Normimenoa keskustalaiskunta Perhossa?

Yle kertoo kuinka keskustavetoisessa Perhon kunnassa kunnanjohtaja Lauri Laajala esittää, että kunta hankkii 145 000 euron laitteen kunnanhallituksen puheenjohtajan Antti Hietaniemen (kesk.) perheyritykseen. Kuntaliitto pitää tällaista toimintaa poikkeuksellisena. Ylen mukaan kunnan ja Jet-Puun sopimusluonnoksen mukaan yritys maksaisi hankittavan tukinmittauslaitteiston takaisin kunnalle viidessä vuodessa. Kunta perisi jäljellä olevasta pääomasta kahden prosentin korkoa. Lisäksi kunta kattaisi investoinnin itse ottamallaan lainalla.

Jo aiemmin Perhon kunta suunnitteli kuntalain vastaista yritystukea Jet-Puulle. Tuolloin Keski-Pohjanmaalainen Perhon kunta harkitsi lainvastaisen yritystuen myöntämistä, missä puunjalostuslaitos Jet-Puu Oy olisi saanut kunnalta miljoonan euron tukkitakauksen sahan raaka-ainehankintojen varmistamiseksi. Lopulta aiheutuneen kohun myötä tämä peruttiin.

Kunnalla lienee aito huoli merkittävimmän työllistäjän taloudellisesta tilanteesta, mutta onhan tämä nyt jo melkoista suhmurointia. Järjestelyiden ollessa ensimmäisessä tapauksessa laiton ja toisessa vähintään kyseenalainen on lisäksi kyse kunnanhallituksen puheenjohtajan yrityksestä. On myös hämmentävää, että kunnan merkittävin yrittäjä on samalla kunnanhallituksen puheenjohtaja – esteellisyyksiä ja sidonnaisuuksia päätöksiin syntynee helposti. Näiden käsittelyssä hän on kuitenkin jäävännyt itsensä asianmukaisesti päätöksenteossa. Eri asia on sitten mitä kabinettien piilossa tapahtuu.

Normimenoa keskustavetoisessa pikkukunnassa vai harvinainen poikkeus? En tiedä.

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu