Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kohtele samalla kunnioituksella talonmiestä ja toimitusjohtajaa

"I was raised to treat the janitor with the same respect as the CEO." Tähän hienon brittinäyttelijän Tom Hardyn lausumaan törmäsin Facebookissa. Minut kasvatettiin kohtelemaan talonmiestä samalla kunnioituksella kuin toimitusjohtajaa. Tämä lämmitti idealistista puolta itsessäni ja sai miettimään nykymaailman menoa. Mihin olemme menossa tällaisten kauniiden periaatteiden ja arvojen kohdalla?

Ei pidä ymmärtää väärin - tottakai menestyminen ansaitsee myös arvostusta. Kuitenkin se on vain osa ihmisyydestä ja vaikkapa keinot siihen vaihtelevat paljon. Mainiossa Jim Collinsin kirjassa Good to great kerrotaan pitkällä aikajaksolla menestyneiden yritysten toimitusjohtajista seuraavaa:

"Level 5 leaders attribute much of their success to good luck, rather than personal greatness."

He tunnustavat, että onnella on ollut merkittävä osuus menestykseen eikä kyse ole vain omasta erinomaisuudesta. Laaja tutkimus myös paljasti kuinka näiden pitkällä aikavälillä menestyneiden yritysten johtajat olivat ennemminkin vaatimattomia ja vähätteleviä roolistaan. Heitä kuvataan kirjassa ennemmin työhevosina kuin näyttelyhevosina. Suuren egon omaavien yritykset Collinsin tutkimuksen mukaan ennemmin lopulta alisuoriutuvat kuin menestyivät. Tärkeä huomata, että näin tapahtuu nimenomaan pitemmällä tarkasteluajalla.

Jos haluat tietää kuinka yrityksessäsi ihmisiä kohdellaan, niin kysy vastaanoonoton työntekijöiltä tai siivoojilta

Muistan loppuelämäni keskustelun, jonka kävin pääkonttorin aulatyöntekijöiden kanssa lähtopäivänä tuosta suurehkosta yrityksestä. Käydessäni kiittämässä heitä kaikesta hyvästä palvelusta neuvotteluhuoneiden ja erilaisten järjestelyjen kanssa vuosien varrella totesi toinen heistä minulle: "Voi, miksi kaikki hyvät lähtevät." Se kosketti - olen onnistunut kohtaamisissani ja muistanut antaa kiitostakin.

Keskustelimme asioista jonkin aikaa. Pääkonttorin aula oli paikka, jossa vastaanotettiin vieraita ja siellä oli lukuisia neuvotteluhuoneita kumppaneiden ja vieraiden tapaamisia varten.  Aulahenkilökunta hoiti erilaiset tarvittavat järjestelyt niitä varten. Aulapalvelut ostettiin alihankintana eräältä yritykseltä eli he eivät olleet saman yrityksen palkkalistoilla.

Sain selville, että he kohtaavat hyvin erilaista kohtelua eri ihmisiltä. Paljon heistä on ystävällisiä ja mukavia, mutta valitettavasti he  saavat myös paljon ala-arvoista kohtelua osakseen. Joillekin johtajille ja päälliköille he ovat  kuin ilmaa ja saavat aivan kohtuutontakin palautetta, jos jotain menee pieleen. Kiitosta taas harvemmin muistaa kukaan antaa, kun asiat menevät kuten pitää.

Moni tehtävä yrityksessä ja yhteiskunnassa on tärkeä ollen samalla näkymätön ennen kuin jotain menee pieleen tai se loppuu. Siivous on tästä hyvä esimerkki.

Menestys tai vauraus ei ole ihmisen hyvyyden mitta

Harvoin me tiedämme tarinaa ja vaikuttavia tekijöitä kohtaamamme ihmisen taustalla. Luonnollisissa kohtaamisissa näin on ja vielä korostuneemmin somemaailmassa. Erilaiset leimakirveet viuhuvat ja stereotypioita jaksetaan viljellä yhä enenevässä määrin. Työttömien kohtelu viime vuosina on mielestäni yksi esimerkki tästä.

Yhtä lailla vauraus tai korkea asema ei määritä ihmistä. Emme voi häntä laittaa sen perusteella johonkin lokeroon. Rikkaus ei tee jostain riistäjäkapitalistia eikä puolestaan työttömyys tee jostain epäonnistujaa. Ihmisyydessä on kyse niin paljosta muusta.

Hardyn lausuma sai miettimään tapojani kohdata ihmisiä. Oma kotikasvatukseni on ollut samankaltainen ja koitan oppia paremmaksi valitsemallani tiellä.

Kunnioittava kohtelu ja vaikkapa hymy kohdatessa erilaisia ihmisiä ei maksa mitään ja tuottaa paljon iloa. Monelle harmaan arjen puurtajalle sen merkitys voi olla suuri. Jos vaikkapa konttorin siivooja on ollut sinulle työkiireissäsi näkymätön, niin kokeile suoda hetki kiitokselle ja hymylle.

Tällaista idealistista hömppää tällä kertaa - mukavaa sunnuntaita! smiley

 

PS. Ja joo, talonmiehet on nykyään vähissä, mutta pysyin uskollisena Hardyn lausumalle...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Gösta oli ainakin unohtumaton talonmies, jota kaipaan yhä:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/14...

(yhtäkään toimitusjohtajaa olen jäänyt kaipaamaan)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Laulava talonmies, uhka vai mahdollisuus? ;-)

Gösta oli kyllä kova, RIP.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toki onnella on meritystä. Omassa kaveripiirissä eniten vaurastuneet johtajat ovat toki olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mutta kyllä heillä on myös ollut eniten kunnianhimoa ja ovat panostaneet työhönsä suuresti.

Golflegenda Gary Player kertoi Golfdigest magazinen haastattelussa 2002 hauskan tarinan mistä hänen nimiinsä usein liitetty sanonta onnekkuudesta syntyi.

I was practicing in a bunker down in Texas and this good old boy with a big hat stopped to watch. The first shot he saw me hit went in the hole. He said, “You got 50 bucks if you knock the next one in.” I holed the next one. Then he says, “You got $100 if you hole the next one.” In it went for three in a row. As he peeled off the bills he said, “Boy, I’ve never seen anyone so lucky in my life.” And I shot back, “Well, the harder I practice, the luckier I get.”

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ilman muuta näin, ei merkittävän yrityksen johtoasemaan pelkällä onnella päästä eikä se ole merkittävin asia. Toisaalta kuitenkin sen tunnistaminen, että mukanana on sitäkin on merkittävä asia. Vaikkapa terveys tulee mieleen asiana, johon toki voimme osin vaikuttaa, mutta voi se myös murskata tavoitteellisen ja kunnianhimoisen etenijän uran.

Kyllä menestyneet johtajat ovat paljon laittaneet peliin ja uhrauksia on tehty.

Urheiluun liittyen niin tuskin se Lainekaan eilen viittä maalia pelkällä tsägällä teki.

Siitä tuli mieleen vielä, että sattuma tai onni usein avaa paikan. Merkittävää on sitten se kuinka sen osaa käyttää. Osalta jää laukaus piippuun ja jotkut osaavat sen hyödyntää. Taito sekin...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Toimitusjohtaja” Patrik Laine on lisäksi vasta 20-vuotias.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Muistaakseni vastaavan lausuman joku antoi Tuuli Petäjän hopeamitalista Lontoon kisoissa. 'Menestykseen tarvitaan onnea mutta työnteko parantaa onnen todennäköisyyttä.' Oliko sitten lausujakin lukenut tuon Gary Playerin lausuman vai vetikö ihan itse lonkalta, sitä en tiedä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Urheiluvertaukset ovat suosittuja myös liike-elämässä. Työnteko on kiistatta vaatimus ja tarpeen. Ex-tennisvalmentajana voin kuitenkin heittää lajin kustannusten yms myötä väittämän, että Suomessa ei nousta ryysyistä rikkauksiin monissa urheilulajeissa kuten tenniksessä. Stoppi tulee jo nuorena vaikka olisi lahjakkuuttakin ja halua työntekoon.

Golf-pelaajillakin ei ole haitaksi mikäli taustatuki on kunnossa lapsesta lähtien ja Petäjänkin ura on lakanut purjehduksesta, mikä sekään ei yleensä ole ihan halpaa hommaa.

Ei mitään pois saavutuksista, mutta tuo on mietityttänyt minua joskus nuorten mahdollisuuksien suhteen.

Onnea on jo syntyä ja päästä elämään perheessä, joka pystyy antamaan enemmän mahdollisuuksia valita ja toteuttaa itseään.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Minut opetettiin lapsesta alkaen pikkuporvarien perseennuolentaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siitä voi eheytyä, maistuu suussakin paremmalle. ;-)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuota ohjetta on vaikea noudattaa, kun joutui lapsuudessaan juoksemaan naapuruston tsilareita karkuun. Siihen aikaan ne olivatkin suuria herroja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Viattomia varmaan syyttä suotta jahtasivat? :-)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä ohje. Yhdenvertaisuus kunniaan.

Aikanaan edellisen urani aikana totesin oikeudessa että jos on aihetta, herrain pennut saavat minulta virkamiehenä täsmälleen saman kohtelun kuin syyttäjän tuolloin mainitsemat "meidän vakioasiakkaamme". Syyttäjä piti tuomittavampana sitä että nyt oli puututtu hyväosaisten oikeuksiin kovin ottein eikä nyt olleet kysymyksessä oikeudenkäytössä yleensä pyörivät ns. vakioasiakkaat.

Hovioikeus lopulta katsoi että herrain pentujen teot ratkaisivat ja se että he joutuivat melko napakan voimankäytön kohteeksi, oli täysin perusteltua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuulostaa reilulta meiningiltä.

Tuli mieleen kuinka merkittävää oli perhetausta aikanaan kasvaessani pienessä kaupungissa 70- ja 80-luvulla. Kuinka jonkun isä oli lääkäri tms ja se oli jotenkin kovin merkityksellistä. Oikeastaan enemmän kuin lasten ja nuorten keskinäisissä jutuissa, niin tällä oli merkitystä vanhemmille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä näkisin, että toimitusjohtajat ovat tällä hetkellä selvästi huonommassa asemassa. Mitä enemmän ihmisellä on valtaa tai rahaa, sitä harvemmin kukaan puhuu hänelle totta - tai ainakaan täyttä totta. Hän joutuu tekemään liike-elämässä päätöksiä osittain eristyksissä ja erilaisten suodattimien läpi tulleiden tietojen avulla. Siviilielämässä todennäköisesti vähintään 95% ihmisistä on kiinnostunut enemmän hänen asemastaan ja rahoistaan, kuin hänestä ihmisenä.
Talonmiehellä kaverit ovat oikeita kavereita, eivät valehtele ja pummaamisetkin rajoittuvat korkeintaan tupakkaan. Talonmiehellä ei ole valtaa muuttaa kaverin asemaa, joten kaveri voi ilman riskiä sanoa aina mitä on asiaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen kulma, onhan siinä tällainenkin ongelma. Hännystelijöitä ja hyväksikäyttäjiä kyllä aina on, muta ainakin monet korkeaan asemaan kohoneett tuttuni ovat ne pääsääntöisesti matkan varrella tunnistaneet ja pudottaneet lähipiiristä.

Liike-elämässä tuo toki on joskus pahakin ongelma. Kuitenkin osaltaan pitää myös miettiä omaa lähestyttävyyttään ja sitä, että ei kokoa ympärilleen samanmieleistä hovia vaan säilyttää tuntuman tekemiseen ja erilaisiin ihmiseen eri tasoilla. Suomessa on osin armeijan kautta voimissaan komentoketjun kunnioittaminen, jok ausein aikaansaa sen että keskijohto peittelee asioita omaksi edukseen tai sitten uskalluksen puutteesta. Siinä voi tulla välillä melkoisia yllätyksiä - pahimmillaan firman kriisiin ajavia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Joskus opiskelukavereiden kanssa todettiin, että eipähän kukaan ainakaan ryhtynyt kaveriksi hyötyäkseen taloudellisesti. Ystävyyden alkaessa kun nettovarallisuus oli pakkasen puolella.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Toimin yli 30 vuotta toimitusjohtajana kahdessakin yrityksessä samaan aikaan. En tiedä vittumaisempaa työtä kuin toimitusjohtaja. Vaatimuksia tulee ylhäältä ja alhaalta ja vaikeimmissa asioissa ja päätöksissä olet kuitenkin aina yksin. Ja naapurit vain kadehtii.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jos on joku mulkku tj. tai mulkku talkkari, niin kohtelen molempia samalla kunnioituksella. Jos vain toinen on mulkku, niin sitä toista, joka siis ei ole mulkku, kohtelen kunnioittavammin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näinhän se toki menee, mutta useimmissa päivittäisissä kohtaamisissa emme nyt niin tiedä tuota etukäteen tai sitten vähäisen tuntemisen vuoksi. Näkyykö silti merkittävä arvottaminen vaikkapa ammatin kautta jollakin tapaa on asia, jota voi itse pohtia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Psykopaattien (”functional psycopaths”) ammatinvalinnoista on tehty tutkimuksia. Useiden tutkimusten ykkösenä on toimitusjohtaja, kakkosena lakimies. Talonmiestä listassa ei näy.

https://www.businessinsider.com/professions-with-t...

Tila on parantumaton.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh, emäntä on monta kertaa sanonut psykopaatiksi mutta ei kai sitä lasketa vaikka on yli 30 vuoden kokemus yhteiselosta?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei tuo vielä mitään.

Juutalaisuudessa ei tunneta ”sielunvihollista”, siis saatanaa. Eräältä rabbilta kuitenkin kysyttiin, tunteeko hän kyseisen olion. Rabbi vastasi: ”Voi, oikein hyvin, olen tämän siskon kanssa naimisissa.”

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pitäisikö teistä Max ja Pasi huolestua? Ette kai sentään samalla ole firman toimitusjohtajia lakimiehen lisäksi? ;-)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olin kahden oman firman ennen eläkkeelle jääntiä...Pasi on tainnut palvella poliisina...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Muista nyt kuitenkin tuo ”functional”, jos se yhtään auttaisi...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Koska kaikilla on olemassa se synkempi puoli,niin olen todennut vaikeaksi arvostaa ketään siitä mitä he tekevät työkseen. Arvostetussa työssä on tehty kovin paljon kaikkea pahaa kunnian ja uskon vuoksi.

Kuitenkin kahdenlaiset ihmiset ovat arvostustani saaneet ja olivat joko pyytettömästi kilttejä toisia kohtaan tai kykenevät toteamaan pohjimmaisen syyn itsessänsä jonkin asian tekemiselle. Kumpainenkin näistä katsovat tapahtuman jälkeen maailmaa aivan toisella tapaa mitä ennen.

Kuitenkin jätät pohdinnassasi yhden oleellisen osan pois ja se on valta.
Kaipaako joku pyrkyri tj arvostusta,kun hän hamuaa kuitenkin valtaa?

Harvemmin talonmiehellä on kovia pyrkimyksiä valtaan,mutta siitä viis,koska valokeilat seuraavat näitä muutamaa joilla ei ole edes muita pyrkimyksiä ja koska sosiaalisesti on kova pyrkimys ylöspäin,niin sitä arvostetaan. Kierteenä sotaisa ja mitätöntä hyötyä aiheuttava.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Valta on niin kovin vaikea asia pohdittavaksi - ehkä joskus saan siitä muodostettua jotain järkevää näkökulmaa. Toistaiseksi ei kyvyt taidat riittää. Täytyy joskus koittaa pohtia..

Jos keskeinen motiivi on nimenomaan vallanhalu itsensä vallan takia, niin tokihan homma tuoksahtaa. Toisaalta sitten ilman valtaa on vaikea saada montaa asiaa tehtyä tai pyrkiä vaikkapa muuttamaan jotain maailmassa.

Tuli tätä pohtiessa mieleen Steve Jobs. Vaikka kuinka arvostan hänen saavutuksiaan, niin minun arvoissani niistä ohi ajaa kaikki negatiiviset asiat. Se mitä olen lukenut alaisten kohtelusta yms vaan suurelta osin mitätöi minun silmissäni hänen arvostustaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se on vaikea,koska siitä ei puhuta nykyään missään ja ihmiset ovat tuudittautuneet ajatukseen etteikö sitä olisi.

Raha = valta

Tätä ei voi liika toistaa,kun sellainen on unohdettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset