Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän selitykset ontuvat - mystiset nimettömät virkamiehet Hetemäen lähteenä

Pääministeri Sipilän selitykset eivät jälleen vakuuta. Hänen omat lausuntonsa ovat hyvin ristiriitaisia eikä hän vaikuta myöntävän itse mitään. Toisaalta johan aikanaan keskustalainen pääministeri Jäätteenmäki lanseerasi legendaarisen toteamuksen: "Puhun niin totta kuin osaan." Sehän ei riittänyt vaan Jäätteenmäki joutui eroamaan ilmitulleen valehtelunsa vuoksi.

Juha Sipilä totesi viikko sitten eduskunnassa Helsingin Sanomien mukaan:

"Viime torstaina hallituksen kyselytunnilla pääministeri Sipilä perusteli asiaa näin: ”Olemme myöskin olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon, ja komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota tätä asiaa käsittelyyn, että älkää jättäkö hakemusta.

Tänään eduskunnan kyselytunnilla Sipilä on Uuden Suomen mukaan todennut:

"Sipilä toisti kyselytunnilla useaan otteeseen, että Martti Hetemäki ja Pekka Timonen ovat olleet yhteydessä komissioon ja käyneet epävirallista keskusteluja ja pyrkineet saamaan vastaukseen siihen, pitäisikö asia notifioida vai ei. Sipilän mukaan Hetemäelle oli sanottu, että komission toiveena on, että älkää jättäkö hakemusta. Sipilän mukaan komission toiveena on, että tällaiset kysymykset käsitellään kansallisella tasolla."

"Jos me olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, tottakai komissio sen käsittelisi, Sipilä sanoi."

Kysymys ei ole enää siitä, onko järkevää tehdä notifikaatio, vaan siitä onko Siplä johtanut eduskuntaa harhaan. Viikko sitten hän kertoi, ettei komissio ottaisi asiaa käsittelyyn. Tänään hän kertoo, että tottakai komissio asian käsittelisi.

Kumma kyllä Sipilä ei näe tässä mitään ristiriitaa tai edes aihetta pahoitteluun.

Tämä ei ole hallitukselta ensimmäinen kerta, kun EU-korttia on käytetty erikoisesti. Hallintarekisterilain yhteydessäkin paljastui kuinka väittämät EU:n luomasta pakosta eivät pitäneet ollenkaan paikkaansa. Silloinkin lähteet olivat mystisesti piilossa.

Sama pätee nyt - ja jotenkin minua ei hämmästytä, että Hetemäellä on jälleen näppinsä sopassa. Lisäksi varsin erikoiselta tuntuu, että Suomen historian yhden suurimman muutoshankkeen kohdalla nojataan nimettömiin lähteisiin ja epävirallisiin keskusteluihin, joista ei ole pöytäkirjoja eikä edes kerrota henkilöiden nimiä. Onhan tämä nyt miljardien hankkeessa aivan ennenkuulumatonta.

Toivottavasti oikeuskansleri tms tutkii tämänkin sotkun. Koko touhu vaikuttaa kovien erikoiselta ainakin minun silmiini.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jopa on Nikolla asiat hakusessa ja vallallaan mielikuvitukselliset sfäärit siitä, että EU olisi valinnanvapautta vastaan l. kilpailun toimimattomuutta vastaan.

Mikähän olisi notifioinnin peruste ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oma mielikuvituksesi laukkaa, sillä en ole sanallakaan todennut, että EU olisi valinnanvapautta vastaan. Joten laskeudu vaan sfääreistä äläkä aseta suuhuni jotain, mitä en ole edes kirjoittanut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valinnanvapaus terveyskeskusasiakkaille mahdollistaen palvelutuotannon myös yksityisille lääkäreille se närästää vasemmisto-oppositiota. Terveyskeskusasiakkaat ovat yleenä yhteiskunnan vähävaraisempia ja ilman työterveyshoitoa, ja jotka joutvat monin paikoin tyytymään kyseenalaisen palvelumallin pitkiin jonoihin ja ongelmiin muutoinkin saada aikoja lääkäreille.

Nikon kannattaisi miettiä, miksi muualla Euroopassa laadukas perusterveydenhoito on toteutettu kustannustehokkaasti useinmiten juuri yksityisten lääkäripalvelujen tuottamina esim. tästä Alankomaat ?

Terveyspalvelujen julkinen tarjonta on perustasolla terveyskeskuksissa Suomessa tänä päivänä epätasa-arvoinen. On hyviä terveyskeskuksia, joissa hoidon organisointi on hoidettu kiitettävästi ja virkoihin hakeutuvat lääkärit ovat jonoksi asti väitelleitä ja yleislääketieteen erikoislääkäreitä. Sitten on terveyskeskuksia, jotka toimivat kokonaan kalliiden vuokrattujen ja vaihtuvien keikkalääkäreiden varassa, jotka ovat tavallisimmin nuoria kokemattomia lääkäreitä tai vielä opiskeluvaiheessa, eikä potilas - lääkäri ( omalääkäri ) suhdetta synny koskaan. Tätä epäkohtaa ei voida korjata ilman valinnanvapauden laajentamista hallituksen pyrkimysten mukaisesti.

Luonnollisasti on selviö, että terveyskeskukset ovat nyt se ainoa portti vähävaraisimmille ja vanhuksille, jossa määrätään lähetteet tarkempaan ja Suomessa laadukkaaseen erikoissairaanhoitoon sairaaloissa. Toiset onnekkaammat voivat saada lähetteet yksiyiesiltä lääkäriasemilta työterveyshoidosta tai puhtaalla rahalla vakuutuksin. Tasa-arvoepäkohta on tässä ilmeinen ja hankalasti perusteltavissa.

EU on tuskin vastustamassa hallituksen pyrkimyksiä tässä asiassa ja notifiointi on täyttä puutaheinää muun opposition höpötyksen ohessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Nikon kannattaisi miettiä, miksi muualla Euroopassa laadukas perusterveydenhoito on toteutettu kustannustehokkaasti useinmiten juuri yksityisten lääkäripalvelujen tuottamina esim. tästä Alankomaat ?"

Hollannissa terveydenhoito on annettu pienille tuottajille, kun taas Suomessa pienet on karsittu lainsäädännöllä pelistä pois ja suuret yliikansalliset terveysyhtiöt jakaisivat potin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

‪Mihin korkeiden virkamiesten kysymykseen EU:n virkamiehet antoivat vastauksen: ei tarvitse lähettää.‬

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kerro ihmeessä, jos sinulla on tarkkaa tietoa. Kellään muulla ei tunnu olevan tietoa eikä ainakaan mitään todistetta mitä on keskusteltu ja kenen kanssa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei oikeuskanslerille kannata asiaa lähettää tutkittavaksi, kun Mr. Sote Pöysti on jäävi. Eduskunnan oikeusasiamiehelle asiaa kannattaisi tutkia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Voisiko tätä kutsua pääministeri Juha Sipilään kohdistuvaksi jumpaksi.

Kuuntelin Pääministerin vastauksen Antti Rinteen kysymykseen notifioinnista ja se oli täysin kattava vastaus elikä ei EU ei halua että heille lähetetettäisiin notifioitavaksi uusi sote mutta jos ehdoin tahdoin haluatte lähettää tänne se notifioidaan. Sote rakennusluvasta päättää nyt suuri sali ilman notivikaatiota Ruotsin malliin.

Onko niin että SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto haluaa EU liittovaltioksi ja poistaa loputkin itsenäisyydestä Suomelta.

En nyt oikein tiedä kenelle tässä yritetään muuntaa muuksi tätä casea tatkoitusperä on kyllä ymmärrettävissä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, nykyäänhän aina on kyse ajojahdista, johon jumpallasi viitannet.

Tuossa on sitaatit Sipilän sanomisista. Viime viikolla toista ja tällä viikolla toista. Eikä kummankaan takeeksi ole esittää mitään evidenssiä. Viime viikkoisen mukaan notifikaattia ei käsiteltäisi ja tällä viikolla tottakai käsitellään. Siinä on pikku ristiriita, mutta Sipilä on mielestään aina oikeassa vaikka sanomiset olisivat päinvastaisia.

Loppujuttusi ovat sivussa pointista, joka on se, johtaako päministeri harhaan sanomisillaan eikä se onko notifikaatti tarpeen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Vertaat sotea järjestelmään, mitä et tunne.Ruotsin maakäräjät vastaavat meidän maakuntia.Niilä oli alkujaan sama tilanne kuin meillä nyt eli maakäräjät hankkivat hankintamenettelyn kautta ulkoistusta.Maakäräjät saivat myöhemmin oikeuden järjestää rinnakkaisena valinnanvapauden.Tämä mahdollistaa edelleen verorahojen käytön julkisen tuottajan tukemiseen.Eli Ruotsissa ei muodostu mahdollisuutta, missä julkinen tuki voidaan kyseenalaistaa.

Jari Ikonen

Jos eduskunta päättä lakeja sillä perusteella että joku virkamies on rupatellut jonkun kanssa, niin hukassa ollaan.

Pienemmistäkin asioista joutuu hallintoalamainen selittelemään kirjallisesti kaikki mahdollisesti asiaansa liittyvät seikat ja oheistamaan vielä liitteeksi vaikka mitä.

Eikö nimenonmaan virkamiehen pitäisi toisen virkamiehen kanssa neuvotellessaan ehdottomasti tehdä asiasta muistio tai pyytää kommentit emailina, jotta jää mustaa valkoiselle.

Homma haisee, ja pahasti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Korkeimman oikeuden näkemystä vastaan riittää näemmä nämä rupattelut - Hetemäki kyllä tekee tarvittaessa selvityksen tai juttelee nimettömien lähteiden kanssa asiat selviksi. Näihin pitäisi miljardipäätökset perustaa - tämä lienee sitä uutta Sipilän mainostamaa avointa kulttuuria. Jep.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilä valehteli eikä pysty todistamaan tiedustelua EU:lta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jep, naapurin Stinde, jolla on hyvät yhteydet EU:n virkamiehiin kertoi, että keskusteluja ei olla edes käyty... ;-) (varmuudeksi sarkasmivaroitus)

Ei Suomen yhden Suomen suurimman uudistuksen päätöksiä voi perustaa nimettömien virkamiesten jutteluihin ja kuten on tullut jo osoitettua, niin viime viikolla tilanne oli näemmä eri kuin tällä viikolla.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mutta jos Suomen hallitus onkin ottanut esimerkkiä naapurista ja perustanut hybridivirkamieskunnan joka voi värejään paljastamatta keskustella/neuvotella mistä vaan kenen kanssa tahansa ja vääristellä tuloksia niin että ne sopivat juuri käsillä olevaan agendaan. Sehän on varsin kätevä. Ja jos virkamiehet jäävät kiinni housut nilkoissa voidaan aina väittä että he ovat lomilla.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Opposition eilinen esitys kyselytunnilla oli omiaan aiheuttamaan myötähäpeää. Rinne kysyy kolmesti ja sitten kolme muuta kysyy vielä samaa, tiivistettynä "mutku etkö nää valehellu Sipilä", kun Sipilä kärsivällisesti ja yhä uudestaan selitti haluttomille ja ymmärtämättömille asian oikean laidan.

Mitä Hesarin juttuun tulee, on se surullinen esimerkki tarkoitushakuisesta pilkuntotanoin. Eipä siinä ollut siteeksikään aitoa asiaa.

Muuten, kun vaaditte Sipilältä ja virkamiehiltä kirjallisia todisteita, niin onko hesarilla puolestaan esittää kirjalliset todisteet omasta "saannostaan"?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun arvon pääministeriltä ei saa yksikertaista vastausta yksinkertaiseen kysymykseen, niin ajaudutaan kysymään asiaa uudelleen - vaihtoehdot ovat vähissä. Selitti oikean laidan, jep.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kun pääministeri vastavuoroisesti kysyi oppositiolta MIKÄ erityisesti sotessa on sellaista, että se pitäisi notifioida (so. missä kohtaa on kilpailua vaarantavaa kiellettyä valtiontukea) hiljeni oppositio yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Ei toveri Rinteellä ainakaan ollut vastausta, vaan päästyään neljättä kertaa ääneen jankkasi edelleen samaa "oletteko johtaneet eduskuntaa harhaan" kysymystään edelleenkin kuuntelematta lainkaan vastausta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tämä!

"Lisäksi varsin erikoiselta tuntuu, että Suomen historian yhden suurimman muutoshankkeen kohdalla nojataan nimettömiin lähteisiin ja epävirallisiin keskusteluihin, joista ei ole pöytäkirjoja eikä edes kerrota henkilöiden nimiä. Onhan tämä nyt miljardien hankkeessa aivan ennenkuulumatonta."

Kutsuisin tätä suhmuroinniksi. Tällaiseen jos päätöksenteko alkaa perustua, niin pelottavaa. Kuulin kaverilta, joka oli kuullut Penalta, että...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oisi ollut aivan eri asia, jos Sipilä olisi todennut, että hallitus on tykönään tullut siihen ksitykseen, ettei lakiesitys edellytä notifikaatiota EU:lle ja moinen käsitys on pitkälti vahvistunut alemman tason virkamiesten välillä käytyjen keskustelujen myötä.

Virhe on nimenomaan tapahtunut siinä väittämässä, että EU:n taholta on sanottu: "Älkää lähettäkö, sitä ei oteta käsittelyyn". Kyseisen toteamuksen jälkimmäinen väite on sitä paitsi myöhemmin Sipilän toimesta jo kumottukin, joten hän jopa itse myöntää valehdelleensa tai sitten "asettaneensa sanat harkitsemattomasti".

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla

Sipilän tapaamisista lähdetään pää piilossa peräkontissa :D Tämmönen on hieman epäilyttävää, kun ei voida päivän valossa käydä tekemässä politiikkaa.
Se kai sitten täyttää suhmuroimisen tunnusmerkit jos pitää salata päämäärät joita oikeasti ajaa, julkisuudelta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilällä on kiire, kiire saada aikaan maakuntavaalit ennen eduskuntavaaleja. Sipilä toivoo maakuntavaalien tuovan nostetta kepun heikkoon kannatukseen ja siinä "pelissä" ei KHO:n ja perustulakivaliokunnan näkemykset notifioinnista paljon vaakakupissa paina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset