Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Normimenoa keskustalaiskunta Perhossa?

Yle kertoo kuinka keskustavetoisessa Perhon kunnassa kunnanjohtaja Lauri Laajala esittää, että kunta hankkii 145 000 euron laitteen kunnanhallituksen puheenjohtajan Antti Hietaniemen (kesk.) perheyritykseen. Kuntaliitto pitää tällaista toimintaa poikkeuksellisena. Ylen mukaan kunnan ja Jet-Puun sopimusluonnoksen mukaan yritys maksaisi hankittavan tukinmittauslaitteiston takaisin kunnalle viidessä vuodessa. Kunta perisi jäljellä olevasta pääomasta kahden prosentin korkoa. Lisäksi kunta kattaisi investoinnin itse ottamallaan lainalla.

Jo aiemmin Perhon kunta suunnitteli kuntalain vastaista yritystukea Jet-Puulle. Tuolloin Keski-Pohjanmaalainen Perhon kunta harkitsi lainvastaisen yritystuen myöntämistä, missä puunjalostuslaitos Jet-Puu Oy olisi saanut kunnalta miljoonan euron tukkitakauksen sahan raaka-ainehankintojen varmistamiseksi. Lopulta aiheutuneen kohun myötä tämä peruttiin.

Kunnalla lienee aito huoli merkittävimmän työllistäjän taloudellisesta tilanteesta, mutta onhan tämä nyt jo melkoista suhmurointia. Järjestelyiden ollessa ensimmäisessä tapauksessa laiton ja toisessa vähintään kyseenalainen on lisäksi kyse kunnanhallituksen puheenjohtajan yrityksestä. On myös hämmentävää, että kunnan merkittävin yrittäjä on samalla kunnanhallituksen puheenjohtaja - esteellisyyksiä ja sidonnaisuuksia päätöksiin syntynee helposti. Näiden käsittelyssä hän on kuitenkin jäävännyt itsensä asianmukaisesti päätöksenteossa. Eri asia on sitten mitä kabinettien piilossa tapahtuu.

Normimenoa keskustavetoisessa pikkukunnassa vai harvinainen poikkeus? En tiedä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ongelma näissä on, että päättäjä voi muodollisesti jäävätä itsensä päätöksenteosta pelkällä pöytäkirjamerkinnällä. Silloin ei ole väliä siitä miltä asiat näyttävät, jos lain kirjain muodollisesti täyttyy. Saunailloista ja kabineteista kun ei tehdä pöytäkirjaa.

Takavuosina omassa kunnassani aloitettiin tuuivoimakaavoitus, näistä kaksi aluetta olisi "sattumalta" osunut kunnanhallituksen puheenjohtajan maille. Muodollisesti oikein, käytännössä kukaan ei oleta että valtapuolueen päättäjät panisivat hanttiin omalle kellokkaalleen.

"Normimenoa keskustavetoisessa pikkukunnassa vai harvinainen poikkeus?"

Normimenoa missä tahansa kunnassa, jossa on yksi mahtipuolue. Yleensä se on Kepu, meillä RKP mutta en epäile etteikö korruptio nakertaisi missä tahansa muussakin vaihtoehdossa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juu, ei tämä pelkästään keskustalainen ilmiö ole. Ehkä eniten edustettuina näissä tapauksissa ovat Kokoomus, RKP ja Keskusta siksi, että aika usein merkittävät kunnalliset yrittäjät hakeutuvat näihin puolueisiin. Löytynee kuitenkin suhmuroijia joka suunnalta.

Suullinen sopiminen kabineteissa on se tapa, jolla näitä hoidetaan. Vain typerykset onnistuvat jättämään pöytäkijamerkintöjä tai muita jälkiä. Itse päätöksenteko on vain sinetti jollekin, mikä on sovittu jo muualla.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Niin ja jos nuo asiakirjat joita esim Twitterissä pyöri on aitoja, niin hankinta ollaan ilmeisesti tekemässä kilpailuttamatta, mikä on virhe jo sinällään.

Tampereellahan oli oma casensa Kotilinnasäätiön osalta, kun toiminnanjohta järjesti puoluoetoverin omistamalle yritykselle remontteja kilpailuttamatta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Uutisessa kerrottiin, että Perhossa Jetta-konsernin muodostaa saha Jet-Puu ja sitten Jetta-talot, joka rakentaa valmistaloja. Menin sitten katsomaan millainen taloudellinen tilanne näillä saman omistajan eli tuon kunnanhallituksen puheenjohtajan firmoilla on.

Jet-Puulla on surkea omavaraisuusaste 2%, liikevaihto 2017 on 10 349 006 ja liiketoiminnan tulos 475 942.

Valmistaloja rakentava Jetta-talot taas pärjää hyvin ja on listattu Suomen vahvimmat -listalle. Omavaraisuusaste 40%, liikevaihto 18 212 731 ja liiketoiminnan tulos 709 028.

Sitten alkaakin todella ihmetyttää näihin peilaten, miksi ihmeessä kunnan pitäisi ostaa 145 000 euron laite kyseiselle sahalle?

Ensinnäkin puhutaan konsernista - en ole tarkastanut rakennetta, mutta yritykset kuitenkin samassa perheyrityksen omistuksessa. Toisen talous näyttää huonolta, mutta toimialan tuntien suurelta osin se toimittaa puuraaka-ainettaan Jetta-Taloille. Mihin hintaan ja onko osa sahan ongelmista kiinni hinnoittelusta omalle yritykselle?

Kokonaisuutena katsottuna itse en oikein näe, että työllisyyttä turvatakseen kunnalla olisi todellinen tarve tukea tällä tavoin laitehankinnassa ja ottaa siksi lainaa kyseenalaisellla järjestelyllä vieläpä kunnanhallituksen puheenjohtajan yrityksen ollessa kyseessä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Jos oikein ymmärrän , on "vanhoja syntejä" ( tappiollisia vuosia) yhtiöillä vielä kuitattavanaan, joten kunta apuun :

https://www.finder.fi/Puuta+ja+puutavaraa/Jet-Puu+...

https://www.finder.fi/Talopaketteja/Jetta-Talo+Oy/...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Perhosta puhuttaessa sidonnaisuudet ovat muuallakin kuin "vain" keskustalaisuudessa:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/lestadiolaisten-...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, nämä erilaiset yhteydet kiinnostaisi itseäni kovasti, mutta harrastelijan kapasiteetti ei riitä tutkimaan näitä. Ovat taitavasti piilotettuja ja omanlaisensa omerta vallitsee.

Minua on esim kiinnostanut mikä yhteys on sillä, että tämän hallituksen politiikka ja päätökset ovat tukeneet voimakkaasti henkilöstövuokrausta sen liiketoiminnan ollen räjähdysmäisesä nousussa. Alan suurimman toimijan Baronan pääomistajat ovat tietojeni mukaan lestadiolaisia. Onko näillä yhteyttä vai ei? En tiedä enkä osaa selvittää.

Suomessa tutkiva journalismi on aika vähissä ja lisäksi tämä aihe on vaikea, kun uskonto on mukana. Kuitenkin näitä pitäisi oikeasti rakenteellisen korruption yms suhteen selvittää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä linkki KP-lehden kirjoitukseen, josta käy selville hyvin läheiset yhteydet keskustalaiseen vaikuttajaan Antti Hietaniemeen ja hänen lähisukuunsa konserniyhtiössä.

https://kp24.fi/lehti/keskipohjanmaa/548156/perhon...

Vaikuttaa todella erikoiselta, ettei Jet-Puu Oy itse ota lainaa vaan on sälyttämässä lainan ottamisen yhtiön käyttöön ja myöhemmin omistukseen tulevan omaisuuden hankinnan kunnalle.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jos Perhon kunta on sama kuin nämä työpaikat . Jos nämä työpaikat on merkittäviä kunnan talouden kannalta? Perhon Salamajärven kansallispuistos 4 päivän eräretkelläni ominpäin olin viime vuonna. Ainoat vastaantulijat olivat 30 jettatalon työntekijän porukka , heillä oli virkistäitymis päivä .. Ulkopuoliset märehtii jos kunta yrittää työllisyyttä ylläpitää ..? Hävetkää .

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Koneinvestointien tavoitteena ei yleensä ole työllistäminen, vaan yrityksen kannattavuuden parantaminen, monesti työllisyyden kustannuksella.

Jos työllisyyttä haluaa ylläpitää, saa 145 tuhannella aika monta työtöntä "harjoittelijaa" tai palkkatukityöllistettyä tukkeja mittailemaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Katso kommentistani 2 konsernin talousluvut mikäli niistä ymmärrät jotain. Ne varsin vahvasti indikoivat, ettei todellista tarvetta työllisyyden kannalta ole. Jos taas et niitä osaa tulkita, niin en voi auttaa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Monissa kunnissa kunta on suurin työnantaja, muut tulevat vasta sen jälkeen. Keskimäärin työllisestä työvoimasta on n. neljännes julkisen vallan palveluksessa. Kaiken kaikkiaan Suomessa on vaiketa kasvattaa yritystä, kun välimatkat ovat pitkiä ja työvoimaa ei siten saa järkevän matkan päästä. Esimerkkinä vaikka Turun seutu ja Uusikaupunki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuollainen yrittäminen kelpaisi mullekin, kyllä minäkin lupaan työllistää heti, jos Hämeenlinna antaa mulle vaikkapa 500000 investointitukea.

Tämä on lupaus. :)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Oikeilla yrittäjillä ei oo aikaa päivästä toiseen usblogi palstoil roikkuu . Uskottavuus ja luottomuspula heti kättelyssä :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvä tietää, tässä puhuu varmaan vuosien yrittäjäkokemuksen omaava henkilö :)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

"Normimenoa keskustavetoisessa pikkukunnassa vai harvinainen poikkeus" Ei ole poikkeus Oulainen on yksi hyvä esimerkki "normimenoa kepulaisilta"!

Keskusta jyllää Oulaisissakin ja laiton meno jatkuu....Jopa KHo,n päätöksen noudattaminen ei kiinnosta. Lakia rikotaan avoimesti tukemalla yrityksen laitonta toimintaa pihapiirissämme on lupa ehtojen vastaisesti louhittu alue.
http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paa...

Viranomaiset ovat hankkiakseen itselle ja louhijalle hyötyä muuttaneet alueen kaavattomaksi. Alue olisi ollut pakko maisemoida jo vuoteen 1991 mennessä, mutta edelleen sen peittely jatkuu.
2014 vuonna KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi.

Maatilallemme on annettu kaksi rakennusoikeutta. Rakentaminen perustuu osayleiskaavassa oikeutettuun 44 § rakentamismahdollisuuteen. Rakennuspaikka täyttää osayleiskaavan vaatimukset MRL 116 § ja 136§. Samoin tie, viemäröinti ym. ei aiheuta kaupungille kustannuksia.

Samat virkamiehet kepun johdolla, kaupunginhallitus mukaan lukien estävät laillisen rakentamisen omavaltaisesti kaavattomaksi jätettyyn alueeseen perustuen.

Eduskunta on ajanut tätä maaseudulle rakentamisen helpottamista, muutoksella laajennettiin ja selkeytettiin yleiskaavan käyttöä suoraan rakennusluvan perusteena.

Kaupunki oma valtaisesti vääristeli asian viranomaisille, hallinto-oikeudelle,että louhimo jäi kaavan ulkopuolelle.
KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaavahakemuksista ja oikeuden päätöksistä ei käy esille, että louhimoa olisi haettu kaavan ulkopuolelle, vaan hakivat EO-alueeksi, mikä kiellettiin.

KEPULAISTEN NORMI PURKUA KÄYTÄNNÖSSÄ!
Kaupungin päätöksistä ja lausunnoista käy esille, että perustavat kaavattomuuden KHO:n päätökseen. KHO:n päätös ei siis jättänyt aluetta kaavattomaksi, vaan se siis hylkäsi kaupungin kaavahakemuksen nykyisen asutuksen läheisyyden vuoksi ja koska se ei täytä lain vaatimuksia turvallisesta ja terveellisestä elinympäristöstä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Suomalaisten suurimpia ongelmia kun Suomalainen tykkää nipistellä toista Suomalaista . Pitäs kasvaa jo ulos ja eteenpäin . Miksette ålsbytalo ab tilinauhoi revittele ? He ovat teidänkin oikeita vihollisia&kilpailijoita .

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä revitellään mikäli se yrittää Suomessa saada epäreiluilla keinoilla joltain kunnalta rahaa toimintaansa. Toistaiseksi ei ellei ole jotain tällaista näkyvissä. Sinä voit toki näin tehdä mikäli innostusta riittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Näiden käsittelyssä hän on kuitenkin jäävännyt itsensä asianmukaisesti päätöksenteossa.

Kiitos, taisin ihan ääneen naurahtaa...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mukava tuottaa välillä iloakin. Ainakin muodollisesti pätevästi tuo on tapahtunut..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset