Kaiken kokeneen ja tietävän suomalaisen setämiehen somemaailma

Ehkä pitäisi otsikon vastaisesti puhua setähenkilöstä, mutta mennään nyt setämiehellä – kukin voi siihen kuvitella kenet tahansa tuntemansa henkilön, jolla on vahva mielipide joka asiaan eikä sitä horjuta tutkimus tai mitkään uudemmat tiedot. Hänellä on meitä muita parempi tieto, jota kaikenmaailman dosentit tutkimuksineen eivät muuta.

Ennen kaikki oli paremmin

Tämä on peruslähtökohta. Kun aletaan pohtia äärirajoille vietävän liikuntatestin tarpeellisuutta nykypäivänä, kertoo setämies miten hänen kouluaikoinaan oli ja kuinka kaikki sujui mainiosti. Samalla setämies unohtaa, ettei ennen internet-maailmaa ja nykyaikaista mediaa hänellä ollut aavistustakaan, mitä edes naapurikunnassa tapahtui. Kärsimys jalostaa ja kaikki mikä ei tapa karaisee on syvällä takaraivossa. Ja se että kun minä olen saanut kokea tämän, niin kyllä muidenkin on syytä kärsiä. Hiihdettiinhän mekin kouluun kesät talvet.

Ja nuoriso pääsee kuitenkin niin helpolla – mikä ihmeen eSports, pesäpallo on kunnon miesten laji, jonka jo Tahko Pihkala kehitti. Kyllä kranaatti lentää tarvittaessa sitä harrastamalla.

Armeija on jo oma lukunsa – nykyajan nuorilla on niin paljon helpompaa. Minua hyppyytettiin ja nöyryytettiin, joten miksi nykyään ei saisi tehdä niin? Puhumattakaan kasvisruoasta tuhoten koko taistelutahdon ja suistaen taistelumoraalin perikatoon.

Setämiehen johtamisfilosofia

Usein setämies on jo eläkkeellä tai sitten sitä lähellä oleva jopa päällikkö- tai johtoasemaan kohonnut mies. Hänelle on koitettu kertoa nykyaikaisista johtamismenetelmistä ja vaikkapa pehmeiden arvojen merkityksestä, mutta mikään ei ole mennyt perille. Hänen johtamisperiaatteensa tulevat RUK:ista tms ja keskeisenä ajatuksena on, että komentoketju säilyy ja ylöspäin ei juputeta. Klassikkoesimerkkinä tästä on pääministerimme Sipilä, joka ei ole koskaan väärässä.

Kun tämä peilataan viimeaikaiseen yrittäjä-työntekijäkeskusteluun, niin yrittäjä on aina hyvä ja työntekijä ahne laiskiainen.

Vaikka kuinka monta tutkimusta asiasta tehtäisiin, niin setämies ei tajua työhyvinvoinnin ja tiimin osallistamisen merkitystä tulokselle. Hänen mielestään esimies käskee ja alainen tottelee – sillä hyvä.

Setämies unohtaa saavutetut edut

Setämies  tulee tänne kertomaan, kuinka työelämä ei tarvitse sääntelyä vaan kaikki on sovittavissa ilman lakeja. Samalla hän usein itse nauttii hyvää eläkettä, jonka hänelle ovat taanneet lait ja työehtosopimukset. Aikanaan häntä työelämässä ne suojelivat. Seuraaville on niitä kuitenkin turha suoda, sehän vaikeuttaa minun etuuksieni maksamista.

Setämies uskoo Suomen elävän vain metsästä. Hän ei edes tiedä mikä on palveluliiketoiminta vaikka se on pelastanut Suomen Nokia romahduksen jälkeen. Setämiehelle palvelut ovat abstrakti käsite, jota ei voi pitää kädessä.

Setämies ei luovu mielipiteistään

Setämiehelle voit osoittaa tutkimuksin ja linkein hänen olevan väärässä, mutta mielipide ei muutu. Kiistattomien todisteiden osoittamisen jälkeen hän katoaa hetkeksi täällä Puheenvuorossakin. Kuitenkaan hän ei katoa kokonaan vaan on pian toisessa blogissa esittämässä saman jo perättömäksi osoitetun väitteen uudestaan. Taas pitäisi tehdä sama sosoittaminen vääräksi, mutta nämä ovat niin sinnikkäitä, että se on turhaa.

Setämies on Suomen uudistumisen jarru

Setämies tykkää teollisuudesta olkoon se autoteollisuutta, metsäteollisuutta tai kaivoksia. Kaikki ovat jotain sellaista, mitä setämies ymmärtää ja konkretisoituu tavarana. Miten hemmetiissä sitten joku Supercell ja pelit voi yhtäkkiä mennä ohin tämän hienon tavaran. Se on setämiehelle arvoitus, kun ei ole koskaan pelejä pelannut.

Setämies diggaa kyllä näitä pelijunnuja vähän, mutta kyllä oikeasti rauta ja paperi on jotain konkreettista.

Setämiehet hallitsevat Suomen taloutta ja ajattelevat omaa etuaan. He ovat yksi pahimpia jarruja Suomen kehitykselle.

Setämieheksi voi tulla jo varhain kuten Orpo ja Lintilä – Sipilä on ollut sitä jo pitkään. Suomen tulevaisuudelle parasta on katsoa avoimesti tulevaisuuteen ohi setämiesten.

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu