa, VR hallituksessa, työttömyysvakuutusrahaston hallituksessa, varmaan muissakin. Liiton pj tehtävistä hän nappaa 180000€ vuodessa. Kaikkeen ne ehtii. Vai ehtiikö mihinkään?

Mikä on ay-liikkeen tehtävä? Mielestäni omaisuuden paisuttaminen ei ole ydintehtäviä. Ay-liikkeen pomojen rikastuttaminenkaan tuskin on niitä ydintehtäviä. Ay-liikkeen työtekijöiden edut ja palkat ovatkin aivan eritasolla verrattuna jäseniin, että siinä on varmaankin se tähtäin ollut.

Jäsenten etujen ajamisen pitäisi olla niitä ydintehtäviä. Onko onnistuttu?

Sak:n liitoilla on maksavia jäseniä noin 700 000. Jos jokainen maksaa keskimäärin 500€ jäsenmaksuja kertyy siitä mukavat 350 000 000€. Mihin tämä kaikki menee?

Ay-liike on arvostellut usein pörssiyhtiöitä ja yrityksiä toimminnasta. Ovatko sen omat toimet eronneet näistä mitenkään?. Kuten nikokin sanoo bisnestä vain ei mitään nähtävää. Köyhät kyykkyyn ja rutiköyhät vatsalleen.

Sak:n ja sen.liittojen yhteys demareihin on selvä. Vaalirahaa liikkuu ja muutakin tukea tarvittaessa tulee. Kyllä sitä sietää ihmetellä.

Minusta vertaaminen työnantaja järjestöihin ja yrityksiin ei oikein toimi. Niiden tavoitteena on tuottaa voittoa omistajilleen mahdollisimman paljon. Kaiketi ay väen tavoitteet ovat ainakin puheissa olleet toiset. Teot ja puheet eivät kohtaa tässä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikös se juuri riku Aalto pari vuotta sitten vaatinut johtajien palkkojen jäädyttämistä. Sen jälkeen olikin sitten hyvä nostaa omaa johtajakorvausta yli 50% ja enemmän kuin tuplata Kojamon hallituskorvaus.

Puheet ja teot eivät oikein voisi olla pahemmin ristiriidassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ammattiliitot ovat nimenomaan arvostelleet johtajien palkkoja ja muhkeita lisäetuja kuten Finnairin johtajan 130 000:n lisäeläkettä kpaitalisaatiosopimuksilla.

Itse en ole tietoinen, että ammattiliitot olisivat arvostelleet yritysten hallitusjäsenten palkkioita. Jos näin on, niin linkkaa ihmeessä tietoa tästä. Itse en pikaisella vilkaisulla löytänyt mitään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Jos et nähnyt Riku Aallon tapauksessa ristiriitaa puheiden ja tekojen välillä, ei aiheesta kannattane jatkaa. Tuo 50+ % oli siis hänen palkankorotuksensa liitolta, samaan aikaan kun oli neuvotellut jäsenilleen kiky:n.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #8

Eikö tämä ole vähän turhaa väittelyä, koska, jos listautuminen toteutuu mediassa esitetyllä tavalla, tuskin Riku Aalto jatkaa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jp, en tiedä onko jatkuva nimeni kirjoittaminen pienellä tarkoituksellinen statementti, mutta kenties se kertoo jotain mieleipiteitteni arvostuksesta kohdaltasi.. ;-)

Mutta asiaan. Kuten Maxille totesin, niin ay-liike lienee on arvostellut johdon palkkatasoa ja lisäeläkkeitä jne. Tietääkseni ei yritysten hallitusten palkkioita.

Vaalirahoituskantasi mukaan ammattiliitot eivät saisi toimia kuten tekevät työnantajajärjestöt, elinkeinoelämän järjestöt, MTK jne jne. Eivät nekään jäsenäänestyksellä kysele millä tavoin saavat vaikuttaa vaan johto toimii kuten parhaimmaksi näkee.

On muuten erityisen mielenkiintoista, että yritykset ja pääoma esitetään jatkuvasti aivan kuin niillä ei olisi takana ihmisiä. Omistajat siellä on ja heillä on mahdollisuus toimia eettisesti ja moraalisesti paremmin ja tasapuolisemmin.

Jos muut toimijat jatkaisivat lobbausta ja vaikuttamista myös vaalirahoituksen keinoin, syntyisi epäsuhta.

Omat kokemukseni ammttiliitoista liittyvät Tekiniikan akateemisiin. Siellä en kuvaamaasi painostusta tms tunnista, mutta en yhtään ihmettele mikäli toisilla aloilla on erilaisia kokemuksia.

Sinällään en pidä hallituksen puheenjohtajan pestistä Kojamon kokoisessa yrityksessä saatavaa palkkiota ylimitoitettuna. Paljon pienemmässä Spondassa siis tuo 66 000 ja vaikkapa paljon pienemmällä Stockmannilla 76 000.

Mitä tulee sitten Aaltoon, niin mielestäni hänellä ovat prioriteetit menneet vinoon. Tuollainen määrä hallitusjäsenyyksiä isoissa yrityksissä väistämättä vie liikaa aikaa päätehtävältä, jonka pitäisi olla jäsenistön etujen ajaminen.

Uskoisin että ko liiton jäsenistökin alkaa jo ihmetellä onko tämä järkevää.

Sinällään merkittävä omistusosuus yrityksestä tuo hallituspaikkoja omistajille eikä siinä mitään kummallista. Toisaalta ei ole välttämättä tarpeellista, että liittojen puheenjohtajat siellä istuvat ja yrityksen toiminnan kannalta voi jopa herättää kysymyksen siitä, onko juuri heillä edes ko toimialan tarvittavaa osaamista.

Kojamo on nyt kuitenkin sen 20 vuotta ollut osakeyhtiö ja asuntokanta on nyt siis 94-prosenttisesti vapaarahoitteisa. Kaksi suurinta omistajaa ovat eläkevakuutusyhtiöitä, jotka eivät tee hyväntekeväisyyttä vaan pyrkivät saamaan sijoituksilleen hyvän tuoton. Itse en näe millaisella ratkaisulla Kojamo ryhtyisi tekemään bisnestä jotenkin erilaisella tavalla kuin muut alan toimijat ja miten se olisi käytännössä mahdollista.

Kyllä työnantajajärjestöillä on yhtä lailla yleviä tavoitteita eikä niiden viralisena tavoitteena ole oman omaisuuden kasvattamisen. Ja kuten sanoin, niin taustalla niissäkin ovat lopulta ihmiset omistajina ja heiltä pitää myös edellyttää oikeudenmukaisempaa toimintaa.

Mikä olisi sinun mielestäsi ratkaisu tilanteen purkamiseen? Omaisuus on olemassa ja kertynyt sekä sitä on järkevää hoitaa ammattimaisesti arvoa kasvattaen. Uskoisin että vaikkapa myynti ja rahojen palauttaminen jäsenistölle ei ole edes lakien mukaan mahdollista, joten mikä olisi ratkaisusi?

Raha on valtaa. Työnantajajärjestöt ja pääoman haltijat tarvitsevat vastavoiman, jotta ne eivät ryhdy tekemään mitä huvittaa. Ns pariteettiperiaate on keskeinen, jotta tasapaino säilyy yhteiskunnassa eikä päädytä toisen osapuolen saneluun.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi on järkevämpää, että liitto kerryttää sijoitusomaisuutta liiketoiminnan muodossa, kuin että jäsen sijoittaa itse? Muistetaan nyt kuitenkin että liiton pitäisi olla jäseniä varten, ei päin vastoin. Argumentin tulee siis olla johdettavissa jäsenen etuun. En keksi ensimmäistäkään syytä, sen jälkeen kun on kohtuullinen lakkorahasto kasassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Niin, mikä sitten on riittävä lakkorahasto? Omaisuuden kertymään on vaikuttanut vahavsti myös se, että pitkään aikaan ei olla nähty merkittäviä eikä pitkäkestoisia lakkoja Suomessa. Mikäänhän ei takaa, että tämä tilanne jatkuu. Oma ennustukseni itse asiassa on, että mikäli perään tulisi toinen oikeistohallitus jatkaen samalla linjalla ja kenties innostuen uudesta mandaatistaan jatkaisi samaa politiikkaa jopa sitä kiristäen, niin tulisimme näkemään yleislakon.

SAK:lla taitaa olla noin 600 000 jäsentä. Jos tulisi kuukauden kestävä lakko ja jokaiselle jäsenelle maksettaisiin tukea tuhat euroa tuolta kuukaudelta, niin hintalappu olisi 600 miljoonaa. Sitä voi siten peilata tarvittaviin varoihin.

Edelleenkin liiton jäsenyys on vapaaehtoinen ja mikäli meno ei miellytä, niin voi erota ja sijoittaa ne varat minne haluaa. Itse pidän jäsenyyteni ja rinnastan vajaan kolmensadan vuosimaksun vakuutukseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Vai on kuukauden kestävä yleislakko sinusta kohtuulline varautumistaso.

Minusta tuntuu että katsot asiaa ylimielisen elitistisesti, kun oma kokemus tukee vapaaehtoisuutta ja jäsenmaksu on liiton mediaanituloihin nähden kohtuullisen pieni kiinteä summa. Olen puolestasi iloinen, etteivät vanhat jäärät ole koskaan selittäneet, miten liittoon kuulumattomille sattuu työpaikalla paljon enemmän työtapaturmia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #19

Jos ei varaudu, niin vaikea sitä rahaa on yhtäkkiä haalia. Kuten sanoin niin maailma ei välttämätä ole aina niin stabiili kuin se on viime vuosina ollut.

Ihmettelen mistä tämä vankka tietämyksesi vanhojen jäärien kokemuksista vaikkapa noista työtapaturmista on sinun maailmaasi tullut. Yleensä et heittele tällaisia epämääräisiä kuulopuheita vailla mitään faktaa väitteittesi tueksi. Tästäkin voit laittaa nykymaailmasta esimerkkejä ja vaikkapa tutkimuksia, jos näin todellakin tapahtuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Vanhojen jäärien kokemuksista en osaa sanoa mitään. Nuoret klopithan noita koki, en tiedä kokeeko edelleen. Vaikka nykyään vanha jäärä olenkin, en ole millään tavoin aktiivinen minkään ammattiliiton "rekrytointitoiminnassa", enkä toiminnan kohde. Molemmista olen hyvilläni.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Onhan tässä herkullinen esimerkki vanhasta sanonnasta: älkää tehkö niin kuin minä teen vaan kuin minä sanon! Totta kai media ja kirjoittajat tarttuvat tällaiseen.

Ay-liike on perinteisesti vankka työväen puolustaja sekä työnantajien arvostelija. Samaan aikaan sillä on erittäin kyseenalainen maine työnantajana sekä omistajana. Puheet ja teot eivät kohtaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minä en hyväksy verovarojen kuppaamista pörssiyhtiöiltäkään ja siinä tämä VVO:n miljardipuhallus on malliesimerkki. Toki syyllisiä ovat pääosin poliitikot ja varsinkin sdp jotka ovat tämän mahdollistaneet.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minun harmitukseni johtuu kahdesta asiasta.

Ammattiliitoilla on käytännössä valtion niille luoma monopoli alallaan. Tuota monopoliasemaa sitten hyödynnetään härskisti ja työntekijöitä painostetaan jäseniksi. Vaikkapa Suomen lipun alla purjehtivilla laivoilla menee jäsenmaksu vaikka et olisi edes jäsen. Edellä esitetty tekee kaiken liiketoiminnan jäsenten rahoilla yksiselitteisen moraalittomaksi. Todellista mafiatoimintaa.

Ammattiliitoilla on verovapaus. Ne kilpailevat markkinalla epäreilulla edulla, kun muiden toimijoiden pitää maksaa "myynnistään" ALV ja tuottovaatimuksen tulee kattaa myös verot.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ammattiliittojen olemassaolo ja kuvaamasi monopoli alueellaan on yleismaailmallinen ilmiö eikä suomalainen poikkeus. Ilman ay-liikkeen olemassaoloa oltaisiin työolojen yms suhteen todennäköisesti varsin karussa tilanteessa globaalisti. En ymmärrä miten olisi käytännössä mahdollista kilpailuttaa niiden tehtävä. Saattaisi kenties olla teoriassa mahdollista luoda kilpaileva ammattiyhdistys - en tiedä.

Laivat on mielenkiintoinen esimerkki, olisiko ilman ammattiliittoja Suomen lipun alla olevilla laivoilla juurikaan suomalaisia työöntekijöitä, ja jos olisi niin millä palkalla ja ehdoilla. Lienee perinteisesti aika karu ala.

Minulla ei ole mitään ongelmaa ammattiliittojen verovapuden lopettamiselle kunhan se koskee yhtä lailla työnantajajärjestöjä, muita elinkeinoelämän järjestöjä, MTK:ta, kauppakamareja, säätiöitä yms. Kyseessä on poliittinen päätös ja oheinen lista osoittanee miksi se ei etene. Useammalla poliittisella taholla on oma lehmä ojassa.

Siitä vaan puolueet - saa suorittaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Yleissitovuus estää kilpailevien ammattiyhdistysten toimimisen. Vaikka perustettaisiin, niin toimintaedellytys katoaa vanhalta jos uusi saa sopimisoikeuden. Liittojen monopoli ei suinkaan ole yleismaailmallinen asia. Käsittääkseni kilpailu on ajoittain ollut todella kovaa, veristäkin. Se ei luonnollisestikaan ole toivottavaa, mutta pointtina oli korjata asiavirhe.

Mielenkiintoista tuo uhkailun ja kiristyksen ohittaminen sillä, että liitot ovat tehneet hyvääkin. Mafiatoimintaa ja suolelurahan keräämistähän tuo joillakin aloilla on.

EK suostunee verovapauden poistamiseen vaikka sillä, että työnantaja vapautetaan jäsenmaksin tilittämisestä. Turha rutiini, joka ei yritykselle kuulu vähäisimmässäkään määrin. Nyt heidät on pakotettu suojelurahan kerääjiksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Missä Suomessa esiintyy kuvaamaasi mafiatoimintaa ja suojelurahan keräämistä?

Laitappa nyt joku aito case sanojesi tueksi, jotta voidaan ihmetellä asiaa. Jenkkielokuvat tai Italian esimerkit ei kelpaa.

Itse olen kyllä maksanut aina ihan itse Tekniikan akateemisten jäsenmaksun eikä isokaan työnantaja ole koskaan sitä ottanut palkasta ja tilittänyt? Mielestäni työnantaja ei siis kyllä ole velvoitettu ammattiliiton jäsenmaksun tilitykseen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Eräällä kartonkitehtaalla (muutin kohdennusta, ettei tekijä olisi tunnistettavissa). Rikos on toki jo vanhentunut, mutta Jp:llä taisi tuosta toimintatavasta olla myöhäisempää omakohtaista kokemusta. Eivät nämä tule ilmi, kun "kaikki" mukautuu, tai vaihtaa duunia.

Kysymyksesi oli miksi ottaa päähän ja minä kerroin. Ei sillä ole mitään merkitystä vaikka olisin unissani nähnyt tuon. Vastaus se on esittämääsi kysymykseen joka tapauksessa.

Oletko lukenut vain oman alasi TES:n?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #20

Kysyt: "Oletko lukenut vain oman alasi TES:n?"

Tottakai olen lukenut ne kaikki, harrastuksenani on iltaisin lueskella noita ja pidän kirjoja paljon tylsempinä. Niin, en ole lukenut muita ainakaan toviin.

Mutta nopeutetaan tätä harrastamaasi kissahiirileikkiä. Seuraavaksi riippuen vastauksestani olisit todennäköisesti kertomassa minulle, että joillain muilla aloilla on toisin. Tämän unohdin, eli että moni ammattiliitto perii maksun prosenttiosuutena palkasta.

Olisithan sen voinut sanoa sen jo samantien, niin ei tarvitsisi leikkiä tätä peliä. Ilmeisesti saat siitä jotain tyydytystä - minä en saa ja se lähinnä vain v...ttaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Minua taas ottaa päähän se, kun ei haluta ymmärrttää luettua, vaan heitellään omia paikkaansapitämättömiä ennakkoluuloja yleispätevinä maailmankuvauksina.

Sanoin asian kommentissa #11. Kysymyksen kautta asian lähestyminen on pedagoginen työkalu, joka lisää oppimisen todennäköisyyttä väitteeseen nähden. Ei sitten tarvitse taas vartin päästä vääntää samasta asiasta. Jos tuloksena on oppiminen, saan tyydytystä. Muuten en.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #28

Parempi etten enää sano mitään, kun mielessä ei ole mitään painokelpoista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilman ay-liikkeen olemassaoloa oltaisiin työolojen yms suhteen todennäköisesti varsin karussa tilanteessa globaalisti."

Työllisyyden kannalta etu olisi ollut ettei Suomi liity yhteisvaluuttaan mutta ay-liike ostettiin tuohon mukaan, ehkä VVO:n miljardiomaisuus oli kaupan hinta. Ammattiliitoilla ei ole nykyään käytännössä juuri mitään muuta tekoa kuin sopeutua niukkuuden jakamiseen jäsenistölleen.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Minulla on työurani aikana ollut noin 25 työnantajaa kuuden eri ammattiliiton toimialoilla. Olen kuulunut ammattiliittoon urani alussa vuodet 1970-1974. Jouduin osallstumaan silloin myös Metalliliiton pitkään lakkoon.

Tuon jälkeen en ole kuulunut mihinkään liittoon. Minua ei ole koskaan painostettu liittymään ammattiyhdistykseen. Tosiasiassa kukaan ei ole edes kysynyt kuulunko tai haluaisinko liittyä ammattiliittoon.

Onkohan nuo painostusjutut aina ihan totta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eivät. Kaikki jutut eivät ole koskaan totta. Luulisi tuolla kokemuksella asian tietävän. Arvioitavaksesi jää niiden osalta todistajan uskottavuus.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #22

Siksi pitääkin kysyä, millä motiviilla tuollaisia väitteitä esitetään. Eihän minunkaan kokemukseni täytä koko työelämän kenttää.

Oikeastaan elämä opettaa joskus jopa arvostamaan suomalaista ammattiyhdistystoimintaa. Toiminta täällä on varsin maltillista.

Rivieralla on kätevä kulkea junalla esimerkiksi välillä Cannes - Genova. Juna on nopea, asemat aina keskellä kaupunkeja, liikennetiheys taaja ja ei tarvitse etsiä parkkipaikkoja.

Nyt Ranskan "kikyn" ansiosta rautatieväki lakkoilee satunnaisesti, mutta viikoittain päivästä kahteen. Se tekee liikkumisesta vaikeaa ja tukkiii tiet. Sitä on jatkunut koko kevään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minusta mafia sanan käyttö ay-liikkeen yhteydessä loukkaa niitä tuhansia ay-aktiiveja jotka toimivat ammattiliitoissa- ja osatoissa sekä työpaikoilla luottamusmiehinä. Asiansa osaava luottamusmies on kullanarvoinen henkilö työnantajalle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä, pelkäsinkin että se saatetaan tulkita kohteliaisuudeksi. Asiansa osaavasta luottamusmiehestä ole täysin samaa mieltä. Miksi en olisi. Liikkeen moraalin tuomitsemiseen minulle riitti yksi tapaus.

Lisäksi suorittavassa portaassa harrastettu veronkaltainen jäsenmaksu on täysin mahdoton moraalisesti perustella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitä tulee yleensä näihin hallituspalkkioihin, niin ne muodostavat monille melkoiset tulot ammattiliittojen lisäksi esimerkiksi säätiöille ja jopa valtion omistajaohjaukselle.

Noin vuosi sitten oli artikkeleita kuinka omistajaohjauksesta vastaavat korkeimmat virkamiehet saavat hallituspalkkioita saman verran kuin mitä palkka on. Esimerkiksi säätiöiden johtajat ovat myös lukuisissa hallituksissa ja kuittaavat melkoisia summia ollessaan säätiön omistuksen tuomassa hallituspaikassa.

On tavallaan outo, että näille maksetaan henkilökohtaisesti tuollaisia palkkiota, kun heidän työnsä on nimenomaan huolehtia siitä varallisuudesta. Jos he tekevät sitä normaalista työssään, niin miksi siitä pitää maksaan erikseen suuria summia?

Itse haluaisin erityisesti säätiöiden osalta tutkia kuinka paljon niissä on hyväpalkkaisia suojatöitä lähipiirille ja kuinka paljon netotaan erilaista hallituspalkkioista yms. Tuntuu että esim suoenruotsalaisissa säätiöissä on melkoinen hyvävelikerho.

Marraskuussa nähtiin melkoinen esimerkki henkilökohtaisen edun tavoittelusta vastoin edustamansa säätiön etuja, kun Konstsamfundetin toimitusjohtaja Bergh myi kaikki hallituspalkkioina saamansa Stockmannin osakkeet yrityksen ollessa vaikeuksissa. Tästä tuli voimakas signaali markkinoille siitä, että edes hallituksen jäsen ei usko yritykseen. Samalla suomenruotsalainen säätiö, jonka toimitusjohtaja Bergh on, on Stockmannin suurimpia omistajia. Ei kovin suoraselkäistä toimintaa ja vastoin säätiön etuja.

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/kaj-gusta...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Berghin tapauksesta samaa mieltä. Pöyristyttävää että asia painettiin Konstsamfundetissa villaisella.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei en kirjota nimeäsi Niko tahallaan pienellä. Kännykällä näpytellessä se vain jää siihen.

Kyllä painostusta todella esiintyy. Ilmoitetaan ettei tehdä töitä kanssasi, jätetään työyhteisön ulkopuolelle, jopa pahempaakin. Itse työskentelen nyt yrityksessä, jossa vain muutamat kuuluvat liittoon. Viimeksi kohtasin painostusta viime talvena. Tuolloin meidän piti osallistua SAK:n mielenosoituslakkoon aktiivimallia vastaan. Emme olisi menneet, mutta työnantaja halusi näin, jotta ei tule sanomisia telakkalaisten kanssa. No pidin päivän pekkasen.

Tapahtuma oli osoitus naurettavasta edunajosta. Muistaakseni SAK oli mukana työryhmässä ja tiesi mitä tuleman piti. Ei toki hyväksynyt mallia. Mutta asia olisi jäänyt poskensoiton asteelle. Kansalaisaloitteen myötä päädyttiin mielenosoitus lakkoon. Työttömyysturvasta minäkin kyllä olisin valmis lakkoon ihan kylmästi oman etuni nimissä, mutta ei mihinkään poliittisiin tuki mielenosoituksiin. Kyllä sitten pitäisi olla tosi kyseessä. Nytkään ei ollut.

Muuten painostuksesta voi ajatella, että telakan työntekijöistä lähes sataprosenttia käsittääkseni kuuluu liittoon. En usko tällaiseen halukkuuteen. 70% voisi olla todellisempi, mutta ihmiset alistuvat ja mukautuvat.

Lakkorahastojen ylläpito ei vaadi tällaisia jäsenmaksuja tai pörssiyhtiöitä. Käytännössä pitkiä lakkoja ei ole ollut vuosi kymmeniin. Viimeksi taisi 80 luvulla olla, voin muistaa väärin. Yleensä lakkoihin osallistuu vain osa liiton työntekijöistä. Yleislakot, jotka useimmiten ovat poliittisluontoisi ovat olleet vain puolenpäivän, korkeintaan parin päivän mittaisia. Laittomista lakoista, joita on ollut suurin osa, joissa itse olen ollut mukana ei korvauksia edes makseta. Useimmiten pitkissä lakoissa joudutaan ottamaan rahastoista riippumatta velkaa, koska rahat on sijoitettu. Josku itse mukana olessani asuntoihin oli sijoitettu huomattavasti. Eihän näitä kuitenkaan käteiseksi saa ja liiton suojeluksessa olevat jouduttaisiin potkimaan pois halvoista asunnoistaan.

Tähän liittyy valtavasti väärin käytöksiä myös. No antaa niiden olla. Mutta tilintarkastukset tarvittaisiin viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta vähintään. Tässä yksi syy miksi liitot eivät ota henkilöjäseniä. Voisi tulla hankalia kysymyksiä, joihin pitäisi nyt vastata. Liittojen jäsenethän ovat osastoja eli yhdistyksiä, joissa hankalat jäsenet pidetään hiljaa.

Kyllä todellisesta vapaudesta olisi hyötyä. Vaikkei kilpailevia liittoja tulisi, niitäkin voisi tulla, niin ainakin olisi pakko miettiä onko edunvalvonta ollut tehokasta. Pitäisi siis ajaa todella jäsenten etuja ensisijaisesti. Pitäisi miettiä, että onko 1,5-2,3% palkasta nousevat jäsenmaksut aivan älyttömiä. Kyllä ne ovat. Mielestäni vapaudesta olisi tässäkin pelkästään hyötyä. Edunvalonnalle olsi tarvetta. Nykyisen kaltaiseen systeemiin en ota osaa.

Kyllä mielenkiintoista olisi kerrankin lakkoilla esim palkankorotusten puolesta. Sellaista ihmettä ei ole vielä tapahtunut. Itse kannattaisin pientä korotusta ja verojen alennusta. Tai pelkästään verojen alennusta. Meidän, kun on vaikea kilpailla ulkomaisen halpatyön kanssa. Telakan sisällä väki on kohta huipussaan ja arvioidaan, että siellä on 8000 eri yritysten ihmistä, kun noita suurempia laivoja rakennetaan. Niistä 5000-6000 tulee olemaan ulkomaisten alihankinta yritysten palveluksessa. Jos meikäläisen palkkakustannuksella saa jo nyt pari-kolme sellaista ihmistä ei palkkakustannusten korottamisella enää menesty. esim näin voisi ajatella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ikävää että painostusta esiintyy - oma alani lienee kovin erilainen kuin vaikkapa telakkateollisuus.

En lainkaan kiellä etteikö ammattiliittojen toiminnassa olisi ongelmia, väärinkäytöksiä ja jonkinmoista korruptiotakin. Eri asia on sitten kuinka laajasta ilmiöstä on kysymys. Itse joskus kymmenisen vuotta oli perustamassa erääseen suureen yritykseen ylempien toimihenkilöiden yritysyhdistystä vai mikä sen nimi nyt onkaan. Kaikkein suurin haaste oli siihen asti ko yrityksessä valtaa pitänyt toimihenkilöunioni, joka vastusti kaikin keinoin osan jäsenistään siirtymistä toiseen. Tuolloin esimiesasemasta huolimatta olin mukana perustamassa ja kävin omalla ajalla viikonloppuna myös luottamusmieskoulutuksen. Jonkin verran prosessissa avautui se, että ay-väki ei ole kaikessa työntekijöiden asialla vaan käy myös osin tarpeetonta valtataistelua.

Itse haluaisin esimerkiksi ay-pomojen toimikausia rajoitettavan merkittävästi, jotta tulisi vaihtuvuutta eikä samat ihmiset olisi liian pitkään vallan kahvassa. Valta turmelee - näin uskon. Kun samat ay-pomot ovat hallituksissa ja samoissa pöydissä elinkeinoelämään edustajien kanssa ns paremopien kampaviinerien kera, alkaa hämärtyä varsinainen tarkoitus ja aletaan nauttia saaduista eduista. Välillä pitäis mennä taas lähemmäs työpaikkojen toimintaa eikä etääntyä perustarkoituksesta. Sama pätee vaikka kansanedustajiin, joiden peräkkäiset kaudet itse rajoittaisin kahteen.

Itse näen että olemme muutoksen kynnyksellä ja mikäli tämän hallituksen jälkeenkin uuden linja jatkuu samankaltaisena työehtojen yms suhteen saattavat pitkätkin lakot tulla kyseeseen. Oikeastaan jatkuva työn epävarmuuden lisääminen pätkätöiden suuntaan sekä tarveharkinnan poisto ja sitä kautta ulkomaisen matapalkkaväen tulo yhä vahvemmin tulee johtamaan ristiriitoihin. Näin uskon ja luulen, että ammattiliittojenkin on ryhdyttävä kovempiin toimiin.

Mitä tulee median ja talousmedian toimintaa asiassa, niin mieelstäni kovimmat parjaajat eivät ole ay-jäsenet tms vaan käynnissä on muilta tahoilta tuleva hyökkäys, jolla pyritään horjuttamaan ay-liikkeen valtaa ja uskotavuutta. Siinä käytössä ovat moninaiset keinot ja hallituksen politiikka osin tukee näitä tavoitteita.

Suomalaisen työntekijän hyvinvointi tarvitsee tulevaisuudessa jotain parempaa. Nyt suunta on huolestuttava.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Teit ainakin minut iloiseksi, kun et pyytänyt Jp:tä esittämään kokemuksistaan tutkimuksia. Kiitos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset