Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Biokaasu- ja biodiesellaitoksia valmistava BioGTS konkurssiin

Yle kertoo biokaasu- ja biodiesellaitoksia valmistavan BioGTS:n ajautumisesta konkurssiin. Hallituksen lempilapseksi kuvattu cleantech-yritys BioGTS on saanut mittavia tukia ja laitoksia on rakennettu Suomeen hallituksen kärkihankerahoilla. Sen hankkeille on kertynyt mm investointitukia noin kahdellakymmenellä miljoonalla. Esimerkiksi Mikkelin Biosairilan laitoksen investoinnin kokonaiskustannus on noin 9,7 miljoonaa euroa, josta työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanketukea on 3,4 miljoonaa euroa.

Hanketuen määräajan lähestyessä umpeutumista moni teki päätöksen hankinnasta. Muun muassa Suupohjan ammatti-instituutti hankki Kauhajoelle rakentamansa uuden navetan yhteyteen biokaasulaitoksen, jonka toimittajaksi valittiin BioGTS. Suupohjan ammatti-instituutin koulutusjohtajan Esko Lehtimäen mukaan laitos otettiin vastaan investointitukien menetyksen pelossa. Laitos ei ole kuitenkaan päässyt lähellekään luvattuja tuotantolukuja. Tämä on yksi esimerkki siitä kuinka tällaiset tuet vääristävät markkinoiden toimintaa.

Kauppalehden vuonna 2016 valitsemasta vuoden kasvajasta konkurssiin

Vielä vuonna 2015 yritys valittiin Kauppalehden vuoden kasvajaksi. Kasvu vaikuttaa kuitenkin perustuneen vahvasti sekä investointitukiin että tuotekehitystukiin.

Team Finlandin artikkeli kertoi vuonna 2016:

"Yhtiö on jäsenenä myös työ-ja elinkeinoministeriön rahoittamassa ja Finpron operoimassa Jätteestä energiaksi ja bioenergia Team Finland -kasvuohjelmassa sekä Tekesin Green Growth -ohjelmassa. Joulukuussa se sai rahoituslainakierroksella rahoitusta mm. Finnveralta ja Tekes on rahoittanut sen kansainvälistymisen, teknologian kehittämisen ja raaka-ainevirtojen hallinnan projekteja."

Eri lähteistä on vaikea koota tukien kokonaismäärää, mutta puhutaan todella mittavista tuista sekä itse yritykselle että sen toimittamille tuotantolaitoksille.

Ovatko hallituksen panostukset biotalouteen ja cleantechiin suhteettoman suuria?

Sipilän hallitus on lapioinut rahaa biotalouteen ja cleantechiin niin, että ranteet paukkuvat. Sitä on tehty investointituilla, kärkihankkeilla sekä ohjaamalla poliittisesti tutkimusta sekä Business Finlandin tukia. Mitä on saatu aikaan?

Hallituksen puolivälitarkastelussa syksyllä 2017 todettiin seuraavaa:

"Hallitusohjelman mukaan Suomi tavoittelee bio- ja kiertotalouden sekä cleantechin edelläkävijyyttä. Alojen kasvu ei kuitenkaan ole ollut odotettua eivätkä kärkihankerahoituksella tähän asti tuetut uudet kokeilut ole skaalautuneet vielä vientituotteiksi. Markkinoita avaavien innovatiivisten ja kestävien julkisten hankintojen strategista johtamista, riskienhallintaa ja osaamista on parannettava. Kestävät julkiset hankinnat ja hankintojen neuvontapalvelut edesauttaisivat myös hallituksen vähähiilisyystavoitteiden saavuttamista."

Mikä on tilanne tänään, onko asiaa selvitetty? En ole havainnut kunnollisia arvioita tavoitteiden saavuttamisesta. Tällainen pitäisi tehdä välittömästi ja katsoa vaikuttavuuden kautta tarvitaanko muutoksia.

Kellekään ei liene epäselvää enää se, että nämä alueet ovat Sipilän ja Keskustan lempilapsia. Jälleen tehdään bisnestä veronmaksajien rahojen tukemana ja mahdollinen hyöty jää toimijoille.

Sattumalta lähes samaan aikaan kuin BioGTS-uutinen tuli on ministeri Lintilä ottanut kantaa hallituksen linjasta Ylelle otsikolla: Elinkeinoministeri Mika Lintilä puolustaa hallituksen biotalouslinjaa – "Kestävällä pohjalla ollaan".

Lintilä toteaa:

"Nyt vireillä olevista biojalostamohankkeista vetäytymistä Lintilä ei IPCC:n raportin jälkimainingeissa harkitsisi uudelleen. Niillä määrillä joita tällä hetkellä ollut, käsittääkseni ei pidä (harkita uudelleen). Kyllä meidän pitää pyrkiä fossiilisesta koko ajan pois, uusiutuviin energioihin."

En tiedä minkä sokean uskon vallassa Lintilä on, mutta kyllä hallituksen pitäisi ottaa vakavasti esimerkiksi Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikaisen näkemykset:

"Suomessa on voimakas sellun kysyntä ja paljon on suunnitteilla uusia sellutehtaita. Paljon suunnitellaan myös puusta biopolttoainetta valmistavia tehtaita, joita ei pitäisi rakentaa ollenkaan. Puusta valmistetun biopolttoaineen päästöt ovat nelinkertaiset fossiiliseen verrattuna.”

Lintilän kommentit osoittavat, että hallitus aikoo vetää kauden loppuun laput silmillä uskon varassa pysähtymättä pohtimaan strategiansa saavutettuja tuloksia ja sen vaikutuksia.

Nämä rahat ovat pois muualta toisilta toimialoilta. Nyt ollaan laitettu liikaa yhden kortin varaan ja tilanne pitäisi arvioida uudelleen.

Meidän pitää pysähtyä arvioimaan muuttunut tilanne eikä jatkaa härkäpäisesti pelkän uskon varassa massiivista tukemista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilä ajaa poliitikkona tukia joita voi poliittisen uran jälkeen bisnesmiehenä rahastaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Hyvä kirjoitus. Sen verran täsmentäisin, että puusta valmistetun biopolttoaineen päästöt riippuvat valmistuksessa käytetystä teknologiasta. Muutamia huonoja hankkeita on vireillä mutta myös hyviä. Tärkeä ero fossiilisiin on kuitenkin uusiutuvuus. Päästöt sitoutuvat takaisin kasvavaan puuhun, jolloin saadaan lisäaikaa kehittää entistä parempia teknologioita biopolttoaineen valmistamiseksi. Esim Neste osaisi jo nyt tehokkaasti tehdä näitä mutta kannattavuus ei vielä ole kunnossa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki positiivisia puolia on ja tekniikoissa lienee eroa sekä uusiutuvuus on tärkeä asia. On myös kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, millä hyötysuhteella puusta saadaan biodieseliä. Monen arvion mukaan se ei ole kovin hyvä verrattuna moneen muuhun raaka-aineeseen.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Hyötysuhde jää heikoksi, jos kyse on ns stand alone laitoksesta ja prosessista, jossa iso osa energiasisällöstä vapautuu hukkalämpönä. Integroidulla prosessilla hyötysuhde on hyvä, koska lämpö hyödynnetään eri tavoilla esim korvaamaan vaikkapa fossiilista polttoainetta. Laitoskonsepti on siis huolella suunniteltava.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei nämä biokaasulaitokset puuta pyri käyttämään. Prosessi on oleellisesti tehokkaampi erilaisilla lietemassoilla, nurmella ja ruokajätteellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilän bioenergia: Puu liikkeelle:

"Tavoitteena on monipuolistaa ja lisätä puun käyttöä, ja kasvattaa sen jalostusarvoa. Suomessa luodaan kilpailukykyisiä ja kestäviä biotalouden ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin ja synnytetään uutta liiketoimintaa, työpaikkoja ja vientiä."

https://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutu...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toisaalta voihan tässä vielä käydä niin, että vaikkapa valtion ohjauksessa oleva Fortum yllättäen saapuu paikalle pelastavana ritarina. Kuulostaa mahdottomalta toki - eihän sellaista voi tapahtua. ;-)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Tunnustan olevani pöljä ja hidasälyinen mutta kaksi asiaa tajusin ja opin nopeasti.
Rakensin 70 luvulla yli 7000 kuution hallin johon sain investointi avustusta, kun nostin avustuksen se riitti noin puoleen yhden kuukauden silloiseen liikevaihtoveroon.
Sen verran kiinnostukseni heräsi että tarkastelin tilannetta vähän tarkemmin, eikä siinä kauan mennyt kun tajusin mikä on pelin henki.
Toinen oli myöhemmin ammattiliitojen opetus lyhyesti ”jos et maksa yrityksesi kaadetaan”, kun tämä ei kuulu aiheeseen ei siitä sen enempää.
No, noin 50 vuotta olen tullut toimeen ilman tukia ja avustuksia ja ilokseni pojat näyttää omaksuvan saman linjan.
25 vuotta olen tehnyt esimerkkitapauksen kaltaista toimintaa eli hyödyntänyt jätteitä ilman tukia ja avustuksia, tämä kommentti ei ole ”elvistelyä” vaan kirjoitan siksi että yrittäjänä voi olla ilman tukia ja avustuksiakin, ja tulla jopa toimeenkin.
Todellisia yrittäjiä tarvitaan välttämättä lisää, huonosti käy jos tavalliset yrittäjät väistyy tukiyrittämisen tieltä.
Minulle tämä lopputulos ei ollut yllätys eikä mikään saa minua uskomaan että tukien myöntäjillekään se on yllätys.
Tuki ja avustus yrittämiselle pitäisi olla oma sarja niinkuin nyrkkeilyssä, normaalissa yrittämisessä se on otettava tarkasti huomioon ja siitä on kyllä valtavasti haittaa.
Sen verran olen eri mieltä plogistin kanssa että osaa ne muutkin olipa puolue mikä hyvänsä jos nyt kuitenkin nykyinen pääministeri lienee huippua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hatunnosto korkealle tavastasi toimia!!

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

11#
Tv uutisiisa investoija Säkylästä totesi että konkurssilla ei ole mitään vaikutusta, hommat jatkuu normaalisti ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuulostaa aika erikoiselta konkurssilta semmoinen, mutta täytyy ihmetellä.

EDIT: Kävin vähän ihmettelemässä Säkylän VSS Biopowerin tietoja. Kolme miljoonaa hallituksen kärkihanketukea investointiin, noin 1,2 miljoonaa joukkovelkakirjalainalla kerättyä. Lopuista on vaikea sanoa, ainoa toteamus on "Yhtiöllä on parhaillaan käynnissä neuvottelut neljän teollisen sijoittajatahon kanssa."

Koko laitoksen kustannusarvio on noin 10 miljoonaa.

Ketä ne sitten ovat olisi mielenkiintoista tietää. Toivottavasti ei Teollisuussijoitus tms valtion taho tai sitten valtionyhtiö ole mukana.

Ylen artikkeli kertoo: "Konkurssi teettää meille lisää työtä, koska vastuullemme siirtyy asioita, jotka ovat ennen olleet BioGTS:n hoidossa, mutta rakentaminen jatkuu suunnitellusti, toteaa VSS Biopowerin toimitusjohtaja Jouni Virtanen."

Peilaten joukkovelkakirjalainan ottajille kerrottuihin tietoihin tämä kuulostaa erikoiselta. Siellä nimittäin lukee:
"Tehtaan rakennuskulut pohjautuvat Suomalaisen Bio GTS Oy:n tarjoukseen valmiin ja toimivan sekä käyttökoulutetun tehtaan kiinteähintaisesta toimituksesta."

Jos toteutuneet vastuut ovat tuon kaltaiset eli avaimet käteen -henkiset, niin erikoiselta kuulostaa asioiden otto haltuun BioGTS:ltä.

Joku nyt tuoksahtaa eikä kyseessä ole pelkkä kuivamädätys.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuntuu se biokaasun investointituki kelpaavan vihreillekin:

"Biokaasun tuotantoon vihreät esittää 25 miljoonan euron investointitukea. Aallon mukaan kotimaisen biokaasun tuotanto loisi uusia tulovirtoja ja työpaikkoja maatalouteen."

https://www.aamulehti.fi/uutiset/vihreiden-touko-a...

JK. Tämä siis karkeasti vuoden takaa. Voihan olla, että vihreät ovat jo kääntäneet kelkkansa…

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Näin mikkeliläisenä asia tietysti huolestuttaisi ellei kaupunkimme talous olisi niin vakaalla pohjalla kuin se on.

https://vertinet2.stat.fi/verti/graph/viewpage.asp...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Karut luvut kyllä. Näkyy olevan kaupunki omistajan lähes kokonaan yhtiöiden kautta. Kauungin omistama jätehuoltoyhtiö Metsäsairila omistaa puolet Biosairilan osakkeista, ja myös kaupungin omistama Etelä-Savon Energia on mukana 30 prosentin osuudella.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Nyt kaupunki neuvottelee myös BioGTS:n osuuden ostamisesta jolloin konserni omistaisi koko höskän.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #23

Nooh, jätemaksujen ja sähkön siirtohintojen korotuksella voidaan kattaa tappiot. Kuntalainen maksaa kuten Kummelissa artisti aikanaan.. ;-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset