Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Fortumin sattumat ja valtion omistajaohjaus

Fortumille tuntuu sattuvan ja tapahtuvan paljon eivätkä ulkopuolisen silmin ratkaisut vaikuta vain liiketoimintalähtöisiltä kuten vakioselitys oudoillekin ratkaisuille tuntuu olevan. Minua mietityttää viimeisimmän kohun jälkeen yhä enemmän kuinka paljon yritys on valtion omistajaohjauksen työrukkanen, ja jopa mahdollisesti muiden omistajien edun vastaisesti.

Fortumin ei rakentanut tuulivoimaa - ostaa kapasiteetin Taalerilta

Carunan myynnistähän Fortum sai kasapäin rahaa jo muutoikin vahvaan taseeseensa. Jostain kumman syystä tämä yhtiö ei lainkaan lähtenyt rakentamaan tuulivoimaa sen mittavista tuista huolimatta. Erikoista on, että Fortumin entinen hallituksen puheenjohtaja sekä sen entinen talousjohtaja ovat sittemmin Taalerin hallituksessa, joka on kasvanut toiseksi suurimmaksi tuulivoiman tuottajaksi Suomessa. Rahoittajina sillä ovat pääosin varakkaat suomalaiset yksityishenkilöt. Keitä he ovat? Emme tiedä, sillä se ei ole julkista tietoa. Kirjoitin taannoin blogin: Mihin varakkaat suomalaiset sijoittavat - case Taaleri. Selviteltyäni huomasin, että minimissään 200 000:n euron minimisijoituksen vaatimat suorat rahastosijoitukset kohdistuvat voimakkaasti valtion tukemille liiketoiminta-alueille kuten tuulivoimaan, biotalouteen ja cleantechiin.

Fortum päätti siis olla investoimatta tuotteliaaseen tuulivoimaan Suomessa vaikka sillä oli taseessaan merkittävästi rahaa. Tänä keväänä sitten tuli ilmoitus, että Fortum ostaa Taalerilta koko sen tuulivoiman tuotantokapasiteetin myytäväksi asiakkailleen. Sattuipa sopivasti.

Fortum ja Taaleri Chempolisin pelastajina

Aivan sattumalta nämä kaksi toimivat myös Chempolisin pelastajina. Jälleen liiketoimintapäätös, johon ei vaikutettu millään tapaa ulkopuolelta tai valtion omistajaohjauksesta. Liiketoiminta vaikuttaa sellaiselta, johon toinen valtionyhtiö Neste kuulostaisi huomattavasti soveliaammalta, kun kyseessä on kuitenkin biopolttoaineen tuottaminen.

Fennovoiman pelastaminen

Nyt sitten kohutaan Fennovoiman hankkeen pelastamisesta. Ja jälleen kaikki päätökset on tehty vain liiketoiminnan näkökulmasta eikä valtiovalta ole puuttunut asiaan mitenkään. Koko kuviohan oli suorastaan surkuhupaisa kroatilaisine pöytälaatikkofirmoineen.

Sattumia riittää - joskus asiat ovat miltä näyttävät

Todellinen asioiden tila jää liikesalaisuuden piiriin eikä kansalaisilla ole mitään keinoa saada sitä selville.  Fortumin tiedottaja kiistää kaiken ilman mitään osoitusta tahi todistetta - ja se riittää.

Ministeri Lintilä on ollut jatkuvasti selittämässä valtionyhtiöiden tekemien ratkaisujen syitä ja räikeimmillään ne ovat liittyneet Fortumin toimiin. Huhtikuussa Iltalehti kertoi Fortumin toimista liittyen Irlannin holding-yhtiöihin.

Artikkelissa kumotaan suurin osa Lintilän väittämistä ja osoitetaan Fortumin toiminnan todelliset vaikuttimet. Valtionyhtiön verotettavan tuloksen ollessa kotimaataan suurempi maassa, jossa sillä ei ole mitään perusliiketoimintaa, on täysin järjetöntä muista kuin verosuunnittelusyistä. Lintilä taas väittää toisin.

Kolmella Irlantiin perustetulla yhtiöllä ei kuulemma ole verosuunnitteluun liittyvää tarkoitusta. Jostain kumman syystä hallituksessa kaikissa istuu Fortumin verojohtaja Reijo Salo - täyttä sattumaako? Niitähän riittää.

On hyvä myös huomata, että mitään vaatimuksia toiminnan muuttamisesta ei olla esitetty eikä johtoa olla vaadittu vastuuseen suurimman omistajan taholta.

Kuinka pahasti Fortum on valtion talutusnuorassa?

Fortum panostaa yhä enemmän Venäjälle ja ilmoitti mm aurinko- sekä tuulivoiman rakentamisesta. Lisäksi Uniperin oston myötä Fortumilla on merkittävä sidonnaisuus Venäjälle kaasuputken myötä.

Sipilän hallitus on vähentänyt voimakkaasti valtion omistuksia ja mm Nesteen omistusta ollaan vähentämässä. Sen sijaan Fortumista pidetään tiukasti kiinni, miksi? Onko se politiiikan väline ja omistuksella halutaan varmistaa näin olevan jatkossakin? Takaako samalla valtio mahdolliset Venäjä-riskit?

Kuten sanoin niin on erittäin vaikeaa on saada selville asioiden todellista tilaa. Kenties vähemmistöosakkaiden pitäisi alkaa kyselemään näiden Fortumin päätösten taustojen sekä strategian perään varmistuakseen siitä, että tämä pörssiyhtiö todellakin ajaa kaikkien omistajien etuja eikä vain Suomen valtion.

Toki kaikki voi olla vain sattumaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Valtiolla toki voi olla yrityksiä, jotka ohjautuvat ns yleisten syiden mukaan toteuttaen valtion etuja mutta tämä pitäisi avoimesti kertoa sijoittajille. Nyt on tapahtunut virhe kun Fortum vietiin pörssiin, koska yritys ei ohjaudu itsenäisesti liiketoimintamielessä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Sitä se teettää kun poliitikot sekoilee. Ja energiabisneksessä ne vasta sekoilevatkin. Pari huomiota:

Fennovoima - Fortum halusi ihan itse rakentaa oman voimalan sinne missä heillä oli jo ennestäänkin ydinvoimaa. Ei annettu. Poliitikot halusivat muuta ja Fennovoima oli kilpailijoiden projekti, josta se Saksalainen yhtiö häipyi ilmeisesti Saksan kotimarkkinoiden poliitikkovetoisen sekoilun takia. Fennovoimassa ei Fortumin kannalta ole kauheasti järkeä, mutta se nyt on se mihin Fortum sai poliitikoilta luvan sijoittaa. Itsenäisestihän yhtiöt eivät omista ydinvoimasijoituksistaan saa tässä maassa päättää.

Tuulivoima - itse arvelisin, että Fortum laski tuulivoiman tukiaiset ja koko puuhan vakavaksi maineriskiksi. Voi johtua siitä, että itse taas valtavasti arvostan päätöstä olla lähtemättä siihen sekoiluun pelkän hyvän tuoton ajamana. Kertoo kyvystä huolehtia myös yrityksen maineesta ja yhteiskuntavastuusta.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Fennovoima - Fortum halusi ihan itse ..."

Fortum tuli maanittelujen jälkeen pelastamaan Rosatomin projektia, joka olisi lauennut, jos ei rahoitusta olisi saatu oikeanlaiseksi. Vastineeksi Fortum yritti saada venäläisiä vesivoimaloita, mutta se oli liian kitkerä pala venäläisille, joten tilalle annettiin mahdollisuus toimia Venäjän markkinoilla ilman häirintää. Nyt Fortum on luottavaisin mielin suunnannut pullistelevan kassansa kanssa Venäjälle.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Fortumin yritys oli hyvä, mutta Venäläiset ei menneet bluffiin. Suomeen tarvittiin ydinvoimala ja Fennon kaatuessa uutta lupaa ei ehkä olisi saanut kukaan. Kepu olisi katkeroitunut oman maakuntaprojektinsa kaatumisesta, Kokoomus ei halunnut valtionyhtiön bisneksiä avittaa ja Vihreät taas vihaavat ydinvoimaa enemmän kuin niitä kiinnostaa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Poliittiset pelimerkit siis olivat melkoisen vähissä. Oli siis parempi investoida Fennoon kuin ei investoida mihinkään, sen verran oasin minäkin sitä tilannetta silloin lukea.

Toisaalta Fenno tuo turvaa Venäjän markkinoilla olemiseen kun molemmilla on sijoituksia ristiin. Ja Fennossa Venäläisillä on kiinni aika paljon enmmän kuin pelkkä sijoitus. Lisäksi uskottavuus toimittajana ja sitä myöden melkoiset bisnekset muualla maailmalla. Fennossahan nimittäin mitataan Rosatomin voimalan "länsikelpoisuus", jonka jälkeen sitä on helpompi myydä sellaisiinkin maihin joihin ei vielä helposti kauppoja tule.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Fortum ei rakentanut tuulivoimaa ?

https://yle.fi/uutiset/3-9671282

"Venäjän valtion järjestämässä huutokaupassa myytiin yhteensä 1 900 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. Uudet tuulivoimalat otetaan käyttöön vuosina 2018–22, ja takuuhintaa maksetaan 115–135 euroa megawattituntia kohden 15 vuoden ajan."

Suomessahan takuuhinta on 83,50€/MWh 12 vuoden ajan, joten Fortumissa osataan näköjään laskea : Julkisuudessa väitetään tuulivoimayhtiöiden takovan hillittömiä voittoja Suomen tukiaisilla ja nyt jopa pärjäävän ilman tukea .

Uskallan epäillä , aika näyttää.

https://www.finder.fi/S%C3%A4hk%C3%B6keskuksia/Tuu...

Edit : Näyttää kahmivan aurinkosähköstäkin järjettömän hinnan Venällä :

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/fortum-ka...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, Fortum ei rakentanut tuulivoimaa Suomeen vaan jätti ilmeisen tuottoisan toiminnan muille jostain tuntemattomasta syystä. En oikein usko, että sillä tuolloin vuosia sitten oli tietoa, että käsiin laskeutuisikin mahdollisuus tehdä sitä Venäjällä parempaan hintaan. Ja että se vielä voittaisi huutokaupassa...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

".....jätti ilmeisen tuottoisan toiminnan muille ..."

Tuosta tuulivoiman tuottoisuudesta Suomessa olen eri mieltä ( ja olen mielipiteineni vähemmistössä) , kunnes joku minulle selvillä luvuilla ( Wärtsilän huuhaa laskelmat eivät kelpaa) se todistetaan.

Uskallan epäillä, että myös Fortumilla osataan kannattavuuslaskelmien teko.

Jo v. 2015 toin epäilyni esille :

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mielestäni Fortumin meno pörssiin päätettiin yksinkertaisesti siitä syystä että valtionyhtiönä poliitikoilta olisi voitu kysellä näistä "sattumista", mm. siitä että nykyinen pääministeri rikastui juuri Fortumin ansiosta. Nyt ei kysellä, tai jos kyselläänkin kuten Kaistakorpi, niin korpeen huudellaan. Vastauksia ei saa liikesalaisuuteen vedoten.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Fortum päätti siis olla investoimatta tuotteliaaseen tuulivoimaan Suomessa vaikka sillä oli taseessaan merkittävästi rahaa. Tänä keväänä sitten tuli ilmoitus, että Fortum ostaa Taalerilta koko sen tuulivoiman tuotantokapasiteetin myytäväksi asiakkailleen. Sattuipa sopivasti.

Fortum ja Taaleri Chempolisin pelastajina

Aivan sattumalta nämä kaksi toimivat myös Chempolisin pelastajina. Jälleen liiketoimintapäätös, johon ei vaikutettu millään tapaa ulkopuolelta tai valtion omistajaohjauksesta."

Niko, mitä epäilet olevan tämän takana, kun kyse on myös Chempoliksesta, jaetaanko tätä kautta taas rahaa tahoille, joista olet aikaisemmin maininnut? Keitä on Taalerin omistajina, jos Fortumin entinen hallituksen puheenjohtaja ja talousjohtaja on Taalerin hallituksessa? Kieltämättä tämä juttu vähän haisee ja tätä kannattaisi selvittää.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Taalerin kiertotalousrahasto perustettiin 2016. Se on sijoittanut Chempolisiin ja Volteriin.

"Taaleri kiertotalousrahaston omistajat kuuluvat pankkisalaisuuden piiriin. Luoman mukaan rahaston omistajina ovat noin 360 suomalaista sijoittajaa, joista osa on yksityishenkilöitä että institutionaalisia sijoittajia."

Eli eläkevakuutusyhtiöitä, joiden avulla on houkuteltu yksityistä pääomaa. Mukana olevat institutionaaliset sijoittajat liudentavat sijoitusten riskiä. Jotkut sitten päättävät, mihin firmaan sijoitetaan ja keistä tehdään rikkaita.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/20170208220006744...

Volter ainakin on ollut hyvä sijoitus, vaikka uusimpia tietoja ei olekaan. 2014-2015 liiketoiminta on kääntynyt rajuun kasvuun ja kannattavuus on ollut hyvä.

https://www.finder.fi/Konsultointipalveluja+liikke...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, Volter on Sipilän perustama ja Chempolis tukema.Silkkaa sattumaa.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Taalerin biotehdas-rahaston rakennuttama biokaasulaitosverkosto myytiin valtion omistamalle Gasumille 2016. Tuulivoimahan oli Taalerilla kova juttu silloin, kun tuotantotukia sorvattiin ja alettiin maksaa. Rahastoihin sijoittaneille saadaan sitten hyvät tuotot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset