Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Väärinymmärretty sananvapaus ja aseman tuoma vastuu

Sananvapauden sisältö tuntuu olevan varsin epäselvä monelle sitä puolustavalle sekä sen toteutumattomuudesta kritisoivalle. Mitä sanavapaus sitten Suomessa tarkoittaa, perustuslain pykälä 12 kertoo seuraavaa: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Jos me katsomme tämän valossa vaikkapa Soinin tahi Puolimatkan kirjoituksia, niin sananvapaus on toteutunut ja he ovat ilman ennakkosensuuria saaneet julkistaa mielipiteensä. Myöskään jälkisensuuria ei ole tapahtunut vaan kirjoitukset ovat edelleen julkisesti saatavilla.

Kokonaan toinen asia on sitten onko esitetyillä näkemyksillä seurauksia. Asema tuo vallan lisäksi vastuun, mikä on itse kunkin hyvä muistaa. Todellisuudessa ei ole olemassa nappia, jolla yhtäkkiä muututaan jossakin asemassa olevasta henkilöstä täysin yksityishenkilöksi - varsinkin kun mielipiteitä esitetään nimenomaan julkisuudessa. Kirjoittaminen julkisesti ei ole yksityistä - se lienee selvää vai mitä?

Valta tuo mukaan vastuun

Erityisesti perussuomalaisten ja siitä irtaantuneiden sinisten taholta hämmentää tulkinta, jonka mukaan kuka tahansa missä asemassa tahansa pitäisi olla oikeutettu sanomaan mitä tahansa ilman, että siitä olisi seurauksia. Tätä tehdään sananvapauden nimissä ymmärtämättä sen todellista sisältöä.

Ei sosiaalisessa elämässä ja ympäristössä voida elää niin, että sanomisilla ja kirjoituksille ei olisi vaikutuksia ja seuraamuksia. Julkisessa asemassa tai vaikkapa yrityksen johdossa joutuu kantamaan vastuuta sanomisistaan eikä voida enää tehdä siinä määrin eroa yksityishenkilönä olemiseen.

Ulkoministeri Soinin luottamustehtävässä hänen tehtävänään on edustaa Suomen linjaa eikä omaansa. Hänen sanomisensa tulkitaan erityisesti ulkomailla Suomen kannanotoiksi vaikka me täällä ymmärtäisimmekin sen olevan herran omaa sooloilua. Jos hän ei tätä ymmärrä, niin hän ei ole tehtäviensä tasalla ja se ei myöskään lupaa hyvää julkisuudessa povattuun suurlähettilään pestiin tms.

Esimerkiksi pörssiyrityksen johtajan on oltava hyvin varovainen julkisissa sanomisissaan, Hänellä on edelleen oikeus sananvapauden myötä kertoa mielipiteensä, mutta seurauksena voivat olla potkut. Tai ajatellaan vaikkapa kuvitteellista esimerkkiä, että terveysyrityksen psykitrisen osaston johtaja esittäisi julkisuudessa näkemyksen siitä, että masennuslääkehoito on hyödytöntä. Samaan aikaa yrityksen tuottama hoito perustuisi pääosin juuri lääkehoitoon. Kyseinen johtaja aiheuttaisi yksityisellä lausunnollaan haittaa yrityksen liiketoiminnalle, josta tulisi takuuvarmasti seurauksia vaikka kuinka yksityishenkilönä olisi mielestään toiminut julkisuudessa.

Milloin Huhtasaari mielipiteet ovat omia ja milloin puolueen kanta?

Toteuttaessaan esteettä sanavapauttaan Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari blogi toisensä jälkeen uhriutuu täällä sananvapauden rajoittamisesta. Kansanedustajan pitäisi tuntea Suomen perustuslakia sen verran, että tietäisi sen sisällön.

Noita blogeja silloin tällöin lukevana minua askarruttaa se, milloin kyseessä on puolueen näkemys ja milloin hänen oma henkilökohtainen näkemyksensä. Koitin sitä joskus kyselläkin ja sain vastaukseksi muistaakseni jonkin toteamuksen siitä kuinka puolueessa vallitsee mielipiteenvapaus. Näinhän se varmaan on, mutta keskeistä politiikassa on pystyä hahmottamaan puolueen näkemys ja sen ajamat asiat. Tämä on Perussuomalaisten ja Huhtasaaren suhteen välillä erittäin epäselvää.

Perussuomalaisten ja sittemmin Sinisen tulevaisuuden ministerienkin kohdalla välillä tuntuu, että he eivät ole valmiita vallan tuomaan vastuuseen - Soini on tästä selkeä esimerkki. Ilman vaaankieliasemaa hän olisi todennäköisesti ollut ainakin lähellä erottamista. Ilkikurisena miehenä todennäköisesti osin huvikseen hän kuitenkin laukoo näkemyksiään tietäen, etteivät Sipilä ja Orpo uskalla nykytilanteessa kuin julkisesti torua.

Sananvapaus on tärkeä perustuslakiin kirjattu vapaus, jonka sisältö tulee ymmärtää eikä sitä pidä käyttää väärin omien tavoitteidensa ajamiseen. Sanomisilla ja kirjoituksilla on vaikutuksia ja seuraamuksia - ilman vaikutuksia olisi kovin turhaa sanoja tuhlata. Itse kukin meistä on vastuussa sanomisistaan - joskus niiden vaikutukset voivat olla myös negatiivisia, mikä on vain hyväksyttävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Näyttäisi noille haittakansallismielisille olevan lajityypillinen ominaisuus, että heillä on kaikki vapaus ja muilla kaikki vastuu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Sananvapaus on tärkeä perustuslakiin kirjattu vapaus, jonka sisältö tulee ymmärtää eikä sitä pidä käyttää väärin omien tavoitteidensa ajamiseen."

Sananvapaus tarkoittaa käytännössä sitä, että sanaa voi käyttää vapaasti myös omien etujensa tai tavoitteidensa tavoittelemiseen siinä missä yhteiseksi hyväksi.

Muutoin samaa mieltä.

"Sanasta miestä, sarvesta härkää."

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä huomio, tuo oli minulta todella surkeasti kirjoitettu lause - pahoittelen. Tarkoitus oli sanoa kuinka sananvapaus-käsitteen käyttäminen väärässä tarkoituksessa omien tavoitteiden ajamiseen on väärin. Ei suinkaan niin ettäkö itse sananvapuden käyttäminen omiin tavoitteisiin olisi jotenkin väärin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kirjoitin jo Ruotsalo-kohun aikana, että pikainen kysely tuntemieni yritysjohtajien keskuudessa tuotti sen tuloksen, että jokainen ymmärsi, että asema rajoitti heidän sananvapauttaan, ja että he alistuvat rajoitukseen melko kohtuullista korvausta vastaan. Epävirallinen gallupini koski myös kahta amerikkalaista, Kiinassa toimivan monikansallisen yrityksen paikallista toimitusjohtajaa. Sananvapaus tunnetustikäsitetään Yhdysvalloissa melko ehdottomana oikeutena.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Miksi Orpo ja Sipilä julkisesti toruisivat Soinia, jos sattuvat olemaan samaa mieltä Soinin kanssa?

En ole nähnyt heidän mielipidettä asiasta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mielipidettä ei ola pakko kertoa, viran puolesta hallituksen kanta on kyllä ilmoitettu.

Sekin kuuluu sananvapauteen olla hiljaa.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

No sehän on todettu jo presidentinkin toimesta, että ulkoministeri toimii hallituksen virallisen kannan vastaisesti.

Orpo ja Sipilä eivät vaan taida pystyä tekemään mitään Soinille, minkä takia hallitus antaa ristiriitaista viestiä aborttikannastaan.

Virallisesti toisin, mutta oikeasti ei.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Suomessa muutamat henkilöt ovat saaneet jopa tuomiota koeteltuaan sanvapautensa rajoja. Tässä vaan on sellainen ongelma että se mitä jostakin kansanosasta saa sanoa ihan vapaasti, johtaa tuomioon jos kansanosa tai sanoja on joku muu. Eli joillakin tahoilla on enempi sananvapautta kuin joillakin toisilla. "Jotkut nyt vaan ovat tasa-arvoisempia".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin, sitten on olemassa myös sellainen asia kuin käytöstavat ja kohteliaisuus, joita ei laki mittaa.

Jos ei osaa yksinkertaisia käyttäytymissääntöjä, eikä hallitse mitä suusta ulos tulee, niin silloin ei sovi mielestäni mihinkään julkiseen asemaan tai virkaan. Silloin voi vaihtoehtoisesti liittyä perussuomalaiseen puolueeseen :)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun he ovat saaneet sanoa sanottavansa julkisesti on heidän sananvapautensa toteutunut kuten blogissa lakitekstin avulla kuvasin.

Toinen asia on sitten onko ko sanominen sellainen, että kyseessä on vaikkapa kunnianloukkaus. Tällöin tulee seuraamuksia sanomisten pohjalta. Kyseessä ei ole silloin sananvapauden rajoittaminen, koska ko taho nimenomaisesti on saanut sanoa sanottavansa.

Teoilla ja sanoilla on seuraukset, mutta sananvapautta ei ole estetty.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ihan näin yksinkertaista se ei ole. Muutenhan sananvapaus toteutuisi täysin esimerkiksi tilanteessa, jossa hallituksen arvostelua ei ennalta estettäisi, mutta siitä seuraisi kuolemanrangaistus.

Pikemminkin näkisin asian niin, että sananvapauden raja kulkee muissa ihmisoikeuksissa. Siksi esimerkiksi syrjivät tai jonkun kunniaa loukkaavat puheet voidaan kriminalisoida.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Heh, Simon Elo twiittaa: "Pääministeri @juhasipila:n mukaan jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä. Ulkoministerilläkin. Tämä on nyt pääministeriltä laki ja profeetat"

Ensinnäkin kansanedustajan ja ryhmäpuheenjohtajan pitäisi ymmärtää demokratiassa, että pääministeri ei lakeja määrää. Toiseksi, profeetat? WTF?

Kunhan Elo pääsee pitemmälle lueskeluissaan demokratiasta ja vallan kolmijaosta hän kenties ymmärtää eri tahojen roolit ja valtuudet - en tosin ole ihan varma.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt tarkkaan tiedä, miten Sipilä on kommentoinut. Olen samaa mieltä, että ulkoministerilläkin on oikeus henkilökohtaisiin mielipiteisiin. Nimenomaan henkilökohtaisiin. Kaikkia henkilökohtaisia mielipiteitä vain ei voi lausua ulkoministerinä julki.

Ilmeisesti Soinin asema vaa'ankielenä on vain niin vahva, että Sipilä ja Orpo eivät voi häntä julkisesti haastaa, koska se samalla tarkoittaisi sitä, että Soinin asema ulkoministerinä on vähintään kyseenalainen.

En aikanaan pitänyt Soinin retoriikasta oppositiojohtajana. Hetken näytti, että hän todellakin ymmärsi hallitukseen liittyvän vastuun. Valitettavasti tilanne näyttää menevän huonompaan suuntaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mitä siitä tulisi jos minkä tahansa luottamusta nauttivien toimielimien jäsenet sitten ysityishenkilöinä paukuttelisivat julkisuudessa täysin päinvastaisia kantoja mitä edustavat jäsenenä.

Asiat ovat menneet maan hallituksessa aivan sekaisin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niin, tässä on suvaitsevaisuuden kolmen kärki, joihin ei saa kajota Naiset, mamut, homot.

Sen seurauksena kun jakaa Suvaitsevaisuuden nollalla, saadaan tulokseksi "Jäsenten välinen sota".

Suvaitsevaisuus on kuin "tyhjät tynnyrit kumisee", se ei merkitse mitään, sillä ei ole sisällöllistä merkitystä.

Tyhjiä sanoja on myös "moniäänisyys ja moniarvoisuus".

Moniarvoisuus, Moniäänisyys, Suvaitsevaisuus kuuluu Suomen ja ilmeisesti Hallituksen arvoihin. Miksi siis julistaa niitä?.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini saa sitten kansanedustajana paukutella mielipiteitään, ministerinä tilanne on aivan eri. Tosin nyt todennäköisesti käy niin, että ei enää ole kohta kansanedustajakaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Samalla logiikalla muut ministerit saavat paukutella mielipiteitään Katolilaisuuden edustajasta. Miten turvaisit naisten, homojen, mamujen, katollisen ja ev.lut kirkon edustajien mielipiteet Politiikassa?.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Niin, tässä on suvaitsevaisuuden kolmen kärki, joihin ei saa kajota Naiset, mamut, homot."

Niin persupropagandaa. Fyysisesti tietenkään ei saa kajota kuin luvan kanssa, mutta jokaisesta kolmesta saat aivan vapaasti lausua ja kirjoittaa mielipiteesi. Lain sinulle ja muille suomissa rajoissa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tiedoksi, en ole persu, vaan kokoomus.

Kirjoitin Suomen ja Hallituksen arvoista, jotka ovat Moniarvoisuus, Moniäänisyys ja Suvaitsevaisuus.

Et ilmeisesti pysty vastaamaan, kuten ei teistä muutkaan, miksi julistaa näitä arvoja jos ne eivät merkitse mitään?.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Hyviä arvoja ovat. Sanot niitä hallituksen arvoiksi. Mihin ne on sellaisiksi kirjattu?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #17

"Mihin ne on sellaisiksi kirjattu?"

Ne tuli esille, kun Perussuomalaiset heitettiin hallituksesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #19

Sananvapautta olisi voinut käyttää tuossa tilanteessa paljon selkeämmin, ja sanoa suoraan, että rasistien kanssa emme leiki.

Kyse ei ole mistään moniarvoisuudesta tai suvaitsevaisuudesta, vaan rasismista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos puhutaan Timo Soinin aborttipuheista, niin Timo Soini kyllä tietää sananvapautensa rajat ulkoministerinä, eikä ymmärtämättömyyttään eikä ideologisista syistä riko kirjoittamattomia sääntöjä.

Timo Soini käy nyt vaalikamppanjaa ja siihen kuuluu se että pitää päästä julkisuuteen ja julkisuuteen pääseminen melkeinpä edellyttää sitä että tekee jotain epäsopivaa. Epäsopivinta tietenkin on tehdä jotain ulkoministerin pestiin nähden epäsopivaa.

Vaikka Soinin aborttipuheet eivät sovi mitenkään hallituksen linjaan, niin ei niistä millään saa sellaista virhettä esiin joka vaarantaisi Suomen ulkopoliittista linjaa ja uskottavuutta. Niissä asioissa, jopa EU-asioissa, maahanmuuttoasioissa ja Kreikan tukipaketti-asioissa. Soini ei ole ollut muuta kuin kuuliainen hallituksen juoksupoika ja lähetti.

Pitää vain toivoa että Timon populismikamppanja onnistuisi ja hän saisi vedettyä perussuomalaisten ääniä pois näiltä vallankaappareilta tulevissa eduskuskuntavaaleissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ne eivät välttämättä vaaranna, mutta toimintatapa muodostaa ulkopoliittisen riskin, jonka jo presidentti näytti tiedostaneen, kun kommentoi aikaisemmin edellisiä ulkoministerin hölmöilyjä.

Soinin kampanjan tulokset näkyy, on abortin vastaista kampanjaa käynyt jo kauan ja puolueen kannatus vain laskee. Soinin vihjaus yhden miehen oppositiosta voi tarkoitta, ettei kovin suuri kannatus ole edes puolueensa sisällä. Puolueen puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei ole antanut selkeää tukea ulkoministerilleen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Puolueen puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei ole antanut selkeää tukea ulkoministerilleen."

Vanha hyvä taktiikka. Soini kerää abortinvastustajien äänet ja toiset sitten yrittää kerätä niitä muita ääniä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #25

Näinhän se menee, Soini on kokenut pelimies ja osaa vaalihommat.

Menee heittämällä uudeltamaalta läpi, ja ottaa paikan sinisille, sitten siitä voi luopua kun tulee sopiva tarjous jostain hyvästä duunista, ja varamies jatkaa.

Jussi Niinistö, Sampo Terho ja Jari LIndström, noistakin joku menee läpi, siellä sitten voi oppositiossa kinata persujen kanssa.

Päätöksentekoon hallituksessa ei enää rahkeet riitä, mutta ääntä riittää.

Soini ärsyttää lausunnoillaan, mutta soten takia toiset hallituspuolueet sitä sietävät.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kyseisellä logiikalla Pohjois-Koreassakin on sananvapaus. Siellähän saa ihan vapaasti kritisoida maan johtajaa kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotka on käytettävissä. Kukaanhan arvostelua ennakolta estä.

Itse olen aina luullut, että sananvapaus käsittää vapauden sanoa mitä tahansa ilman yhteiskunnan rankaisua etukäteen tai jälkikäteen.

Joissain tapauksissa voidaan toki ratkoa, että onko kyseessä sanansa mittainen mies ja pistää hänet jäähylle, jos hän oikeasti uhkaa jonkun henkeä tai ylipäätänsä terveellisyyttä. Tuolloinkin tosin rangaistus ei tule sanoista vaan aikomuksesta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Etpä ole ainoa, jolla on sananvapaudesta väärä käsitys.

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Sananvapaus ei tarkoita vapautta sananvapauden seurauksista. Timo Soini saa toki harjoittaa sananvapauttaan. Ja minä harjoitan omaa sananvapauttani sanomalla, että Soini on väärässä. Mikä siinä on niin vaikeaa? Sano vain mitä haluat. Mutta seuraukset nahoissasi: siis se, että myös muut harjoittavat sananvapauttaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Uskonnonvapaudestakin sekoillaan. Ymmärtääkseni uskonnonvapaus koskee ihan kaikkia, joilla on oikeus vaihtaa uskontoa tai olla ilman uskontoa, mutta se ei tuo sitä vapautta olla vastuussa sanomisistaan.

Sama periaate sananvapaudessa sovelletaan kaikkiin kirjoituksiin, joissa liittyy vastuu sanomisistaan. Mutta mielipiteen ja ilmaisuissa, sananvapaudessa, uskonnonvapaudesta kukaan ei ole estänyt, siinä kaikissa vaan on sen oma vastuu sanomisistaan.

Tuli toinen asia mieleen, että olisi jo korkea aika heittää hittoon tämä jumalanpilkka laista pois. Erittäin vanhanaikainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset