Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kokoomuksessa miehet vievät ja naiset seuraavat

Millä puolueista ei ole sadan vuoden historiansa aikana ollut yhtään naista puheenjohtajana? Vastaus on Kokoomus, joka on paljon nuorempien Perussuomalaisten ja Sinisen tulevaisuuden ohella ainoa puolue, jolla naispuheenjohtajaa ei ole ollut. Mistä tämä kertoo?

Tämä tuli mieleeni katsellessani kuinka Kokoomuksen naiskansanedustajia laitettiin kuriin ja herran nuhteeseen niin, ettei yksikään uskaltanut äänestää epäluottamuslauseen puolesta ja tyytyi poissaoloon rangaistuksien pelossa.

Muistaakseni professori Haaparanta kertoi joskus kuinka sivarin pyrkiessä pankkiin töihin hänet torpattiin toteamuksella: Meillä miehet ovat upseereja naiset kauniita. Jotain tämän henkistä olen näkevinäni, kun katson Kokoomuksen toimintaa ja rooleja vuosien varrella.

Hallituksen ja eduskuntaryhmien johdon all male panel

Myös hallituksen osalta ollaan nähty vallan keskittymistä miehille tavalla, jota ei vähään aikaan olla nähty. Hallituksessa lausuntoja antavat puolueiden nokkamiehet Sipilä, Orpo ja Terho. Kun sitten mukaan tarvitaan eduskuntaryhmien johtajat tulevat kuvaan mukaan Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen ja Simon Elo. Mikäs siinä, strategiat voidaan hioa saunassa vanhaan keskustalaiseen tapaan.

Kun katsoo hallituksen roolitusta tulee mieleen 1990-luvun yritysten johtoryhmät, missä pöydän ääressä pääsääntöisesti istuivat miehet lukuunottamatta kenties HR-johtajaa ja sihteeriä.

Talousasiat, ulkopolitiikka, puolustus ja elinkeinoelämän asiat ovat tiukasti miesten käsissä. Naisille puolestaan on annettu sosiaalipuolen ja opetuksen hoito - huolehtikoon he näistä pehmeämmistä jutuista. Sisäministerinä Risikkokin saatiin korvattua Mykkäsellä, niin trendi vielä jatkui lisää. Berner toki liikenneministerinä on paljosta vastuussa, mutta hänet on jo aikaa sitten laitettu ruotuun sotkettuaan asioita kauden alussa politiikkaan tottumattomana yritysjohtajana.

Setämiesten all male panel näytti kaapin paikan

Soinin epäluottamuslauseäänestyksen tapahtumat näyttivät millaisessa roolissa hallituspuolueiden naiskansanedustajat ovat. Jaana Pelkonen on suivaantunut tytöttelystä todeten: Pelkonen sanoi Valtiosalissa, että heidän puheitaan on vähätelty. Tyyliin, että tytöt, ottakaa rauhallisesti, ei tässä ole kyse niin suurista asioista.

Orpon taas kerrotaan todenneen äänestyksen että hän haluaa ”voimakkaasti puolustaa kokoomuksen naisia ja heidän oikeuttaan ajatella itse”. Puolustaminen oli kovin vähissä ennen äänestystä, jolloin laitettiin lähinnä ruotuun - jälkikäteen tällainen on lähinnä tekopyhää  eikä kovin suoraselkäistä toimintaa.

Kokoomusnaisilla oli ongelmia tämän asian kanssa ja ja sinisten Elovaaralla, mutta keskustanaisilta ei soraääniä kuulunut.

Hallituskaudella ovat korostuneet talous ja ns kovat arvot jo liikaa - lisäksi asioita on runnottu läpi huonolla pelisilmällä seurauksista välittämättä. Hallituksen roolitus on raikas tuulahdus miesvaltaisesta menneisyydestä ja kenties sillä on ollut vaikutusta tähän toimintatapaan, jolla vastakkainasettelu on kasvanut entisestään.

Konservatiivisen oikeistohallituksen puolueet vaikuttaisivat olevan hyvin konservatiivinen nimityksissään merkittävimpiin rooleihin - kenties niiden mielestä on parempi hoitaa "isot" päätökset äijäporukalla? Hyviä löylyjä! ;-)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”voimakkaasti puolustaa kokoomuksen naisia ja heidän oikeuttaan ajatella itse”.

Petteri reilulla kädellä paaluttaa julkisuuteen Kokoomuksen huimaa 2000 luvun tasa-arvoisuutta. Kokoomuksessa naisilla on siis oikeus ajatella ihan itse. Mahtaakohan sitten niissä muissa puolueissa olla naisten ja myös miesten itsenäiselle ajatelulla joku sairas itsenäisen ajattelun rajoite puoluejohdossa ?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kokoomuksessa naisella on oikeus ajatella itse, mutta äänestäminen on eri asia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kokoomuksella oli kuitenkin ensimmäinen naispuolinen eduskunnan puhemies, tasavallan arvoasteikossa toisena, ja muistaakseni toisena naispuolisena presidenttiehdokkaanakin Helvi Sipilän jälkeen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eduskunnan puhemiehiä toki riittää. Arvoasteikolla ja todellisella käytännön toiminnalla on varsin vähän yhteyttä. Lähinnä kyseessä on protokollamestarin homma ilman vaikutusvaltaa asiakysymyksiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kas kun eduskunnan puhemiehinä on ollut neljä presidenttiäkin - listalta puuttuu Niinistö

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Eduskunnan_pu...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

En kiistä lainkaan etteikö se olisi arvovaltainen positio. Valtaa siinä kuitenkin on vähän ja se jopa pakottaa osin pois päätöksistä ja kannanotoista - se suorastaan vaikeuttaa osallistumista päivän poliittisiin kysymyksiin, kun tehtävänä on ohjata puheita eduskunnassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Seija !

Eduskunnan puhemiesluettelo, jossa on S Niiniströkin mukana

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunnan_puhemies#...

P.s. Yksi suurista puolueista puuttuu listalta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Svinhufvud taisikin puuttua löytämältäni listalta.

Edit: ja Kekkonenkin puuttui.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomus on hivenen poikeava myös siinä suhteessa, että pitkästä historiastaan huolimatta ei sillä ole ollut kertaakaan naispuheenjohtajaa.

Pekka Pylkkönen

Käsittääkseni Kokoomuksessa kuitenkin äänestetään puheenjohtajasta. Jos kuuluisin puolueeseen, ainakin edellisellä kerralla itse olisin äänestänyt näistä.

"Väärin äänestetty" on hassu ajatus jota kuitenkin kuulee.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Orpon taas kerrotaan todenneen äänestyksen että hän haluaa ”voimakkaasti puolustaa kokoomuksen naisia ja heidän oikeuttaan ajatella itse”.

Jospa tämä Orpon lausahdus olikin vain piikki Keskustalle, jossa tällaista naisten puolustamista ei tehdä lainkaan. Tosin Kokoomuksessakin sitä tehtiin vain nimeksi ja mainosmielessä vasta äänestyksen jälkeen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tiedä häntä mikä oli.. Farssi vaan jatkuu, nyt Sipilä ei tarkoittanutkaan Kokoomuksen ryhmää. Kalle Jokinen: "Olemme käyneet median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet ettei hän tarkoittanut Kokoomuksen ryhmää - hyvä niin"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259466-uusi-kaann...

seliseli...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kokoomuksen naisilla, tai siis yhdellä naisella, olisi ollut eilen todellinen maalintekopaikka - nimittäin puhemies Risikolla.

Risikon olisi tullut ohjata äänestys niin, että hän olisi vain äänestyttänyt Soinin luottamuksesta. Silloin jokainen olisi voinut äänestää omantuntonsa mukaan. Siniset olisivat voineet sitten äänestyksen jälkeen tehdä omat ratkaisunsa.

Nyt tästä tuli vaarallinen "uusi normaali", että jos yksi hallituksen ministeri "töppää" niin koko hallitus on siitä vastuussa. Kuinka hallitus jatkossa aikoo valvoa omia ministereitään, että he eivät taas töppää?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Risikon olisi tullut ohjata äänestys niin, että hän olisi vain äänestyttänyt Soinin luottamuksesta."

? Siitähän äänestettiinkin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seija, koko hallituksen luottamuksesta siinä äänestettiin. Siksi siis ne ryhmäkurikapinat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Käytävä- ja muut puheet ovat erikseen, eduskunnassa äänestetään luottamuksesta allekirjoitetun tekstin mukaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259391-juuri-nyt-...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Ihmettelen Seija miksi koitat ikäänkuin "teknisen" syyn varjolla kääntää asiaa joksikin muuksi kuin mikä on ollut selvillä jo pitkään. Kaikkien hallituspuolueiden johtajien toimesta on kerrottu, ettei tässä ole kyse vain Soinin luottamuksesta vaan koko hallituksen.

Vielä tänään Matti Vanhanen twiittaa Kokoomukselle:
"Eilen hallituskumppani yritti kaataa vastuun hallituksen kasassapitämisestä yksin pääministerille, kun ei kyennyt huolehtimaan omasta vastuustaan."

Nämä eivät ole käytäväpuheita vaan julkilausuttuja asioita. Teksti voi olla mitä vaan, mutta merkitys on väkisin väännetty suuremmaksi.

Sinällään veikeää että julkinen uhkailu ja kiristys sinisten tapaan on näköjään lasten kasvatuksen lisäksi myös politiikassa hyväksyttävää. Ennen näitä sentään pidettiin piilossa - eläköön avoimuus! Tosin uskoa politiikkaan ja siellä olevien henkilöiden moraaliin tämä ei juurikaan vahvista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

"Teksti voi olla mitä vaan, mutta merkitys on väkisin väännetty suuremmaksi."

Sen allekirjoitetun tekstin mukaan äänestetään.

Ihan sama mistä kukin ilmoitti äänestäneensä, tai mistä vaadittiin äänestettäväksi, äänestys koski luottamusta/epäluottamusta Soinin toimiin ulkoministerinä, mikä luki äänestyksen jälkeisissä uutisotsikoissakin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #15

Ei äänestetty. Se mistä äänestettiin oli luottamus Soinin toimiin. Siniset julistivat tämän tarkoittavan luottamusta hallitukseen (mikä ei pitänyt paikkaansa), ja keskusta ja kokoomus eivät uskaltaneet kokeilla, että ovatko kaikki siniset valmiita kuoppaamaan poliittisen uransa puolustaakseen Soinin sooloiluja. Ja vastaus tuohon on tuskin, nikottelujen jälkeen siniset olisivat valinneet uuden ministerin ja jatkaneet kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Totta se on mitä Niko sanoo, mies vie nainen seuraa muutoin ei tanssi suju eikä Kokoomus ole poikkeus.
Huomattava on kyllä että mies pokkaa naista ja on miehen habituksesta kiinni lähteekö tanssiin vietäväksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mua ihmetyttää se, että näistä äänestämättä jättäneistä kokoomuksen naisista on jotenkin tehty omien arvojen puolustajia ja jopa sankareita.

Se nyt on kyllä täyttä soopaa, sillä jos haluaa puolustaa omia arvojaan olisi äänestänyt vastaan, eikä mukamielenosoittanut.

Taitaa se vallanhimo ja mahdollinen ministeripaikka liikaa houkuttaa, että ei sitten uskallakaan niitä arvojaan puolustaa.

Menee täysiin samaan kategoriaan persujen kanssa, jotka eivät uskalla olla mitään mieltä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Se on juuri kuten Petteri kirjoittaa.
Nämä kokoomuksen naiset sanovat yhtä ja tekevät toista, sitten on helppo mennä sen taakse että "kun toiset tytöttelevät".

Sukupuolesta riippumatta, arvostan ihmisiä jotka ovat kantansa puolesta siitäkin huolimatta että siitä tuisi ongelmia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kokoomus on aina ollut heikko tasa-arvoasioissa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Onko niin, että Kokoomuksessa miesten takana onkin naiset, jotka käytännössä ohjeistavat (johtavat) ja miehet toimivat edeskäypinä.

Keskustan Sipiläkin on maininnut vaimonsa tahdon joissain päätöksissään. Ainakin kodin tarjoaminen turvapaikanhakijoille oli puolison ehdotus ja oliko kätilöiden työolosuhteiden heikennyksen peruutus myös vaimon idea.

Perheiden kanssa aikanaan työtä tehneenä, panin merkille, miten tärkeissä asemissa olevat miehet ovat 'lapatossuja' kotonaan.

Mitäänhän ei voi yleistää, mutta jostain tuo naiskato puolueiden johtotehtävissä kertoo. Naisen on oltava kenties 'hyvä jätkä' joka sopeutuu miesten huumoriin ja osaa nauraa oikeissa kohdin.

Tyttäreni, joka tekee töitä miesvaltaisessa porukassa, on todennut, että niin kauan, kuin hän pysyy naisen 'koodissa', miehet ovat kohteliaita ja suorastaan palvovat.

Mutta, kun tilanne etenee suuntaan, jossa miehet tunnistavat naisen löytäneen oven miesten maailmaan, kohteliaisuus muuttuu tasavertaiseksi. Ovia ei avata, tuolia ei tarjota istuttavaksi jne.

Kokoomus voisi ottaa kokeeksi naisen ehdokkaaksi seuraavassa pj-äänestyksessä! En tunne historiaa, onko ollut naisehdokkaita. Voi olla myös niin, että puolueen sisäinen kulttuuri suosii miehiä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Lipsahti minulta samaan aiheeseen liittyvä blogiteksti, mutta vähän kärttyisämpi ja myös enemmän tuohon ryhmäkuriin pureutuva. Pointtina se että on tainnut kansanedustajilta tyystin unohtua se ketä ja keitä he edustavat.

http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onhan se näin, ryhmäkurin suhdetta demokratiaan pitäisi aina välillä pohtia - tässä se tuntui erityisen kummalliselta, kun sen kautta ohjattiin äänestämään asiasta, jota nimenomaan perusteltiin mielipiteen- ja sananvapaudella. Skidi paradoksi nääs.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta. Missä luurasi eduskunnan mielipiteen- ja sananvapaus? Herrain taskuissa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ryhmäkuri on puoluekentän läpikäyvä ja yleensä se saadaan aikaan sanomattomasti, ryhmäpaineella. Useimmat meistä lienevät olleet tilanteessa jossa on helpointa mennä ryhmän mukana kuin kyseenalaistaa, ja itsekin alkaa uskoa siihen. Alkaen alakoulun koulukiusaamisesta, jatkuen poliittisten ryhmien tai vaikka työpaikan palavereihin.

Äänestikö joku demari tai vihreä ryhmäänsä vastaan?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #27

Toki näin, ei tässä asiassa puolueista mikään ole puhtoinen pulmunen.

Itselleni suosikkilauseita on ollut Sir Edmund Burken toteamus:
"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing."

Kun minut tykätään joskus ymmärtää väärin, niin paha ei tässä nyt ole suora viittaus vaikkapa hallitukseen, ja hyvä ihminen ei lainkaan tarkoita sitä, että minä mukamas olisin sellainen. Kyseessä on minun mielessäni tavoite välttää sivustakatsojan roolia nähdessään epäoikeudenmukaisuutta.

Siinä mielessä lienen hankala ja periaatteen mies, että olen mainitsemissasi tilanteissa koittanut puuttua asiaan - joskus onnistuen ja välillä en, olen myös häpeäkseni monesti vaiennut.

Ei tainnut äänestää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#25 Katselin joskus elokuvaksi väännetyn dokumentin Sauli Niinistön presidenttikampanjasta. Siellä hääräsivät mm. Kokoomuksen silloinen puoluesihteeri Taru Tujunen, joka oli melkoinen junttaaja. Tarkasti piti katsoa, mitä seuraavassa tv-esiintymisessä ehdokas saa sanoa.

Sama tilanne on nytkin. Sisäpiirit ohjeistavat tiukasti, miten oman puolueen äänestyskäyttyminen vaikuttaa puolueen pärjäämiseen ja imagoon etc.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #31

Toki taustajoukoista ja avustajilta materiaalia ja ohjeita tulee, mutta itse en usko vanhan loistosarjan Kyllä herra ministeri -henkiseen täyteen ohjailuun, jossa itse ministeri tai kansanedustaja olisi pelkkä marionetti. Muutaman kohdalla, jotka jätän mainitsematta, on tosin epäilyksiä joskus ollut... ;-)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #33

#33 Niko, ei millään pahalla, mutta sen verran poliitiseen vallankäyttöön tutustuneena, ministerit ovat, jos nyt eivät marionetteja, niin ainakin, alistettuja hölmöjä, 'muistihäiriöistä' puhumattakaan.

Taustaohjausjoukot ovat siinä määrin rautaisia, että eivät salli lipsahduksia, joista lehdistö tai yleisö, ottaisivat käyttöönsä puolueen imagoa häiritseviä kannanottoja.

Valtapeli on kovaa ja armotonta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän tämä ryhmäkuri ole pelkästään kokoomuksen ominaisuus, tässäkin tapauksessa keskusta ja persut tekivät samoin.

Kyllä tämä pätee kaikkiin puolueisiin samalla lailla, mutta tämä äänestys teki siitä erilaisen, koska kyseessä ei ollut hallituksen luottamus, vaan Soinin luottamus.

Tottakai sitä siniset levittelisvät, että hallitus kaatuu, jos Soini kaatuu, mutta enpä usko, että prosentin puolue olisi hallunnut vielä vaaleihin lähteä.

Tämä asia korosti jokaisen arvoja, ja jokaisella oli mahdollisuus äänestää omien arvojen persuteella.

Pelko ja valta veivät ne arvot pytystä alas, se ei kyllä yllätä, muutakuin ehkä juuri kokoomuksen edustajien taholta.

Keskustalaiset ovat narussa käveleviä pässejä, persut eivät ole mitään mieltä muusta kuin maahanmuutosta, mutta kokoomukseen on liitetty ihan eri arvot.

Mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa juuri kokoomuksen kannatukseen, sillä monet nuoret äänestäjät tuota toimintaa ihmettelevät.

Vasemmisto ja vihreät hieman hyötyvät, ja varmasti siniset saavat tukeä äärikonservatiivisilta äänestäjiltä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#30 Petteri, ketä ne äärikonservatiivit ovat?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Räsäsen ja Soinin ystäviä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #34

Eli onhan näitä Mika Niikkoja, Huhtasaaria, Räsäsiä ym.

Samanmielisiä, jotka ovat liikkuvia äänestäjiä, niihin vetoaa Soinin keskiaikaiset ajatukset abortista ja naisten oikeuksista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #34

#34 Ovatko nuo kansamme edustajat uhka vai mahdollisuus?

Molempien puolueeet ovat olleet vähäosaisten asialla, mutta taitavat olla ison rahan puolella, kuten Soini nykyhallituksessa.

Edellisestä johtaen, kansaa on hämätty ja sen avulla saatu asema valtakunnan eliitissä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #36

Kristilliset ja PS ovat vähäväkisten puolella vain oikeastaan kirjoitusten mukaan. Heikko-osaisten osalta toki manipulaatio saattaisi mennä paremmin perille.

Kuitenkaan syvällä toiminnan ytimessä ei yhteiskunnan heikoimpien edustusta ole. Tuskin asiaakaan edistetään muualla kuin juhlapuheissa. Naisten asemaa toki yritetään heikentää tasaisesti kaikilla yhteiskunnan tasoilla aidossa äärikonservatiivihengessä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Äärikonservatiiveja ovat kristillisfundamentalistiset piirit. Suurin yksittäinen, miljoonarahoituksella pyörivä Patmos-Säätiö televisiokanavineen ja markkinointitoimistoineen on yksi yhteiskunnalliseen kristillisfundamentalismiin pyrkivistä yhteisöistämme. Aito avioliitto -yhdistys on yksi äärikonservatiivien temmellyspesäkkeistä.

Kristillissosiaaliset puolueemme, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset ovat jo sääntöjensä mukaan sidottuja Raamatun opetukseen kristillissosiaalisen arvopohjansa kautta. Toki Perussuomalaisissa voi olla toimijoita, joita toiminnan ylevä pohja ei kiinnosta, vaan toimivat enemmän omia aivojaan käyttäen.

Henkilöitäkö kaipaat? Juha Ahvio on kyseisen säätiön keulakuva, Päivi Räsänen ja aviomiehensä ovat selkeästi kristillisiä äärikonservatiiveja, samoin Susanna Koivula ja Sari Essayah, Eija-Riitta Korhola, Timo Soini, Laura Huhtasaari, Mika Niikko, Toimi Kankaanniemi, Arto Luukkanen?, Tapio Puolimatka...

Millaisia piirejä nuo äärikonservatiiveja kannattavat ovat: esikoislestadiolaisia; Luther-seurakuntalaisia; vanhoillislestadiolaisia; ylioppilaslähetysläisiä; körttiläisiä; kansanlähetysseuralaisia; Kotimaa-lehden lukijakuntaa; helluntalaisia; konservatiivikristillisiä evankelis-luterilaisia: ihmisiä, joilla on kuluneet pehmytnahkaiset musta- tai ruskeakantiset raamatut, joiden nauhat ovat valmiiksi oikeilla kohdin, jos jollakulla sattuu olemaan kysyttävää. Heidät tunnistaa tavasta, jossa he uskonveljet kohdatessaan nostavat tuon Raamatun salkustaan pöydälle ennen istuutumistaan...

Kaikkia tuonkaltaisia kävi lapsuudenkotonani viettämässä kahvihetkiä ja kuuntelemassa evankelistaisoisäni kuolemattomia viisauksia. Onneksi he ovat yhteiskunnassamme lopulta marginaalissa. Rahoituskanavat ovat olleet jo vuosia kuitenkin auki. Usean TV-kanavan hallinnointi osoittaa sen, että myös rahaa on käytettävissä yhä enevässä määrin. Sitä kautta myös vaikutusvalta tuntuu kasvavan. Nyt toimintaan saatetaan ohjata rahoitusta myös Agenda Europen kautta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #38

#38 Kai N., kiitos valaisevasta kommentistasi.

En kaipaa henkilöitä, mutta myös heitä näyttää olevan.

On selvä, että uskonnolliset piirit vetävät yhtä köyttä ja pyrkivät myös valtakunnan johtopaikoille.

Kristillisyyden varjolla nuo kaikki mainitsemasi yhteisöt, ovat jo soluttautuneet pitkälle yhteiskuntaamme ja nauttivat omien uskovaistensa tuen, myös äänestäjinä.

Ymmärtämättömiä kansalaisia käytetään hyväksi juuri silloin, kun ihmisen omat voimavarat on vähissä.

Valtaan pyrkimisessä mikään moraalinen ei ole este.

Tulen itse vanhoillislestadiolaisesta perheestä. Lapsena olin usein hädissäni, jos kuolen yöllä. Heräsin ja menin pyytämään syntejäni anteeksi silloin vielä elossa olleilta isovanhemmiltani.

Pieni lapsi, jota pelotellaan synneillä, on julmaa hyväksikäyttöä. Lapsi ei tiedä tehneensä syntiä, jonka palkka on kuolema.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #41

Mirjami, sain kyyneleen silmääni viestiäsi lukiessani. Lapsuusmuistosi liikuttivat.

"Ymmärtämättömiä kansalaisia käytetään hyväksi juuri silloin, kun ihmisen omat voimavarat on vähissä."

Itse olin usein herätysteltoilla isoisän matkassa. Jälkikäteen minua säälittää ne ihmiset, joiden viereen isoisäni asettui ja herätteli noita heikoimmillaan olleita ihmispoloisia "synnintuntoon". Uskonnollinen valtakuvio on kaiken kaikkiaan kokonaisvaltaista vaikuttamista.

Omiin lapsuusmuistoihini on myös syöpyneenä se, että jouduin joka ilta muistuttamaan itselleni, että seuraava yö saattaa olla viimeiseni: "Jos sijaltain en nousisi..."

Myös Isä meidän kuului perheessäni lasten iltahartaushetkeen. Isä meidän-rukouksen jälkeen yritin olla ajattelematta. Olinhan ehtinyt tuossa rukouksessa pyytää anteeksi kaikkea pahaa, mitä olin saattanut päivän mittaan tehdä tai ajatella. Ymmärsin hyvin, Jumala kuulee ja tietää ajatukseni ja mielitekoni ja rankaisee ajatusrikoksista myös. Kun en ajatellut, en tehnyt syntiäkään. Näin olin valmis siihen, että elin mahdollisesti viimeistä yötäni.

Minusta lapsen uskontoonkasvattaminen on henkistä väkivaltaa ja sen pitäisi sellaisenaan olla kokonaan kiellettyä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #43

#43 Perheiden sisäiseen kasvatusmetodiin ei ole pääsyä.

Sosiaalipsykologi Katriina Järvinen on hienosti kuvannut omaa lapsuuttaan helluntalaisessa perheessään. Kirja 'Kaikella kunnioituksella' avaa silmiä ja ymmärrystä, miten kaikkia lapsia ei pystytä alistamaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #44

Itse olen myös kasvanut lestadiolaisessa kodissa. Oma viiteryhmäni oli tosin rauhansanalaisuus, siis sama, mikä Sipilällä.

En muista lapsuudestani mitään tuollaista pelottelua. Uskontoon varmaan kasvatettiin jollain tapaa mutta en muista sen kummemmin iltarukouksia kuin iltahartauksiakaan. Äitini oli erinomaisen lempeä nainen, isäni taas tuli toimeen ihmisten kanssa Jehovan todistajista kommunisteihin.

Se, että minusta ei tullut uskovaista, ei ole kenenkään vika. Ei vain ole minun juttuni. Mutta ehkäpä tuo lapsuuden ympäristö saa aikaan sen, että minä luotan kohtuullisen hyvin Sipilän toiminnan rehellisyyteen ja inhimillisyyteen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #50

En oikeastaan tiedä, olisiko pelottelu ollut tarkoituksellista. Äidilläni oli tiettyjä muodollisia tapoja, joista pienen lapsen päässä taisi kasvaa omia painajaisia. Muistikuvissa nuo ahdistuksen hetket eivät ole kuitenkaan jääneet kultareunuksisiksi. Eivätkä ne minuuttani ole määrittäneet kovin vahvasti. Ymmärrän ehkä vähän keskimääräistä paremmin, miten uskontoon voi langeta ja miten sellainen vaikuttaa. Ja opinhan tuossa kasvuympäristössäni jo varhain, miten pystyn suojaamaan itseäni vaikutusyrityksiltä ja opin ajattelemaan ihan itse.

Hauskoja ja mukaviahan nuo heput vapaa-aikoinaan olivat, nauru raikui pirtissä pitkälle kesäiltaan. Teltoilla kyllä vakavoituivat.

Ei minustakaan varsinaisesti uskovaista kasvanut. Opin hyvin varhain huomaamaan ristiriitoja ihmisten puheiden ja käyttäytymisen välillä. Sen jälkeen ymmärsin, että heidän käytössään sana oli lyömäaseena ja alistajana. Ja sitten jossain vaiheessa teini-iässä keksin varsinaisen ristiriidan evankelisten piirien sanan ja Sanan välillä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #52

"heidän käytössään sana oli lyömäaseena ja alistajana"

Kyllä, tuo pitää paikkansa. Mutta se on kuitenkin yksilötason ominaisuus, joka ikävä kyllä tulee erityisen pahasti esille, jos yksilöllä on myös vallanhalua enemmän kuin kykyä. Sen takia ehkä olen allerginen sille, kun leimataan ryhmiä, oli kyseessä sitten lestadiolaiset tai muslimit.

Eikä menetelmä ole (eri muodoissaan) pelkästään uskovaisten käytössä...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vai kävikö tässä casessa niin, että te vihervasemmistolaiset yrititte käyttää perinteistä https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_miseri... asettanne Kokoomukseen, mutta saitte sieltä vain kolme Kokoomus mimmiä.

Tais mennä harakoille hallituksen kaato yritykset ;)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Latinan käyttö rokkaa aina ja antaa käyttäjästään intellektuellin vaikutelman.

Ei ole mennyt Ilkka Salon opettavavaiset blogit kansallismielisille näemmä hukkaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Pahaksi onnekseni en ole edes kauhean hyvin koulutettu, ei ainakaan yliopistotaustaa, joten tavallinen pulliainen. Enkä kyllä koskaan ole pukeutunut aatteeni mukaisesti, kuten Maukka osuvasti riimitteli "aatteet on mun vaatteet". ;)

Kuka on Ilkka Salo?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Soini kirjoitti 14.9. blogissaan, että "Poltiikassa voi pärjätä kahdella tavalla. Tuomalla toivoa " I have a dream "- hengessä tai pelottelemalla ihmisiä."

Eikö nimenomaan Siniset syyllistyneet pelotteluun, kun heidän puheenjohtaja Terho uhkasi, että jos Soini saa epäluottamuksen, niin silloin se on hallituskysymys ja hallitus kaatuu. Keskusta ja Kokoomus olivat tämän pelottelun kohteena - ja samalla ryhmäkuripolitiikan kautta koko eduskunta.

---

Tässä koko em. blogiteksti:

"Onko SDP väsähtänyt?

14.9.2018 Timo Soini

Eduskunta tuli hyvin levänneenä istuntovapaalta pari viikkoa sitten.

Takana on kaunis kesä, edessä vaalivuosi.

Energiaa luulisi olevan. Uutta virtaa. Iloista haastoa. Hymyä ja hauskaa.

Mikähän SDP: hen on mennyt?

Totista tykitystä, samat vanhat laulut. Ei uusia ideoita.

Tuohtunutta tuhinaa. Alhaisen energian puolue?

Älkää nyt. Cheer UP.

Politiikka on kovaa, mutta on se myös hauskaa.

Poltiikassa voi pärjätä kahdella tavalla. Tuomalla toivoa " I have a dream "- hengessä tai pelottelemalla ihmisiä.

Ensimmäinen vaihtoehto on parempi."

http://timosoini.fi/2018/09/onko-sdp-on-vasahtanyt/

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Seuraavaksi pikkusieluista nillittämistä toimituksen linjasta...

Aivan sama kuinka hyvin on perusteltu näkemys ja kuinka hyvin se keskusteluttaa, mutta toimitus ei koskaan nosta blogia, joka arvostelee ensisijaisesti Kokoomusta ja se esiintyy jo otsikossa. Kirjoitus voi olla suosituin lähes koko päivän, mutta voi olla varma jo kirjoittaessaan, että Usari ei moista nosta.

Sen sijaan se nostaa toisen kiinnostusta herättämättömän kuten Kaisa Hernbergin kirjoituksen aiheesta, joka kohdistuu ennemmin koko hallitukseen ja sisältää helpommin kumottavia argumentteja tasa-arvokysymyksestä. Sekä sitten kokoomuskansanedustajan puolustuskirjoituksen, jossa kerrotaan tekopyhästi jälkikäteen kun oli vaikea päätös. Sanahelinää - teot ratkaisevat.

Tämä on toistuva ilmiö ja poliittinen linja nostoissa. Siihen toimituksella on täysi oikeus, mutta silti se vaan minua ketuttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset