Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Selittäkää tietämättömälle maitotilan tulonmuodostusta

Olen epäsäännöllisin väliajoin koittanut ymmärtää maatalouden ja tilojen kannattavuutta aika heikolla menestyksellä. Tänään lukaisin Ylen uutisen maitotiloista ja kuinka suomalaiset olisivat valmiit maksamaan maidosta enemmän mikäli se menisi suoraan tuottajalle. Kyseisessä artikkelissa minua kuitenkin kummastutii se, että miten maitotilan kannattavuudessa  ja laskelmissa näkyy Valiolta saadut osuuskuntatulot.

Artikkelissa todetaan:

"Tänä vuonna tilanne on semmoinen, että maidontuottaja tienaa saman, mikä on työttömän peruspäiväraha alennettuna. Luonnonvarakeskus on ennakoinut että maitotilan yrittäjätulo on tänä vuonna rapiat 16 000 euroa. Siinä on kaksi yrittäjää, 340 työpäivää vuodessa, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, maidontuottaja itsekin pohjoisessa."

Kun sitten jatkaa eteenpäin kerrotaan Valiolta seuraavaa:

"Valion koko tulos menee meidän tuottajillemme. viime vuonna maksoimme 700 miljoonaa euroa 5 500:lle perhetilalle jotka Valion omistavat. Maksamme jo kaiken mitä voittoa teemme, Siltala kertoo."

Tämä tarkoittaa sitä, että noille 5500:lle tilalle maksetaan keskimäärin 127 272 euroa per tila osuukuntien kautta Valiolta ns maitokatetta vuosittain. Valio siis jakaa voittonsa osuukuntien kautta näille maitotilallisille.

Korjatkaa nyt sitten mikäli teen kardinaalimunauksen, mutta minun ymmärtääkseni nämä maitotilalliset saavat ensin maksun maidosta tuottajahintana ja sen lisäksi heille jaetaan Valion voitto osuuskuntien kautta.

Minun silmääni erikoinen asia on, että tämä maksettu maitokatteen osuus ei näyttäisi näkyvän maatalouden kannattavuuskirjanpidossa maitotilallisen kohdalla?

Mielestäni sitä ei siis ole mukana siinä. Miksi näin? On myös mahdollista, että olen ymmärtänyt vaan väärin.

Jos ajattelee MTK:n Marttilan esimerkkiä, niin tuosta tulisi lisää noin 63 600 per yrittäjä maitotilallisperheessä. Maitotiloja on jonkin verran yli 7000, joten valtaosa on Valion omistajia osuuskuntien kautta.

Kun kyse on maataloudesta, niin homma lähtee ja lapasesta. Tavoitteeni olisi nyt ensisijaisesti ymmärtää olenko oikeassa päätelmissäni. Pitkäaikainen tavoitteeni on ymmärtää maatlousyrittäjän tulonmuodostuksen kokonaisuutta, mikä on kyllä todella hankalaa. Useimmat ovat ikäänkuin monialayrittäjiä, mutta toisaalta maatalous ja usein mukana oleva metsätalous ovat eriytettynä. Miten saada kokonaiskuva? Sen puuttuminen vaikeuttaa keskustelua jatkuvasti.

Valaiskaa minua, jotta opin taas lisää.

 

EDIT 5.9.2018 klo 17:45: Tietämätön on valaistunut ja kardinaalimunauksen puolellehan se meni. Kommentissa #16 Juho Joensuu osoittaa Valion tiedoilla ajatuskulkuni vääriksi. Valio tasaa vuoden lopussa maitokatteen avulla voitot ja esim viime vuonna nousua tuli 0,5 senttiä per litra jo maksettuihin tuottajahintoihin. Kyseessä ei ole erillinen korvaus.

Jos ei tee virheitä ei tee kai muutakaan... Sori.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä varmoja vastauksia kysymyksiisi, mutta silmiini pisti tuo:

"Tänä vuonna tilanne on semmoinen, että maidontuottaja tienaa saman, mikä on työttömän peruspäiväraha alennettuna. Luonnonvarakeskus on ennakoinut että maitotilan yrittäjätulo on tänä vuonna rapiat 16 000 euroa."

Hyvin omituinen ilmoitus. Eikös se tulo ole lähes suoraan verrannollinen siihen montako lehmää tilalla on? Jos on kymmenen lehmää, niin tuo kuulostaa hyvin ymmärrettävältä, mutta jos on viisisataa lehmää, niin veikkaanpa, että tuo yrittäjätulo on hiukan korkeampi kuin 16.000 vuodessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kaipa tuo on viittaus Luken kannattavuuskirjanpidon ennusteen keskiarvoon.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

16 000 euroa jaettuna kahdelle ihmiselle on noin 650 euroa kuukaudessa kummallekin.

Jos se on nettona eikä mukaan ole laskettu maitotilan pyörittämisen kuluja, niin sehän on ihan kohtuullinen korvaus. Siivoajat ja vajaata työviikkoa tekevät kaupan kassat ja vastaavanlaisia töitä tekevillä ei sen enempää jää käteen, kun vähennetään asumismenot ja työmatkakulut.

Kaiken lisäksi epäilen et lähes kaikilla maitotilallisilla on joitain lisätuloja, metsäomaisuutta, verstasta tai muuta viljeltävää, jota EU eli me veronmaksajat subventoimme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja hyvin relevantti kysymys on tuo osuuskuntatulo. Sitä ei todellakaan ilmeisesti ole sisällytetty tuohon laskelmaan.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Jotenkin tuntuu, että tässä koko ajan tyhmää vedätetään. Reilu 50000 maatilaa saa yhteensä yli 2,5 miljardia tukia. Näistä noin miljoona tulee EU:lta ja loput on kotimaista tukea.

Ihan yksinkertainen laskutoimitus kertoo, että keskimäärin tiloille jaetaan yli 40000 euron tuki tilaa kohti. Suurimmat maitotilojen tuet liikkunevat puolen miljoonan ylöpuolella.

Pekka Iiskonmaki

#5
EU:n tukimiljoona menee siten vain 25:lle -tilalle.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tätä samaa minäkin olen ihmetellyt, tosin minä en ymmärrä maataloudesta mitään.

Tuossa noin nopesti ajateltun. Maidon tuottajan saama 0.40 senttiä + Valion maksamat osuudet/litra voitoista + tuotantotuki joka on tukialue C1-C4-P5, tuki vaihtelee 7,3 - 30,2 senttiin/litra riippuu tukialueesta.

Tässä ainakin joitakin tukeja joita tuottaja saa.

http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/S...
https://www.farmit.net/lypsylehma/2015/12/15/maido....

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

En ole maidontuottaja enkä edes viljelijä ollut pitkään aikaan mutta voin avata hieman kun edes jotain käsitystä maataloudesta on ja jopa kokemusperäistä.

Kyse on kokonaisuudesta niinkuin yrittäjyydessä aina on. Tulot - menot. Ja menot ovat maataloudessa todella isot. isommat kuin moni palkansaaja arvaakaan. Investoinnit ovat helvetin suuret. Menkääpä kysymään tarjouksia navetoista lypsyrobotteineen. Traktorit maksaa nykyään melko hillittömiä summia ainakin näin maallikon mielestä. Työkaluista puhumattakaan. Emää ei riitä vm.75 165 ferguson ja Tuhti 500 peräkärry. Rahoituskulut, sähköt, vesi ja vielä ulkoisen työvoiman palkat yms. Liikevaihto on kovaa mutta tulos on heikko. Jos asia olisi noi kuin luulet niin kyllähn suomessa maitotiloja piisais, jos se olisi hyvää hommaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ketään ei kai kielletä hankkimasta itselleen maitotilaa ja pistämästä rahoiksi. Varmempaa kuin lottovoitto.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tiedän että investoinnit ovat suuret - noin 40 prosenttia niihin tulee tosin investointitukea esim mavettarakennukseen ja lypsyrobotteihin, loppuun saa valtiontakauksen ja osaan korkokotukea.

Esität spekulaation, että jos noin, niin maitotiloja olisi paljon. En nyt tätä vielä osta perusteluna - nollista sen homman aloittaminen ei ole helppoa ja hommaa riittää sekä vaaditaan osaamista.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Ei sitä tartte nollista aloittamiseen verrata vaan katso määrää paljonko tiloja lopettaa koska ei kannata niin ei kannata. Investoinnit tulee eteen väistämättä koska mikään ei ole ikuista ja vanhat ratkaisut eivät palvele enää nykypäivää. Monet jatkaa vielä väkisin koska ylpeys ajaa jatkamaan;" minuunhan tämä sukupolvien jatkumo ei kaadu.." vaikka järki sanoisi että anna olla.

Ite oon laittanut ne vähäisetkin pillit pussiin jo aikoja, aikoja sitten, onneksi. Lähinnä nostan hattua niille jotka vielä jaksaa uskoa ja yrittää. Ei kyllä tulis mieleenkään että itte viittisin. Sen verran tietysti maata on vielä että vaikka mikä kriisi tulis niin saan kyllä ittelle ja perhelle ruoan tuotettua jos vaan jostain saa siemenet.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #31

"
Ei sitä tartte nollista aloittamiseen verrata vaan katso määrää paljonko tiloja lopettaa koska ei kannata niin ei kannata
"

Tuota on tosiaan jatkunut vuosikymmenet jo. Ei niitä huvin vuoksi yleensä lopeteta. Mikäli olisi helppoa rahaa, niin tuotahan tekisi jokainen eikä tiloja lopetettaisi vuodesta toiseen kunnes vain suurimmat ovat jäljellä.

Käsittääkseni ei nykyään kannata juurikaan ellei ole varaa satsata yhä isompiin tiloihin ja pahimmillaan miljoonakustannuksiin (usein tuo hoituu velaksi enkä ihmettele miksei kovinkaan monella ole halukkuutta moiseen osin epävarmaan hullunmyllyyn).

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti meillä ei olisi maataloutta ilman tätä valtavaa tukihimmeliä.

Tässä Etelä-Pohjanmaan perusmaatalouden rahoitustuet.

https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/9343407/...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

En tiedä mikä luku tuo 127000 on, mutta aivan varmasti se ei ole maitotiloille maksettua Valion voitonjakoa tavanomaisen maidosta maksetun ostohinnan päälle. Kyllä tuollaisilla jutuilla saadaan meheviä tarinoita viljelijöiden suurista tuloista.

Katso tuolta niin saat selkeän käsityksen: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/taloustoh...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä minä tunnen kannattavuuskirjanpidon, mutta siinä ei mielestäni näy osuuskunnan kautta tulevia tuloja mitenkään.

En nyt oikein usko Valionkaan valehtelevan maksuista.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä osuuskorot kirjataan tuloksi. Tuollaisia summia ei tiloille Valion voitonjakona makseta ohi kirjanpidon varsinkaan. Se on varma. Ei Valio valehtele, mutta lehdetkään ei ole aina virheettömiä. Kun kerran tunnet asian, niin tiedät, että kannattavuuskirjanpito perustuu todellisiin tapahtumiin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Erkki. Miten tämä on mahdollista, tuon mukaan kaikki on konkurssissa.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/taloustoh....

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Salaisuus piilee "palkkavaatimuksessa" joka on teoreettinen luku. Se saadaan, kun kerrotaan viljelijäperheen tekemät työtunnit keskimääräisellä teollisuustyöntekijän palkalla. Eli viljelijäperheelle tulisi jäädä tuo summa korvaukseksi tehdystä työstä. Maksetut palkat on kirjattu muuttuviin kuluihin.

Todellisuudessa palkkavaatimus joustaa, jos toiminnan tulos ei vastaa sitä. Olet varmaan kuullut muutaman euron toteutuneista tuntipalkoista. Silloin on edellisestä kysymys. Tämä laskentamalli antaa vertailukelpoisen tuloksen muiden alojen vastaaviin. Verotettava tulo saadaan, kun palkkavaatimus lisätään nettotulokseen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #27

Erkki näin se näyttää menevän. Montako euroa on maanviljelijän tuntipalkka? Uskotko tosiaan maanviljelijän tekevän työtään 5 euron tuntipalkalla, nyt petät itseäsi tai olet ainakin osa-aikainen maanviljelijä, joka nautit näistä tuista :)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #32

Et nyt viitsisi. Ei minulla ole tarve vedättää enkä nauti tuista. En ole edes osa-aikainen. Luvut ovat keskiarvoja ja sillä toisellä päällä ei mene hyvin. Pidä silmäsi auki siellä kotikunnassasi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #36

En todellakaan. Kaikkea hyvää sinulle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yhteiskunta tukee maatalousyritystoimintaa eri tavalla kuin vaikkapa suutariyritystoimintaa. Ainakaan tässä proAgrian esityksessä ei näy navetoiden rakentamiseen saatuja avustuksia eikä muitakaan tukia:

https://www.proagria.fi/sites/default/files/attach...

Laskelmissa näkyy joissain kohdin "Yrittäjäperheen palkkavaatimus", jossain taas puhutaan yrittäjätulosta. Ei tuosta todellakaan helposti saa selvää.

Alle 7000 euron tukea ei voi saada rakentamisinvestointiin:
http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/m...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olen itse asiassa kysynyt Luken asiantuntijalta liittyen investointitukiin, että miten ne näkyvät kannattavuuskirjanpidossa ja erikoista oli, että saadessasi navettalaajennukseen 40 prosenttia tukea eli 200 000 puolesta miljoonasta, niin kannattavuuslaskennassa lasketaan tuottovaatimus koko puolelle miljoonalle vaikka olet saanut siitä 200 tonttua tukena.

Noiden laskelmien lopputulokset ovat sellaisia, että mikäli ne toteutuisivat todellisuudessa vähintää puolet olisi jo nurin.

Tätä tarkoitan ongelmalla näiden kanssa. Mikä on näiden teoreettisten laskelmien ja todellisuuden ero varsinkin mikäli otetaan huomioon muut tulonlähteet?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllähän tuossa joku harha syntyy, kun investoinnin korkomenot lasketaan sen navetan rakentamiskustannustan tai vastaavien mukana, mutta ei oteta huomioon sitä tukea. Voisi sen kait ajatella niinkin, että tuki on sitten sukanvarressa, kun se ei ole "yrittäjätulolaskelmassa". Sukanvarresta esim. 240 000 euroa jaettuna 20 vuodelle antaa sentään 12 000 euroa, eli tonnin kuussa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Yrittäjäperheen palkkavaatimus tarkoittaa teoreettista lukua, joka tulisi saada, jotta tehdyiĺe työtunneille saataisi keskimääräinen teollisuustyöntekijän tuntipalkan mukainen korvaus.

Yrittäjätulo on yrittäjälle käteen jäävä tulo, josta vero maksetaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Korjatkaa nyt sitten mikäli teen kardinaalimunauksen, mutta minun ymmärtääkseni nämä maitotilalliset saavat ensin maksun maidosta tuottajahintana ja sen lisäksi heille jaetaan Valion voitto osuuskuntien kautta."

Nähdäkseni teet juuri sen.

"5 500 valiolaista maitotilayrittäjää omistavat Valion 16 osuuskunnan kautta. Valion tavoitteena on maksaa mahdollisimman tasaista, ennakoitavaa ja EU:n parasta hintaa omistajaosuuskunnille. Valion maksama hinta on pysytellyt keskimääräistä EU-hintaa korkeampana koko 2000-luvun ajan. Keskimääräiseksi tuottajamaidosta maksetuksi hinnaksi tuli viime vuonna 39,0 senttiä litralta (38,1). Vuodelta 2017 päätettin maksaa jälkitiliä 0,5 senttiä litralta. Maitoraaka-aineesta tilitettiin omistajille kaiken kaikkiaan yhdeksän miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna."
https://www.valio.fi/yritys/media/uutiset/valion-l...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siltä alkaa näyttää, en näköjään ole ymmärtänyt maitokatetta oikein - enkä taida olla ainoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Bloggaaminen on hyödyllistä. Ainakin jos ottaa sen siltä kannalta, että on hyödyllistä saada oikea(mpa)a tietoa…

Itse olen maitotilallisen poika ja ihan lapsuuteni pohjalta arvelin, että ei se ihan noin kultakaivos voi olla. Isä ja äiti aloittivat työpäivänsä siinä 5-6 aikaan aamulla ja iltalypsy oli joskus 6-7 aikaan illalla eikä siinä välissä juuri lonkkaa vedetty. 365 päivää vuodessa. Metsätyöt talvella. Olen ollut mukana jo silloin, kun vielä tukit tuotiin metsästä autotien varteen hevosella. Eihän minusta paljoa apua ollut mutta kyllä 10-vuotiaskin tarvittaessa tukkisaksilla tukkia nostaa toisesta päästä. Ja karsii kirveellä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #23

Jep, itsestäni ei moiseen olisi ollut.

Piti laittaa editti blogiin ja myöntää kardinaalimunaus, niin ei tarvitse etsiä pitkältä kommenteista huomatakseen päätelmäni vääriksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Blogistanin parhautta ja iso hattu sekä Juholle että Nikolle. Toinen jaksaa selittää kärsivällisesti ja provosoitumatta ja provosoimatta, toinen oppii uutta ja jopa myöntää virheellisen alkuoletuksen. Ja pääasia että tietomäärä kasvoi, myös meillä lukijoilla.

Hienoa!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Nikolla on huoli suuri maitotilallisesta joka nyt tämän kesän kuivuuden kourissa joutuu myymään jopa lypsykarjaa teuraaksi rehupulan vuoksi.
Olen ajanut kutostietä edestakaisin Joensuuhun muutaman kerran täältä Espoosta ja kun katsoo niin totta se on kuivuuden aiheuttama kasvun tyrehtyminen.
EU ja kotimaiset tuet menevät tilan ylläpitoon koneisiin ja laitteisiin ja eikös se valtion velvollisuus ole turvata ruokahuolto jotta Vantaallakin riittä Jumbossa ruokaa hyllyssä.
16000 € vuodessa tuloa niin ei pitäisi olla kateellinen ja jos on on parasta mennä lääkäriin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ja Seppoa jo odottelinkin ja kommentin sisältö täytti jälleen ennakko-odotukset. :-)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sloganissani "lukee maaseudun" puolesta ja nyt kun on navettatielle tunkkua arviomaan emännän ja isännän toimeentuloa oikein täältä city kaupungeista. Harvemmin olen huomannut että karjatilallinen kyselee miten nyt juuri Niko toimeen tulee.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #24

Yllättävän paljon kepun ja maakuntien väkeä tuntuu kuitenkin pääkaupunkiseudun asumistuet jne kiinnostavan. Taitavat olla huolissaan toimeentulosta..

Kaarina Leinonen

Näillä maitotilan ja lihakarjan sekä kana-ym.tilojen omistajillahan
on varmaan melkein kaikilla myös metsäomaisuus kenellä suurempi tai pienempi ja sehän tuottaa tuloja. Pitäisikö nämä jättää huomiotta?
Toimeentulossa on huomioitava myös sivutulot kuten metsänmyynti, maatilan oheen rakennettu sivutulobisnes, kenellä mikäkin. Kaikkihan me veroja maksamme, maataloustuottajat eivät ole erikoisasemassa.
Itse olen maatilalta kotoisin alunperin , aivan pikkuruisena lapsena
oli mentävä kaikkiin maatilan töihin se oli ikäänkuin osa sitä että oikeastaan hankki elantonsa, marjat poimittiin metsästä ja myytiin että saatiin seuraavaksi kouluvuodeksi vaatteet.
Tämän päivän meininki on todella erilainen, älkää maatilayrittäjät panko
tavallisia palkanansaitsijoita tai vanhempaa väkeä maksamaan teidän me-
nojanne, kaikessa riittää "vähän vähempi".

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Eikös tässä puhuta maatilan kannattavuudesta ja tuottavuudesta. Eli jos maatilan osakas eli isäntä tai emäntä käy duunarin töissä tehtaassa niin lasketaanko se maatilan työn tuotoksi ja tuntipalkalkaksi.
Tai jos omistaa osakkeita tai metsää, sijoituskiinteistöjä yms niin lasketaanko se maatalouden tuloksi.
Tuttu ropottinavetan eli siis ison navetan isäntä osti monitoimihakkuukoneen eli moton lisätyöksi. Me duunarit ihmeteltiin konetta rivissä ja kysyttiin että missä välissä meinaat ehtiä urakoita. Isäntä meinasi että hänellä menee aamusta 3.5 tuntia navetalla ja sitten on 6.5 tuntia aikaa urakoista motolla ennen iltanavettaa jossa menee taas se 3.5 tuntia. Tekee muuten yhteensä 13.5 tuntia ja ainakin navetassa pitää käydä 7pv viikossa..

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Seppo Simonen. Tuskin tässä on kyse kateudesta, mielestäni kyse lähinnä tiedonhalusta. Tiedonhalu ja kateus aivan eri asioita.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ari Terolle huomioksi olen huomannut seuraavaa että maanviljelijän ammatti on solvatuin ammatti täällä somessa. Maaseutua puolustava kohtaa myös irvailua.
Itse maanviljelijän poikana ja jopa pienviljelijä koulun käynti Ilomanssissa on plakkarissa joten tuttua on kaikki maataloustyöt.

Tiekartassa oli kuitenkin suunta pois navettatieltä tänne etelään mutta edelleenkään en voi hyväksyä minkään muotoista maaseudun ja maa ja metsätalouden piirissä työskentelevien halveeraamista jo maajussille morsian nimi formaattissa halveeraa maanvijelijää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tätä minä en touhussasi juuri ymmärrä. Osoita mikä kohta blogissani HALVEERAA maaseutua. Ensimmäinen oma kommenttisi lääkäriin menon tarpeesta ja muusta oli lähempänä halveerausta kuin mikään kirjoittamani.

Vaikuttaa siltä, että sinun mielestäsi maantaloudesta ei saa edes puhua ilman, että loukkannut. Kukaan kaupunkilainen ei saa kyseenalaistaa mitään eikä koskaan - kaikki on täydellistä.

Tietääkseni ihan oikeat maajussit menevät ihan itse siihen ohjelmaan eikä pakotettuina.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #41

Minulle tulee mielikuva mitä tällä blogilla haetaan. City kaupunkilaisilla on erikoisia asenteita mielikuvasta yleisesti maanviljelijöitä kohtaan, esim. tukijussi ja maajussi nimityksillä tämä ei koske sinua Niko.

Tuossa illalla oli A-studio jossa tuli ilmi miten pieni osuus jää maanviljelijälle siis muruset ruisleivästä kun kaupoa ja elintarvike teollisuus kauhoo voimalla omat osuutensa.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Sen tiedän ainakin, että 1960-80-luvuilla jopa 4-6 lehmän pitäminen kannatti. Tuolloin myös tukipolitiikka oli erilainen ja ainakaan hän vuokraviljelijänä ei saanut peltotukia. Kävin isoäitini kuolinpesän vanhoja maitotilejä läpi ja hoisin hänen raha-asioitaan aika pitkään. Hän jäi eläkkeelle 1985 65-vuotiaana. Ja kun 1990-luvun lama oli syvimmillään mummullani oli tilillään nin 460 000 mk sekä muuta omaisuuutta niin, että varallisuusveron raja oli hilkulla. Työllään kasvatti 10-lasta. Ja erikoiseksi tämän tekee myös se, että hänellä ei ollut koskaan eläessään vakituista palkkatyötä vaan sivutöitä pientilan pidon rinnalla. Eli tilanpito kannatti. Kuinkahan moni nykyään pystyy samaan samoilla kriteereillä?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tiedä, näillä pärjättiin. Sitten tuli vanhanpiian ja pojan vero joka tappo kaikki pientilalliset. Tähän haluaisin kuulla rehellisen vastauksen.

Kertokaa se minulle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun puhuin aiemmin, että kannattavuuslaskennassa on outoja piirteitä, niin jälleen ponnahti yksi.

Eli maitotilat kuralle ennusteessa 2017 sekä 2018 vetää kohta kiinteät kulut, joka on ensin 148 700 ja sitten 156 200

Toteuma 2015 oli 41 100 ja 2016 45 300 euroa.

Eli kiinteät kulut hyppäävät yhtäkkiä 2017 ennusteessa sadalla tonnilla ylöspäin, kun aiempi korkein koskaan on tuo nelkytviisi tonnia. En keksi mitään järjellistä syytä, miksi kiinteät kulut kolminkertaistuvat yhtäkkiä, keksiikö joku muu?

Näillä ennusteilla tehdään enemmän päätöksiä kuin toteumalla viiveen vuoksi.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/taloustoh...

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

kyseessä on ilmeisesti vain lipsahtanut luvun eteen ykkönen, näyttäisi siltä koska lopputulos ei juuri muutu vaikka muut luvut ovat hyvin samankaltaisia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Periaatteessa looginen päätelmä, mutta samankaltainen virhe toistuu muissakin ja lisäksi mikäli katsot, niin taulukossa muuttuvat kustannuksetkin on lähes tuplaantuneet vuodesta 2016 ja siinä sama yksi eteen ei päde.

Kyselin asiaa sähköpostilla Luken tilastosta vastaavalta ja lupasi palailla huomenna asiaan.. Kyseessä on tuore tilasto, tältä päivältä, joten pitäisi laittaa kuntoon ja selvittää ongelmat. Tuo MTK:n tj:kin viittasi näihin lukuihin.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #44

Vuodet 2017 ja 2018 ovat ilmeisesti ennusteita. Muuttuviin kuluihin varmasti vaikuttaa paljon polttoöljyn hinta. Joku 3 vuotta sitten mpo maksoi 65 senttiä litralta kun taas tänään hinta on reilusti päälle euron. Vaikuttaa suoraan myös urakointihintoihin. SAmaan tekijään sopii myös ainakin viime kesän ja syksyn sateet, kuivauskustannukset olivat kovat vaikka eivät ne maitotilalla niin suurta osaa ratkaise, mutta kuluja ne on kaikki.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Maitokate tarjoittaa lukua, joka saadaan, kun Valion liikevaihdosta vähennetään kaikki muut kulut paitsi maidon hankintahinta. Eli se on sama luku kuin maidon tilityshinta maidontuottajalle + voitto. Se on vajaa 800 mlj eli vajaa 0,40 €/kg.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset