Miksi ammattiliittojen menestys liiketoiminnassa ottaa niin pahasti päähän?

Taloudesta kertova media kuten Taloussanomat ja Talouselämä pyrkii kaikin keinoin kyseenalaistamaan ammattiliittojen sijoitusten oikeellisuuden ja esimerkiksi Riku Aallon palkkion Kojamon hallituksen puheenjohtajuudesta. Tänään Taloussanomat julistaa otsikossaan: Näin Kojamon hallituksen jäsenten palkkiot nousevat – korotukset jopa 233 prosenttia.

Nämä samat tahot puolustelevat aina vaikkapa yritysten toimitusjohtajien palkkioita tehtävän vaativuudella ja kuinka Suomessa tai ulkomailla maksetaan joillekin enemmän sekä palkkioiden pitää olla linjassa sen kanssa. Kaikkein huvittavinta on perustelu ulkomaihin vedoten. Näyttäkää minulle edes yksi suomalainen merkittävän pörssiyrityksen johtaja maailmalta, niin katsotaan uudestaan sitä perustelua pitääkö maksaa niin paljon, jotteivät nämä suuret kykymme karkaa ulkomaille.

Palataan sitten palkkioiden suuruuteen. Kojamon jälkeen toiseksi suurin kiinteistökauppaa tekevä yhtiö on Sponda. Vuonna 2016 Spondan hallituksen puheenjohtajan palkkio oli 66 000 euroa vuodessa eli kuusi tonnia enemmän kuin nyt ehdotettu Kojamon palkkio. Spondan markkina-arvo on noin kolmannes Kojamosta eli merkittävästi pienemmän liiketoiminnan halituksen johtamisesta on maksettu jo pari vuotta sitten enemmän.

Kuka sitten on kuitannut tuon summan? No suurimman omistajan edustaja eli suomenruotsalaisen yleishyödyllisen säätiön toimistusjohtaja. Tuo suomenruotsalaista kulttuuria tukeva säätiö sai myös Spondan myynnistä noin 300 miljoonaa euroa. Kiinnostaako ketään? Ei ainakaan talousmediaa, joka tykkää olla hyvää pataa näiden kanssa. Miksi tuon yleishyödyllisen säätiön toimitusjohtajalta ei kysellä hävettääkö moinen palkkio kuten nyt kysellään ammattiliiton johtajalta?

Miksi kolme kertaa suuremman liiketoiminnan hallituksen johtajuudesta pitäisi maksaa vähemmän? Siksikö että liiketoiminnassa on mukana ammattiliitot? Mitä tapahtui sille markkinaehtoisuudelle ja vertailulle muihin vastaaviin toimijoihin?

Puhutaan myös sidonnaisuuksista SDP:n ja Vasemmiston kautta tukiin. Vaikkapa MTK nauttii ihan vastaavaan verovapautta kuin ammattiliitot ja MTK omistaa suuren osan Metsä Boardia ja Raisiota. Metsä Board saa mm yritystukea liittyen vaikkapa energiaveron palautukseen, jota ei taaskaan onnistuttu karsimaan. Raaka-aineen hankintaakin tuetaan monilla eri tuilla ja lisäksi hallituksen kärkihankkeilla on tuettu tätä toimialaa. MTK on tukenut useita kansanedustajia vaaliavustuksilla ja 17 kansanedustaa on maanviljelijöitä, niistä kuusitoista Kepusta. Miksei tämä eturistiriita kiinnosta ketään eikä siitä uutisoida lainkaan?

Kun väitetään ammattiliittojen miljoonien valuvan SDP:lle ja Vasemmistolle, niin esittäkää tästä todisteet. Toistaiseksi on ollut kyse vain normaaleista vaalirahoista tms, joilla ei ole mitää tekemistä miljoonatuottojen kanssa. Tällöin puhutaan muutamista tonneista eikä miljoonista.

Näyttöä kaivataan ja tasapuolisuutta.

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu