Kokoomuksessa miehet vievät ja naiset seuraavat

Millä puolueista ei ole sadan vuoden historiansa aikana ollut yhtään naista puheenjohtajana? Vastaus on Kokoomus, joka on paljon nuorempien Perussuomalaisten ja Sinisen tulevaisuuden ohella ainoa puolue, jolla naispuheenjohtajaa ei ole ollut. Mistä tämä kertoo?

Tämä tuli mieleeni katsellessani kuinka Kokoomuksen naiskansanedustajia laitettiin kuriin ja herran nuhteeseen niin, ettei yksikään uskaltanut äänestää epäluottamuslauseen puolesta ja tyytyi poissaoloon rangaistuksien pelossa.

Muistaakseni professori Haaparanta kertoi joskus kuinka sivarin pyrkiessä pankkiin töihin hänet torpattiin toteamuksella: Meillä miehet ovat upseereja naiset kauniita. Jotain tämän henkistä olen näkevinäni, kun katson Kokoomuksen toimintaa ja rooleja vuosien varrella.

Hallituksen ja eduskuntaryhmien johdon all male panel

Myös hallituksen osalta ollaan nähty vallan keskittymistä miehille tavalla, jota ei vähään aikaan olla nähty. Hallituksessa lausuntoja antavat puolueiden nokkamiehet Sipilä, Orpo ja Terho. Kun sitten mukaan tarvitaan eduskuntaryhmien johtajat tulevat kuvaan mukaan Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen ja Simon Elo. Mikäs siinä, strategiat voidaan hioa saunassa vanhaan keskustalaiseen tapaan.

Kun katsoo hallituksen roolitusta tulee mieleen 1990-luvun yritysten johtoryhmät, missä pöydän ääressä pääsääntöisesti istuivat miehet lukuunottamatta kenties HR-johtajaa ja sihteeriä.

Talousasiat, ulkopolitiikka, puolustus ja elinkeinoelämän asiat ovat tiukasti miesten käsissä. Naisille puolestaan on annettu sosiaalipuolen ja opetuksen hoito – huolehtikoon he näistä pehmeämmistä jutuista. Sisäministerinä Risikkokin saatiin korvattua Mykkäsellä, niin trendi vielä jatkui lisää. Berner toki liikenneministerinä on paljosta vastuussa, mutta hänet on jo aikaa sitten laitettu ruotuun sotkettuaan asioita kauden alussa politiikkaan tottumattomana yritysjohtajana.

Setämiesten all male panel näytti kaapin paikan

Soinin epäluottamuslauseäänestyksen tapahtumat näyttivät millaisessa roolissa hallituspuolueiden naiskansanedustajat ovat. Jaana Pelkonen on suivaantunut tytöttelystä todeten: Pelkonen sanoi Valtiosalissa, että heidän puheitaan on vähätelty. Tyyliin, että tytöt, ottakaa rauhallisesti, ei tässä ole kyse niin suurista asioista.

Orpon taas kerrotaan todenneen äänestyksen että hän haluaa ”voimakkaasti puolustaa kokoomuksen naisia ja heidän oikeuttaan ajatella itse”. Puolustaminen oli kovin vähissä ennen äänestystä, jolloin laitettiin lähinnä ruotuun – jälkikäteen tällainen on lähinnä tekopyhää  eikä kovin suoraselkäistä toimintaa.

Kokoomusnaisilla oli ongelmia tämän asian kanssa ja ja sinisten Elovaaralla, mutta keskustanaisilta ei soraääniä kuulunut.

Hallituskaudella ovat korostuneet talous ja ns kovat arvot jo liikaa – lisäksi asioita on runnottu läpi huonolla pelisilmällä seurauksista välittämättä. Hallituksen roolitus on raikas tuulahdus miesvaltaisesta menneisyydestä ja kenties sillä on ollut vaikutusta tähän toimintatapaan, jolla vastakkainasettelu on kasvanut entisestään.

Konservatiivisen oikeistohallituksen puolueet vaikuttaisivat olevan hyvin konservatiivinen nimityksissään merkittävimpiin rooleihin – kenties niiden mielestä on parempi hoitaa "isot" päätökset äijäporukalla? Hyviä löylyjä! 😉

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu