Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Finavia myynyt kiinteistöjään veroparatiisiyhtiölle - omistajaohjaus väistelee

Aamulehti kertoo kaupasta, jossa osa valtionyhtiö Finavian tytäryhtiöstä, noin 130 miljoonan euron kiinteistöomaisuutta hallitsevasta LAK Real Estate Oy:stä, on myyty yksityisille sijoittajille. Aamulehti kertoo:

"Kauppaan liittyvistä asiapapereista kävi ilmi, että toinen LAK:n uusista omistajista on veroparatiisi Luxemburgissa toimiva NREP NSF III holding 2 -yhtiö. Finavia oli Sipilän omistajaohjauksessa keväällä 2017, kun kauppaa valmisteltiin."

"Kyse oli laajasta suomalaisten veronmaksajien omaisuuden yksityistämisestä. LAK omistaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä sijaitsevia maa-alueita, WTC-toimistokiinteistön sekä rakennuksen, jossa toimii Hilton-hotelli."

Sipilä ei kommentoi, Lintilä syöttää perustuubaa ja omistajohjausyksikkökään ei sano oikein mitään

Juha Sipilä ei ole kerennyt asiaa kommentoimaan - toki kiireitä on tällä viikolla ollut. Lintilä on alun kieltäytymisen jälkeen kommentoinut yleisellä tuuballa, jonka sisältö on lähinnä tämä:

"Osakeyhtiö on itsenäinen juridinen kokonaisuus ja operatiivinen toiminta kuuluu yhtiön hallituksen vastuulle mukaan lukien tämän ja vastaavien kauppojen yksityiskohdat."

No, tämähän selvensi asian vai mitä?

Omistajajohjausyksikkö taas ei tunnu muistavan asiasta oikein mitään. Myöskään kaupan toisen ostajan Pontosin Timo Kokkila ei kerro oikein mitään kumppanistaan.

Tarkemmin huteria kommentteja voi lukea Aamulehden artikkelista Lintilän osalta täältä.

Myyntiprosessin sisältö jää liikesalaisuuksien hämärän peittoon

Kenelle kaikille on tarjottu mahdollisuutta ostaa? Onko hinta kohdillaan - kauppahinta on salaisuus? Keitä on Luxembourgilaisen yhtiön takana?

Kaikki nämä jäävät hämärän peittoon ja meidän veronmaksajien tulisi vain luottaa siihen, että asiat on hoidettu järkevästi. Laajassa artikkelissaan toimittaja Taneli Koponen kertoo, miten ollaan vastattu kyselyihin kaupasta ja sen osapuolista.

Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo, että yhtiö käytti sijoittajien etsinnässä Aventum Real Estate Oy:tä, jonka päätoimialana on kiinteistösijoittaminen. Kuinka kattvasti tällainen yritys on sitten etsinyt ostajia ja millä perusteilla on arvoitus.

Kyseisen Luxembourgilaisen rahaston takana voi olla vaikka ketä eikä omistajohjausta asia tunnu kiinnostavan. Takana voi olla myös suomalaisia sijoittajia ja voisi olla jopa poliitikkoja tahi heidän lähipiiriään. Ennen vaaleja Sipilä kritisoi voimakkaasti veroparatiisijärjestelyjä, mutta se ei näytä näkyvän hallituksen omistajaohjauksessa.

Paljonko valtionyhtiöiden omaisuutta on oikein myyty ja mihin hintaan?

Tämänkaltaisia omaisuuden myyntejä paljastuu aika ajoin - paljonko jää pimentoon ja huomioimatta? Yhtiöittämisen myötä tullut liikesalaisuus estää julkisuuslain mukaisen näkyvyyden ja meidän pitäisi vain luottaa näiden toimivan veronmaksajien etujen mukaisesti.

Tässä on myyty laajoja maa-alaueita ja kiinteistöjä lentoaseman läheisyydestä. Asiakkaina kerrotaan olevan mm lentoyhtiöt Finnair, Lufthansa, Turkish Airlines ja Japan Airlines, terveyspalveluja tarjoava Mehiläinen sekä Tulli ja Rajavartiolaitos.

Yksi kaupan erikoisuuksia on, että se sisältää takaisnostovelvoitteen Finavialle - ei siis oikeutta vaan velvoitteen.  Aamulehti kertoo:

"Sen mukaan sijoittajat voivat halutessaan perua kaupan ja myydä osakkeensa takaisin Finavialle. Ehdossa sanotaan, että Finavia Oyj:llä on vastuu ostaa tai etsiä ostaja niiden LAK:n osakkeiden osalta, jotka ovat veroparatiisiyhtiön tai Pontos Aero Oy:n hallussa."

Varsin erikoinen ehto, jolle en ainakaan heti keksi järjevää perustetta. Finavian toimitusjohtaja Mäki kertoo, ettei voi kommentoida ehtoa muuten kuin yleisellä tasolla kertoen Finavian näkökulmien tulleen huomioiduksi sopimuksessa. Eli hän ei kerro oikeastaan mitään - meidän pitäisi vain luottaa. Luotto on tosin Finavian touhuihin hieman rapissut viime vuosina.

Kuinka moni taho tekee tällä hallituskaudella tiliä valtion omaisuuden ostolla?

Keitä he oikein ovat - moni toimijoista on rahastojen takana ulkomailla?

Toteukuuko veronmaksajan etu näissä vai myydäänkö omaisuutta alihintaan valikoiduille tahoille?

En ikävä kyllä tiedä. Joka tapauksessa touhu tuoksahtaa pahalle.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Toiminta on härskiä. Kun asiat salataan, se tehdään vain yhdestä syystä, joka on jonkun osapuolen edunvalvonnan estämiseksi. Tässä tapauksessa se tehdään kansan etua vastaan.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Ei se nyt kyllä välttämättä ihan noin mene. Sopimukset ja kauppasummat tuppaavat olemaan liikesalaisuuksia, eikä niitä haluta kilpailijoiden tietoon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin se toisaalta on, mutta käytäntö tuntuu esim kauppasumman kohdalla vaihtelevan. Muutama kuukausi sitten myytiin Raskone ja sen kauppahinta taas oli julkinen.

Nyt emme voi mitenkään arvioida onko valtion omaisuutta siirtynyt alihintaan.

En näe kauppasumman välttämättä olevan tässä niin merkittävä liikesalaisuus.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #3

Varmasti riippuu myös osapuolesta. Jos sopimuskumppanin ehtona on, että kauppahinta on salassapidettävä, niin silloinhan se jää salassapidettäväksi. Ostohintaa on yksistään kerro kokonaisuutta, jos sielä on takaisinostovelvollisuuksia ja muita mekanismejä, jotka vaikuttaa hintaan.

Mutta ylipäätään ajatus siitä, että kyseessä olisi pienen piirin kauppa, jossa haetaan etua lähipiiriille tuntuisi oudolta. Todennäköisesti Finavialla on useita henkilöitä töissä, joiden tehtävä on ajaa yhtiön etua ja arvioida tämän tyylisiä asioita taloudellisesta näkökulmasta. Tuskin sielä ministerikaksikko on tätä kauppaa junaillut.

Mutta toki on niin, että valtion tai kunnan omistamastamasta yhtiöstä on vaikea saada tietoa samalla tavalla, kuin julkisyhteisöistä ja siksi julkisuusperiaatteen kannalta huono.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eiköhän poliitikkomme ostaneet taas itselleen veroparatiisin kautta valtion omaisuutta pilkkahinnalla. Tekevät hyvät tilit itselleen veronmaksajien kustannuksella, kun ovat hyväksyneet nimettömän omistuksen.

Joissain sivistyneimmissä ja valistuneimmissa maissa kansa olisi jo barrikadeilla.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Jaa taas? Edellinen kerta oli?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos näistä ei ole tietoinen, niin yksinkertainen haku googlella voisi valistaa hieman. Hakusanana voi käyttää vaikkapa -valtion omaisuuden myynti-.

Ei se niin vaikeaa ole, sinäkin varmaan osaat sen tehdä?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #7

Sinähän se tässä väitteen heitit, niin oletin sinulla olevan muutakin kuin kvg.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Katsos kun tuo lista on niin pitkä, jossa valtionyrityksiä, -omaisuutta ja luonnonvaroja on myyty pilkkahintaan. Näin ajattelin lähinnä säästää itseäni lapsenlikkana olemiselta ja turhalta työltä, listan keräämiseltä, laittamalla sinulle hakusanat joilla voit itsekin hakea haluamasi tiedot.

Osasitko muuten hakea googlesta tiedot, vai sitäkö kiukuttelet kun et osannut?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #9

Juu, en osaa käyttää hakukonetta. Voisitko auttaa ja kerto muutaman väittämistäsi tapauksista, joissa poliitikko on myynyt valtion omaisuutta ja ostanut sitä itselleen?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #11

Kuule kun sanoin jo etten ala lapsenlikaksi, eli en ole sinun huoltajasi ja siksi sinun täytyy kysyä asiaa vaikkapa äidiltäsi.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #12

Joo, kysyin äidiltä ja se käski olla uskomatta kaikenmaailman hörhöjen höpinöitä, kun ei ne kuulemma itsekkään usko niihin. Samalla se käski laittamaan netin kiinni ja lähtemään ulos leikkimään.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #14

On säälittävää katsoa, miten ennen maan paras keskustelupalsta, on ajautunut kaltaistesi leikkipaikaksi.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Jospa se idea onkin siinä takaisinostohinnassa, ikiliikkuja on keksitty, seuraavakin hallitus saa......

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Viedään rikollisella tavalla alihintaan yrittäjien omaisuus valtion haltuun ja sen jälkeen valtio myy omaisuuden vielä halvemmalla ja omistus siirretään veroparatiisiin.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214800-e...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset