Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Talousrikollisuuden valvonta Suomessa surkeaa

Suuri osa mahdollisista talousrikoksista vaikuttaa päätyvän tutkittavaksi median tutkivan journalismin kautta eikä virallisten elimien oma valvonta tunnu löytävän mitään. Finanssivalvonnan sekä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä resursoinnissa että toimintatavoissa tuntuu olevan suuria ongelmia. Kuitenkaan tähän ei tunnuta kiinnittettävän juurikaan huomiota ja tilanteen annetaan vain jatkua. Median kautta esillekin tulleiden tapausten tutkiminen kestää vuosikausia. Kolme tapausta on viime aikoina pistänyt silmääni: Nuorisosäätiö, Arafak sekä viimeisimpänä Classic Pizza -ketjun omistajien erikoiset järjestelyt.

Nuorisosäätiön toiminta paljastui YLE:n MOT-ohjelman avulla - oma valvonta ei huomannut mitään

PRH:n oma valvonta ei huomannut mitään outoa Nuorisosäätiön toiminnassa. Käynnissä olevat tutkimukset ovat seurausta YLE:n tutkimuksista. Miten on mahdollista, että tämän laajuinen sääntöjen rikkominen on mahdollista ilman, että valvova virasto itse huomaa mitään?

Helsingin Sanomien mukaan poliisi epäilee johdon hävittäneen ainakin miljoonia tai jopa kymmeniä miljoonia säätiön varallisuudesta.

Timo Sillgren arvioi 2000-luvun PRH:n toimintaa Pro gradussaan 2013 ja vaikuttaisi, että toiminta on ollut erittäin puutteellista ja rangaistukset lieviä - usein pelkästään toiminnan korjaamista jatkossa ilman rangaistuksia. MOT-ohjelman 15.4.2013 mukaan yli 2600 säätiön asioita valvoi PRH:ssa kaksi virkamiestä. Pelkästään 50 suurimman säätiön yhteenlaskettu varallisuus on 15,7 miljardia, joten pikkusummista ei puhuta. Seurannan järkyttävän surkeasta tasosta Timo Sillgrenin Pro gradu -työ vuodelta 2013 kertoo seuraavaa:

"Tilintarkastuskertomuksesta tarkastetaan säätiö- ja tilintarkastuslakien mukaiset lausumat sekä se, että tilintarkastajien määrä ja laatu ovat oikeita. Puutteita havaittaessa säätiölle lähetetään korjauskehotus. PRH ei kuitenkaan ole valvonut vuosiselvitysten varsinaista sisältöä, eikä tilinpäätöksiä tai toimintakertomuksia ole luettu tai käyty muuten järjestelmällisesti lävitse. Viranomainen ei siis ole valvonut sitä, täyttävätkö vuosiselvitykset myös sisällöllisesti säätiölain vaatimukset."

Suomeksi sanottuna ne voivat sisältää vaikka mitä tuubaa ilman, että asia tulee ilmi tai tarkasteltavaksi. Kunhan PRH:lle lähetetään oikea määrä dokumentteja, niin se riittää. Lisäksi nämä eivät ole julkisia dokumentteja, joten muut eivät niitä pääse tarkastelemaan.

Nuorisosäätiö on yksittäisenä tapauksena toki merkitsevä, mutta onko näkyvissä vain jäävuoren huippu? Ja miksi valvonnan tehostamiseksi ei vaikutettaisi tehtävän yhtään mitään? En tunnista mitään toimenpiteitä hallituspuolueiden taholta tai oppositiosta.

Finanssivalvonta tuhrannut yli viisi vuotta Arafakin omistuksen selvittämisessä

YLE:n MOT on myös kertonut Arafakin tilanteesta:

"Pörssiyhtiöitä valvova Finanssivalvonta sai todisteet epäilyttävästä toiminnasta jo vuonna 2013. Viranomaiselta kesti kuitenkin lähes viisi vuotta, ennen kuin se puuttui asia an.Vasta kevättalvella 2018 Finanssivalvonta aloitti järeät toimenpiteet Afarakin eli entisen Ruukki Groupin pääomistajaa vastaan."

Vihdoin on siis päädytty esitetämään vaatimus Danko Končarille tehdä lain vaatima ostotarjous osakkeista hänen omistettuaan suoraan sekä bulvaanien kautta 40-70% yhtiön osakkeista tänä viiden vuoden aikana. Jo kolmenkymmenen prosentin omistusosuus velvoittaa ostotarjoukseen. Lukemattomat muut omistajat ovat kärsineet tästä toiminnasta näinä vuosina. Miten ihmeessä voi mennä viisi vuotta pörssiyhtiön omistuksen selvittämisessä?

Suurin suomalainen omistaja sijoittaja Kyösti Kakkonen arvioi Fivan toimintaa luokattoman huonoksi ja amatöörimäiseksi puuhasteluksi, mistä pitäiis suorittaa sisäinen tutkinta. Fivan olemattomasta valvonnasta on aiemmin mm Martti Asikainen kertonut hyvässä blogissaan Finanssivalvonta maamme häpeätahra.

Classic Pizzan omistajien erikoiset verojärjestelyt

Iltalehti kertoi tänään erikoisista järjestelyistä, joilla menestyksekkään Classic Pizza -ketjun omistajien aiemmin mittavat ansio - ja pääomatulot ovat yhtäkkiä kadonneet vuodesta 2015 lähtien. Tämä vaikuttaa saadun aikaan monimutkaisilla yritysjärjestelyillä Baltiaan.

Patenti- ja rekisterihallitukselle tulee toimittaa tilinpäätösasiakirjat liitteineen. Artikkelissa huomioni kiinnittyi seuraavaan:

"Erityisesti CPR Finland Oy:n verotettavaa tulosta kutistivat merkittävät ”liiketoiminnan muut kulut”, joita ei ole eritelty patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) toimitetuissa julkisissa asiakirjoissa. Viime vuonna tällaisia kuluja yrityksellä oli 2,6 miljoonaa euroa, mikä oli 34,3 prosenttia pizzeriatoiminnan liikevaihdosta."

"Tiedot perustuvat osin vahvistamattomiin tilinpäätöksiin. PRH on heinäkuuussa pyytänyt CPR Finlandia toimittamaan puuttuvat tilintarkastusmerkinnät ja yhtiökokouksen päätökset voitonjaosta vuosilta 2008-2016. Uupumaan ovat jääneet myös tilintarkastuskertomukset vuosilta 2008-2011, 2014 ja 2016 sekä tilinpäätöksen liitetiedot vuosilta 2008-2012 ja 2014-2016."

Epäselvyyksiä ja puutteellisuuksia on siis kymmenen vuoden takaa ja niitä on ollut useimpina vuosina kymmenen vuoden ajanjaksolla. Nyt sitten PRH on "pyytänyt" asiakirjoja, kun sen pitäisi niitä vaatia ja ryhtyä pakottaviin toimenpiteisiin ellei tietoja toimiteta. Erittelemättömiä muita kuluja 2,6 miljoonaa euroa - ei ihan pieni summa.

Hallitukselta ei mitään toimia eikä oppositiokaan vaadi

Olisi naiivia olettaa median paljastamien olevan vain yksittäistapauksia ja muutoin kaikki on kunnossa. Suomessa on yllättävän kova usko siihen, että olemme jotenkin parempia ja rehellisempiä kuin muut maat. En usko meidän olevan keskitasoa huonompia, mutta on selvää, että nykyinen valvonta ole lähimainkaan riittävällä tasolla eikä anna oikeaa kuvaa tilanteesta.

Mielestäni päättäjien tulisi viimeistään nyt ryhtyä toimenpiteisiin saattaakseen valvonnan paremmalle tasolle. Monilla muilla alueilla vaikkapa dokumenttien toimittamatta jättäminen johtaa merkittäviin rangaistuksiin suhteessa tekoon, mutta nämä valvovat viranomaiset sallivat lähes mitä tahansa kunnes asia tulee julkisuuteen. Vasta silloin alkaa edes jotain tapahtua vaikkakin hitaasti.

Suomi ei välttämättä ole sellainen onnela kuin kuvitellaan vaan osa kuvasta syntyy olemattoman valvonnan seurauksena. Nyt olisi aika lähettää signaali siitä, että valvontaa tehostetaan merkittävästi. Paljon on kehttu kuinka automaattisella tiedonvaihdolla yms saadaan kuriin väärinkäytöksiä esim hallintarekistereiden osalta, mutta on hyvä huomata ettei yksikään hallintarekisterilain hyväksynnässä edellytetyistä ponsista ole edennyt päätökseen ja epäilen tapahtuuko näin tällä hallituskaudella.

En tiedä johtuuko se lobbauksesta ja päättäjien merkittävistä yhteyksistä esimerkiksi säätiöihin ettei tilanne parane - kenties,  jotain tälle asialle pitäisi kuitenkin vihdoin tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Länsimaaksihan Suomea yleisesti sanotaan. Kun viitsii hiukan ympärilleen vilkuilla, Länsi-Venäjä saattaisi osoittautua paremmaksi luonnehdinnaksi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kokoomus ja RKP ovat puolueina olleet etulinjassa vastustamassa kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla talousrikosten tekemistä olisi hankaloitettu ja selvittämistä tehostettu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisi ehkä syytä korjata tuo väite laittomasta omistuksesta. Blogauksessa, tai MOT:n jutussa ei käy ilmi mitään laitonta omistusta. Končarin epäilty rikoshan on käsittääkseni julkisen ostotarjouksen tekemättä jättäminen. Omistuksessa ei käsittääkseni ole mitään laitonta, vai onko sinusta?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oukkei, kiitoksia. Poistin "laittomat" tekstistä. Itse katsoin, että bulvaanien kautta jopa 70% omistus tekemättä ostotarjousta olisi laitonta, mutta ilmaisin huonosti ja epäselvästi, joten parempi poistaa.

Itse omistaminen ei toki ole laitonta, sitä en tarkoittanut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Näin oletinkin.

Se onko omistus suoraa, vai bulvaanien kautta ei nimenomaan mitenkään vaikuta asiaan. Muutenhan julkisen ostotarjouksen vaatimus olisi vain kuollut kirjain. Ratkaisevaahan on se kauppa, joka vie tosiasiallisesti hallinnassasi olevan osakepotin yli 30% osuuden. Se laukaisee julkisen ostotarjouksen velvoitteen. Se ei kuitenkaan estä ostamasta osakkeita lisää, eikä estä ostamasta vaikka kerralla 70% osuutta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #6

Max mikä mahtaa olla tuon "entisen Ruukki Geoupin" todellinen arvo.Kyse ei oikeastikkaan ole argumenteistasi, vaikka ne lain kirjaimen täyttävät. Kyse on siitä miten lakia pitää muuttaa...

Odotan mielenkiinnolla kun Mehiläisen kauppa toteutuu KKR:n ja Tritonin myydessä pääomistuksen Luxenburgilaiselle finanssitavaratalolle CVC Capital Partners rahasto kolmoselle. Luultavasti menee läpi aika haipakkaa, vaikka liikeidea ei ihan perustuslainmukainen olekkaan....vähät siitä.

Ihan oikeasti valvovan viranomaisen kannattaisi tutkia ja pyytää selvityspyyntö CVC:n juurista,

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Minulle jäi nyt epäselväksi miksi lakia pitää mielestäsi muuttaa?

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Niko. Pidin. "Kertaus on opintojen äiti." Ennenkaikkea itselle; Rehellisyys maan perii. Siitä kansa, Siunauksen, itsellensä "kerii." Siunaten Lasse.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä tuli mieleen nyt SDP:n aiempi pj Uffe Sundqvist, joka syyllistyi vakaviin talousrikoksiin ja sukulaisten kateettomaan rahoitukseen toimiessaan STP:n pankinjohtajana ja jonka vahingonkorvauksia rikoksista kärsineille veronmaksajille yritettiin siirtää tuomiosta riippumatta sosiaalidemokraatin pääministeri Paavo Lipposen toimin veronmaksjien laariin ja anteeksiannetuiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset