Biokaasu- ja biodiesellaitoksia valmistava BioGTS konkurssiin

Yle kertoo biokaasu- ja biodiesellaitoksia valmistavan BioGTS:n ajautumisesta konkurssiin. Hallituksen lempilapseksi kuvattu cleantech-yritys BioGTS on saanut mittavia tukia ja laitoksia on rakennettu Suomeen hallituksen kärkihankerahoilla. Sen hankkeille on kertynyt mm investointitukia noin kahdellakymmenellä miljoonalla. Esimerkiksi Mikkelin Biosairilan laitoksen investoinnin kokonaiskustannus on noin 9,7 miljoonaa euroa, josta työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanketukea on 3,4 miljoonaa euroa.

Hanketuen määräajan lähestyessä umpeutumista moni teki päätöksen hankinnasta. Muun muassa Suupohjan ammatti-instituutti hankki Kauhajoelle rakentamansa uuden navetan yhteyteen biokaasulaitoksen, jonka toimittajaksi valittiin BioGTS. Suupohjan ammatti-instituutin koulutusjohtajan Esko Lehtimäen mukaan laitos otettiin vastaan investointitukien menetyksen pelossa. Laitos ei ole kuitenkaan päässyt lähellekään luvattuja tuotantolukuja. Tämä on yksi esimerkki siitä kuinka tällaiset tuet vääristävät markkinoiden toimintaa.

Kauppalehden vuonna 2016 valitsemasta vuoden kasvajasta konkurssiin

Vielä vuonna 2015 yritys valittiin Kauppalehden vuoden kasvajaksi. Kasvu vaikuttaa kuitenkin perustuneen vahvasti sekä investointitukiin että tuotekehitystukiin.

Team Finlandin artikkeli kertoi vuonna 2016:

"Yhtiö on jäsenenä myös työ-ja elinkeinoministeriön rahoittamassa ja Finpron operoimassa Jätteestä energiaksi ja bioenergia Team Finland -kasvuohjelmassa sekä Tekesin Green Growth -ohjelmassa. Joulukuussa se sai rahoituslainakierroksella rahoitusta mm. Finnveralta ja Tekes on rahoittanut sen kansainvälistymisen, teknologian kehittämisen ja raaka-ainevirtojen hallinnan projekteja."

Eri lähteistä on vaikea koota tukien kokonaismäärää, mutta puhutaan todella mittavista tuista sekä itse yritykselle että sen toimittamille tuotantolaitoksille.

Ovatko hallituksen panostukset biotalouteen ja cleantechiin suhteettoman suuria?

Sipilän hallitus on lapioinut rahaa biotalouteen ja cleantechiin niin, että ranteet paukkuvat. Sitä on tehty investointituilla, kärkihankkeilla sekä ohjaamalla poliittisesti tutkimusta sekä Business Finlandin tukia. Mitä on saatu aikaan?

Hallituksen puolivälitarkastelussa syksyllä 2017 todettiin seuraavaa:

"Hallitusohjelman mukaan Suomi tavoittelee bio- ja kiertotalouden sekä cleantechin edelläkävijyyttä. Alojen kasvu ei kuitenkaan ole ollut odotettua eivätkä kärkihankerahoituksella tähän asti tuetut uudet kokeilut ole skaalautuneet vielä vientituotteiksi. Markkinoita avaavien innovatiivisten ja kestävien julkisten hankintojen strategista johtamista, riskienhallintaa ja osaamista on parannettava. Kestävät julkiset hankinnat ja hankintojen neuvontapalvelut edesauttaisivat myös hallituksen vähähiilisyystavoitteiden saavuttamista."

Mikä on tilanne tänään, onko asiaa selvitetty? En ole havainnut kunnollisia arvioita tavoitteiden saavuttamisesta. Tällainen pitäisi tehdä välittömästi ja katsoa vaikuttavuuden kautta tarvitaanko muutoksia.

Kellekään ei liene epäselvää enää se, että nämä alueet ovat Sipilän ja Keskustan lempilapsia. Jälleen tehdään bisnestä veronmaksajien rahojen tukemana ja mahdollinen hyöty jää toimijoille.

Sattumalta lähes samaan aikaan kuin BioGTS-uutinen tuli on ministeri Lintilä ottanut kantaa hallituksen linjasta Ylelle otsikolla: Elinkeinoministeri Mika Lintilä puolustaa hallituksen biotalouslinjaa – "Kestävällä pohjalla ollaan".

Lintilä toteaa:

"Nyt vireillä olevista biojalostamohankkeista vetäytymistä Lintilä ei IPCC:n raportin jälkimainingeissa harkitsisi uudelleen. Niillä määrillä joita tällä hetkellä ollut, käsittääkseni ei pidä (harkita uudelleen). Kyllä meidän pitää pyrkiä fossiilisesta koko ajan pois, uusiutuviin energioihin."

En tiedä minkä sokean uskon vallassa Lintilä on, mutta kyllä hallituksen pitäisi ottaa vakavasti esimerkiksi Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikaisen näkemykset:

"Suomessa on voimakas sellun kysyntä ja paljon on suunnitteilla uusia sellutehtaita. Paljon suunnitellaan myös puusta biopolttoainetta valmistavia tehtaita, joita ei pitäisi rakentaa ollenkaan. Puusta valmistetun biopolttoaineen päästöt ovat nelinkertaiset fossiiliseen verrattuna.”

Lintilän kommentit osoittavat, että hallitus aikoo vetää kauden loppuun laput silmillä uskon varassa pysähtymättä pohtimaan strategiansa saavutettuja tuloksia ja sen vaikutuksia.

Nämä rahat ovat pois muualta toisilta toimialoilta. Nyt ollaan laitettu liikaa yhden kortin varaan ja tilanne pitäisi arvioida uudelleen.

Meidän pitää pysähtyä arvioimaan muuttunut tilanne eikä jatkaa härkäpäisesti pelkän uskon varassa massiivista tukemista.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu