Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Hallitus sujuvoittamassa harmaata taloutta - tilintarkastusvelvollisuusrajat

Sipilän hallitus on tehnyt ehdotuksen, jonka mukaan yhä harvempaa yritystä koskisi tilintarkastusvelvollisuus. Kauppalehden uutisen mukaan tilintarkastusvelvollisuus koskee tällä haavaa noin 75 000 yritystä, mutta rajojen laskemisen jälkeen se osuisi vain noin 30 000 yritykseen.  Suomen kokeneimpiin reviisoreihin lukeutuva Yrjö Tuokko on pöyristynyt hallituksen hankkeesta, jota hän pitää megaluokan munauksena. Kauppalehdelle hän toteaa:

"On pöyristyttävä linjaus, että kuusi kymmenestä yrityksestä katoaa tutkakuvasta. Harmaa talous on yleisintä pienimmissä yhtiöissä, joten harmaan talouden toimijat tässä voittavat.

Paljonko lausuntoyhteenvedossa saa johtaa harhaan?

Varsin yleinen ikävä ilmiö on, että asiaa ajava ministeriö poimii lausuntoyhteenvetoon omaa näkemystää tukevia lausuntoja korostetusti. Työ- ja Elinkeinoministeriön työryhmä vie tämän jo kuitenkin todella harhaanjohtavalle tasolle. Lausuntoyhteenvedon yleisissä huomioissa se toteaa:

"Moni rajojen nostoa vastustanut on tilintarkastusyhteisö tai yksittäinen tilintarkastaja, kun taas rajojen nostoa kannattaneet edustavat laajempaa ryhmää (esim. SY ja Keskuskauppakamari). Yrityselämää edustavista tahoista mm. EK ei esittänyt kantaa asiastaja Finanssiala vastusti ehdotusta. Tilintarkastajia edustavat tahot vastustivat yksimielisesti työryhmän ehdotusta rajojen nostosta."

Tästähän jää kuva, että vastustajat ovat lähinnä vain tilintarkastajia, joiden omaa liiketoimintaa tämä vähentäisi. Laajempaa ryhmää edustavat kannattavat eikä niistä löydy vastustajia kuin Finanssiala.

Katsotaan sitten keitä oikeasti löytyy vastustajista tilintarkastajien lisäksi:

  1. Verohallinto
  2. Valtionvarainministeriö
  3. Harmaan talouden selvitysyksikkö
  4. Sisäministeriö
  5. Finanssiala ry
  6. Finvera

Loppujen lopuksi selkeästi tämän puolella olivat yrittäjiä edustavat Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari. Noissa yleisissä huomioissa todetaan sanatarkasti laajemmista ryhmistä esim. SY ja Keskuskauppakamari, todellisuudessa se ei ole otos vaan käytännössä kaikki laajempaa ryhmää edustavat? Melkoista värityskynän käyttöä hallituksen tavoitteiden ajamiseksi TEM:in työryhmältä.

Hieman erikoista on, että tämän asian kannalta keskeisten ministeriöiden ja toimijoiden lisäksi asiaan on hankittu puoltava lausunto Liikenne- ja Viestintäministeriöstä, Oikeusministeriöstä, Sosisaali- ja Terveysministeriöstä sekä Ympäristöministeriöstä. Näistä Oikeusministeriön ymmärrän, mutta nuo kolme liittyvät tähän varsin vähän.

Tällä keinolla on kuitenkin päädytty seuraavaan toteamukseen: "Ministeriöistä suurin osa (LVM, OM, STM ja YM) lausui kannattavansa työryhmän esitystä rajojen nostamisesta".

Mitään väliä ei näytä olevan sillä, että näillä ministeriöillä ei ole asiaan juuri osaa eikä arpaa ja asian kannalta oikeasti merkitykselliset ministeriöt vastustavat esitystä?

Ruotsissa vastaava meni jo reisille ja suunnitellaan velvollisuuden palauttamista

Ruotsissa tilintarkastusrajoja muutettiin vuonna 2010, kun pienimmät osakeyhtiöt vapautettiin tilintarkastusvelvollisuudesta. Ruotsissa muutos huononsi tilinpäätösten laatua. Verohallinto viittasi Ruotsissa tehtyyn selvitykseen (Ekobrottsmyndigheten, 2016), sekä Ruotsin tarkastusviranomaisen raporttiin (RiR2017:35), jossa suositellaan pienten osakeyhtiöiden tilintarkastusvelvollisuuden palauttamista.

Saadut kokemukset naapurimaasta siis viittaavat vahvasti siihen, että ongelmat lisääntyvät merkittävästi. Millä ihmeen perusteella uskotaan, ettei täällä niin kävisi?

Ehdotettu laki voi tulla voimaan vuonna 2020, mutta syntyvä vahinko tajutaan vasta vuosien päästä. Pieni yritys voi toki säästää vähän tilintarkastuskuluissa, mutta eri sidosryhmien menetykset ja yhteiskunnalliset tappiot ovat vielä massiivisia”, Tuokko sanoo.

Hallituksella tarkoitus pyhittää keinot - jälleen

Olen jonkin verran lueskellut lausuntoyhteenvetoja sekä itse lausuntoja kiistellyistä asioista. Olen havainnut tälläisen värittämisen olevan varsin yleistä ja jatkuvasti johdetaan harhaan valikoimalla lausunnoista asioita oman näkökulman tueksi. Samaa tapahtuu muuten myös kunnallisessa päätöksenteossa havaintojeni mukaan.

Harvalla riittää aikaa tahi viitseliäisyyttä lukea edes yhteenvetoa saati sitten itse lausuntoja. Tämä valitettavasti pätee kansanedustajiinkin, joilla luettavaa ja tutustuttavaa riittää. Tällöin tämänkaltainen harhaanjohtaminen voi olla hyvinkin merkittävää lopputuleman kannalta.

Nähdäkseni virkamiehet eivät saisi virkavelvollisina tähän syyllistyä, mutta varsin yleinen tämä ilmiö silti on. Esimerkiksi aikanaan Liikenneviraston ja ns liikenteen mustan laatikon selvityksissä tätä ilmiötä oli vahvasti sekä itselleni läheisessä eläinsuojelulain uudistuksessa.

Media kiinnittää näihin usein varsin vähän huomioita. Eilen onneksi Kauppalehti uutisoi asiasta ja siihen viitaten Uusi Suomi. Harmi vaan, että kaikki peittyi Huhtasaaren noustessa median keskipisteeseen.

Ehdotusta siis vastustavat keskeisimmät harmaan talouden valvontaa liittyvät ministeriöt ja kokemukset Ruotsista ovat erittäin huonoja. Toteuttaako hallitus tässäkin Suomen Yrittäjien ja Keskuskauppakamarin toiveen kaikesta huolimatta?

Hallitus alkutaipaleellaan oli ottamassa pois varoja harmaan talouden tutkinnasta, mutta kohun vuioksi palautti ne. Mitään tehostamista ei ole tapahtunut. Aikooko se nyt myös tehdä harmaan talouden harjoittamisesta aiempaa helpompaa?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tilintarkastukset ja muut riesat siirtävät yritykset kokonaan pois Suomesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Laki tilintarkastuksesta on voimassa tällä hetkellä. Laitatko statistiikkaa moniko yritys tällä hetkellä menee ulkomaille tilintarkastuksesta johtuen? Ja lisäksi kerrot, missä maissa sitten voi välttyä tilintarkastukselta, vaikkapa pörssiyhtiölle tämä tuskin on mahdollista missään päin Eurooppaa, tuskin koko maailmassa?

Sinulla on varmaan myös tietoa siitä, miten muissa maissa lakiehdotuksen mukaisten yritysten kanssa tilintarkastusten osalta toimitaan, joten kerrohan se meille väitteesi tueksi.

Muutoin väittämällesi ei ole oikein mitään pohjaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kommenttini oli kirjoitettu yrittäjän mututuntumalla, eli on siinä jonkinverran pohjaa. Jos muualla on yrittäminen pyrokraattista, niin miksi sen pitää olla sitä myös Suomessa. Eikö olisi hyvä, jos täällä tehtäisiin yrittämisestä muuta Eurooppaa helpompaa ?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Oikeusvaltiossa harmalla taloudella pitäisi olla musta tulevaisuus. Samoin harmaan talouden edistäjillä, lue Sipilän hallitus.
EU:n liittovaltiohanketta kyseinen lainmuutos saattaa hyvinkin esittää.Kansallisvaltion alasajo jatkuu?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #21

Ei EU:ta eikä maahanmuuttoa voi sotkea joka asiaan. Tämä on ihan kotikutoista politiikkaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Asian tekee erityisen vakavaksi se, että ministeriöiden virkamiehet toimivat virkavastuulla värittäessään selvityksiä ja voivat näin syyllistyä laittomuuksiin. Virkamiehen tehtävä ei ole ajaa jotain asiaa vaan tehdä selvitykset objektiivisesti. Poliitikot ottavat sitten kantaa ja kantavat vastuun päätöksistään.

Valitettavasti nämä tapaukset alkavat yleistyä. Esimerkiksi ainoinaan Business Finlandin perustamiseen liittyen TEM:n laatimat lain vaikutusarviot olivat yleistä potaskaa. Näin kansanedustajille ei syntynyt oikeaa kuvaa siitä mitä oltiin tekemässä.

Juhanille sanoisin: Höpö höpö. Tuolla perusteella ei yksikään yritys vaihda maata. Sijoittumisen ratkaisee paljon merkittävämmät asiat.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Juhanille sanoisin: Höpö höpö. Tuolla perusteella ei yksikään yritys vaihda maata. Sijoittumisen ratkaisee paljon merkittävämmät asiat."

Maan vaihtamista ei pidä ajatella liian maantieteellisesti. Yritys voi siirtää toimintojaan Suomen valtion pyrokratian ja verottajan ulottumattomiin monilla eri tavoilla.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

No niin. Siinä on sitten laillisia ja laittomia menettelyjä. Mutta se sitten vähän eri stoori.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #6

Joskus yritykset joutuvat liikkumaan laillisuuden rajamailla. Lääke tähän ongelmaan ei välttämättä ole kovempi kontrolli. Tulee mieleen tarina musiikki piratismin kitkemisestä. Levy-yhtiöpomot halusiat lisää kontrollia, mutta Steve Jobsilla oli toisenlaiset ohjeet: "Tehdään musiikin laillisesta ostamisesta niin helppoa, että ihmiset ostavat mielummin laillista musiikkia." Jobsin ohje toimi. Samalla tapaa laillisesta yrittämisestä kannattaisi yrittää tehdä niin helppoa, että laittomuudet eivät kiinnosta. Tilintarkistuksesta (joka ei oikeasti estä laittomuuksia) luopuminen olisi askel tähän oikeaan suuntaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #7

Toteat: "Tilintarkistuksesta (joka ei oikeasti estä laittomuuksia) luopuminen olisi askel tähän oikeaan suuntaan."

Ruotsista ollaan saatu huonoja tuloksia. En oikein ymmärrä mihin perustat väittämäsi. Kyllä mielestäni asiansa tuntevat ja hyväksytyt tilintarkastajat estävät laittomuuksia.

Tilintarkastushan ei ole pelkästään valtion toimijoiden osalta tärkeä vaan luotettavaa tieto tarvitaan esim tehtäessä sijoituspäätöksiä tai vaikkapa ostettaessa yritys. Ehdotetulla mallilla olisi huomattavasti hankalampaa varmistua yrityksen tilasta ja velvotteista. Tämä lienee yksi syy finanssialan vastustukseen ja Finvera luotonantajana vastustaa myös tästä syystä.

Musiikkia tekevät artistit ovat kenties hieman eri mieltä onko syntynyt malli ja heidän saamansa korvaus kohdillaan nykymallissa. Toki parempi kuin piratismi, mutta sopotify-korvaukset ovat kaukana oikeasta tasosta. Ei nyt tästä enempää, kun menee kauas itse aiheesta.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #7

Yksittäisen yrityksen kannalta katsottuna kaikki tulisi tietenkin olla mahdollisimman helppoa mutta yhteiskunnan ja talouden kokonaisuuden toimivuuden kannalta sääntöjä on oltava.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jukka, kiitos kommentista. Näin se on ja vaikuttavat yleistyneen viime aikoina. Harvan päätöksentekijän ehtiessä lukea kaikkea materiaalia ollaan paljon näiden varassa.

Ministeriöistä oman tuntumani perusteella tällä hallituskaudella laukalle ovat lähteneet TEM, MMM, STM sekä LVM.

LVM:n virkamiehet näkivät kenties mahdollisuutensa Bernerissä ja olivat odottaneet sopivan yhtiöittämiseen ja markkinoille viemiseen positiivisesti suhtautuvaa ministeriä. Bernerin kokemus hallinnoalalta ei myöskään ole kovin laaja.

MMM maitotilallinen Leppä ministerinään on ihan omaa luokkaansa.

STM ja Sote, en sano enempää.

Myös TEM:illä on perustelut hukassa kuten tässäkin ja esim aktiivimallissa.

Esimerkiksi VM ja OM on kohtuullisen hyvin tarjonnut objektiivista tietoa menemättä niin paljoa tähän mukaan. Ne lähinnä jättävät erikseen sanomatta, mutta esim VM on korjannut Orpon sanomisia.

Esimerkiksi hyvä esimerkki on tuo Veikko Huuskan blogissaan esille nostama ex-kansliapäällikkö Virtasen toteamus siitä, että budjetin alijäämä olisikin 3,2 miljardia mikäli otettaisiin huomioon: "Kun budjetin tulopuolelta putsataan merkittävä kertaerä, vientiluottojen palautussumma, niin Suomen valtion budjettivaje vuodelle 2019 nousee huimaan 3,2 miljardiin euroon."

Se löytyy kyllä VM:n laskelmista, mutta on pidetty vähällä huomiolla vaikka vaikutus on todella suuri.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26189...

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Häiritsee se että kirjoitus antaa kuvan kaikkien yrittäjien olevan harmaantalouden harjoittajia aina kun siihen on pieninkin mahdollisuus.
En usko että vapautus tilintarkastuksesta lisää tai vähentää harmaata taloutta sen sijaan tulkintoja verotuksessa se varmasti lisää ja senhän jokainen tietää kumpi siinä jää toiseksi.
Ainakin minulle, ja uskon että monelle muullekin, se on turvallisuustekijä.
Tulipa vapautus tai ei minä ainakin haluan, suorastaan vaadin, tilintarkastaja lausunnon yrityksessä missä olen mukana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En oikeastaan ymmärrä näkemystäsi siitä, että kirjoitus antaisi kuvan kaikkien yrittäjien olevan harmaantalouden harjoittajia. Jos jostain syystä antaa sellaisen kuvan, niin ainakaan se ei ollut tarkoitukseni. Itse uskon suurimman osan yrittäjistä toimivan oikein.

Oma periaatteesi kuulostaa hienolta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kirjoituksen sävystä en tiedä..mutta tosiasia on kuitenkin,että mikäli enemmistö on harmaantalouden harjoittajia,niin se vähemmistö häviää väistämättä kilpailussa. Näin ollen vain harmaantalouden harjoittajat jää jäljelle. Aivan looginen seuraus kilpailusta,koska kaikki muut kulut ovat samat kaikilla.

Pekka Pylkkönen

Kyllä tilkkari on myös yrittäjän ystävä. Jos siltä älyää kysyä, se neuvoo siinä ohessa. Asiat tulee tehtyä niin kuin kuuluu.

Vaikea sanoa missä pakon rajan pitäisi kulkea. Ei se tilkkari kuitenkaan ilmaiseksi töitään tee ja pikkufirmalle voisi löytyä sillekin rahalle parempaakin käyttöä.

Käyttäjän pauliojala1 kuva
Pauli Ojala

Nasdaqin johtajan Maddoxin ruumiinavaus paljasti, että isojen on ällistyttävän helppo OS-TAA muodollisesti ok mutta mätä tilintarkastus. Suomesta Eestiin siirtyivät ensimmäisinä tilitoimistot yms kun se tuli mahdolliseksi. Liikevoittoverot jne pienemmät, tarkastajat itse sen tietävät. Juttu ei kerrannut nykykriteereitä 1) Yli 200t liikevaihto nytkin 2) yli 100t tase 3) 3 tai yli työntekijöitä. Jos 2 kriteeriä täyttyy niin erillinen tarkastaja. Itsekin sain viranomaiselta väärää tietoa että raha 500t.siirtäisivät 700t:een. Verottajan korko on Suomessa 24,24%. Se tappaa meidät pienet. Missään ei ole apuja työnantajalke, joka työllistää ulosotossa olevia tai pitkään vankilan kautta Suomea rasittaneita kurjaliston jöseniä. Raamatun sanoin: "Jo leipäpalankin tähden rikkomus tehdään." pauli.ojala@gmail.com dinoglyphs.fi

Käyttäjän SeppoMakkonen kuva
Seppo Makkonen

Tilintarkastuksen kustannukset ovat aivan marginaalisen pienet. Ammattimaisesti tehty tilintarkastus on aina omistajan etu, vaikka kysessä olisi yhden henkilön omistaja-yrittäjä. Joka muuta väittää, ei tajua liiketoiminnasta juuri mitään. Aivan typerä hanke luopua tilintarkastuksista. Puliveijaajat hyötyvät varmasti, rehelliset yrittäjät hyötyvät tilintarkastuksesta. S...tana mitä ääliötä meillä on johdossa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sipilän hallitus haluaa käytännössä laajentaa veronkiertoa ja pimeää taloutta, mikä on aivan päivänselvää.
Mistä tällainen pyrkimys kumpuaa?
Sipilän menneisyys kertoo paljon hänen toimintamenetelmistään.

"Susi lammasten vaatteissa."
Viite:
https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Hallituksen ehdotus on huono, samaa mieltä.

Mutta tilintarkastus prosessina on sekin aika surkea. Pahimmillaan pikkufirmallekin parin tonnin lasku siitä että joku tarpeeksi kauniilla tittelillä varustettu sutaisee puolessa tunnissa mapit läpi ja pistää nimmarin alle. Hyvät tilintarkastajat ovat harvassa. Tilintarkastajien valvonta on heikkoa. Hintataso on kovaa, käytännössä monopolin omaista.

Sen sijaan että tuhotaan tilintarkastus, mitäpä jos parannettaisiin sitä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mainiolta kuulostava ehdotus vaikka on pakko todeta, että kokemukseni noista sutaisemalla tehdyistä tarkastuksista on vähäinen.

Itse pidän melkoisessa arvossa sitä, että tilintarkastajan tulee olla riippumaton ja katsoa asiaa objektiivisesti. Mikäli siitä on tullut rahastusta ja ylimalkaista toimintaa, niin siihen tulee puuttua jotenkin. Mutta ei kuitenkaan näin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Ruotsista ollaan saatu huonoja tuloksia"

Päinvastoin. Ruotsin taloudella menee hyvin. Talouskasvua on kiihdyttänyt myös se, että ruotsalaiset ovat onnistuneet hyödyntämään ahkeria maahanmuuttajia ja harmaata taloutta osana yhteiskuntaa. Mikko Kärnä ansiokkaasti pohti aihetta jo pari vuotta sitten:

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219871-...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mikä määrä viranomaisresusseja vapautuukaan tästä hallituksen erinomaisesta pienyrityksien tilintarkastus velvollisuudesta luopumisesta.

Tämä hallituksen lakiesitys pitää nähdä isossa kokonaiskuvassa sillä orwelilainen kyttäysmentaliteetti johtaa taantuneeseen yhteiskuntaan massiiviseen työttömyyteen valtion velkaantumiseen sekä kansalaisten verotaakan raskauteen. Tämä on hyvin nähtävissä nykyisenä valtion yli 100 miljardin velkaantumisena ja 6 miljardin työttömyys menoina.

Ruotsi tämä pohjoismaisen sosialidemokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan äiti on luopunut pienyritysten tilintarkastusvelvollisuudesta joka on nyt nähtävissä heidän todellisena hyvinvointiyhteiskuntana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuskin vapautuu yhtään, tilintarkastuksethan tehdään ihan yksityisten tilintarkastajien toimesta.

Vai erinomainen, sinullehan kaikki mitä Sipilän hallitus ehdottaa on aina erinomaista.

Hallitushan on kyttäysmentaliteetin esim työttömien kohdalla nostanut aivan uudelle tasolle - siinä kokonaiskuvaa.

Ruotsista on saatu huonoja kokemuksia ja väittämä, että juuri tällä asialla olisi jotenkin keskeinen rooli Ruotsin menestyksessä on aika hutera.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Tilintarkastus on ennen kaikkea yrityksen omistajien asettama tarkastus, eli siinä tarkastetaan, että operatiivinen johto toimii kuten omistajat ovat yhtiökokouksessa linjanneet. Tilintarkastus ei ole verotarkastus, sen hoitaa verottaja. Sellaisissa yrityksissä, jossa johdon muodostaa omistajat, ei tilintarkastuksella ole muuta merkitystä kuin se, että tarkastajilta saa yleensä aika vähäpätöisiä vinkkejä tilinpäätöksen viilaamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset