Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän uhkailu asiatonta - vaaliajankohdan vaatiminen vastoin demokratiaa

Pääministeri Sipilä jatkaa häikäilemätöntä linjaansa vaadittuaan alle päivän varoitusajalla sitoumusta muilta hallituspuolueilta haluamaansa maakuntavaalien ajankohtaan toukokuulle 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Kuten kirjotin blogissani Keskusta panikoi – ottaa pataan mikäli eduskunta- ja maakuntavaalit yhdistetään, niin Keskustan painajainen on eduskuntavaalit ja maakuntavaalit yhtäaikaa. Tällöin eduskuntavaalien suurempi osanotto ja ennustettu Keskustan vaalitappio heijastuisi myös maakuntavaalien tulokseen samojen ihmisten äänestäessä molemmissa.

Jotain suorastaan irvokasta ja epädemokraattisempia maita mieleentuovaa on Sipilän tavassa vaatia hallituskummpaneiltaan tulevian vaalien sopimista haluamaansa ajankohtaan uhkailemalla hallituksen erolla. Vaatimus vaaleista eduskuntavaalien jälkeen ei ole mitenkään rationaalinen vaan palvelee vain Keskustan etua.

Moni suhtautuu tällaiseen kevyesti kenties osin siksi, että kaikki tapahtui lopulta yhdessä päivässä ja hallituskumppanit siihen suostuivat, mutta kyseessä on mielestäni paljon suurempia asia. Hallituskumppanit toki muuten tietävät, että tästä voi sujuvasti luistaa. Periaatteellinen kysymys liittyy silti itse epädemokraattiseen vaatimukseen, jota ei olisi pitänyt tehdä. Muu tuki sotelle on sinällään ok, mutta vaatimus vaaliajankohdasta osuu suoraan demokratian ytimeen.

Vallassaolevan hallituksen keinottelu omaksi edukseen seuraavien vaalien ajankohdalla on jotain, jota tässä demokraattisuutta arvostavassa maassa ei pidä sallia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä Sipilän pelissä on jotain todella ennennäkemätöntä, joka johtunee hänen historiastaan toimitusjohtaja-omistajana. Alaisten on ollut pakko toteuttaa hänen vaatimuksensa.

Demokratia ei kuitenkaan toimi niin eikä sen pidäkään. Hallitus ei voi ulottaa päätöksiään pitkälle tulevaisuuteen muiden tulevien toimivallan alle. Eikä sen pidäkään eikä se saa koittaa vaikuttaa jatkossa demokraattisesti kansan toimesta valittavaien toimintaan.

Heti alkuun Spilä uhkasi erolla mikäli Kiky ei toteudu. Myöhemmin ollaan sitten todettu, että turha hallitusta syyttä, kun allekirjoittajina olivat muut. Tosin kaikki ansio kikyn vaikutuksista kerätään kyllä kaksinaismoralistisesti.

Myöhemmin tuli PS:n hajoamisen jälkeinen kesäteatteri - kaikki muistanevat tämän.

Nyt sitten tämä seuraava uhkavaatimus, joka sekään ei kestä kriittistä tarkastelua.

Läpi meni silti taas.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta on hauskaa, jos Sipilä suututtaa kaikki muut puolueet ja kansan sohlaamalla vaalien kanssa. Kenellekään ei jää epäselväksi, millaisesta pellestä on kysymys.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ihmettelen suuresti mitä mahtavat ajatella Kokoomuksen äänestäjät Sipilän tavasta kiristää hallituskumppaneitaan hallituksen kaatamisella, kuten teki kytkiessään maakuntauudistuksen soteen. Onko niin, että Vapaavuori on ainoa kokoomslainen jolla on terve itsetunto tallella eikä niele kaikkea mitä kepun suunnalta syötetään. Persut ja nyt Siniset ovat hallituksen alkutaipaleelta asti toiminut äänettömän yhtiömiehen rooleissa, heidän näkemyksillä ei ole ollut minkäänlaista painoarvoa hallituksessa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Onkin mielenkiintoista, että Kokoomus tanssii samaa tanssia Keskustan kanssa, vaikka Sipilä selvästi vie.

Mikä oikeastaan on Orpon rooli?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Miten niin vie? Hallitus on toistaiseksi tehnyt kaikkensa, että kokoomus saisi valinnanvapautensa. Tehdyistä päätöksistä kokoomuslaiset eivät ole mitenkään valittaneet. Alkoholilain muutos oli toki mitätön mutta siinäkin Sipilä joutui pistämään keskustan änkyrät ruotuun, jotta saatiin edes jotain. Jos kokoomuksen valinnanvapaudesta olisi tingitty, uudistukset olisivat varmaan jo menneet eteenpäin.

Sipilää moititaan liian kokoomuslaisesta politiikasta. Ei suinkaan kokoomuksen jyräämisestä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #9

Niin no, enemmän se Sipilä vie Keskustaa kohti 18 kunnan maata.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niko, olen kanssasi samaa mieltä. Sipilä toimii epädemokraattisella kentällä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Minusta Juha Sipilän toimenpiteet nytkin ovat hyvin johdonmukaiset. Kysyy ensin hallituskumppaneilta sitoutumisen soten maaliin viemiseksi no se oli ok joten pääministerin ilmoitus riittä, eikä hallituksen ilmoitusta tarvita.

Rinne ja Aalto sekä Andersson saavat viellä kotvan solvata Juha Sipilän oivallista toimintaa. Harmina on että vuoden sote viivästyskulut on 200 milj.
joka menne nyt näiden kolmen puoluejohtajien miinus piikkiin.

Mitä jää ajatuksiin on se vaikka esim. sosiaali ja terveysvalionkunnassa sekä perustuslakivaliokunnassa ei riitä vaikka enemmistö jäsenistä on hallituksen puolella siis miksi pitää olla yksimieliset parlamenttaalisetpäätökset eikös niiden pitäsi olla demokraattisesti enemmistö päätöksiä ja todettakoon viellä kokouksen puheenjohtajan kokousalgoritmin noudattaminen

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sipilä heittelee 200 miljoonan valheita naama peruslukemilla.

Hyvä esimerkki oli, kun kurkku suorana huusi eduskunnan edessä, ettei minkään muunkaan maan sotea ole notifioitu.

Ei ole, ei. Eikä sitä ole vaaditut kukaan Suomessakaan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Mainittu 200 miljoonaa on täysin älytön. Jos moinen summa menee sote-uudistuksen valmisteluu, se menee hukkaan vain mikäli koko suunnitelma kaatuu. Se taas olisi hallituksen syy, koska se on aloittanut toteuttamisen ennen kuin lait on hyväksytty. Minusta tämä on niin yksinkertaista, että on vaikea käsittää miten Sipilä voi tässäkin taas harhauttaa kansaa. Vai olisiko sittenkin niin, että tällainen lausuma tarvitaan sote-uskovaisille?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos tuollaiset vaalit koskaan järjestetään, niin yhdistäminen joko ek- tai eu-vaaliin on ainoa järkevä ratkaisu. Itse näkisin viisaana, että otetaan sen verran aikalisää, että seuraava hallitus voi tehdä omat säätönsä sotelakeihin. Tärkein perussäätö olisi alueiden merkittävä kasvattaminen.

Lopullinen vaali sitten kuntavaalien yhteydessä kuten ne pitäisi jatkossakin järjestää. Sote-palvelut Suomessa toimivat varsin hyvin, joten "korjaamisella" ei ole sellaista hengenhätää kuin hallitus meille esittää. Tuo maakuntakytkös joudutaan purkamaan joka tapauksessa. Verotusoikeuskin tarvitaan, muttei sitä muutamassa päivässä valmistella.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tästä lähdettiin : Soten ja maakuntauudistuksen tavoitteina alunalkaen oli mm ssa mittavat kustannussäästöt.. Näin uudistus myytiin ja luvattiin, jos oikein muistan.

Tähän on nyt tultu : Säästöjen asemasta ollaankin yllättäen saamassa lisää kuluja, sekä uskomaton määrä päällekäisiä poliittisia nimityksiä. Lisäksi terveydenhuollon ulosliputtaminen ei sekään tule lisäämään kaivattua kilpailua ja tehostamaan palvelua. Sipilä ja Keskusta haluavat siis lisää kuluja, ja lisää turhia virkoja. Kokoomuksen ministerit ovat täysillä kelkassa mukana, hyvä busines kun on kyseessä.

Järjenkäyttöä nyt äkkiä peliin ja jarrupoljin pohjaan,ennenkuin mitään peruuttamatonta on tehty. Korjataan ensin olemassa olevan järjestelmän viat ja haudataan koko älytön maakuntauudistus syvään suohautaan. Soteuudistuskin muuten kaipaa vielä tarkennuksia.

Taitaa olla puheet tulevien vaalien ajankohdasta kovin ennenaikaisia.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005684198.html

https://demokraatti.fi/vapaavuori-listaa-maakuntau...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Perustuslakiuudistuksen myötä pääministeristä tehtiin valtaoikeuksiltaan ”maan mahtavin mies.” On luonnollista, että tätä valtaa myös käytetään. Uudistajat halusivat aikanaan, että näin tapahtuu.
Tasavallan presidentin valtaoikeuksien kaventamisella tehtiin vakava virhe. Yleensä virheitä ei myönnetä tässä maassa, ei pienissä eikä suurissakaan asioissa.

Vanha Hallitusmuoto oli hyvä, jota valmisteltaessa haettiin tärkeissä kohdin esikuvaa Yhdysvalloista edesmenneen presidentti K.J. Ståhlbergin mukaan. Suomen vanhan perustuslain ”isä” presidentti K.J. Ståhlberg totesi aikanaan tavatessaan Yhdysvaltain konsuli Haynesin nuoren valtion presidenttinä, että esikuvana Suomen valtiosäännölle on ollut Yhdysvallat (Sakari Virkkunen: Suomen presidentit I sivu 29).

Presidentti J. K. Paasikivi arvosti Ståhlbergia suuresti, ja kuvaili edeltäjäänsä jopa ylisanoilla: ”Ståhlberg oli mies, joka ei koskaan tehnyt virheitä”. (Lähde: Wikipedia).

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

malli oli varmasti ajatukseltaan hyvä mutta siinä oli valuvika. Presidentin valtakaudet olisi pitänyt rajoittaa kahteen. Kekkosen "uudelleenvalinta" ilman demokraattisia vaaleja oli arvoton näytelmä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kaistakorpi, kysyn vain uteliaisuuttani, mitä linjaa Antti Rinne jatkaa. Esimerkkinä Rinteen esiintyminen tämän aamun MTV:n ohjelmassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toistaiseksi vielä opposition linjaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset