Ympäripyöreiden lausuntojen mestari Orpo

Jos oli Alexander Stubb joskus liian kärkäs lausunnoissaan ja persoona ärsytti monia, niin Petteri Orpo on sitten heilauttanut Kokoomuksen johtajuuden toiseen laitaan. Ympäripyöreillä ja väistelevillä lausunnoillaan hän useimmiten väistää kysymykset kokonaan. Lisäksi en tiedä keksiikö hän näitä hokemiaan itse vai tulevatko ne puoluetoimistosta, mutta ne alkavat ainakin allekirjoittanutta tympiä.

Jatkuvaa ympäripyöreää kiertelyä

Katsoin Orpon lausumat Soinin casesta Iltalehdestä ja mietin mitä jäi käteen:

"Valtiovarainministeri toteaa, että ministereillä on toki oikeus henkilökohtaisiin mielipiteisiin, mutta rajanvetoa pitää miettiä.

– Kuten nähdään, keskustelua syntyy aika herkästi.

Ulkoministeri Soini on tuonut ilmi kritiikkiä herättäneitä aborttinäkemyksiään useammin kuin kerran.

Onko ulkoministeri ylittänyt jonkinlaisen rajan?

– Ainakin hän on saanut kovan keskustelun aikaan, se varmaan kertoo jotain. Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin, mutta jokaisen pitää erityisen tarkkaan miettiä missä raja menee, ministeri toistaa.

– Ulkoministerillä on ulkoministerin hattu päässä. Hänen täytyy tarkkaan harkita."

Diibadaaba ja liirumlaarum eikä lainkaan selkeää vastausta vaan pelkkää kiertelyä. Muidenkin kohujen osalta hän on käyttänyt samaa taktiikkaa ja antanut kahden muun triosta hoitaa selkeämmät kannanotot. Toki tässähän tapauksessa niitä ei saatu heiltäkään.

Niinistön jalanjäljissä valtionvarainministerin paikalta ponnistaen

Orpo vaikuttaa pyrkivän kulkemaan Niinistön jalanjäljissä, mihin sama positio valtionvarainministerinä antaa hyvän mahdollisuuden. Se mahdollistaa jonkinlaisen sivussapysymisen merkittävistä polittisesta keskustelusta ja tällöin Orpo voi vain näyttäytyä vastuullisena valtion rahakirstujen valvojana. Itse uskon tämän olevan yksi suuri syy siihen, miksi Kokoomuksen kannatus on säilynyt verrattuna kahteen muuhun.

Sloganeita hokien eteenpäin

Jakovaraa ei ole, tarvitsemme nopeavaikutteisia työllisyystoimia, työllisyys sitä ja työllisyys tätä…

Näitä hän käyttää haastattelusta toiseen ja niiden lukeminenkin tuntuu usein saman toistolta vailla mitään uutta ajatusta. Hieman samoin toimi Sanni Grahn-Laasonen ensimmäisen vuoden päätöksiä perustellessaan, jokaikinen puheenvuoro esimerkiksi eduskunnassa alkoi lähes sanatarkasti samalla sepustuksella siitä, kuinka kaikki tietävät meidän olevan vaikeassa tilanteessa – lopulta kysymyskin jäi useimmiten vastaamatta.

Jos osa ministereistä puhuu sivu suunsa ja joutuu selittelemään, niin onko parempi vaihtoehto tämä Orpon ratkaisu ettei oikeastaan sano mitään? Kannatuksen perusteella näin vaikuttaa olevan.

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu