Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Stubb kotimaan politiikan dropoutista Euroopan komission puheenjohtajaksi?

Alexander Stubb lähtee ilmoituksensa mukaan kisaamaan EU:n komission puheenjohtajuudesta. Minua on pitkään ihmetyttänyt kuinka kotimaan politiikassa karille ajaneet löytyvät pikavauhdilla kovapalkkaisista hommista EU:sta. Näin käy vaikkei poliittisia virkanimityksiä enää kuulemma tapahdu.

Kokoomuksesta Vapaavuori kävi Euroopan investointipankissa palaten takaisin Helsingin pormestariksi ja nyt sitten Alexander Stubb pyrkii Euroopan investointipankin varapääjohtajan paikalta kohti komission puheenjohtajan paikkaa.

Ilmeisesti epäonnistuminen kotimaan politiikassa pätevöittää EU:n korkeisiin virkoihin? Jos täällä ei saa edes pidettyä puolueensa puheenjohtajuutta ja valtionvarainministerin paikkaa, niin kuitenkin EU:n ylimmäksi johtajaksi riittää mainiosti osaamista ja kykyjä?

Näin se varmaan sitten on ja minä en vaan ymmärrä - sori siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt on kyllä naurettavaa marinaa. Vain Suomessa voi joku kutsua entistä pääministeriä dropoutiksi ja epäonnistujaksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuten kielessä on tapana, niin sanat edessä kertovat mikä dropout. Eli kyseessä kotimaan politiikan dropout - se ei tarkoita, että hän olisi laajemmassa mielessä dropout.

Väitätkö siis ettei Stubb epäonnistunut kotimaan politiikassa? Eikö hänelle tullutkaan täällä seinä vastaan, muuten vaan ei enää jaksanut istuskella edes eduskunnassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kokoomuksen hajottajana kunnostautunut Hjallis Harkimo junttasi Kokoomuksen johtoon Petteri Orpon, joka on Stubbiin verrattuna keskinkertaisuus. Sauli Niinistölläkin saattoi olla sormensa pelissä. Orpo tarjosi Stubbille ulkomaankauppaministerin virkaa, joka ei Stubbille enää kelvannut vuosien ministeriputken jälkeen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Bryssel on tullut tunnetuksi ns. elefanttien hautausmaana. Tosi moni omassa maassaan epäonnistunut näkyvä poliitikko ( ministeritasoa ) on löytänyt työpaikan Brysselin lasipalatsien suojissa kuten Juncker, Tanskan ex pääministeri Paul Nyrup Rasmussen, Anneli Jäätteenmäki, Ville Itälä muutamia mainitakseni.
Siis looginen veto Stubbilta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

Brysselin hillotolppa kelpaa jopa Jussi Halla-aholle, vaikka hänellä ei ole eurooppalaiseen keskusteluun mitään annettavaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Stubb on selkeästi parempi europoliitikko kuin kotimaan poliitikko, eurovaaleissa hän oli ääniharava. Opiskelu- työ- ja kokemustausta pätevöittää hänet varmasti parhaiten suomalaisista kellokkaista.

Aloitus oli aika vahva: ajaa liberaalia politiikkaa ja kaupan vapautta tällaisina nousevan nationalismin ja tullirajojen aikoina.

Mutta tietenkin Suomessa huuto on kova: mielummin kuka tahansa saksalainen, mikä tääkin Stubido luulee olevansa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eipä näitä voi järjellä selittää. Toki periferiasta lähtöisin, valmiiksi kesytetty on parempi vaihtoehto.....isoille jäsenmaille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän siihen virkaan kotimaan politiikan / sisäpolitiikan ansioilla pyritäkään.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Seija osuit asian ytimeen. Rysselin politiikka on se joka ratkaisee.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hän olisi mies paikallaan siinä työssä, arvostin pääministerinäkin hänen asennettaan ja energisyyttään. En keksi yhtään syytä miksi suomalaisten ei kannattaisi olla hänen puolellaan tässä prosessissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse arvostan saatuja tuloksia ja tehtyä politiikkaa. Siihen peilaten energisyydestään ja asenteestaan huolimatta hänen pääministrikaudellaan kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015 ei saatu oikeastaan mitään aikaan.

Varmaan mukava mies, energinen yms, mutta tärkeintä on saadaa tuloksia aikaan. Pääministerikautensa aikaansaamattomuuden lisäksi hän johdatti sivistyspuolue Kokoomuksen hallitukseen koulutuslupauksen pettäen sekä touhusi varsin epärehellisesti hallintarekisterin yhteydessä Finanssialan keskusliiton talutushihnassa. Nämä olivat osaltaan johtamassa Orpoa voittoon.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niko Kaistakorpi

Jos tämä sekasikiöhallitus olisi jossain voinut onnistua, se olisi ollut maailman kahdeksas ihme ! Kun tämä hallitus epäonnistui, yhteistyökyvyttömät istuvat nyt oppositiossa.

Pääministeri Alexander Stubb

Valtiovarainministeri, Antti Rinne SDP

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja SDP

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru SDP

Kehitysministeri Sirpa Paatero SDP

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen SDP

Työministeri Lauri Ihalainen SDP

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen SDP

Ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Lenita Toivakka

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Sisäministeri Päivi Räsänen

Puolustusministeri Carl Haglund

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty

Ympäristöministeri Ville Niinistö

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #12

Toisaalta voi sano niinkin, että edellä mainitut ministerit olivat melkoisia surkimuksia kun eivät pystyneet estämään hallituksen vääriä päätöksiä. Ei edes Antti Rinne voinut Stubbille mitään ja nyt tuo mitättömyys pyrkii itse pääministeriksi. Rinteellä olisi ollut mahdollisuus käyttää "poliittista lakkoa" hallituksen väärää politiikkaa vastaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos blogisti sallii, niin tuotan tähän tekstimuotoisesti omia mielikuviani:

A. Stubb oli hyvissä asemissa EU-byrokratiassa, mutta sitten Katainen kutsui hänet ulkoministeriksi. Siitä alkoi alamäki aina Kataisen jättämään pääministerin paikkaan asti, kun taas Katainen itse pääsi sinne, minne Stubb olisi halunnut.

Stubb joutui pääministerin paikalle hyvin vaikeassa saumassa, niin etten viitsisi häntä edes kovasti moittia epäonnistumisestaan.

Jos siis A. Stubb saa jonkun uuden viran EU:sta, niin hän on todennäköisemmin oikeassa paikassa. Vaikka toki vähän hirvittääkin, 50-v nuorukainen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki sallii, tuossa on toki paljon perää - eikä kyseessä Pakka Perä.

Joku uusi virka voisi olla toki mahdollinen, mutta olisiko mies valmis korkeimpaan virkaan eli komission puheenjohtaksi? Minusta ei.

EU lienee parempi paikka Stubbin kyvyille ja hän tehnee vielä pitkän uran siellä.

Taisin olla liian hätäinen johtopäätöksissäni enkä ajatellut tarpeeksi pitkälle. Se että Stubb on ehdokkaana EPP:n ehdokkaaksi tarkoittaa, että tie varsinaiseen puheenjohtajan positioon on vielä pitkä.

Tällä tavoin Stubb pitää itsensä esillä ja kenties päätyy johonkin muuhun korkeaan virkaan ellei tämä onnistu. Puheenjohtajan paikkaan hän ei mielestäni näillä näytöillä ole vielä valmis.

Summa summarum, olin turhankin kriittinen enkä ajatellut tarpeeksi laajasti asiaa. Sori siitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hieno nöyrtyminen, mutta kommentoin nyt silti.

Jos täällä ei saa edes pidettyä puolueensa puheenjohtajuutta ja valtionvarainministerin paikkaa, niin kuitenkin EU:n ylimmäksi johtajaksi riittää mainiosti osaamista ja kykyjä?

Voihan se olla, että Komission puheenjohtajan pitäisi ennen kaikkea osata kampittaa kilpailijoitaan ja iskeä maahan selkäänpuukottajat. Niissähän Stubb ennen kaikkea epäonnistui, koska on enemmän virkamies kuin poliitikko. Toivoisin kuitenkin ettei niin ole.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #14

Mielenkiintoinen kulma, joka voi hyvinkin pitää paikkansa. Pitäisi varmaan miettiä, mitä ovat ne ominaisuudet, joita tulevalta komission puheenjohtajalta oikein vaaditaan.

Millainen henkilö tarvitaan EU:n nokkamieheksi vääntämään Trumpin ja Putinin kanssa? :-)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

"...mitä ovat ne ominaisuudet, joita tulevalta komission puheenjohtajalta oikein vaaditaan."

Juncker loi jonkinlaisen mallin, mutta sanoisin, että parempi alkoholin sietokyky ei olisi haitaksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Sori siitä." Tuo oli kyllä kuin piste iin päälle.
Niin itsekin tuossa komenttini loppuun livautin tuo, että vähän hirvittää, joten olemme aika samalla linjalla tässä Stubbin suhteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Osaisiko joku paremmin tätä EU-politiikkaa tunteva avata minulle, mihin perustuu se, että Kokoomus- ja Keskustapoliitikot päätyvät korkeisiin EU-virkoihin eivätkä lainkaan muut?

Pelkän Stubb-ehdokkuuden lisäksi tämä ilmiö ja sen perusteet ihmetyttävät. Katainen, Rehn, Vapaavuori, Takkula ja Stubb noin alkuun tulee mieleen näistä.

Onko kyse ollut vain sopivasta hetkestä, jolloin on oltu vallassa vai mistä? Vai onko jako tehty jotenkin muuten?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kulloinkin vallassa oleva puolue nimittää omat miehensä.
Ensimmäinen komissaari oli demari.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oukkei, päteekö sama näihin Euroopan investointipankin ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimen virkoihin? Niissähän Vapaavuori oli ja Takkula sekä Stubb ovat nyt. Jotenkin olen muistavinani puheita investoitipankista, että ihan puhuttiin Kokoomuksen paikasta... Vaikkei niitä poliittisia virkanimityksiä enää kuulemma tehdä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos ei viihdy täkäläisten pölvästien seurassa, sitä voi pitää jopa suosituksena. Täällä halutaan leimata ja leimaksi kelpaa mikä tahansa, vaikka kuuluisa "liittovaltiopuhe", joka täkäläisten pölvästien mielestä oli karmeaa tekstiä.

http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177364-st...

Kannattaa vielä kuunnella tuo pölvästien karmeana pitämä puhe. Video aiheesta stubb liittovaltiopuhe 4:50

https://www.youtube.com/watch?v=83EE-ypprZE

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbin eilinen eurooppalaisia arvoja korostava viesti on mennyt hyvin läpi Euroopan valtalehtiin. Monessa lehdessä mainitaan, että hänen CV:nsä sopii paremmin Euroopan johtoon kuin hänen kilpailijansa Weberin.

https://www.ft.com/content/5fcd2c2c-c5e3-11e8-82bf...

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/juncker...

http://www.elmundo.es/internacional/2018/10/02/5bb...

http://www.lefigaro.fr/international/2018/10/02/01...

https://www.euractiv.fr/section/elections/news/stu...

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Aleksanteri on ihan hyvä johtaja. Ei pärjännyt Kokoomuksen puheenjohtajana, kun otti tilataksiin väärät matkustajat.

Toisaalta joutui myös vetämään kohtuuttoman kyvyttömillä ministereille miehitettyä (naisitettua) hallitusta.

Kukaan politiikko ei olisi pärjännyt niillä korteilla, jotka Katainen seuraajalleen luovutti.

Tiina Teittinen

Yleensä komppaan satasella blogistia, mutta nyt koen erimielisyyttä.
Se, ettei ole pärjännyt Suomen kuppikuntaisessa sisäpolitiikassa, ei ole itsessään huono meriitti. Onneksi meillä on joitain harvoja tyyppejä myymään itsensä muualle. Oli alusta asti selvää että Suomi on liian pieni Stubbille. Kuten joku totesikin, hän on enemmän virkamies, ja lisäisin asiantuntija, kuin poliitikko. Meillä on poliitikkoja enemmän kuin laki sallii pienessä Suomessamme. Keskittymässä omiin ja pienten hyväveliverkostojensa etujen valvomiseen.
Tähän Stubb ei ole lähtenyt.
Iso peukku!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Minun mielestäni Stubb hyvinkin ansaitsee korkean viran jossain EU:n tehtävässä. Kuitenkin juuri siitä syystä, että hän on ennemmin asiantuntija, tutkija tahi virkamies, niin EU:n komission puheenjohtaja ei ole virka.

Mielestäni se vaatii nimenomaan politiikkaa ja johtamista enkä itse näe, että juuri se on hänen vahvuutensa. Tämän on vain minun subjektiivinen mielipiteeni eikä se tarkoita, ettenkö ollenkaan arvostaisi Stubbia ja hänen osaamistaan. Paljon hyvääkin on miehessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset