Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Sote-kansliapäällikön virka hakuun vuotta ennen aloittamista - miksi?

Talouselämässä Cilla Bhose kertoo kirjoituksessaan kuinka Sosiaali- ja Terveysministeriö on laittanut hakuun kansliapäällikön viran: "Mielenkiintoista virantäyttöprosessin aloittamisessa on sen ajankohta; hakuaika päättyy marraskuun 19. päivänä, mutta työt alkavat vasta ensi vuonna lokakuun ensimmäisenä päivänä."

Tuoksahtaa vahvasti poliittiselta virkanimitykseltä, joka halutaan tehdä hyvissä ajoin ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Varsin härskiä menoa enkä tiedä aiemmin näin läpinäkyvää aikaistettua valintaa tehdyn.

Ministeri Mattila ei kommentoi syytä

Talouselämän artikkelissa kerrotaan:

"Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) ei halunnut kommentoida Talouselämälle sitä, miksi kansliapäällikön virka avattiin jo nyt täytettäväksi. Hän vetosi aikataulusyihin, mutta saattaa kommentoimatta jättämisen taustalla olla muutakin."

Soten ollessa vielä varsin sekavassa tilassa ollaan jo valitsemassa uutta kansliapäällikköä, jonka virka on yksi merkittävimpiä tulevissa uudistuksissa mikäli ne toteutuvat. Ja vaikkei nyt kaavailtu uudistus toteutuisi, niin joka tapauksessa joudutaan tekemään merkittäviä uudistuksia tällä alueella.

Kenties hallitus haluaa varmistaa, että niitä ohjaamassa on sille sopiva henkilö?

Hallitus on myllännyt merkittävien virastojen ja liikelaitosten johdon

Jossain vaiheessa puhuttiin poliittisten virkanimitysten ajan olevan ohi, mutta ei siltä kyllä vaikuta. Tietysti on hieman tulkinnanvaraista, mikä sitten on nimenomaan poliittinen virkanimitys.

Kaikessa hiljaisuudessa viime joulun ja uudenvuoden välipäivinä nimitettiin uuden Business Finlandin hallituksen puheenjohtajaksi Sipilän Elektrobitin entinen toimitusjohtaja, jonka kanssa vaikuttaa olleen paljonkin yhteistyötä matkan varrella. Perusteluja ei juuri annettu ja ajankohdan vuoksi mediakaan ei kysellyt - henkilö tuli kuitenkin aika puskista tuohon hommaan, jossa on todella merkittävä rooli tutkimuksen ja kehityksen tulevaisuuden tukistrategioissa. Juuri niissä strategioissa, joiden mukaan määritellään mille alueille yritystukia jaetaan.

Metsähallituksen pääjohtaja vaihdettiin heti alkuun ja pari kuukautta sitten Ruokaviraston pääjohtajaksi nousi lyhyen aikaan Maaseutuvirastossa pääjohtajana ollut vaikka virastojen fuusiossa Eviran hallinnoala on merkittävästi suurempi ja vaatii suurempaa asiantuntemusta. Lisäksi kaudeksi määriteltiin sopivasti viisi vuotta eli tuleva hallitus ei voi asiaa muuttaa.

Meneekö tällainen läpinäkyvä ja keinotekoinen nimitys oikeasti läpi?

Kyllä varmaan syyt keksitään tälle kummallisuudelle kunhan ministeri Mattila saa miettimisaikaa - ja Juha sekä Petteri vähän kerkeää ohjeistaa häntä. Itse en oikein usko, että tällainen manööveri on Mattilan omasta päästä lähtöisin.

Näin saataisiin sopivasti valinnanvapaudesta yms ajatteleva kansliapäällikkö ruoriin ensi hallituskaudelle riippumatta siitä, mitä nyt käy.

On tämä kyllä aika härski temppu jälleen.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eikä SOME-kansakaan älähdä ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä älähtää, kunhan tämä omituinen tieto ensin leviää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toivotaan näin, kyllä tätä pitäisi ihmetellä ja vaatia selityksiä toiminnalle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minä tiedän useitakin härskejä nimityksiä. Yksi parhaista! Presidentti Tarja Halonen käveli hallituksen yksimielisen kansliapäällikköesityksen ylitse. Päätös jäi Haloselta perustelematta, mion herätti hämmästystä, erityisesti kun Valtioneuvosto oli ehdottanut virkaan kaikin puolin pätevämpää henkilöä ja Viljasen osoittama pätemättömyys virkaan oli tullut lukuisia kertoja selväksi.

Halonen kiisti, että sukupuoli, Viljasen demaritausta sekä perheystävyys olisi vaikuttanut valintaan.

Kyseessä oli hävytön poliittinen kähmintä, “hyvä veli” -tyyppinen “hyvä sisko” -tapaus joka ulottuu ja henkilöityy Suomen korkeimpaan johtoon: Tasavallan Presidenttiin.

Ennen kansliapäällikön viran hakuajan päättymistä Ritva Viljanen juhli voitonvarmana jo ennakkoon valintaansa uudelleen tähän virkaan. Ei voi välttyä vaikutelmalta että joku oli jo luvannut Viljaselle tämän viran ja viran hakuprosessi on ollut pelkkää teatteria.

Meinaatko, että tämä uusi kansliapäällikkö-nimitys pitää tehdä eduskuntavaalien jälkeen, että varmistetaan kansliapäällikön olevan demari !

Valintaprosessiin menee helposti 3-6 kuukautta uuden kansliapäällikön valinnassa ja tarpeessa muodostaa uuden viran edellyttämä virkamiesvalmistelu hyvissä ajoin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voit toki ihan vapaasti uskoa siihen, että tämä on jotenkin normaalia. Minusta ei ole.

Eikä se sitäpaitsi edes ole mikään uusi virka, joka vaatisi jotain valmistelua vaan jo olemassaoleva STM:n virka, jonka nykyisen haltijan virkakausi vaan päättyy vajaan vuoden päästä.

Niin, vaalit näyttävät mitä tulee ja normaali demokraattinen tapa on se, että niiden jälkeen muodostettava hallitus hoitaa nimitykset, jotka tulevat ajankohtaisiksi hallituskaudella. Ei normaalisti ole tapana nimitellä kaukana tulevaisuudessa virkaan tarvittavia henkilöitä, jota Talouselämän toimittajakin ihmettelee.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kaistakorpi, ymmärrän täysin, mitä tarkoitat normaalina ja mitä epänormaalina. Olet siis sitä mieltä, että Halosen toiminta oli normaalia. Jos unelmasi toteutuu, pääministeri Antti Rinteen hallituksen kaikki nimitykset ovat ilmeisesti normaalia nimityspolitiikkaa, tapahtuivat ne sitten vaikka päivää ennen virkakauden loppua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset