Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Ville Niinistön ratkaisu - poliitikotkin ovat ihmisiä

Veikkailuissa täällä Puheenvuorossa on epäilty Ville Niinistön kulisseissa pyörittävän Vihreiden puheenjohtajavalintaa sekä hänen on povattu myös olevan Touko Aallon korvaaja. Toisin kuitenkin kävi - hän ei pyri puheenjohtajaksi eikä myöskään ole ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Lukuisat vihreiden vastustajat ovat koittaneet parhaansa mukaan hämmentää soppaa, jotta vihreiden kannatus saataisiin laskemaan lisää. Timo Haapalan kaltaiset luottotoimittajat kirjoittavat näkökulmiaan saadakseen toiminnan näyttämään huonolta.

Tilanne ei ole helppo. Vaikka tiedossa olisi aiemminkin ollut se, että Touko Aalto saattaa luopua puheenjohtajuudesta, niin silti mahdolliset puheenjohtajaehdokkaat ovat olleet vaikean ja nopean pohdinnan edessä.

Poliitikkokin on kuitenkin ihminen vaikkei siltä aina kohtelun osalta vaikutakaan. Hänenkin pitää miettiä asioita esimerkiksi perheen ja henkilökohtaisen elämän kannalta. Aika tästä päivästä eduskuntavaaleihin tulee olemaan hektistä aikaa - puheenjohtaja on paljon vartijana ja edustajana. Itse en ihmettele lainkaan, että pohdinta vaikuttaa olevan hankalaa sekä puolueelle että mahdollisille ehdokkaille.

Ville Niinistö kertoo yhdeksi syyksi halun tehdä välillä jotain muuta sen sijaan, että olisi eduskunnassa jatkuvasti ilman kosketusta muuhun arkeen. Lisäksi hän kertoo, että teini-ikää lähestyvät lapset olivat tärkeitä päätöksen kannalta.

Itse arvostan päätöstä, mutta eiköhän nämäkin syyt käännetä päälaelleen. Vastustajat ja haaskalinnut tuskin tyytyvät tähän heidän kannaltaan kaiketi iloiseen uutiseen vaan löytävät tästäkin päätöksestä jotain huonoa.

Mielenkiintoista on nähdä päivän mittaan reaktiot tähän uutiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ainakin haaskalle kärkijoukoissa kerkesi heti päätoimittaja Huusko Uuden Suomen uutisoidessa: "Näkökulma: Pahasti tyrinyt Ville Niinistö teki tietä sopivammalle"

Touko Aallolle todettu ryhdistäytymisviesti on siis pahaa tyrimistä eikä kesän tapahtumien jälkeen siihen siis ollut aihetta. Huusko vaikuttaa pyrkivän tekemään siitä pääsyyn ratkaisuun.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263336-nakokulma-...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä se ilman muuta on pahaa tyrimistä, että aiempi puheenjohtaja rupeaa julkisuudessa opettamaan seuraajaansa. Harvinaisen heikkoa harkintaa Ville Niinistöltä, jolla on yleensä pelisilmää. Ellei sitten tarkoitus nimenomaan ollut kaivaa maata puheenjohtajan jalkojen alta...

Muiden kuin vihreiden kannalta on kuitenkin erinomaisen hyvä uutinen, ettei Niinistö suostu pelastusoperaatioon. Jos vielä Haavisto kieltäytyy, pysynevät vihreät poissa hallituksestakin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voi olla vaikea tehdä (enemmistö)hallitusta ilman vihreitä. Heidän tuloksensa tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan yli 10%.

Alanko-Kahiluoto voisi olla kyllä ihan kelvollinen hallitusneuvottelija. Ohisalo olisi varmaan ollut myös hyvä. Sen sijaan Emma Kari on antanut itsestään ulospäin hankalan ihmisen kuvan. Niillä eväillä ei neuvotteluissa menestytä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Voi olla vaikeaa, mutta se ei muuta sitä, että se olisi hyvä asia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Minusta taas olisi hyvä asia, että seuraavatkin neljä vuotta jatkettaisiin keskustan ja kokoomuksen yhteistyötä. Se ei onnistu, ellei vihreitä saada siihen mukaan. RKP ei yksin riitä eikä kristillisiä haluta mukaan kuin äärimmäisessä hädässä. Perussuomalaisten nykyjohdolla ei ole edellytyksiä myönteiseen kehitykseen eikä muutosta ole näkyvissä. Liberaalit ja piraatit eivät myöskään saa riittävästi edustajia, jotta heillä olisi oleellista merkitystä.

Voittavaa joukkuetta ei kannata hajottaa. Pienestä kipinöinnistä huolimatta nykyinen keskustan ja kokoomuksen yhteistyö on toiminut. SDP:llä ei ole mitään oleellista, myönteistä tarjottavaa kokonaisuuteen. Pelkästään uusi epävarmuus, joka on myrkkyä taloudelle. Lipponen pääsi Ahon aloittamaan muutokseen hetkellä, jolloin taloudella oli maailmanlaajuinen noususuhdanne ja lisäksi Nokia oli juuri parhaassa nousussa. Siis täydellinen tilanne kokoomuksen ja SDP:n liitolle. Nyt näyttää pikemminkin siltä, että nousu on taittumassa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Yhtenä vihreiden historia parhaista puheenjohtajista pidetty Niinistö onkin nyt siis pahasti tyrinyt. En tiedä, mikä noita kynäseppoja riivaa nykyään :D

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisivatko äitinsä opettaneet käytöstapoja? Ovat sitten naiviuttaan olettaneet muillakin olevan sellaisia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Poliitikon ja varsinkin puoluejohtajan toimi ei ole kadehdittava, siinä on oltava paksu nahka.

Ensin nosta vihreät omalla kaudellasi kannatuksessa ylemmäs kuin koskaan, ja sen seurauksena olet pahasti tyrinyt. :)

Jostainhan tämänkin alusta on rahaa ja klikkauksia saatava, ja siellä sitten toimituksessa varmaan mietitään, mikä olisi raflaavin otsikko.

Tämä aivopieru voitti tällä kertaa, siitä keksijälle papukaijamerkki :)

Haavisto tai Emma Kari, ovat jäljellä, varmaan vesi kielellä odotellaan Haaviston ilmoitusta, jos lähtee, niin valinta on varma.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Omalta osaltani Niinistön arvostus nousi saman tien.

1) Olen itsekin sitä mieltä, että kansanedustajien pitäisi osata lähteä jossain vaiheessa (ainakin 'sapattivapaalle') ilman, että äänestäjien tarvitsee osoittaa ovea. En oikein osaa arvostaa pelkkää kansanedustamista elinikäisenä urana.
2) Poikkeuksellisessa tilanteessa on tietenkin harkittava, muuttaako tilanne omaa päätöstä
3) Lopputulokseksi voi kuitenkin tulla, että ei muuta

Joten toivotan Niinistölle mitä parhainta onnea uusissa tehtävissä, mitä hän sitten ryhtyykään tekemään. Takaisin päivänpolitiikkaan voi yrittää palata sitten, kun elämäntilanne taas alkaa siltä tuntumaan. Paluun voi silloin tehdä muutaman vuoden ja kokemuksen viisaampana. Tai sitten vain voi jättää palaamatta… Maailma kiertää joka tapauksessa radallaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mediassa on myös kummallista jälkiviisautta unohtaen tapahtumien aikajana. Niinistö kommentoi Aaltoon liittyen elokuussa, jolloin ei ollut tietoa Aallon masennuksesta. Niinistö kommentoi tuolloin edeltäneiden kohujen seurauksena eikä Niinistö eivätkä muutkaan tienneet silloin Aallon masennuksesta.

Aalto jäi sairaslomalle syyskuussa kertoen vasta silloin masennuksestaan.

Tämä ei näköjään estä joitakin levittämästä tarinaa siitä, kuinka Niinistö olisi kritisoinut masennuksesta kärsivää Aaltoa. Ei sitä tiedetty tuohon aikaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Niko "en minä ole vihreä" se jaksaa puolestaloukkaantua aina kun kokee jonkun loukkaavan ketään vihreää. Tulisit jo pois sieltä kaapista. :-)

Sekasorto on oikea sana kuvaamaan kannatusluisussa olevaa puoluetta jonka puheenjohtajasta pitäisi parin päivän päästä kokoontua päättämään nelisenkymmentä ihnistä ja johon valintaan on toistaiseksi ilmoittautunut vain yksi.

Toistan itseäni mutta kannatan Emma Karia koko sydämestäni vihreiden puheenjohtajaksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Emma Karin suurin ongelma taitaakin olla, että innokkaimmat kannattajansa löytynevät vihreän hiekkalaatikon ulkopuolelta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, taidan olla 30-vuotisen äänestysurani aikana äänestänyt valtakunnanvaaleissa kerran vihreitä. Jos se on kaapissa oloa, niin mikä jottei. Täällä puheenvuorossa on melkoinen leegio vihreiden totaalisia dissaajia, välillä kritiikki on ansiosta, mutta melkoinen määrä on myös ansiotonta. Siksi otan kantaa asioihin mikäli näen asian toisin. Ketä äänestän seuraavissa vaaleissa ja mistä puolueesta on minulle itselleni auki. Varmaa on se ettei mitään nykyisistä hallituspuolueista - niin suuri sanojen ja tekojen ristiriita on ollut, ettei Kokoomuskaan saa ensi kerralla ääntäni vaikka se on sen monasti saanut.

Itse arvostan Ville Niinistöä sekä poliitikkona että ihmisenä, minkä vuoksi puhun hänen puolestaan. Ymmärrän hyvin miksei joku ajattele samoin.

Mieti omalta kannaltasi: jos viikko sitten oltaisiin ilmoitettu puolueen tarvitsevan puheenjohtajan, joka luotsaa puolueen puolen vuoden päästä oleviin vaaleihin, niin joutuisiko miettimään asiaa? Ellet ole vain valtaa hamuava väyrynen, niin luulisi mietityttävän.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Minä kannatan Haavistoa. Emma Karista persut saisivat "ylimääräistä hyvää" vihreävihalleen. Persualuskansa oikein kuola suusta valuen heittelisi vihervasemmistopalloja toisilleen elittinsä nokkelasti syöttelemänä.

Haavisto myös ehkä torppaisi hiukan Rinteen kannatusta. Ettei Rinne ihan tikahtuisi hyviin kannatuslukuihinsa.

Haavisto olisi mielestäni hyvä ulkoministeriöön. Kokemusta, näkemystä ja substanssi hallussa toisin kuin Soinilla, joka löpöttelee lausuntojaan melkein baariparlamenttimiesten tasolla. Ei jaksane perehtyä asioihin.

Haaviston suhde Venäjäänkin kohdillaan. Kriittinen, ei myötäilijä.

Afrikka fokuksessa nyt yhdellä jos toisella, kun väestönkasvu siellä pitäisi todella saada hallintaan elintasoa kohottamalla. Se on kohtalon kysymys meille Euroopassa ja globaalistikin. Jos esim. autoistuu bensamoottorein, meidän metsätalous niin tai näin hoidettuna on ihan turha aihe kohkata. Haavistolla ainakin periaatteessa olisi intressiä ja annettavaa tässä aihepiirissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pentti Linkolaa kannattaisi kysyä ensin Vihreän liikkeen jäseneksi ja sitten huutaa puolueen puheenjohtajaksi.

Puolue saisi ainakin runsaasti medianäkyvyyttä ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vanhassa vara parempi.

Paasikivikin oli samanikäisenä toisen kierroksen mustana hevosensa vuoden 1956 presidentinvaaleissa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #14

Jos Vihreiden äänestäjät ovat 20 - 40 vuotiaita, niin melkein kaikki pj. ehdokkaat ovat liian vanhoja. Emma Karikin on siellä ylälaidalla, 35 v. Tunnettuutta kyllä vielä ehtii ennen vaaleja hankkia. Mutta mikä sitten on nuoren puheenjohtajan paineensietokyky.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

#15

Niin, kuka se sitten on? Se appiukko?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset