Keskusta panikoi – ottaa pataan mikäli eduskunta- ja maakuntavaalit yhdistetään

Keskustan rimpuilu maakuntavaalien pitämiseksi ennen eduskuntavaaleja on varsin läpinäkyvää ja silkkaa valtapolitiikkaa. Lähes kaikki muut alkavat olla sen kannalla, että mahdolliset maakuntavaalit pidetään samaan aikaan eduskuntavaalien yhteydessä. Keskustalle tämä on nykyisillä kannatusluvuilla kuitenkin melkoinen ongelma.

Mikäli vaalit käytäisiin yhdessä suurin osa äänestäjistä antaisi äänensä molemmissa vaaleissa. Näin ollen Keskusta ei pystyisi hyödyntämään äänestäjiensä suurempaa aktiivisuutta maakunnan tasolla yhtä hyvin kuin erillisissä vaaleissa. Eduskuntavaalien samanaikaisuuden myötä maakuntavaaleissa äänestäisi samalla moni, joka sitä tuskin pelkästään maakuntavaalien vuoksi sitä edes tekisi.

Näin ollen nykyiset Keskustan huonot kannatusluvut heijastuisivat pahemmin myös maakuntavaaleihin. Kampanjan osaltakin olisi helpompi pyrkiä erottamaan valtakunnanpolitiikka ja maakunnan asiat. Keskusta kestää kenties jäämisen pois seuraavasta hallituksesta, mutta tuskin sitä, ettei sillä ole merkittävää valtaa maakuntien luodessa uusia toimintamalleja.

Kokoomukselle tämä ei ole mikään ongelma ja Sininen tulevaisuuskin tarvitsee mieluummin aikaa viestinsä terävöittämiseen. Keskusta onkin siten loppujen lopuksi yksin ongelmansa kanssa ja veikkaankin sen joutuvan myöntämään piakkoin tappionsa.

Sitä ennen kuulemme retoriikkaa maan edusta ja kiireestä, ja miksi on valiokuntien on välttämätöntä työskennellä läpi kesän Suomen edun vuoksi. Lomien aiheuttama parin kuukauden viivästyminen tosin ei ole Suomelle mikään ongelma vaan Keskustalle. Tämän kyllä muut puolueet haistavat ja Keskustan pelon tuoksu leijaileekin jo pitkin eduskunnan käytäviä. Politiikassa se tuskin herättää kuitenkaan sääliä ja sympatiaa.

Keskusta yritti ensin saada maakuntavaaleja lokakuulle ja seuraavaksi on tavoiteltu tammikuuta 2019 – kunhan ne voitaisiin jotenkin vaan käydä ennen eduskuntavaaleja. Näin tuskin tulee käymään ja vaalit yhdistetään. Toisaalta itse ovat yhdessä Kokoomuksen kanssa koittaneet lypsää itselleen mahdollisimman edulliset ratkaisut toistuvasti kaatuen perustuslakiin. Järkevämmin toimien ja ajamalla sitä aitoa Suomen etua valtapolitiikan sijaan kunnollinen läpimenokelpoinen esitys olisi ollut päätettävänä ajat sitten kauan ennen seuraavia vaaleja.

Niin makaa kuin petaa – hyvä niin.

EDIT 26.2.2018 klo 13:30: Nyt Sipilä vaatii maakuntavaalien pitämistä toukokuussa 2019 eli kuukausi eduskuntavaalien jälkeen. Hänen uhkavaatimukseensa pitää muiden eduskuntaryhmien vastata tänään, mikä on aika kohtuutonta. Ensin Sipilä halusi vaalit lokakuulle, sitten tammikuulle ja nyt kuukaudella yli eduskuntavaalien – kaikki keinot käytössä, jotta ne eivät olisi samaan aikaan eduskuntavaalien aikana. Mitä järkeä on pitää kahdet vaalit kuukauden välillä? Ei mitään ellet ole keskustalainen. Tavoitteena lienee nyt, että Kokoomuksen ja muiden neuvotellessa hallituskokoonpanosta pääsee todennäköisesti vaalitappion kokeva Keskusta rummuttamaan täydellä teholla maakunnissa. Toivottavasti muut puolueet haistavat tämän bluffin.

 

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu