Fortumin sattumat ja valtion omistajaohjaus

Fortumille tuntuu sattuvan ja tapahtuvan paljon eivätkä ulkopuolisen silmin ratkaisut vaikuta vain liiketoimintalähtöisiltä kuten vakioselitys oudoillekin ratkaisuille tuntuu olevan. Minua mietityttää viimeisimmän kohun jälkeen yhä enemmän kuinka paljon yritys on valtion omistajaohjauksen työrukkanen, ja jopa mahdollisesti muiden omistajien edun vastaisesti.

Fortumin ei rakentanut tuulivoimaa – ostaa kapasiteetin Taalerilta

Carunan myynnistähän Fortum sai kasapäin rahaa jo muutoikin vahvaan taseeseensa. Jostain kumman syystä tämä yhtiö ei lainkaan lähtenyt rakentamaan tuulivoimaa sen mittavista tuista huolimatta. Erikoista on, että Fortumin entinen hallituksen puheenjohtaja sekä sen entinen talousjohtaja ovat sittemmin Taalerin hallituksessa, joka on kasvanut toiseksi suurimmaksi tuulivoiman tuottajaksi Suomessa. Rahoittajina sillä ovat pääosin varakkaat suomalaiset yksityishenkilöt. Keitä he ovat? Emme tiedä, sillä se ei ole julkista tietoa. Kirjoitin taannoin blogin: Mihin varakkaat suomalaiset sijoittavat – case Taaleri. Selviteltyäni huomasin, että minimissään 200 000:n euron minimisijoituksen vaatimat suorat rahastosijoitukset kohdistuvat voimakkaasti valtion tukemille liiketoiminta-alueille kuten tuulivoimaan, biotalouteen ja cleantechiin.

Fortum päätti siis olla investoimatta tuotteliaaseen tuulivoimaan Suomessa vaikka sillä oli taseessaan merkittävästi rahaa. Tänä keväänä sitten tuli ilmoitus, että Fortum ostaa Taalerilta koko sen tuulivoiman tuotantokapasiteetin myytäväksi asiakkailleen. Sattuipa sopivasti.

Fortum ja Taaleri Chempolisin pelastajina

Aivan sattumalta nämä kaksi toimivat myös Chempolisin pelastajina. Jälleen liiketoimintapäätös, johon ei vaikutettu millään tapaa ulkopuolelta tai valtion omistajaohjauksesta. Liiketoiminta vaikuttaa sellaiselta, johon toinen valtionyhtiö Neste kuulostaisi huomattavasti soveliaammalta, kun kyseessä on kuitenkin biopolttoaineen tuottaminen.

Fennovoiman pelastaminen

Nyt sitten kohutaan Fennovoiman hankkeen pelastamisesta. Ja jälleen kaikki päätökset on tehty vain liiketoiminnan näkökulmasta eikä valtiovalta ole puuttunut asiaan mitenkään. Koko kuviohan oli suorastaan surkuhupaisa kroatilaisine pöytälaatikkofirmoineen.

Sattumia riittää – joskus asiat ovat miltä näyttävät

Todellinen asioiden tila jää liikesalaisuuden piiriin eikä kansalaisilla ole mitään keinoa saada sitä selville.  Fortumin tiedottaja kiistää kaiken ilman mitään osoitusta tahi todistetta – ja se riittää.

Ministeri Lintilä on ollut jatkuvasti selittämässä valtionyhtiöiden tekemien ratkaisujen syitä ja räikeimmillään ne ovat liittyneet Fortumin toimiin. Huhtikuussa Iltalehti kertoi Fortumin toimista liittyen Irlannin holding-yhtiöihin.

Artikkelissa kumotaan suurin osa Lintilän väittämistä ja osoitetaan Fortumin toiminnan todelliset vaikuttimet. Valtionyhtiön verotettavan tuloksen ollessa kotimaataan suurempi maassa, jossa sillä ei ole mitään perusliiketoimintaa, on täysin järjetöntä muista kuin verosuunnittelusyistä. Lintilä taas väittää toisin.

Kolmella Irlantiin perustetulla yhtiöllä ei kuulemma ole verosuunnitteluun liittyvää tarkoitusta. Jostain kumman syystä hallituksessa kaikissa istuu Fortumin verojohtaja Reijo Salo – täyttä sattumaako? Niitähän riittää.

On hyvä myös huomata, että mitään vaatimuksia toiminnan muuttamisesta ei olla esitetty eikä johtoa olla vaadittu vastuuseen suurimman omistajan taholta.

Kuinka pahasti Fortum on valtion talutusnuorassa?

Fortum panostaa yhä enemmän Venäjälle ja ilmoitti mm aurinko- sekä tuulivoiman rakentamisesta. Lisäksi Uniperin oston myötä Fortumilla on merkittävä sidonnaisuus Venäjälle kaasuputken myötä.

Sipilän hallitus on vähentänyt voimakkaasti valtion omistuksia ja mm Nesteen omistusta ollaan vähentämässä. Sen sijaan Fortumista pidetään tiukasti kiinni, miksi? Onko se politiiikan väline ja omistuksella halutaan varmistaa näin olevan jatkossakin? Takaako samalla valtio mahdolliset Venäjä-riskit?

Kuten sanoin niin on erittäin vaikeaa on saada selville asioiden todellista tilaa. Kenties vähemmistöosakkaiden pitäisi alkaa kyselemään näiden Fortumin päätösten taustojen sekä strategian perään varmistuakseen siitä, että tämä pörssiyhtiö todellakin ajaa kaikkien omistajien etuja eikä vain Suomen valtion.

Toki kaikki voi olla vain sattumaa.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu