Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Valvontayhteiskunta etenee - Kelalle suora sähköinen yhteys tiliotteisiin

Orwell oli optimisti - tämä tulee jälleen mieleen lueskeltuani tietosuojavaltuutettu Aarnion kommentteja uudesta järjestelmästä, josta Kela voisi käydä katsomassa asiakkaan tiliotteita muiden viranmaisten ohella. Järjestelmä tehdään EU:n rahanpesudirektiivin vuoksi, mutta Suomen valtionvarainministeriö hyödyntää tilaisuutta tehostaakseen valvontaa asiassa, jolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä rahanpesun estämisen kanssa.

Ylen artikkelissa tietosuojavaltuutettu Aarnio esittää kritiikkiä järjestelmälle:

"Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio huomauttaa, että rahanpesu ja ihmisten etuuksien käsittely ovat hyvin erilaisia asioita. – Tässä nyt laajennetaan niitä mahdollisuuksia, jotka rahanpesudirektiivin kautta tulee viranomaisille. Toiseksi ihmisen tilitietojen sisältö voi olla sellainen, että sillä ei Kelan etuuspäätöksen osalta ole mitään merkitystä, Aarnio perustelee."

"Hän kysyy myös, pitääkö ihmisten kertoa jatkossa viranomaisille, mihin he rahansa käyttävät, ja että mitä esimerkiksi ulosottomaksut, ammattiliiton maksut tai potilastiedot kuuluvat Kelalle."

Ristiriitaisia lausuntoja Kelan toiminnasta jatkossa

Ylelle VM:n lainsäädäntöneuvos Armi Taipale toteaa:

"Ajatuksena tässä ei ole lisätä viranomaisen toimivaltuuksia. Viranomaisella pitäisi olla jatkossakin lakiin perustuva syy kysyä tietoja. Tieto vain saataisiin sähköisesti, kun ennen se tuli paperisena."

Kuitenkin Helsingin Sanomille Kelan juristi Antti Ristimäki toteaa:

"Kelalle uusi järjestelmä voi tarkoittaa nykyistä laajempia valtuuksia tutkia tukien hakijoiden tilitietoja. Tähän asti Kela on voinut pyytää pankista asiakkaan tilitiedot vain, jos sillä on ollut perusteita epäillä väärinkäytöstä tai jos asiakas ei ole itse toimittanut tiliotetta."

"Valtiovarainministeriöstä kerrottiin HS:lle, että jatkossa Kela hakisi tilitiedot automaattisesti aina kun niitä tarvitaan, eikä hakijoiden tarvitsisi enää toimittaa itse tiliotteita. Uuden lain perusteluissa todetaan, että oikeus tilitietojen tarkistamiseen tulisi jo hakemuksen käsittelyvaiheessa hakemuksen perusteella.

"Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole selvää, kumoutuisivatko vanhan lain erityisehdot tietojen haun edellytyksistä vai eivät."

Jälkimmäisestä lausunnosta tulkitsen, että muutoksia käytännön toimintaan saattaisi tulla melkoisesti mikäli aina katsellaan asiakkaan tilitiedot jo sillä perusteella, että on hakenut tukea.

Kelan päätöksissähän tuntuu jonkin verran vaikuttavan käsittelijän näkemys. Aika usein on ollut uutisia siitä, että kysyttäessä asia on eri tavalla kuin käsittelijä sitten päättää. Millainen vaikutus voi sitten olla tiliotteen näkemisellä automaattisesti. Siitähän voi saada nykyään paljonkin tietoa esim kaikesta henkilön kuluttamistavoista - käteistä harvoin enää käytetään. Tuleeko pärstäkertoimen kupeeseen myös rahankäyttökerroin?

Yksityishenkilöiden valvonta verrattuna esimerkiksi yrityksiin ja säätiöihin

Alunperin kyse oli siis rahanpesudirektiivistä, jota nyt hyödynnetään myös tällaiseen tarkoitukseen. Ilmeisesti tuen saaminen tarkoittaisi sitä, että menettää melkoisen määrän yksityisyyttään.

Pitäisikö myös yritystuen saaminen tarkoittaa firman tilien avaamista viranomaiselle?

Pitäisikö säätiön yleishyödyllisen aseman myötä saatu verovapaus tarkoittaa samaa?

Miten esimerkiksi säätiöitä kuten Nuorisäätiö valvotaan? Kirjoitin tästä taannoin blogissani Talousrikollisuuden valvonta Suomessa surkeaa:

MOT-ohjelman 15.4.2013 mukaan yli 2600 säätiön asioita valvoi Patentti- ja Rekisterihallituksessa kaksi virkamiestä. Pelkästään 50 suurimman säätiön yhteenlaskettu varallisuus on 15,7 miljardia, joten pikkusummista ei puhuta. Seurannan järkyttävän surkeasta tasosta Timo Sillgrenin Pro gradu -työ vuodelta 2013 kertoo seuraavaa:

"Tilintarkastuskertomuksesta tarkastetaan säätiö- ja tilintarkastuslakien mukaiset lausumat sekä se, että tilintarkastajien määrä ja laatu ovat oikeita. Puutteita havaittaessa säätiölle lähetetään korjauskehotus. PRH ei kuitenkaan ole valvonut vuosiselvitysten varsinaista sisältöä, eikä tilinpäätöksiä tai toimintakertomuksia ole luettu tai käyty muuten järjestelmällisesti lävitse. Viranomainen ei siis ole valvonut sitä, täyttävätkö vuosiselvitykset myös sisällöllisesti säätiölain vaatimukset."

Miltä vaikuttaa peilattuna yksityishenkilöiden valvontaan? Miksi näin?

Yksityisyys kapenee koko ajan

Kyseistä tietovarantoa käyttäisivät jatkossa mm verottaja, poliisi, kela, tulli, konkurssiasiamies ja ulosottomies. Lainsäädäntöä perusteista ei sinällään olla muuttamassa, mutta tuo Kelan esimerkki kertoo, että käytännössä merkittäviäkin muutoksia voi tulla.

Lisäksi tietosuojavaltuutetun mukaan eduskunnassa käsiteltävänä olevassa kansallisessa tietosuojalaissa viranomaiset on jätetty hallinnollisen sanktioiden ulkopuolelle kokonaan.

"Se tarkoittaisi sitä, että viranomaisen kurkkiessa tietoja, organisaatio ei vastaisi asiasta ja sanktiosta, vaan ongelmia koituisi vain yksittäisille työntekijöille", Aarnio sanoo.

"Kysymykseen siitä, millaiset sanktiot viranomaisille koituisi, jos se väärinkäyttäisi oikeuksiaan ja katselisi tietoja luvattomasti, VM:n Armi Taipale ei vastannut."

Jälleen kerran ollaan tekemässä lakia, jossa ei olla selkeästi sanktioitu väärinkäytöksiä. Tietosuojavaltuutettu on myös vaatinut riskianalyysin tekemistä järjestelmästä, mutta sitä ei olla tehty. Onkohan tässäkin taas kuuluisa 100%:n tietoturva?

Eduskunnassa on myös käsittelyssä ns toisiolaki, jossa terveystietoja luovutettaisiin ulkoisille tahoille kuten yrityksille mm kehitystarkoituksiin. Tätäkin on kritisoitu voimakkaasti. Musta laatikko ja autoilijoiden paikannus elää ideana edelleen Liikenne- ja viestintäministeriössä.

Minne tämä tie vielä johtaa? Kiinassa se on viety jo pitkälle pisteyttämällä kansalaisia. Tähän tuskin täällä mennään, mutta päätös päätökseltä yksityisyyttä vähennetään ja tietoja on alttiina mm tietomurroille. Kerran kun joku korkkaa tuon terveys- ja sosiaalitietoja sisältävän kannan ja vetää datat ulos, niin siinä riittää ihmettelemistä pitkäksi aikaa.

Yllättävän vähän tämä ihmisiä huolettaa - taidan olla vähemmistössä huolineni. Olen toki vähän kireäpipoinen näissä yksityisyys- ja tietoturva-asioissa.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi suomalainen tavoite on myös joidenkin viranomaisen taholta esitetty - käteisen rahan poistaminen liikenteestä. Se olisikin hyvin tärkeä askel tässä valvonnassa. Nythän ihmisen rahamäärää ja käyttöä ei voi vielä sataprosenttisesti valvoa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Juuri näin. Itse tykkää käyttää käteistä, toivottavasti se ei mun elinikänäni poistu käytöstä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onneksi elämme sen verran globaalissa ja kansainvälisessä maailmassa, että tämä Orwellin lintukotomme ei voi kaikkea päättää. Tänne tulee turistejakin ja Saksassa pääosa perheiden arjen rahankäytöstä suoritetaan käteisellä. Vielä kaksi vuotta sitten Kölnissä taksikuski katsoi kuin lehmä uutta aitaa, kun tarjosin korttia maksuksi. Kävi sitten hakemassa takakonista höylän, jolla sai aikaiseksi kynällä allekirjoitettavan tositteen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #4

Kuten monessa muussakin maassa.
Hollannissa edes visa ei kelpaa ruokakaupan kassalle - yleensä kaupan eteisessä kylläkin on pari automaattia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Käteinen ei poistu ikinä näilläkään poppakonsteilla. Jos setelit poistuisivatkin, niin tilalle tulee jotain muuta. Vaikkapa jalometallit- ja kivet. Setelit on joskus korvattu jopa oravan nahkoilla. Ei huolta huomisesta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #7

Yes! Lavikainen on palannut ehompana kuin koskaan! Itse asiaan vastattuna käteisen kannatus tulee kasvamaan kun urkintalaki etenee. Käteistä ei voi urkkia niin hyvin kuin tilejä, mutta toki senkin tulovirtoja voi selvittää. Jo tähänkin asti kelan ja veroviranomaisten asiakkaat ovat joutuneet kirjallisesti selvittämään tilinsä ja tulonsa, vapaaehtoisesti pakolla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Eli Kelan ja veronviranomaisten kaipaamien tietojen antamisen pitäisi olla vapaaehtoista?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #17

Itse asiassa totesin, että nykyäänkin kelan ja veroviranomaisten vaatimien tietojen antaminen on pakollista. Lakimuutos vaikeuttaa kikkailua ja lisää valvontaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pullopantit ja peliautomaattivoitot vain kortille. Siinä seuraava "kehityskohde".

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minua asia huolettaa paljon. Yksityisyys on tärkeimpiä ihmisoikeuksia. Esim tiedustelulaki on hyvin kyseenalainen.

Pekka Pylkkönen

Jos haet esimerkiksi toimeentulotukea, eli heittäydyt muitten elätiksi, eikö se nyt ole ihan oikein että luovut raha-asioidesi suhteen yksityisyydestäsi? Miten sitä muuten tiedettäisiin että ylipäätään tarvitset rahaa? Ja kai nyt ylipäätään maksavilla pitää olla oikeus tietää kuka niiden rahat ryyppää?!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onko vaikkapa vammainen tai vakavasti sairastunut heittäytynyt muitten elätiksi? Pitääkö silloin luopua yksityisyydestään ja jos niin miksi?

Kaikki tai vähintään enemmistö ovat ryyppääjiä ja yhteiskunnan sekä sinun rahojesi hyväksikäyttäjiä. Tämä on ollut viestisi kuukausia ellei vuosia. Mistä tuo ihmisvihasi oikein kumpuaa?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #44

Siksi että julkisten varojen käytön tulee olla julkista. Viimeiseen asti. Se tervehdyttää koko systeemiä kun pystytään vahtimaan että ihmiset saavat samojen standardien mukaan tukia ja tietysti kusettajat jäävät helpommin kiinni.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Entäs kaikenlaiset panama-tilit, tilit sveitsiläisissä pankeissa tai varat hallintarekisterien tai omaisuusjärjestelyjen suojissa? Riittävän varakas saa aina rahansa jonnekin piiloon, jossa niitä eivät Suomen viranomaiset näe tai jos näkisivät, olisivat kohta entisiä viranomaisia?

Toimeentulotukiasiakkaat ovat kaiketi jo tottuneet tilitietojensa tutkimiseen, mutta tämä uusi muutos avaisi laajalle virkamieskunnalle melko vapaan pääsyn myös keskiluokan tilitietoihin. Tätäkö mahdollisuutta ei sitten käytettäisi väärin? Ja kuka tilitietojen tutkimista valvoo? Asia on periaattellinen ja jälleen yksi uusi psykologisesti raskas oljenkorsi työtätekevän ja eniten veroja maksavan väestön taakkaan. Milloinka tulee se viimeinen?

Tämä tapaus on myös oiva esimerkki siitä, kuinka yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä käytetään ensin koekaniineina, kun ajetaan sisään uutta kyttäävää ja kontrolloivaa Orwell-lainsäädäntöä. Kukaan ei heitä puolusta ja moni jopa ajattelee, että köyhät ovat oikeusturvattoman asemansa jopa ansainneet, mutta jälkikäteen saattavat todeta, että olisi sittenkin kannattanut puolustaa ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minkälainen käsitys noilla viranomaisilla oikein on rahanpesusta? Kuinka huikeita summia KELA ollenkaan maksaa, jos tileille pitää päästä?

Rahanpesu ja huumekauppa samoin kuin osa laitonta asekauppaa tapahtuu kryptovaluutoilla. Eivätkö nämä viranomaiset muka tuota tiedä?

Rahanpesun edellytyksenä on saada yksi rahaerä pankkiin, sen jälkeen kaikki on uskomattoman helppoa. Tuon alkupääoman saaminen tilille ei myöskään ole erityisen vaikeaa.. En aio neuvoa yksityiskohtaisesti, mutta yrityksiä voi edelleen perustaa anonyymisti moniin paikkoihin, samoin pankkitilin avaaminen aivan nimekkäiden pankkien sivukonttoreissa on mahdollista Internetin välityksellä. Allekirjoitus = siis henkilökohtainen läsnäolo onnistuu videoyhteydellä useimpiin ”saarilla ja mantereella” oleviin pankkeihin.

En usko KELA-korvauksia nauttivien harrastavan rahanpesua kovinkaan suuressa mittakaavassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä on kyse sitä, että tarveharkintaisen sosiaaliturvan kohdalla sossutädit näkevät kuinka monta kertaa tuotteita on ostettu Alkosta. Siinä muuten yksi syy, miksi Alkon monopolista halutaan pitää kiinni. Lidl:n maksuista kun ei tiliotteessa näe erittelyä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

8# Juha, sossussa eivät ole enää vain tädit, siellä on myös sossusedät - tosin melko nuoria, molemmat sukupuoliset edustukset. Joten, tädittely ja sedättely on menneestä.

Tarveharkintainen etuus on, ainakin kantasuomalaisten kohdalla turhaa. Sitä ei ole.

Sen sijaan, muunmaalaiset voivat silmää räpäyttämättä huijata Kelaa!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, rahanpesun torjuntaan luotua järjestelmää käytetään "hieman" laajemminkin. Tällaisellahan saadaan amatöörit kiinni muutamasta kympistä tehokkaasti eikä jälleen puututa todellisiin ongelmiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Tuli muuten mieleen, että StopKela-somessa tuli tämä esiin markkinaoikeuden ratkaisu:

https://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/h...

5 miljoonan euron uhkasakko ja tämän viikon tai viime viikon aikana Kela vähätteli tätä asiaa uutisoinnissa.

Itse asia tuli minulle jo eduskunnassa, jossa Kelan valtuutettujen piti kertoa tästä asiasta ja asia keskeytettiin 28 minuutin kuluttua ja käsitellään joskus myöhemmin.

Nyt syy on selvä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Airiston helmen tapauksessa ostaja, myyjä, lainaaja ja lainoittaja oli yksi sama tyyppi, ja rahaa liikkui miljoonia.

Niihin ei kai viranomaisilla ja pankeilla sitten ollut huomauttamista.

Mutta annas olla kun mummo menee pankkiin tallettamaan 5000 euroa, niin helvetillinen kysymyspatteri lyödään, eteen, ettei vaan ole kyse rahanpesusta.

Ei kai mitenkään eriarvoista.

Tällaista se on Suomessa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

https://www.aamulehti.fi/uutiset/hallitus-ja-presi...

Hienoa kun nämä isot mulkkaajat ovat usein jo vuosia olleet epäiltynä kaikesta mahdollisesta, mutta mitään ei ole tehty. Samaan aikaan tällaisilla lailla tehdään tavan kansalaisista epäilyksen alaisia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jep, joillain asioilla ei ole mikään kiire. Esimerkiksi hallintarekisterilain hyväksynnän vaatimat ponnet porsaanreiät tukkivista laeista ovat vaiheessa eivätkä näytä valmistuvan ollenkaan vaalikaudella. PS/Siniset näitä vaativat ja eduskunta hyväksyi, mutta asia on jo painunut unholaan. Jo puolitoista vuotta on ollut käytössä lain suomat hyvät mahdollisuudet piilotella omaisuuttaan ulkomaisen hallintarekisterin takana.

Toisena esim se, että päättäjien sidonnaisuuksien yms selvittämiseksi pitäisi olla sähköinen pääsy euroclearin järjestelmiin, mutta sellaista ei taida olla edes tekeillä. Kuten eduskunnan vierailijatietojenkin kohdalla ainoa keino saada tietoja on käydä tuolla konttorissa. Tämä ei ole nykypäivää, mutta mitään kiirettä ei ole. Näillä halutaan tarkoituksellisesti hankaloittaa median tiedonsaantia asioista, jotka ovat julkisia.

Sanna Hakkyra

Yritin tallettaa neljä sataa(myin satulan käteiskaupalla). Niin oli täti pankissa utelias että peruin pahat aikeeni käyttää asiakkaalle kuuluvia oikeuksia kuten tilillepanoa. Rapia tuhannen asukkaan pitäjä, tuttu pankkitäti. "Kun tätä rahanpesua...".Ei hyvää päivää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Olisit sanonut että "miehesi maksoi lahjana palveluksesta, ei nyt ole kuittia esittää".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Esimerkki Kelan omilta sivuilta:
"Anni saa Kelasta perustoimeentulotukea. Hän saa syntymäpäivälahjaksi elokuussa veljeltään 40 euroa ja äidiltään 50 euroa. Lahjojen yhteenlaskettu määrä on elokuussa 90 euroa. Tämä ylittää vähäiseksi katsottavan määrän (50 euroa). Näin ollen lahjoina saadusta tulosta huomioidaan 40 euroa. "

Amatööri mummo tai äiti laittaa nämä tilille ja jatkossa Kela entistä tehokkaammin tsekkaa. ;-)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Näinkö tuo menee? 90:n euron lahjasta 40 vaikuttaa etuuksiin? Sairasta. No, tuollainen johtaa siihen, että kaikki yrittävät sitten salata parhaansa mukaan aivan kaiken.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin se menee Kelan mukaan. Tämähän tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi opiskelijoiden osalta - voidaan tsekata vaikka opiskelijan vanhemmilta tilille saamat fyrkat. En tunne nykyisiä sääntöjä, mutta kait nekin voi vaikuttaa opintorahaan ja opintotukeen, jos kerran muihinkin tukiin.

Käteinen nousee vielä uuteen arvoon ja käyttöön.

https://www.kela.fi/toimeentulotuki-miten-tulot-ja...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuo nyt on vielä pieni harmi.

Iso ongelma Suomessa on se, että lähes kymmenesosa suomalaisista tarvitsee jatkuvasti toimeentulotukea maksaakseen asumisensa ja syödäkseen.

Toimeentulotuki taas on tarkoitettu poikkeustilanteisiin, esim. joku pääsee vankilasta, armeijasta tai tulee joku kuolee tms. että sitten saa tarvittaessa apua muutaman kuukauden.

Ja toimeentulotuki taas toimii sitten niin, että jokainen tilille tuleva euro leikkaa sitä pois. 100% koron pikavipit katsotaan myös tuloksi.

Tähän sitten lasketaan lisäksi kuukausien selvitykset ties mihin, työttömien karenssirysät, työttömyyskassojen vetkuttelut, Kelan etä-Jeesukset jotka toteaa asiakasta näkemättä kaikki terveiksi ellei tuo röntgen kuvaa irti olevasta päästä.

Tällä sopalla on jänniä vaikutuksia. Esimerkiksi biologiaa tuntevat tietävät, että masennus ei useinkaan ole sairaus vaan evoluution tuottama mekanismi jossa aivokemiaa säädellään niin, että resurssien käyttö minimoidaan. Pikavipeistä 200% korolla tullut bisnes.

Suomessa tietääkseni 500000-700000 ihmistä käyttää jotain nuppilääkkeitä ja maksuhäiriö merkintöjä on 380000:lla.

Seuraaksi neropatit aikovat tietystikin kieltää käteisen rahan kun saa enste Orwellijärjestelmän pystyyn mutta siitä sitten vasta riemu repeää koska niin suuri osa Suomesta ELÄÄ vähäisellä harmaalla taloudella koska toimeentulotuet menevät käytännössä välttämättömiin asumiskuluihin ja laskuihin ja Siwasta ostetaan HK:n siniset ja hernesopat vaikka sillä pimeällä rahalla. Sitten huomattavan suurella osalla ihmisistä on oikeasti vaikeuksia saada rahaa ruokaan joten kai siitä jotain mellakkaa tulee.

Onko suomessa sitten työttömyyttä? No kyllä vain. Koeaika 6kk, työstä kieltäytymistä vaikeutettu, irtisanomista yritetään juuri nyt helpottaa ja tekemällä muutaman päivän vuokratyöfirman kautta katkoo tulot joten alle 2vko keikat työtä ovat helposti työttömille järkyttävä taloudellinen riski.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

En aivan oikeasti pysty käsittämään sitä, että palkat ovat niin huonoja, että myös palkansaajia, työssä käyviä ihmisiä, on tuon asumistuen saajissa. Jostain luin, että asumistukea saa 860K taloutta. Sehän on todella älytöntä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #37

Ongelma ei oikeastaan ole palkoissa vaan asumisen menoissa.

Asumistuki, ja etenkin toimeentulotuki, tekee sen että vuokralordit nostaa vuokrien hintoja. Tulonsiirtoja saavien ihmisten tuet pitäisi saada sille tasolle, että toimeentulotuki on todellakin vain poikkeus eikä muiden tukien jatke.

Ja asumistuki pitäisi oikeastaan poistaa ja maksaa suoraan kuitteja vastaan uusien asuntojen rakentamisesta tai ylläpidosta ja sitä voi säädellä alueellisesti.

Tuon härdellin purkaminen ei ole mikään helppo rasti. Pitäisi siirtymäajaksi säännellä vuokra-asuntojen vuokratasoa leikkaamalla nämä surutta asumistuen verran pienemmäksi ja jakaa rahaa hyödyllisen asian teosta ja toimeentulotuen kylvämiselle asumisen jatkeeksi muutos ja muiden tulonsiirtojen nostaminen.

Palkat taas niin ongelmana ei ole palkan suuruus työtuntia kohden niinkään vaan se, että ihmisiä työllistetään nollatuntisopimuksilla. Tulot eivät ole säännöllisiä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässä 90-luvun pankkikriisissä valtiovalta presidentti Koiviston johdolla asetti pankit ihmisten edelle yhteiskunnassa.
Nytten pankin maksavat kiitollisuudenvelkaa ja suostuvat olemaan yhteiskunnallisen kontrollin ja valvonnan välikappaleina.

Ajatelkaapa vaikka, miten vaikeaa on ihmisen olla ilman pankkisuhdetta. Kela ei hoida velvollisuuksiaan pankitonta ihmistä kohtaan, eikä taida hoitaa Kevakaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pankkien asettaminen edelle oli oikea veto. Konkurssilaki vähän semmoinen, että kynitään kaikki rahat joten siinähän niitä firmoja ja kaatuu ja ihmiset ajetaan ulosottoon.

Pankkikriisin ongelmat oli lähinnä jälkihoidossa jossa ihmiset unohdettiin. En tiedä kenen idea on pitää ihmisiä vuosikymmenestä toiseen velkakiikussa, siitä ei hyödy kukaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tässä muuten tietoa:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohal...

Ensin palkat vuonna 2019 ja sitten vasta etuudet vuonna 2020.

Eli se tarkoittaa sitä, että me emme voi tietää, että mitä heikoimmilla puolilla on rahaa vuonna 2019, kun käytössä on pelkästään palkkarahoista tilastoja.

Mitä sitten, jos paljastuukin vuonna 2020, että paljonko oikeasti rahaa on kansalaisilla käytössä ja palkkarahat ovat vain pikkujuttu reaalituloissa kokonaisuudessaan?

Minulla on sellainen aavistus, että jonkilainen räjähdys yhteiskuntaan tulee syttymään pian, jos ei nykymeno muutu millään tavoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset