Selittäkää tietämättömälle maitotilan tulonmuodostusta

Olen epäsäännöllisin väliajoin koittanut ymmärtää maatalouden ja tilojen kannattavuutta aika heikolla menestyksellä. Tänään lukaisin Ylen uutisen maitotiloista ja kuinka suomalaiset olisivat valmiit maksamaan maidosta enemmän mikäli se menisi suoraan tuottajalle. Kyseisessä artikkelissa minua kuitenkin kummastutii se, että miten maitotilan kannattavuudessa  ja laskelmissa näkyy Valiolta saadut osuuskuntatulot.

Artikkelissa todetaan:

"Tänä vuonna tilanne on semmoinen, että maidontuottaja tienaa saman, mikä on työttömän peruspäiväraha alennettuna. Luonnonvarakeskus on ennakoinut että maitotilan yrittäjätulo on tänä vuonna rapiat 16 000 euroa. Siinä on kaksi yrittäjää, 340 työpäivää vuodessa, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, maidontuottaja itsekin pohjoisessa."

Kun sitten jatkaa eteenpäin kerrotaan Valiolta seuraavaa:

"Valion koko tulos menee meidän tuottajillemme. viime vuonna maksoimme 700 miljoonaa euroa 5 500:lle perhetilalle jotka Valion omistavat. Maksamme jo kaiken mitä voittoa teemme, Siltala kertoo."

Tämä tarkoittaa sitä, että noille 5500:lle tilalle maksetaan keskimäärin 127 272 euroa per tila osuukuntien kautta Valiolta ns maitokatetta vuosittain. Valio siis jakaa voittonsa osuukuntien kautta näille maitotilallisille.

Korjatkaa nyt sitten mikäli teen kardinaalimunauksen, mutta minun ymmärtääkseni nämä maitotilalliset saavat ensin maksun maidosta tuottajahintana ja sen lisäksi heille jaetaan Valion voitto osuuskuntien kautta.

Minun silmääni erikoinen asia on, että tämä maksettu maitokatteen osuus ei näyttäisi näkyvän maatalouden kannattavuuskirjanpidossa maitotilallisen kohdalla?

Mielestäni sitä ei siis ole mukana siinä. Miksi näin? On myös mahdollista, että olen ymmärtänyt vaan väärin.

Jos ajattelee MTK:n Marttilan esimerkkiä, niin tuosta tulisi lisää noin 63 600 per yrittäjä maitotilallisperheessä. Maitotiloja on jonkin verran yli 7000, joten valtaosa on Valion omistajia osuuskuntien kautta.

Kun kyse on maataloudesta, niin homma lähtee ja lapasesta. Tavoitteeni olisi nyt ensisijaisesti ymmärtää olenko oikeassa päätelmissäni. Pitkäaikainen tavoitteeni on ymmärtää maatlousyrittäjän tulonmuodostuksen kokonaisuutta, mikä on kyllä todella hankalaa. Useimmat ovat ikäänkuin monialayrittäjiä, mutta toisaalta maatalous ja usein mukana oleva metsätalous ovat eriytettynä. Miten saada kokonaiskuva? Sen puuttuminen vaikeuttaa keskustelua jatkuvasti.

Valaiskaa minua, jotta opin taas lisää.

 

EDIT 5.9.2018 klo 17:45: Tietämätön on valaistunut ja kardinaalimunauksen puolellehan se meni. Kommentissa #16 Juho Joensuu osoittaa Valion tiedoilla ajatuskulkuni vääriksi. Valio tasaa vuoden lopussa maitokatteen avulla voitot ja esim viime vuonna nousua tuli 0,5 senttiä per litra jo maksettuihin tuottajahintoihin. Kyseessä ei ole erillinen korvaus.

Jos ei tee virheitä ei tee kai muutakaan… Sori.

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu