Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Otsikoinnin taikaa susigallupin uutisoinnissa

Tänään leviää vauhdilla Uutissuomalaisen teettämä gallup susien kaatoluvista. On ollut huvittavaa seurata, miten otsikoinnilla vaikutetaan asiasta syntyvään mielikuvaan. Suurin osa lehdistä otsikoi tutkimuksen tuloksen seuraavasti: "Uutissuomalainen: Kaksi viidestä on tyytyväinen susien kaatolupien määrään". Tämä antaa helposti olettaa, että kolme viidestä haluaisi lisätä niitä.

Jos katsotaan itse gallupin lukuja, niin alkaa kokonaiskuva hahmottua. 38 prosenttia pitää nykyistä kaatolupien määrää sopivana, 36 prosenttia haluaisi niitä lisättävän ja 15 prosenttia haluaisi vähentää. Uutiset eivät kerro, mitä loppu 11 prosenttia vastaa, mutta oletettavasti eivät osaa sanoa.

Vaihtoehtoinen otsikointi

Jos tuota pohtii tarkemmin, niin otsikko voisi olla myös seuraava:

Yli puolet suomalaista pitäisi susien kaatoluvat ennallaan tai vähentäisi niitä

Vain joka kolmas haluaisi lisätä susien kaatolupia

Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua lisätä susien kaatolupia

Kun uutista alettiin levittää aamulla kuuden hujakoilla, niin otsikointi oli tuo alussa kuvattu. Joko itsekritiikki tai huomatukset ovat vaikuttaneen ja se on muotoutunut monilla seuraavaksi: "Kaksi viidestä tyytyväinen susilupien määrään - lähes yhtä moni lisäisi kaatolupia".

Tämä edelleen jättää huomioimatta sen, että 15% olisi vähentämässä niitä. Silloin ei ollakaan niin lähellä toisiaan näiden kahden kannan suhteen.

Otsikoinnin merkitys

Nykyisessä infromaatiotulvassa moni muodostaa mielikuvansa asioista pelkkien otsikoiden pohjalta ja ne ovat merkittävä vaikuttamisen väline. Jo otsikon perusteella on usein helppo havaita uutisten värittyneisyys ja kyseisen median kanta asiaan.

Amerikkalaistutkimuksessa kerrottiin, että kuusi kymmenestä lukee vain otsikot. Toinen masentava tutkimus kertoi kuinka kuusi kymmenestä jakaa Facebookissa artikkelin otsikon perusteella lukematta sitä. Mielipiteen muodostumiselle otsikoilla on yhä suurempi vaikutus. Toki en tiedä vastaavia lukuja Suomesta, mutta tuskin täälläkään kovin korkealla tasolla ollaan.

En tällä kirjoituksella niinkään ota kantaa itse susiasiaan vaan halusin kiinnittää huomiota otsikoinnilla vaikuttamisen tapaan.

 

PS. Itse gallupista kerrotaan: "Tiedot perustuvat Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämään USU-gallupiin. Gallupissa kysyttiin, pitäisikö sudenkaatolupia myöntää enemmän kuin nykyisin, vähemmän vai saman verran kuin nykyisin. Kysymystä pohjustettiin Luonnonvarakeskus Luken susikanta-arviolla ja tiedolla susien kaatomääristä." Olisi hienoa mikäli tutkimuksia tekevät tahot julkaisisivat tarkasti kysymykset sekä pohjustukset, jotta voitaisiin varmistua siitä, ettei niillä pyritä vaikuttamaan vastauksiin. Nyt ne ovat valitettavan harvoin saatavilla.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Olisi hienoa mikäli tutkimuksia tekevät tahot julkaisisivat tarkasti kysymykset sekä pohjustukset, jotta voitaisiin varmistua siitä, ettei niillä pyritä vaikuttamaan vastauksiin. Nyt ne ovat valitettavan harvoin saatavilla."

Oikeissa tutkimuksissa noin tehdäänkin. Vaan kun nämä "tutkimukset" ovat eri asia. Näissä tärkeintä on saada oikea lopputulos, eikä läpinäkyvyys varsinaisesti auta siinä.

Toinen, kohtuullisen yleinen vaihtoehto taas on se, että tutkimus on kyllä raportoitu asiallisesti, mutta tulokset eivät sovi toimittajan agendaan. Tällöin kätevintä on vääntää virheellisesti otsikoitu uutinen ja luottaa siihen että kritiikki ei tavoita yhtä laajaa levikkiä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ihmeessä tuo otsikko ”antaa helposti olettaa, että kolme viidestä haluaisi lisätä niitä”. Ihanko vakavissasi ajattelet ettei keskivertolukijalla tule mieleen, että joku haluaisi vähentää lupia? Ettei vain olisi otsikkoon nostettu kanta joka edusti kyselyssä suurinta osaa vastanneiden kannoista...

Totta ihmeessä monet lukevat vain otsikoita ja jotkut ingressin. Miten ihminen muuten arvioisi onko juttu lukemisen arvoinen. Se että juttuja jaetaan pelkän otsikon perusteella on toki huolestuttavaa. Sehän vahvistaa vanhan totuuden, että suurin osa ihmisistä on typeryksiä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Uskon vakavissani - olkaamme eri mieltä. Totuutta asiaanhan emme taida saada selville, kun on vaikea määritellä ja löytää se sopiva keskivertoihminen, jolta kysyä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Keskivertoihminen on helppo löytää, esimerkiksi samalla otannalla jota tuossa kyselyssä käytettiin...

On toki mahdollista, että olet oikeassa. Itsehän pidän toki enemmistöä typeryksinä. Kysymykseni johtui siitä, etten ole pitänyt sinua kaltaisenani elitistinä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset