Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Onko Soini luvannut muuttaa tapojaan vai ei - ristiriitaista viestiä?

Sipilä on kertonut julkisuuteen, että Timo Soini on hänelle luvannut muuttaa toimintatapojaan ja Iltalehti kertoo seuraavaa:

"Viimeksi eilen keskustelimme siitä, että on selvä, että tässä voi syntyä väärinkäsityksiä ja kun voi syntyä väärinkäsityksiä, toimintaa pitää korjata. Soini näin eilen lupasi ja lupasi myöskin ottaa hyvin vakavasti sen, mitä oikeuskansleri sanoi ja minulle riittää se."

Kummallista on kuitenkin se, että itse en tunnista ulkoministeri Soinin itse sanoneen julkisuuteen tällaista tai olevansa muuttamassa toimintaansa mihinkään suuntaan. Kaikki minun näkemäni kannanotot eivät lainkaan viittaa tähän suuntaan.

Uskoisin että luottamusäänestyksessäkin olisi helpompi äänestää luottamuksen puolesta mikäli olisi näkyvissä edes hitunen uskoa siihen, että Soini oppisi tästä jotain. Mielestäni hän ennemmin uhittelee kuin osoittaa mitään todellista pyrkimystä ongelman ymmärtämiseen ja muuttaisi aidosti tapojaan toimia sekaannusten välttämiseksi.

Sipilä on nyt kertonut tällaista viestiä julkisuuteen - Soinin pitäisi itse tehdä, jotta voitaisiin varmistua toiminnan parantumisesta jatkossa. Sipilän sanaan ei enää luota kuin joka neljäs suomalainen tuoreen tutkimuksen mukaan. Tämä kertoo karua kieltään siitä, miten kansalaiset ovat hallituskauden sanomiset ja lupaukset nähneet.

Oliko Sipilän lausuma poliittista peliä, jolla vaikutetaan vain äänestykseen - vai aikooko Soini aidosti muuttaa toimintaansa ulkoministerille sopivaksi ja olla varovaisempi touhuissaan?

Itse veikkaan ensimmäistä.

 

PS. Sampo Terhokin näkyy liittyneen Simon Elon seuraan totaalisella kommentoinnin estämisellä blogissaan. Hämmentävän rajoittuneita ovat nämä sananvapauden puolestapuhujat omissa toimissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oma arvaukseni on, että Sipilä ei tietoisesti harhauta, vaan ettei hän osaa tulkita retorisesti kyvykkäämmän Soinin puhetta. Soini lupaa toimia harkiten ja pidättyväisesti, kuten oikeuskansleri esittää että pitäisi tehdä. Sipilä tulkitsee tämän lupaukseksi toimia toisin, kun taas Soini on nimenomaan tehnyt nuo asiat harkiten. Tiedä vaikka pitäisi noita pidättyväisinäkin toimina...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voit hyvinkin olla oikeassa. Kenties Soini on tapansa mukaisesti sutkauttanut jotain näppärää ja Sipilä on päätellyt siitä jotain - eri asia sitten päättelikö oikein...

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Onko ul­ko­mi­nis­te­ri Soini op­pi­nut vir­heis­tään asian saaman julkisuuden jälkeen. On aihetta epäillä, että ei ole oppinut mitään.

Ul­ko­mi­nis­te­rin tit­te­lil­lä va­rus­tet­tu elo­kui­nen blogi suo­ras­taan hur­ra­si Ar­gen­tii­nan pää­tök­sel­le ol­la lail­lis­ta­mat­ta abort­tia. Nyt vaa­ka­ku­pis­sa pai­naa vie­lä tuo­re oi­keus­kans­le­rin huo­mau­tus, et­tä Soi­nin toi­min­ta ul­ko­mi­nis­te­ri­nä on voi­nut an­taa vää­rän ku­van Suo­men abort­ti­lin­jas­ta.

Soinin toiminnasta tuli mieleen muutaman vuoden takainen silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva, joka joutui pois ulkoministerin paikalta, koska lähetti tekstiviestejä naiselle.

Kumpi on pahempi virhe, tekstiviesti ihastuksen kohteena olevalle naiselle, vai naisten ja tyttöjen oikeuksien rajaaminen ja väärän kuvan antaminen Suomen aborttilinjasta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyllä. Mikäli kuulin oikein Soinin vastauksen tänään eduskunnassa esitettyyn epäluottamuslauseeseen, niin hän kertoi aina harkinneen puheitaan. Mitähän tästä pitäisi ajatella? Ettei tunnusta tehneensä väärin vaan on aina harkinnut oman uskonnollisen vakaumuksensa mukaisesti?

Valitettavasti tuota pöytäkirjaa käytetyistä puheenvuoroista ei vielä ole saatavilla. Äänestys luottamuksesta ollee huomenissa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Siitä pitää päätellä, ettei Soinin harkintakyky riitä!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erityisesti kirjoituksesi lopun kanssa olen samaa mieltä: Siniset suu supussa!

Sinisten logon päälle voisi laittaa laastarin osoittamaan sananvapauden rajoittamista ja köyhää sanelevaa yksisuuntaista vuorovaikutusta.

Soini sanoi ottavansa opiksi: Huomatkaa, että hän ei luvannut "parantaa" tapoja.

Itse olen Soinin sananvapauden puolella - ihan kokonaan. Hänellä täytyy olla yhtälainen omantunnon vapaus, kuten meillä kaikilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sitä kukaan ei kyseenalaista. Puhukoon mitä sylki suuhun tuo, minunkin puolestani. On ihan eri asia, pidänkö häntä sopivana ministeriksi. Miksi näitä asioita on niin vaikea erotella?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on kyllä ollut hämmentävän hankala keskustelu jo viikkoja. Soinin vakaumus tai mielipide ei ole ongelma vaan hänen kommenttinsa toisten valtioiden sisäisiin asioihin ja toisessa vielä valtiovierailulla.

Ihan päivän vinkkinä Soinille ja hänen puolustajilleen sanoisin myös, että mikäli henkilö haluaa yksityishenkilönä lausua tällaisista asioista tai tehdä marssia aborttioikeuden poistamisen puolesta valtiovierailun aikana, niin hänen avustajansa ei postaa siitä maailmanlaajuiseen twitteriin kuvatekstillä:
"Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini. This is awesome!"

Aivan perusjuttuja... Ei silloin huudella sosiaaliseen mediaan tittelin kera varmuuden vuoksi vielä englanniksi, jotta kelpaa laajempaankin levitykseen mikäli paikallinen media on kiinnostunut vierailijan touhuista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

No erottakoot avustajansa mikäli noin tärkeää on twitterin viestinsä.

Soinin luottamus kyllä voidaan mittauttaa ihan vapaasti (tyhmäähän häneen on luottaa mielestäni tai pitää virassaan) - syy mikä siihen lopulta löydettiin on vain hieman oudohko omasta mielestäni. Mutta selvästikään monen muun mielestä ei. Samapa tuo. Toivottavasti jonkin ihmeellisen sähläilyn kautta Soini ei saa luottamusta. Tulisi ainakin viihdyttävää katseltavaa. Pidän sellaista tulosta kyllä hyvin epätodennäköisenä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ainakin salissa Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Siren ei ole kuullut Sipilän kertomaa muutoksen henkeä:
"Soinin toiminta on ollut vastoin Suomen ja hallituksen linjaa. Tänään salissa hän toteaa, että ei ole mielestään toiminut väärin, ei pahoittele, eikä lupaa jatkossa toimia linjan mukaisesti. Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259294-ensimmaise...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Soini saattoi itse avata oven, jota ei ehkä olisi halunnut avoimeksi. Sofia Vikman kun toteaa samaisessa artikkelissa:

Tänään Soini vetosi täysistunnossa oikeuteen vakaumukseensa. Jos huomisessa äänestyksessä on kyse henkilökohtaisesta vakaumuksesta, on selvää, että jokainen edustaja saa siinä tapauksessa äänestää omatuntonsa mukaan ryhmäpäätösten sijaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hups, joskus osuupi myös omaan nilkkaan... :-)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Jos nyt Soinia TV-habituksen perusteella arvioi, niin todennäköisesti hän on nauranut Sipilälle päin naamaa, jos Sipilä on edes rohjennut mitään sanomista yrittääkään. Kaikki tietävät, että Soinia ei ulos heitetä. Sipilä puhuu noin vain siksi, että saisi riittävän kannatuksen Soinille äänestyksessä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Aborttikeskustelussa on myös toinen puoli.

Suomessa tehdään raskaudenkeskeytyksiä lähes 10 000 vuodessa. Raskaudenkeskeytyksistä lähes 40 % tehdään naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin. Alle 20-vuotiaista 10 prosentille oli tehty aikaisempi keskeytys.

Onko abortista tullut itsestäänselvä jokapäiväistynyt vaihtoehto, kun siltä alkaa tuntua !

Kannaitaisiko pohtia tässä naisten ja tyttöjen oikeudessa omaan ruumiinseensa toimia nopeammin ja kiskaista vaikka katumispilleri ? Varmaan naisille on kummassakin tapauksessa tehdä vaikea valinta josta ei pääse koko elämänsä aikana eroon !

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aborttikeskustelu lienee tarpeen eikä itse asia ole toki ongelmaton ja parannettavaakin varmaan on. Itse keskustelu siitä vaatinee kuitenkin oman puheenvuoronsa ja laajemman pohdinnan kuin tämä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Missä aborttikeskustelussa? Käydäänkö sellaista jossain? Ajankohtainen epäluottamuslause koskee käsittääkseni sitä, onko Soinilla luottamusta toimia ministerinä, meneteltyään Suomen linjan vastaisesti. Soini toki koittaa sotkea asioita, mutta yhtä hyvin hän olisi voinut vaikka vaatia Kanadaan kuolemantuomiota. Se olisi ollut ihan samalla tavalla sopimatonta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Niko, olisikohan hyvä avata avoin US-blogi, jossa voisi vastata Sinisten nokkamiehille heidän avauksiinsa, koska he ovat kommentoinnin omissa blogeissaan kieltäneet?

Mikä pistetään sille otsikoksi? ;) Suppusuu-Sinisille tiedoksi? Vai mikä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14. Olen sitä aiemmin koittanut avata erikseen, mutta se ei vaan onnistu vaan otetaan saman tien pois, koska pitää kirjoittaa myös oma blogi eikä vain avoin, että: "Tähän laitetaan kommentteja http:xxx se ja se, koska ei salli kommentointia."

Kyllä ylläpito hyvin tietää, että minkälaiset siniset huulet ovat. Huutelevat ikkunasta kansalle ja paiskaavat ikkunan heti kiinni, kun toisilla on vielä kysyttävää tai kerrottavaa julistajille.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Topi, voisihan sitä avata blogin teemalla "Vaikka meiltä ei kysytä, ja vaikka meidän mielipiteitä ei haluta, siitä huolimatta me esitämme oman mielipiteemme".

Eihän sen blogin tarvitse olla suunnattu Sinisille tai muillekaan nimetyille tahoille. Se olisi vaan puheenvuoro, joka sallisi vastaamisen vaikka vastaukselle ei kukaan nimenomainen taho antaisikaan arvoa.

Arvon me muut blogistit annamme niille pyytämättömmille vastauksille - se on se villakoiran ydin tässä kohtaa ;)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #19

@19. Olet oikeassa, että pitäähän siinä olla joku mahdollisuus vuoropuheluun ja ylläpidon pitää alkaa jo pikkuhiljaa tajuta, että nämä tyypit ovat päättävissä asemissa ja heidän täytyy sietää kaikenlaiset puheet eikä rajoittaa keskustelumahdollisuutta.

Jatkossa ei kannattaisi enää äänestää näitä tyyppejä, ketkä eivät halua keskustella kenenkään kanssa, silloin kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet pienenevät entisestään, jos kaikki ovat sitä mieltä, että mitään keskusteluja kansalaisten kanssa ei oteta vastaan.

EDIT: Ylläpidon pitäisi evätä merkittävissä asemissa olevilta oikeus estää kommentointi ja sallia keskustelu.

o/ = Kannatan.
-o- = EOS. (En osaa sanoa)
VMP = En uskalla tulkata, jokainen tietää mikä se on Stubbin sanomana.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Sipilän ilmaus "toimintaa pitää korjata" voi viitata hallituksen sisäisiin keskusteluihin. Sipilä ja Soini ovat voineet esimerkiksi sopia siitä, että uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistutaan jatkossa vain silloin, kun ne ovat riittävän neutraaleita.

Sipilän ilmaus "lupasi myöskin ottaa hyvin vakavasti" viittaa oikeuskanslerin päätökseen. Oikeuskanslerin päätös ei kehottanut suoraan toiminnan korjaamiseen. Päätöksen voi lukea luontevasti niin, että se vain linjasi yleisesti sopivia käytäntöjä. Soini sanoi jossain ylen uutisten haastattelussa lyhyesti, että hän on aina huolellinen (tms). Tämän voi lukea niin, että hän oli huolellinen myös tuon vigilian kohdalla, kuten sitä ennen ja sen jälkeenkin.

> Kummallista on kuitenkin se, että itse en tunnista ulkoministeri Soinin itse sanoneen julkisuuteen tällaista tai olevansa muuttamassa toimintaansa mihinkään suuntaan.

Jos Sipilä ja Soini ovat sopineet hallituksen sisällä jotain, näistä ei varmaankaan puhuta julkisuudessa. Oikeuskansleri taas ei esittänyt mitään sellaista konkreettista "muutosvaatimusta", jota Soinin pitäisi noudattaa. Soini voi siis hyvin antaa ymmärtää julkisuudessa, että oikeuskanslerin lausunto ei johda hänen kohdallaan mihinkään muutoksiin (mahdollisten hallituksen sisäisten linjanvetojen pysyessä hallituksen sisäisinä). Siksi on ehkä turha odottaa, että Soini ilmoittaisi julkisuudessa muuttavansa toimintaansa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen tulkinta - pidän silti outona sitä, että vain Sipilä kertoo asioista sovitun.

Ylen artikkeli kertoo:
"Soini on luvannut tässä asiassa käyttäytymistään korjata. En usko että kellään on ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi niin luottamus Soinin toimimiseen ulkoministerinä on kaikilla olemassa, Sipilä kommentoi Ylelle Salzburgissa."

Siinä ainakin annnetaan vahvasti ymmärtää käytöstä korjattavan jatkossa.

Jos on sovittu vain hallituksen sisällä, niin miksi Sipilä sitten niistä puhuu julkisuuteen?

Itse edelleen luulen tämän olevan vain Sipilän keino laittaa omat ja Kokoomuksen kansanedustajat äänestämään Soinin luottamuksen puolesta.

Sipilältä luonnistuu valkoinen valhe tilaisuuden tullen kunhan se on vähänkään tulkinnanvarainen. Tuli mieleen Harkimon saunaepisodi, johsta kerrottiin Iltasanomissa:
Sillä ei ollut mitään tekemistä nimityksen kanssa, että Harkimo on saunonut kotonanne ja kertonut halustaan Veikkauksen hallitukseen?
– Hjallis ei ole saunonut kotonani, Sipilä tyytyi sanomaan IS:lle.

Se että kyseessä olikin Kesäranta eli pääministerin virka-asunto muuttaakin toki asian...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> pidän silti outona sitä, että vain Sipilä kertoo asioista sovitun

Voi olla että Sipilän heitto tarkoitti vain, että hänen ja Soinin välillä kaikki on ok (eikä mitään erityistä ole sovittu).

> Siinä ainakin annnetaan vahvasti ymmärtää käytöstä korjattavan jatkossa.

Kun Sipilä puhuu "korjaamisesta", hän voi tässäkin tarkoittaa vain lisättyä varovaisuutta, jottei moitittavaa tule jatkossakaan. Jotain pientä keskustelua tuossa täytyy kyllä olla takana, sillä muuten Soini ehkä jo älähtäisi.

Tähän se pieni varaus, että Yle voi lainata Sipilää myös epätarkasti (muussa uutisoinnissa oli mielestäni tätä vikaa).

> Jos on sovittu vain hallituksen sisällä, niin miksi Sipilä sitten niistä puhuu julkisuuteen?

Hänelläkin on vaalit tulossa, joten yksi selitys on se, että näpäyttää Soinia sen verran kuin katsoo kykenevänsä ilman jälkiseuraamuksia.

> Itse edelleen luulen tämän olevan vain Sipilän keino laittaa omat ja Kokoomuksen kansanedustajat äänestämään Soinin luottamuksen puolesta.

Sipilä varmasti haluaa hallituksen pysyvän pystyssä.

Jotkut kokoomuslaiset kuulemma aikovat äänestää Soinia vastaan. Voi olla niinkin, että Orpo suunnittelee asian menevän niin, että Soini saa luottamuksen, mutta kokoomus saa pari irtopistettä siitä, että oli kuitenkin kriittinen eikä täysin Sipilän, Soinin ja puoluekurin orja äänestyksessä.

> kyseessä olikin Kesäranta

Poliitikot livahtavat vaistomaisesti aika pienestäkin aidanraosta. :-)

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tapojen muuttaminen ei tässä vaiheessa ole vielä kovin ajankohtainen kysymys, Soini selviytyy luottamuslauseäänestyksessä viimeistään sen vuoksi, että Sampo Terho suorastaan nerokkaasti - ja häikäilemättömän kiristäjän logiikalla - koplasi Soinin ulkoministeriyden ja Sipilän hallituksen jatkamisen toisiinsa.

Soinille on joissain arveluissa kaavailtu uraa suurlähettiläänä politiikan jälkeisessä elämässä. Nähtäväksi jää, kuinka komealta ansioluettelossa silloin näyttää ulkoministerinä heitetyt soolokeikat ja niiden jälkeinen sössötys sanan- ja mielipiteenvapaudesta. Omia linjanvetojaan tekeville suurlähettiläille ei liene kovin paljoa kysyntää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sampo Terho istuu pokeripöydässä naamat peruslukemilla ja Sipilä eikä Orpo uskalla katsoa bluffaako mies. Todennäköisesti bluffaa, sillä poliittisen tulevaisuden pelastaa vain hallituksen jatko ja Soini lopulta uhrattaisiin - sitten meillä olisi täällä Simon Elo kertomassa kuinka Suomen kansan etujen vuoksi keskiluokan verokapinaa jatkaen he kuitenkin jäävät hallitukseen. Jännittävää olisi tosin kuka olisi ulkoministeri mikäli sellainen sinisistä vielä tarvittaisiin.

Kokoomuksen Arvo Pohja murenee palasiksi, kun on kyse vallasta ja uhkaillaan kaatumisella. Soinin perustellessa asiaa vakaumuksella on absurdia olla antamatta kansanedustajille yhtä lailla omaan vakaumuseen perustuvaa päätösoikeutta. Tiukka on ote sinisillä hallituskavereista... Harvoin noin pienellä kannatuksella pääsee uhkailemaan hallituksen kaatamisella. Kokoomus jo uutisen mukaan käskyttää rivit kuntoon.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259329-vu-kokoomu...

Risto Koivula

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset