Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sipilän hallitus jakaa kansaa pahiten pitkään aikaan

Sipilän hallituksen kansaa voimakkaasti jakavat ehdotukset ja päätökset jatkuvat irtisanomissuojan heikennystavoitteilla. Leimallista tälle hallituskaudelle on ollut Kokoomuksen sekä Sipilän Keskustan oikeistosiiven ajama vahva ideologia, jota pyritään verhoilemaan Suomen edun kaapuun huonolla menestyksellä. Mikäli vähänkaan katsoo perusteluiden onttoutta ja niiden ohuutta selviää hyvin nopeasti kyseessä olevan vain ideologia, jonka ytimessä on hyvätuloisten ja varakkaiden etujen ajaminen. EK, Suomen Yrittäjät, Finanssiala ry ja muut vastaavat ovat saaneet tahtonsa läpi hallituksen jopa kopioidessa niiden perustelut suoraan esityksiinsä.

Viimeisimpänä työministeri Lindström kertoilee prosentteja, joilla pk-yrittäjät palkkaisivat lisää väkeä mikäli irtisanomisperusteita helpotetaan. On aika koomista, että päätöksen perusteluna olisi toisen puolen edunvalvojan jäsenilleen tekemän kyselyn tulos. Jos vastaat oikein kyselyyn voit voittaa itsellesi paremmat irtisanomissäännöt! Oikeastihan sinun ei tarvitse tehdä mitään - kunhan vastaat oikein. Huvittavaa ellei olisi totta.

Sipilä taas puhuu kuinka ekonomistikoneen pohjalta tuottavuus kasvaa mikäli näin tehdään. Tosin tuottavuus ei ollut se peruste, jolla asiaa ajetaan vaan työllisyys. Ja Ekonomistikone on työanatajien edustajien lobbauskone - jälleen yksipuolisella näkemyksellä vain toiselta suunnalta.

Varakkaiden ja suuren pääoman etujen turvaaja ja edistäjä

Hesarissa on hyvä talousosion analyysi, mutta on valitettavasti maksumuurin takana: "Suomen verojärjestelmä on poikkeuksellinen, ja se tarjoaa mahdollisuuden välttää pääomatulo- ja perintöverot". Siinä kerrotaan kuinka tarjoamalla tavallisilla kansalaisille sijoitussäästötilin Orpo onnistui peittämään ja säilyttämään täysin suhteettomat edut verotuksessa, joita varakkailla henkilöillä on kapitalisaatiosopimuksilla ja vakuutuskuorilla. Kun työryhmä valtionvarainministeriössä perustettiin, ajatus oli saattaa näitä ongelmallisia instrumentteja lähemmäs muita, mutta matkan varrella ne jäivät käytännössä ennalleen ja tuotiinkin tavallisille pulliaisille samankaltaisia etumahdollisuuksia sijoitussäästötilin muodossa.

Edelleen mm kapitalisaatisopimuksen edut ovat kohtuuttomat, mutta se häivytettiin näin taitavasti taka-alalle. On hyvä huomata, että tämä kohtuuttoman edun tarjoavaksi tulkittu malli on EU:ssa käytössä Suomen lisäksi vain Ranskassa. Miksiköhän?

Hauska detalji on muuten, että tuo tili tulee mahdolliseksi vasta 2020 eli verotulojen alenema on vasta seuraavan hallituksen riesa.

Toinen mainio esimerkki suorastaan järjenvastaisesta toiminnasta on yritystukifarssi. Ennen vaaleja leikkauksia lupasivat kaikki - ja ainoa, mikä saatiin tehtyä oli leikkaukset tutkimukseen ja kehitykseen. Eli juuri sinne, mikä oli VATT:in tutkimuksen mukaan se hyödyllinen kohde ja tuottaa tuloksia. Aivan älytöntä.

Tässä näkyy Sipilän hallituksen ideologia taustalla: halutaan ennemmin säilyttää vanhoja perinteisiä toimialoja nykyisessä omistuksessa eikä niinkään luoda uutta varallisuutta ja uutta liiketoimintaa uusille tekijöille. Tämä hallitus ei tue uudistumista ja kokonaan uusia alueita vaan haluaa tunkata ennemmin vanhaa. Nopeimmin kasvanut alue Suomessa on palveluvienti ja sen alan yritykset ovatt tehneet sen pitkälti omillaan. Hallitus ei näe kuin sellua, autoja, cleantechiä ja biotaloutta - kahta viimeistä edistetään vaikka väkisin vaikkeivät tulokset ole kovin kummoisia olleet. Tavoitteet viennistä ovat alittuneet roimasti, mutta rahaa lapioidaan kärkihankkeilla loppuun asti hyville veljille.

Kuinka moni muuten vielä muistaa, että hallituksen piti saadakseen läpi hallintarekisterilain toteuttaa lakimuutoksia, joilla syntyvät porsaanreiät tukitaan. Ei ole muuten syntynyt ja lyödäänkö vetoa, ettei synny hallituskauden loppuun mennessä? Tuokin tarjoaa loistavia mahdollisuuksia varakkaille. Verovilpin katumuslakiakin yritettiin, mutta kaatui perustuslakiin heti hallituksen alkutaipaleella.

Miten sitten palkansaajan ja työttömän kohdalla?

Vuosia voidaan hieroa yritystukia tekemättä mitään ja sitten Orpon sanoin kertoa niillä kaikille olevan puolustajansa. Aktiivimalli sen sijaan helähtää voimaan muumassa päivässä päätöksestä ilman toimintaohjeita ja jopa ministerien antaessa lain ollessa jo voimassa aivan kaseikossa olevia tulkintoja itse säätämistään laista. Toiset kuten hyvin toimeentulevat tarvitsevat kenties vuosien siirtymäajat, mutta nämä hoituu hetkessä eikä tunnu missään!

Suomi on tutkitusti EU:n helpoimpia ja halvimpia maita massairtisanoa tuotannollis-taloudellisista syistä ihmisiä ja lopettaa tuotantolaitoksia. Tällä on ollut viime vuosina merkittäviä työllisyysvaikutuksia vaikkapa Nokian osalta. Kun Nokia ja Alacatel yhdistyivät Suomessa vähennettiin ja Ranskassa ei. Macron puolusti omiaan ja sai haluamansa, Sipilä ei mitään - antaa mennä. Jos epäilyttää, niin muistelkaa tai googlettakaa Nokia sekä Bochum, niin näette miten myös saksalaiset pitivät huolta omistaan.

Tähän on haluttu muutos, mutta nyt Lindström on todennut, ettei kerkeä tälle hallituskaudelle. Vuokratyöfirmojen käyttö laajenee valtavaa vauhtia ja sen on yksi nopeimmin kasvavia liiketoiminta-alueita. Suomessa. Hallitus on edistänyt tätä valtavasti ja säännöksemme ovat tässäkin EU:n pohjasakkaa. Mitään parannuksia ei olla tehty.

Kuitenkin irtisanomisten helpottaminen alle 20 henkilön yrityksissä kerkeää vaikka väkisin ilman kunnon perusteluita tai edes osoitusta todellisesta työllisyyden parantumisesta.

Olemme mainitsemillani alueilla pohjasakkaa Euroopassa - ainao mihin puututaan on se, missä olemme muita tiukempi. Nämä ovat arvovalintoja ja hallitus näyttää ne selkeästi. Ei mitään parannuksia palkansaajan turvaan vaan ainoastaan heikennyksiä. Miksi sitten ihmettelette ay-liikkeen reaktioita?

Hallituksen mielestä kolmen kerroksen väkeä - täysin erilaista kohtelua eri ihmisryhmille

Tämä hallitus on jakanut ihmiset mielestäni kolmeen ryhmään:

  1. Omistava varallisuutta omaava luokka
  2. Ansiotyöllään hyvin pärjäävä keskiluokka mukaanlukien ansiotyöllä korkeastikin ansaitsevat
  3. Matatalapalkkaiset, työttömät ja muut verraten vähäosaiset

Ensimmäiselle ryhmälle on vain luotu lisää mahdollisuuksia ja pyritään lisäämään varallisuutta. Toiselle on näennäisesti annettu hyvää ansiotuloverotuksen kevennyksen muodossa. Kuitenkin mikäli tarkastellaan verrattuna ensimmäiseen, ovat edut pieniä murusia verrattuna niihin, jotka pystyvät kikkailemaan ansiotulojen, pääomatulojen ja omaisuuden kanssa.

Kolmas on sitten se, jota ollaa kuritettu huolella. Oma lukunsa on tehdyt päätökset, mutta oikeastaan vieläkin merkitsevämpää on tapa, jolla ne on tehty. Miljoonien omaisuuden omaavalle suodaan jatkuvuutta ja ennustettavuutta korostaen pitkät siirtymäajat jne.  Päivittäisen toimeentulon kanssa kamppailevalle voidaan laittaa laki ja keppi voimaan pikaisestikin.

Jos ajatellaan vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin, niin kumpaan päätökset vaikuttavat enemmän?

Tämän hallituksen aikana ihmisen arvon määrittää vain ja ainoastaan hänen taloudellinen arvonsa - ja sekin vain Sipilän hallituksen ideologian pohjalta arvotettuna.  Kun taistellaan tästä irtisanomiskysymyksestä on kyse paljon suuremmasta valtataistelusta.

Itse asia ja muutos voi olla pienempi kuin periaatteelliset kysymykset. Mitta on vaan täyttynyt. Jälleen vastoin tutkimuksia ja kunnon selvityksiä ollaan tekemässä ideologisia päätöksiä verhoten se Suomen etuun vaikka takana on ajatus yrittäjästä vain hyvänä ja duunarista vain potentiaalisena riesana.

Päätöksen tekeminen nopeasti pakolla ja runnomalla leimaa kokonaisuudessaan tätä hallituskautta. Joskus pitää huutaa peli poikki.

Päätöksien sisällön lisäksi merkitsevää on tapa, jolla ne tehdään. Moni meistä hyväksyy tarpeelliset muutokset yleisen hyvän vuoksi tarvittaessa kuten vaikkapa kikyn - nyt ollaan taas valovuosin päässä siitä sanelupolitiikan ytimessä.

Sitä saa mitä tilaa - asiat eivät ole irrallaan menneisyydestä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Irvokasta tästä tulee tekemään tämän koko paketin ennalta suunnittelu. Työttömien alktivoinnit,karenssien lisäykset ja nyt irtisanomisen vapauttaminen.

On siinä työtön kovilla..ettei vaan olisi liian kovilla.

Työläiset kohtaavat neuvotteluissa seinän..ja ovatkin pian työttömiä karenssissa kanssa. Tähän vielä kerkeisi ottamaan paikallisen sopimisen mikä ei jälleen kerran ole tasavertaisen sopimisen periaatteita noudattava,koska valtio asettuu karensseineen vaikuttavaksi osapuoleksi.

Voiko työmarkkinoita enempää sekoittaa 4 vuoden aikana?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kaikkein surullisinta tässä on se, että vaikeasti mitattavat arvot ovat usein hyvinkin merkittäviä. Yritys, jossa omistaja, johto ja työntekijät puhaltavat yhteen hiileen toimii parhaiten. Veikkaan että useimmiten jopa näin mennään ja itse arvostan useimpia tuntemiani yrittäjiä. Ja he eivät tarvi näitä muutoksia mihinkään.

Riehuessaan pakkojen ja sääntöjen kanssa vain toista puolt a kuunnellen tämä hallitus tuottaa pehmeitten arvojen heiketessä kenties jopa haittaa. Joka tosin ei näy mittauksissa suoraan...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olkoon kyseessä liikesuhde tai parisuhde, niin on mahdotonta täysin erottaa menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaa.

Jos olen liiketoiminnassa saanut yhteistyökumppanilta jotenkin pataan edellisellä keikalla, ei se voi olla vaikuttamatta seuraavan mahdollisuuden pohdinnassa.

Jos joku väittää ettei kokemuksilla ole merkitystä parisuhteessa, on joko hullu tai valehtalija.

AY-liike on saanut jatkuvasti pataan tällä kaudella. Kädenojennuksia on harvassa hallituksen suunnalta.

Jossain vaiheessa mitta täyttyy ja alkaa taistelu - se on alkanut.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Taistelu mistä? Mitä on vielä sellaista, jota työmarkkinajärjestöt voisivat saada? Pitäisikö heidät ottaa parlamenttaariseen työhön mukaan? Heillä on jo nyt mahdollisuus tehdä sopimuksia kolmansien osapuolien puolesta ja vielä heikompia sellaisia. Ay-liike voi vapaasti järjestää laittoman lakon ilman vahingionkorvausvelvollisuustta. Työmarkkinajärjestöt ovat veropaita miljardiomaisuuksineen. Ne voivat ylläpitää työttömyyskassaoja, joiden kautta kanavoidaan muilta kerättyä rahoja omien jäsenien työttömyysvakuutuksen. Niin mikä on se merkittävä turpaan saanti mitä nyt on tapahtunut? Sekö, että ei tehdä juuri niinkuin setä-kerho haluaa?

Esim. ne perusteet, joilla nyt esitetään irtisanomisoikeuden laajentamista pieniin yrityksiin, on täysin hyttysen ininää. Vielä kun ne syyt on vielä täysin asiallisia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Ay-liike voi vapaasti järjestää laittoman lakon ilman vahingionkorvausvelvollisuustta."

Miten niin, esim lakko vastoin tätä ei ole laiton vaan täysin laillinen. Miten perustelet väittämäsi?

Niin, verovapautta jaksetaan jauhaa. Niin ovat verovapaita vaikkapa Suomen Yrittäjät, MTK, kokkareiden ja RKP:n taustalla vahvasti olevat säätiöt yms. Lienee syys sille, miksi tälläkään hallituskaudella muutoksia ei olla haluttu tehdä.

Jos luit itse blogin, niin kerroin siinä eri irtisanomissuojan tilanteesta verrattuna muuhun Eurooppaan. Halua eikä kiirettä ole parantaa asemaa Euroopan pohjasakasta - ainoastaan halu puuttua siihen, jossa olemme tiukempia. Se ei ole mitään setäkerhon haluamisia vaan aitoja ongelmia, minkä vuoksi lukuisia työpaikkoja on hävinnyt.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Mielestäni tämän nykyisen hallituksen yritykset edistää työllisyyttä ovat hienoja, ja olisikin suotavaa, että hankkeet menisivät läpi, vaikka joku sitten mielikuvituksessaan jakaisikin meidät vaikka 50 eri ryhmään. Mitä väliä? Kaikki saavat sentään jotakin, eikö? Kaikki eivät silti rakenna elämäänsä sen varaan, että muut maksavat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ensimmäinen kysymys: edistää työllisyyttä minkä perusteella? Näytähän miten näin on tapahtunut ja kerro sen osoittamista tutkimuksista tai muista.

Kaikki saavat jotain, hauska ajatus. Pitäisikö kaikkien saada ansionsa mukaan?

Jos jonkun tekemisen arvo on 100 euroa ja hän saa siitä euron ja toisen tekemisen arvo on euron ja hän saa siitä 99 euroa, niin onko meillä ongelma? Mielestäsi ei kunhan kaikki saa jotain?

Viimeinen lauseesi kertoo oikeastaan kaiken ajatusmaailmastasi sinä muita ylläpitävä hieno ihminen. ;-)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vahva ideologia on selvästi hyvin paha asia, jos se on vastakkainen omalle vahvalle ideologialle...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suora ideologia ei olisi niin paha kuin tämä, jossa ideologia verhoillaan joksikin muuksi surkein ja läpinäkyvin perusteluin.

Pekka Pylkkönen

Vihreät ovat hätää kärsimässä kun Sipilän hallituksen tulokset ovat loistavia. Kova on mylvintä jotta väärin sammutettu.

Lopulta kuitenkin:
- tuloerot ovat kaventuneet
- kaikkien tulodesiilien tulot ovat kasvaneet
- talous kasvaa
- 100.000 uutta työllistä
- joku täällä eräässä blogissa kertoi CO2 päästöjen vähentyneen eniten Euroopassa
- velkasuhde laskee

Ettei totuus vaalipropagandaistien pyörityksessä unohtuisi.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Et taida paljoa lukea talousuutisia ja ekonomistien analyysejä syistä ja seurauksista?

Pekka Pylkkönen

Paljonkin. Pelkästään Kikyn on arvioitu luoneen/luovan noin 40.000 työpaikkaa. Tähän ovat päätyneet myös AY-ekonomistit. Aktiivimallin konsensus liikkui noin 10.000 työpaikan vaiheilla. Siinä on jo parille toimenpiteelle aika iso määrä uutta duunia.

Ja siis totta kai taloudelliset suhdanteet ovat se suurin yksittäinen tekijä. Maailmantaloudessa ei kuitenkaan ole nähtävissä mitään sellaista kasvupiikkiä jona selittäisi Suomen yhtälöiden pysähdyksen Sipilän kaudella. Globaali talous on kasvanut koko vuosikymmenen hyvää tahtia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Otsikko: Sipilän hallitus jakaa kansaa pahiten pitkään aikaan.
Lontoolaisittain katsottuna työväenpuolue Labour meidän vihervasemmisto
yhteiskannatus 42 % ja vastapuoli konservatiivit meidän oikeisto 55,6 %
Sitä ei tiedetä viellä onko suuntaus menossa blogeihin kun tämä some on tuonut jyrkkyyttä ymmärtää toista blogia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En sitä sano, etteikö tässä sinun blogissasi ole asiaakin, mutta katsopa Niko mitä mieltä Ari on omassa blogissaan tästä irtisanomisen helpottavasta laista alle 20 hengen yrityksissä. Mitä siihen sanot? Kumpi on oikeassa? Sen kuitenkin sanon itse, jos AY-liike menee lakkoon tämän asian vuoksi, niin se ei tee hyvää yrityksille, työntekijöille eikä loppujen lopuksi koko kansantaloudelle. Liian järeät ovat keinot, jos lakkoon mennään. Joka tapauksessa niin kovaa on vastakkainasettelu, ettei tätä taida enää mikään pysäyttää. http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260566-si...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

AY-liike antaa vetoapua demareille lähestyviin vaaleihin. Uhataan yleislakolla ja pahimassa tapauksessa mennäänkin ja sitten voi sanoa että "katsokaa nyt mitä hallitus taas sai meidät tekemään".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiertelet Vesa omassa blogissasi tästä asiasta kysyttäessä eli lakosta keinona. Ay-liikkeellä ei ole oikeastaan muita keinoja käytettävissä kuin lakko tai sitten niellä laki karvoineen. Sillä ei ole välimuodon keinoja eikä hallitus ole tästä asiasta halunnut neuvotella vaan sanelee. Silloin käytetään keinoja, joita on ja jotka satuttaa.

Ennemmin ihmettelisin, miksi tämä on niin suuri asia hallitukselle, että sen kannattaa ottaa näin suuri riski. Ymmärräisin mikäli olisi osoitettavissa tällä varmasti saatavan merkittävä määrä uusia työllisiä, mutta näinhän ei ole.

Ehkä tämä on hallituksen keino ohjata katse pois merkittävämmistä asioista kuten sote, joka taitaa mennä reisille.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Tässä irtisanomis asiassa kiinnostaa se, miten TE-toimisto tulisi suhtautumaan sellaiseen joka on irtisanottu vaikka alentuneen työtehon vuoksi.

Katsooko TE-toimisto irtisanomisen olleen itseaiheutettu ja mätkäisee kaupanpäälle vielä 3kk karensssin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Käsittääkseni henkilöstä johtuvista perusteista irtisanomista seuraa aina 90 päivän eli 3 kuukauden karenssi. Kait jotain lieventäviä asianhaaroja voi olla, mutta pääsääntöisesti noin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Joutuu varmaan itsemurhatilastoihin lisäämään kokonaan uuden tason jos noin on ja laki tulee voimaan

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sipilän näkökulma on yritysjohtajan ja se sopii Kokoomukselle. Yhdessä he ovat sitten oivaltaneet, että muutaman äänen enemmistöllä voi hillua lähes miten vain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset