Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Ympäripyöreiden lausuntojen mestari Orpo

Jos oli Alexander Stubb joskus liian kärkäs lausunnoissaan ja persoona ärsytti monia, niin Petteri Orpo on sitten heilauttanut Kokoomuksen johtajuuden toiseen laitaan. Ympäripyöreillä ja väistelevillä lausunnoillaan hän useimmiten väistää kysymykset kokonaan. Lisäksi en tiedä keksiikö hän näitä hokemiaan itse vai tulevatko ne puoluetoimistosta, mutta ne alkavat ainakin allekirjoittanutta tympiä.

Jatkuvaa ympäripyöreää kiertelyä

Katsoin Orpon lausumat Soinin casesta Iltalehdestä ja mietin mitä jäi käteen:

"Valtiovarainministeri toteaa, että ministereillä on toki oikeus henkilökohtaisiin mielipiteisiin, mutta rajanvetoa pitää miettiä.

- Kuten nähdään, keskustelua syntyy aika herkästi.

Ulkoministeri Soini on tuonut ilmi kritiikkiä herättäneitä aborttinäkemyksiään useammin kuin kerran.

Onko ulkoministeri ylittänyt jonkinlaisen rajan?

- Ainakin hän on saanut kovan keskustelun aikaan, se varmaan kertoo jotain. Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin, mutta jokaisen pitää erityisen tarkkaan miettiä missä raja menee, ministeri toistaa.

- Ulkoministerillä on ulkoministerin hattu päässä. Hänen täytyy tarkkaan harkita."

Diibadaaba ja liirumlaarum eikä lainkaan selkeää vastausta vaan pelkkää kiertelyä. Muidenkin kohujen osalta hän on käyttänyt samaa taktiikkaa ja antanut kahden muun triosta hoitaa selkeämmät kannanotot. Toki tässähän tapauksessa niitä ei saatu heiltäkään.

Niinistön jalanjäljissä valtionvarainministerin paikalta ponnistaen

Orpo vaikuttaa pyrkivän kulkemaan Niinistön jalanjäljissä, mihin sama positio valtionvarainministerinä antaa hyvän mahdollisuuden. Se mahdollistaa jonkinlaisen sivussapysymisen merkittävistä polittisesta keskustelusta ja tällöin Orpo voi vain näyttäytyä vastuullisena valtion rahakirstujen valvojana. Itse uskon tämän olevan yksi suuri syy siihen, miksi Kokoomuksen kannatus on säilynyt verrattuna kahteen muuhun.

Sloganeita hokien eteenpäin

Jakovaraa ei ole, tarvitsemme nopeavaikutteisia työllisyystoimia, työllisyys sitä ja työllisyys tätä...

Näitä hän käyttää haastattelusta toiseen ja niiden lukeminenkin tuntuu usein saman toistolta vailla mitään uutta ajatusta. Hieman samoin toimi Sanni Grahn-Laasonen ensimmäisen vuoden päätöksiä perustellessaan, jokaikinen puheenvuoro esimerkiksi eduskunnassa alkoi lähes sanatarkasti samalla sepustuksella siitä, kuinka kaikki tietävät meidän olevan vaikeassa tilanteessa - lopulta kysymyskin jäi useimmiten vastaamatta.

Jos osa ministereistä puhuu sivu suunsa ja joutuu selittelemään, niin onko parempi vaihtoehto tämä Orpon ratkaisu ettei oikeastaan sano mitään? Kannatuksen perusteella näin vaikuttaa olevan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Puoluetoimistolta tulee tiukkaa tekstiä, mitä saa sanoa julkisuuteen. Luulen, että ministeri Orpo on kuuliainen järjestölleen.

Mitä taas tulee henkilön itsensä persoonaan, Petteri Orposta ollaan kasvattamassa Kokoomukselle edeskäypää, jonka harteille laskeutuu myös seuraavien eduskuntavaalien menestys.

Hyvässä muistissa on vieläkin Kokoomuksen rämpiminen lopulta hallitusvastuuseen. Sitä paikkaa ei ole varaa menettää.

Siksi, Orpo puhuu mantraa, jonka hän saa suuhunsa mm. puoluesihteeriltä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vaalit ovat jo niin lähellä, että Orpolla itsellään on "jakovaara". Muuten voi seuraavissa eduskuntavaaleissa käydä vielä huonosti, jos jakaa huonoja ja vääriä mielipiteitä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Vesa, enpä tiedä itkeä vai nauraa tuolle 'jakovaara' -puheelle!

Älykäs poliitikko korjaa nopeasti tautologian, jota Orpo on käyttänyt äsytykseen asti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Totta puhut, mutta saa nähdä ymmärtääkö Orpo tämän.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoista on myös, että Orpo on laittanut etsimään lisäkeppiä työttömille:

"Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo, että valmistelussa on lisätoimia työllisyystilanteen parantamiseksi. Orpo kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa tiistaina."

"Orpo kertoo, että on pyytänyt kolmea kansliapäällikköä käymään läpi hallituksen jo linjaamat työllisyystoimet ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia. Työtä johtaa valtiovarainministeriön ylin virkamies valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki ja mukana ovat työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen."

Tämä asiahan kuuluu työministerin ja työ- ja elinkeinoministeriön vastuulle. Miksi valtionvarainministeri laittaa valtionvarainministeriön ylimmän virkamiehen tämän kuuluisan arvioijan Hetemäen taas tällaisiin hommiin?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/255640-antaako-ha...

Artikkeli muuten päättyy klassisesti: "Ainakin keskustasta on esitetty toiveita myös pienituloisten aseman parantamisesta. Orpo toivoo, että ”ollaan vastuullisia kaikki” ja huomauttaa, että ylimääräistä jaettavaa ei ole."

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olisiko niin, että omia kovan linjan porvareita pitäisi pystyä nyt miellyttämään? Tässä voi käydä vielä niin, että tulee jonkinlainen törmäyskurssi hallituksen sisällä ennen vaaleja. Ei hyvältä ainakaan näytä.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Veikkaisin keskimääräisen kokoomuksen äänestäjän vain innostuvan kun luvataan lisää aktivointitoimia. Suomeksi siis keppiä työttömille. Mitä kovempaa kepittämistä ja piiskaamista, niin sitä varmempia ääniä. Kun eivät ne keppi-/piiskatoimenpiteiden kohteet kuitenkaan äänestä. Ja jos sattuvat äänestämään, niin eivät ainakaan kokoomusta.

Orpo siis varmistaa oman kannattajakuntansa ääniä lausunnoillaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei näistä kepityksistä mitään apua ole talouden kohentamisessa ja verotulojen lisääntymisessä, yleensä päinvastoin. Täytyisi miettiä mistä saadaan lisäarvoa tuottavaa palkkatyötä, siitä valtionverotuskin pitäisi.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #8

Ei niistä mitään taloudellista apua tarvitse ollakaan. Kyseessä on siis äänestystäky. Omat kannattajat tykkäävät.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #8

#8 SAK on nyt hyvin, hyvin hermostunut! Toimia tapahtuu muuallakin kuin toreilla.

Meillä on nyt, lähes neljä vuotta toiminut, outo hallituspohja, joka uskoo tehneensä yhteiskunnallemme hyvän palveluksen, mutta sulkenut silmänsä juuri siellä, mistä parhaat näköalat muutoksille avautuvat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, oma tulkintani Kokoomuksen ja samalla edustamansa EK:n ja muun elinkeinoelämän tavoitteista on seuraava:
- sosiaaliturva ja työttömyyden säännöt uudistetaan s.e. on pakko ottaa mitä tahansa lyhytaikaistakin työtä ja nollatuntisopimusellakin vastaan
- yhä useampi saa sellaista palkkaa, jolla ei tule toimeen vaan yhteiskunta maksaa osan toimeentulosta
- näin tavallaan yritykset saavat tuettua halpatyövoimaa, joka ei voi kieltäytyä sanktioiden uhalla

Kun tähän vielä lisää suunnitelmat, joissa TE-toimiston tehtäviä siirretään yhä enemmän yksityisille kuten henkilöstövuokrausfirmoille niin ne ohjaavat väliaikaisiin vuokratöihin, joita myydään minimipalkalla yrityksille. Nämä firmat saavat palkkionsa löydetyistä töistä ja yksityisenä firmana heille ei juuri mitään merkitse työntekijän etu tai osaamisen kohtaaminen.

Tältä eteneminen minusta näyttää. Lisäksi tuodan ulkomaista halpatyövoimaa vuokrafirmojen kautta kunhan niitäkin sääntöjä sujuvoitetaan kuten on tapana sanoa. Tällöin palkkataso laskee edelleen.

Kokoomus ja Orpo heittää vielä monta kepillistä työttömien niskaan..

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #10

#10 Skenaario, joka tuhoaa itse itsensä! Onneksi meillä on vielä vastavoimia.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #10

Ah. Ideologisesti puhdasta kamaa. Hyvät kaverit rikastuvat ja omat äänestäjät tykkäävät. Voiko olla parempaa yhdistelmää?

Tämä ei ole sarkasmia vaikka se voi sellaiselta vaikuttaa. Todellisuus kun on kovempaa kamaa kuin huumori.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #13

Ei tuossa muuten mitään, mutta väsyttää katsella tätä teatteria, jolla tuo koitetaan selittää joksikin muuksi. Sekä se ettei media vaivaudu avaamaan asioita vaan antaa kiertelyiden ja ontuvien selitysten mennä suoraan läpi uutisina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä käytäntö kai kertoo ettei poliitikoilla ole tarkoitustakaan saada valtiontaloutta tasapainoon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllähän se tälläkin tavoin jossain määrin tasapainottuu, kun suuren osan ollesssa osittain töissä heille maksetaan vähemmän tukea pärjätäkseen. Tällöin valtion kustannukset pienenevät.

Ero tulee siinä, kelle etu ja vauraus menee. Luomalla osittain valtion tukemaa halpatyövoimaa yritysten käyttöön yritykset, niiden omistajat ja johto sekä esim nuo henkilöstövuokrausfrimat varmaan hyötyvät, mutta samalla meillä on yhä enemmen ihmisiä, jotka tulevat nipinnapin toimeen.

Tuomalla ulkomaista palkkatyövoimaa, jota nyt kovasti tavoitellaan, tulee palkkataso laskemaan osassa töistä. Tämä taas koskee lähiinnä jo valmiiksi matalapalkkaisia aloja.

Kokoomuksen tavoitteissa ei mielestäni ole se, että yritykset maksaisivat myös matalapalkka-alalla sellaista palkkaa, että sillä ihminen tulee toimeen. Brittimallinen sosiaaliturvaehdotus lähinnä tähtää siihen, että saadakseen saman määrän rahaa kuin nyt tekevät työttömät osan siitä työnä missä tahansa hommassa, joka heille osoitetaan.

Hyvin toimeentuleville yhä lisää ja huonosti toimeentulevat tekemään töitä etujensa puolesta voisi olla tiivistys tälle politiikalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllähän se tälläkin tavoin jossain määrin tasapainottuu"

Eihän se tasapainotu kun entistä useammalle valtio maksaa palkan eli elatuksen ja asunnon eikä tietenkään saa verotuloja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko kirjoitat ylempänä olevassa kommentissasi "Tämä asiahan kuuluu työministerin ja työ- ja elinkeinoministeriön vastuulle. Miksi valtionvarainministeri laittaa valtionvarainministeriön ylimmän virkamiehen tämän kuuluisan arvioijan Hetemäen taas tällaisiin hommiin?"

Vaikuttaisi syyn olevan edelleen se mitä olen itse ajatellut PS:n jakautumisesta lukien. Nimittäin sinisten ministerien on oltava vain apulaisina niin kokoomuksen kuin keskustan tekemissä uudistamistoimissa. Hiljaisina rivimiehinä ja -naisina. Näin mitä ilmeisimmin myös tässä kohdin kokoomuksen vm Orpo rahakirstun vartijalla on ohjakset käsissään ja valvoo toimintoja. Kovin vähän on ministeri Lindström saanut olla äänessä kyseisen sektorin asioissa. Jotakin sentään.

Olen jossain täällä olevassa kirjoituksessa esittänyt Lindströmille selvän kysymyksen koskien juuri hänelle hallituksen ohjelmassa nimetyn alueen selittelyn näyttäneen siirtyvän keskustalaisille ministereille (muistaakseni, saattoi olla kokoomuslainen?). Valitettavasti hän ei antanut minkäänlaista vastausta tähän, joten jäi hyvin vahva käsitys, että vastuullisuus onkin siirtynyt kahdelle muulle puolueelle pääasiassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset