Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Hallituksen veronkiristyksillä ja sanktioilla kiire - helpotuksilla taas ei

Budjettiriihessä ollaan erikoisella tavalla tekemässä verojen kiristyksiä ensi vuonna, mutta helpotukset tulevatkin voimaan vasta vuonna 2020 seuraavalla hallituskaudella. Tämä on ollut hallituskaudella useasti tapana - vaikkapa aktiivimalli laitetaan sanktioineen voimaan kiireellä siten, etteivät kohteet edes lain tulessa voimaan tiedä kuinka toimia.

Ajoneuvoveroa kerrotaan alennettavan. Monelta tosin mukaanlukien media on jäänyt huomioimatta, että se tulee  voimaan vasta 2020 eli hallitus hövelisti antaa helpotuksia vasta seuraavalla vaalikaudella voimaan tulevina. Iltasanomat uutisoi Veronmaksajain keskusliiton tiedotteen pohjalta kuinka ajoneuvoveroa kerätään 50 miljoonaa vähemmän ajoneuvoveroa ja kuinka se vaikuttaa kukkaroosi keventävästi vuonna 2019. Mitenköhän sen niin tekisi, kun alennus tulee voimaan vasta 2020?

Sijoitussäästötili on myös puhuttanut ja sen on määrä myöskin tulla mahdolliseksi vuonna 2020 seuraavan hallituskauden aikana. Ottamatta suuremmin kantaa sen hyvyyteen tai huonouteen, niin joka tapauksessa sen ennustetaan aiheuttavan kymmenien miljoonien vuosittaiset verokertymän alenemiset alkuvuosina.

Nämä hallitus antaa siis lahjaksi seuraavalle hallitukselle verokertymää alentaen. Jostain syystä kaikki kiristykset tupakka-, alkoholi-, energia- ja virvoitusjuomaveron muodossa kyllä napsahtavat heti ensi vuonna voimaan oman verokertymän lisäämiseksi.

Miksi ihmeessä helpotukset vaativat niin pitkän valmisteluajan, mutta kiristykset eivät?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No täytyyhän jollakin elättää Suomen valtava virkahenkilöarmeija, suuruudeltaan mielipuolinen maan kokoon nähden. Itse asiassa tämä virkahenkilöiden määrä on jo niin suuri että se määrää Suomen politiikkaa enemmän kuin moni muu tekijä. Siis kaikki valtapuolueet pitävät huolta ettei virkahenkilöiden pyhiä etuja leikata missään tapauksessa. Vähävaraisilta sensijaan on hyvä ottaa, heistä harvemmat kun jaksavat masennukseltaan äänestää.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Tämä on aivan totta. Julkissektorilla ja järjestökentässä loisii monisatatuhatpäinen etujennauttijalauma. Tämä osa äänioikeutetuista on jo ajat sitten ylittänyt ns. kriittisen massan. Tällä tarkoitan yhteiskunnan tilaa, jossa tuo lauma voi äänestyskäyttäytymisellään ajaa lisää etuja itselleen ja samalla kasvaa entisestään. Tilaa voi kutsua enemmistön diktatuuriksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset