Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kuolleen kissan strategia politiikassa - varjoissa tapahtuu

Poliittiseen päätöksentekoon erityisesti USA:ssa ja Isossa-Britanniassa on liitetty käsite dead cat strategy eli kuolleen kissan strategia. Kun ollaan vaikeassa tilanteessa ja oma vedätys on paljastumassa heitetään pöydälle kissan raato retosteltavaksi julkisuuteen ja samalla muut merkittävämmät asiat unohtuvat.

Vanha kunnon Wikipedia kuvaa tätä seuraavasti: "Dead cat strategy, or Deadcatting, refers to the introduction of a dramatic, shocking, or sensationalist topic to divert discourse away from a more damaging topic."

Vapaasti suomennettuna heitetään siis ilmoille joku kohua herättävä juttu, jolla ohjataan huomio pois jostain merkittävämmästä.

Tätä ei pidä sekoittaa räjähtävän lepakon strategiaan, jossa Perussuomalaiset tai heistä irtaantuneet siniset kehittävät kohun ihan ajattelemattomuuttaan tai jostain muusta syystä ilman taustalla olevia tavoitteita muuten kuin julkisuuden muodossa.

Trump käyttää jatkuvalla syötöllä

Varsinainen mestari tämän käytössä on Trump, jolla vaikuttaa olevan kissan raatoja useampi kontillinen varastossa. Loppujen lopuksi varsinainen politiikka ja päätökset jäävät varjoon, kun jatkuvat pöyristyttävät twiitit varastavat huomion.

Iltalehti kertoo kuinka Trump onnistui Bernie Sandersin mukaan jo kampanjavaiheessa keräämään median huomion tällä strategialla ja saisi moninkertaisen määrän mediaminuutteja muihin verrattuna:

"Trump pääsi lukuihinsa laukomalla päivä toisensa jälkeen järkyttävämpiä ja skandaalinomaisempia avauksia sekä käymällä säälittä vastaehdokkaidensa kimppuun. Hän käytti niin sanottua ”kuolleen kissan strategiaa”. Heti kun keskustelu oli siirtymässä liiaksi sivuun hänestä, Trump heitti ihmisten eteen kuolleen kissan. Ihmiset eivät ehkä haluaisi puhua raadosta, mutta puhuvat silti."

"Sokeeraaminen toimii median ohjailussa erinomaisesti ja Trump oli sen pelin mestari."

Miten tämä näkyy Suomessa?

Usein suurten ja merkittävien asioden tullessa päätökseen eduskunnassa pyörii joku kohu mediassa peittäen kaiken muun taakseen. On vaikea sanoa, onko kyseessä tahallinen harhautus kuolleen kissan strategialla vai sitten sattuma.

Alkoholilainsäädäntöhän on perinteinen suomalaisia kiihdyttävä asia ja saa oikeastaan suhteetontakin huomiota. Väännettäessä neloskaljan kauppoihin tulosta taustalla lienee mennyt monta päätöstä eduskunnassa, joka on jäänyt huomiotta.

Periatteellisena kysymyksenä kenties suuri, mutta itse asiana pienempi irtisanomissuojan heikentäminen peittää tällä hetkellä alleen monta eduskunnassa käsiteltävänä olevaa kysymystä.

Mielestäni Kokoomuksen viestintätoimisto on julkisuuden hallinnassa omaa luokkaansa verrattuna muihin puolueisiin. Se lienee yksi syy siihen, että Keskusta kannatuksen pudotessa hallituskaudella porskuttaa Kokoomus edelleen hyvillä kannatusluvuilla. Sen lisäksi, että Orpolle on kehitetty ei jakovaraa -sloganin kaltaisia on heillä myös omat kuolleen kissan strategiat. Niitä toteuttaa mm Juhana Vartiainen kohauttavilla lausunnoillaan, joista Kokoomuksen johto ja ministerit voivat tarvittaessa sanoutua irti. Varsinkin työttömiä koskevissa aktiivimalliasioissa hän on tehnyt tätä ansiokkaasti.

Itse aion jatkossa vilkuilla eduskunnan esityslistaa silloin, kun hallituspuolueiden taholta tulee kummallisia kohuja julkisuuteen. Voi olla, että välillä taustalla on menossa jotain suurempaa ja merkittävämpää, jonka pitäisi pysyä varjossa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Riikka Söyring kirjoitti Hasbarasta 2013 mielipiteen taiteellisesta muokkauksesta.

Tässä on hänen viimeisin bloginsa lyhyesti kerrottuna:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2545...

Kyllä sen huomaa median käyttäytymisestä. Hyvänä esimerkkinä on se, että etukäteen on aloitettu rakentamalla tarinoita laiskoista työttömistä ja jatkuvalla tuutilla on mediaan syötetty ja sitten loppumetreillä alettiin keskittymään koko ajan alkoholipolitiikkaan ja tuo aktiivi-mallin lain käsittelyssä ja siinä olevat ongelmat jäivät pimentoon.

Media saisi itse katsoa peiliin ja seurata muuta politiikkaa siinä sivussa eikä keskittyä yhteen asiaan.

Minua häiritsee se, että Sipilän hallituksella on ollut perussuomalaisten hajoamisen jälkeen ainainen kiire kaikissa asioissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikka Yleä ja Hesaria kritisoidaankin monelta taholta, niin mielestäni ne ovat harvoja sellaisia, joissa on vielä tutkivaa journalismia sekä halua tuoda julkisuuteen muutakin kuin siellä pyöriviä kohuja. Kun katsoon Ylen Uutisvahdin fiidiä, niin siellä nämä kohut saavat kenties yhden uutisen, mutta kuitenkin koko ajan ympärillä uutisoidaan muustakin merkittävästä ja myös sellaista, joita ei näy missään iltapäivälehdistössä. Sehän tuntuu nykyään olevan suurimman osan pääasiallinen tiedonlähde.

Kyllä tuo työttömien leimaaminen on ollut poikkeuksellisen voimallista. Kaikenmaailman tarinaa on tuotu sitä vahvistamaan.

Kiire on näkyvää ja vaikka kuinka on perustettu arviointineuvostoa katsomaan asian perään, niin meininki ei ole muuttunut. Tällä viikolla oli jo huvittavaa kuinka maanantaina tiedotetaan muutoksesta irtisanomisen helpottamiseen, joka sitten tiedotetaan seuraavana päivänä kymmeneneltä. Lopputulemana jotain hätäistä, josta katsottiin, ettei se muuttanut juuri mitään paitsi toki tuo lasku kymmeneen. Itse perusteet jäivät edelleen epämääräisiksi.

Kaupallinen media elää klikeistä ja mainoseuroista. Miksi tehdä vaivalla merkittävää työtä, kun enemmän ja helpommin klikkejä saa kohuilla. Vaikka taannoin nuo taksisuhailut ja saunatiloissa asumiset olivatkin väärin, niin olihan niiden huomioarvo aivan suhteeton. Samaan aikaan erilaisissa hyväveliverkostoissa suhmuroidaan miljoonilla eikä taksikuiteilla. Niitä ei jaksa penkoa oikein kukaan, kun vaatisi työtä, vaivaa ja perehtyneisyyttä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Liittyen tuohon Söyringin hyvää tekstiin, niin median yksi vähiten uutisoiduista asioista on hallituksen yllättäen alkuperäisestä hallitusohjelmasta poiketen vuonna 2017 perustettu "mediapoliittinen ohjelma". Kun luvassa oli yrittystukia itselleen medialle, niin se ei uutiosinut asiasta mitään.

Tänä kesänä loma-aikaan valmistui selvitys, jossa luvataan tukea kotimaista mediaa. Yksi ilmentymä tästä on STT:n saama muistaakseni puolentoista miljoonan tuki.

https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM052:00/2017

Ohjelman tavoite oli seuraava:
"Ohjelman avulla haetaan keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden ja toimintaedellytysten turvaamiseen. Hankkeessa luodaan säännöllinen tapa seurata suomalaisen median tilaa."

Sinällää mielenkiintoista, että jossain määrin median hampaissa ollut hallitus päätti yhtäkkiä käynnistää tällaisen ohjelman. Kenties se samalla osti itselleen myötäsukaisemman median?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Median tilanne kieltämättä huolestuttaa, mutta ratkaisu ei ole tuet. Surullista että hallitus, jonka piti leikata yritystukia, tai ainakin uudistaa, ei saa aikaiseksi muuta kuin uusia tehottomia laastarivirityksiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Ilmeisesti Suomessa ei ole saatavissa kasaan sellaista hallitusta, joka kykenisi muuhun.

JK. Ilmeisesti tämä professori Luukkalan sanoma todella pitää paikkansa: 'Jos Suomessa joku esittää idean, heti nousee joku, joka kertoo, miksi se ei voi toimia. Anglosaksisessa maailmassa nousee joku, joka kertoo, miten se toimisi vielä paremmin.'
Tällä mentaliteetilla ei voi tehdä suuria muutoksia, koska aina nousee joku, joka kertoo, kuinka haitallinen se on.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #21

@21.

Totta. Sama on nyt esim. käynnissä olevaan perustulokokeiluun, niin siitä huolimatta jotkut puolueen tyypit nousevat kertomaan, että kuinka kokeilu ei onnistu ja että heidän omansa olisi parempi malli.

Niissä perustulokokeilun mikrosimulaatioissa kaikkien muiden puolueiden mallit eivät olleet hyviä tai riittäviä ja silti halutaan tuloksista huolimatta väittää oman mallinsa toimivan ja puhutaan pötyä.

Olisikin hyvä kysyä niiltä, mitkä perusteet saavat uskomaan, että juuri oma malli toimisi ja lähteiksi pitää esittää oikeaa tietoa, ei teoreettisena eikä pelkillä numerotiedoilla.

Esimerkiksi aktiivimallia puolusteltiin, että kuinka se toimii hyvin Tanskassa ja meillä se on vain osa siitä ja siinä puuttuu paljon osia, jotka on jätetty tyystin sivuun ja halutaan kuitenkin puolustaa siinä olevista puutteista huolimatta ja sivuutetaan perustuslaillisista ongelmista.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Niko, juuri niin. Pidin aktiivimallivouhotusta jo heti alkuun sellaisena "kissanraatona", jolla peitetään sotemakuvalmistelu, mutta on tainnut nyt mopo jo karata hallitusväeltä kun tuolla pöydällä on jo koko kissojen hautausmaa. Tämänpäiväiset kannatuslukemat kertovat siten tuloksen. Kenen etua ajaa? Nyt hallitus pelaa upporikasta tai rutiköyhää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

USA:ssa kyllä demarit heittelee kuolleita kissoja jatkuvalla syötöllä ja hesari sekä YLE toitottaa nämä Suomessa tosiasioina julkisuuteen, viimeksi tämä Trumpin verosuunnittelu, 400 miljonan lahjoituksesta jätetty maksamatta 500 miljoonan verot. Kuolleilla lepakoilla perussuomalaiset vastustavat järjetöntä tuulivoimaa, itse puhuisin vain hinnasta, mutta te tuulivoiman kannattajat tartutte aina epäoleelliseen halutessannne tuhota Suomen talouden.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Entä uusin "Laura - kohu" ja PerusS - puolueen linja tiedustelulakiäänestyksessä ?

Kaikki nämä näyttävät nousevan silloin, kun puolue syö omat pyhät sanansa tai on pahassa ristiriidassa oman julkisen ja tosiasiallisen linjansa välissä.

Siis tosiasiallinen linja uhkaa tulla liikaa julki.
On kehiteltävä uusi "kohu", jolla voi provosoida itsensä uhrin asemaan.
Huomio kiinnittyy siihen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo olisi erinomainen gradun, tai jopa väitöskirjan aihe. Ainakin jos teesin strategian käytöstä pystyy näyttämään toteen.

Alkoholilaki saattaa sellaiselta näyttää ja saakin suhteettomasti huomiota väärästä asiasta. Periaatteellisesti tärkeä se on kuitenkin siinä, että se on muodostaa merkittävän poikkeuksen perusoikeuteemme elinkeinonvapauteen.

En epäile hetkeäkään, että vaikkapa nyt kuohuttava irtisanomislaki on suunnitellusti pinnalla silloin kun tiedustelulaki jyrätään läpi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki alkololilaissa on noitakin piirteitä, se on aina kuitenkin aihe, jolla keskustelu muusta vähenee.

Irtisanomislain varjoissa menee merkittäviä asioita. Yksi on ns toisiolaki, jossa terveystietoja ollaan antamassa laajalti käyttöön kaupallisille toimijoille, missä on melkoisia riskejä yksityisyyden suhteen. Varsin vesitety eläinsuojelulaki on käsittelyssä. Työaikalaki vaikuttaisi tuova melkoisia muutoksia. Työvoimapalveluita ollaan viemässä laajalti ykstyisten toimijoiden hoidettavaksi. Ympäristölainsäädännössä tuodaa merkittäviä rajoituksia osallistumis- ja valitusoikeuksiin yms. Toki siellä sote- ja maku-uudistus lymyää.

Lienee vaikea osoittaa tarkoituksellista strategian käyttöä, mutta arvailen ja spekuloin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kai tuo tarkoituksellisuus olisi lähinnä osoitettavissa lumeasioiden kiirehtimisen ja viivyttelyn kautta. Eipä tuo valtiotiede mikään eksakti tieteenala ole muutenkaan...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikka vanha perinteinen termi sumutus onkin edelleen käytössä, tuo kuolleen kissan strategia tuntuu ainakin Trumpiin sopivalta termiltä. Tai sanotaan vaikka niin, että kuollut kissa antaa jotain järkeä joihinkin Trumpin lausuntoihin.

Tämä olisi todellakin laajan tutkimuksen aihe: mitä ei nostettu otsikoihin. Vuosien päästähän "näkymättömät" päätöksetkin ovat painoarvoltaan arvioitavissa. Osassa näistä voi olla sitten sumutusuutisointia samaan aikaan, vaikka iltapulut ovat oikeastaan sumuttamassa ihan ilman vastaavaa suunnitelmaakin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin se on, itselleni tuli mieleen mikä merkitys on keskeneräisten asioiden tuomisella julkisuuteen retosteltaviksi. Meneillään oleva irtisanomissuojan heikentäminenhän tuotiin jo julkisuuteen viime keväänä budjettiriihen yhteydessä ja siitä lähtien kohua mediassa on ollut riittämiin eikä loppua näy vaikkei edes virallista esitystä ole olemassa.

Meneillään on hallituksen lakiesitysten loppukiihdytys, jossa ollaan viemässä päätöksentekoon enemmän kuin pitkään aikaan. Moniko niistä menee puolihuomaamatta läpi ilman julkisuutta?

Näissä on vielä se hauska piirre, että moni on säädetty alkavaksi vasta ensi hallituskaudella. Esimerkiksi kiinteistöverouudistus alkaisi 2020. Ko uudistus saa aika rankasti lunta tupaan äsken tulleen Ylen uutisen mukaan. Tämä vaikuttaa todella moneen suomalaiseen ja suurin osa lausunnonantajista vastustaa muutosta.

https://yle.fi/uutiset/3-10429617

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikös aiemmin ole sanottu, että heitetään luu kaluttavaksi? Lienee aika sama merkitykseltään kuin tämä kissanraatostrategia. Omasta mielestäni kuvaavampikin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onhan kaluttavassa luussa samaakin merkitystä kuin kuolleessa kissassa, mutta luu kurkkuun on sitten taas ihan toinen juttu. Kuolleessa kissassa ei ole tappion tai jämäpalan merkitystä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Heh, uutinen tältä päivältä:

”Alkoholijuomavero on kiristymässä vuoden 2019 alusta kaikissa juomatyypeissä, hallitus kertoo. Veronkorotuksen arvioidaan nostavan alkoholijuomien vähittäismyyntihintoja noin prosentilla.”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260632-alkoholiju...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

No kyllä tuon varjossa yksi sote- ja maakuntauudistus saadaan puskettua maaliin. Upea ajoitus blogauksellasi! Tuo tuli kuin tilauksesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Katselin huvikseni kuinka pärjäämme verotilastossa EU:ssa ennen tätä korotusta. Oluen verotuksessa olemme kirkas ykkönen, viinin verotuksessa kakkonen Irlannin jälkeen ja väkevissä kakkonen Ruotsin jälkeen.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Kulutu...

Oluessa per absoluuttinen alkoholilitra olemme aivan omilla luvuillamme. Meillä veroa on 35,55 euroa, kun kakkosena on Irlani 22,55 eurolla. Me ollaan tässäkin ylivoimaisesti parhaita - jippii, hyvä että nostetaan etteivät muut pääse kannoille kolkuttelemaan.

Suomalaisen verotuksen ikiaikainen automaatti yhdessä tupakan kanssa toimii jälleen. Ai niin, polttoaineveroakin kannattaisi varmaan nostaa, ihmisethän ajaa enemmän mikäli viuna kallistuu... ;-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Alkoholiverolla on helppo laskea itsensä rikkaaksi. Jos jollakin alueella, niin tässä uskon todella Lafferin käyrään. Enkä usko että olemme enää optimin vasemmalla puolella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Surkeimmalla aasinsillalla ever eläinasioihin kun kissa mainittu. Kokoomuksen Pelkonen tuossa tunti sitten julkaisi blogin, jossa eläinten viikon kunniaksi ilmeisesti ajatteli kohottaa profiiliansa kertomalla mielestään muutoin hyvästä eläinsuojelulain muutoksesta, mutta mainiten kissojen siruttamispakon jäämisen pois ainoana ongelmana.

Annoin karua mutta asiallista palautetta Keskustan vesittämästä eläinsuojelulaista ja siitä, kuinka Kokoomus hallituskumppanina on sen sallinut. Olin toinen kommentoija.

Seurauksena koko blogi poistettiin vartti sen jälkeen.

Huomasivat kenties avustajan kera, että tämä ei nyt saa toivottua vastaanottoa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset