Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Perussuomalaisretoriikkaa: Haittamaahanmuutto ja haittamaahanmuuttaja

Sanavalinnoilla ohjataan mielikuvia ja viime aikoina huomioni on kiinnittynyt haittamaahanmuuttoon ja sen myötä myös haittamaahanmuuttaja-termin käyttöön. Perussuomalaiset ovat käyttäneet kovaa kritiikkiä vihapuheen määritelmän epämääräisyydestä, joten haluaisin nyt kuulla millainen on tarkasti määriteltynä haittamaahanmuuttaja, mitä ovat nyt ryhtyneet terminä käyttämään.

Halla-aho on todennut: "Haittamaahanmuuton Halla-aho määrittelee maahanmuutoksi, joka aiheuttaa nettokustannuksia Suomelle tai turvallisuuteen liittyviä ongelmia."

Lavea ja epämääräinen ja hyvin tulkinnanvarainen määritelmä. Nettokustannuksia millä aikavälillä? Missä vaiheessa se arvioidaan ja kuinka? Turvallisuuteen liittyvät ongelmat, miten arvioituna ja millä kriteereillä?

Itse ne pidä lainkaan haittamaahanmuuttaja-termistä kohdistuneena kuitenkin loppupelissä ihmisiin. Samalla se kertoo kaartaen kyseessä olevan jonkinlainen haittaihminen. Jos alan miettiä haitta-etuliitteen käyttöä, niin mieleen tulee lähinnä haittaeläin, joka on on yksi tuhoeläinten neljästä lajista.

Tähänkö käytetty retoriikka tähtääkin - epäinhimillistämiseen?

Kenties puolikorrekti ilmaisu, jolla ratsastetaan kohti vaaleja, on tarkoitettukin etäännyttämään ajatukset ihmisyydestä ja luomaan kuvaa haitallisesta tuholaisesta.

En yleensä kirjoittele maahanmuutosta. Osin siksi, ettei minulle ole muodostunut kunnon kantaa tai ratkaisuehdotusta tästä asiasta, osin siksi etteivät keskustelut koskaan vaikuta johtavan mihinkään rakentavaan. Kenties tämäkin oli virhe - jää nähtäväksi.

Olen lukenut pariin otteeseen Jonathan Gloverin kirjan Ihmisyys - 1900-luvun moraalihistoria ja palaan siihen kerta toisensa jälkeen pohdinnoissani. Yhtenä merkittävimmistä pohdinnoista 1900-luvun konflkitien syistä siinä tuodaan laajalti esille konfliktien synnyssä vastustajien dehumanisointi yhtenä mielikuvien ja vallankäytön välineenä. Pahimmillaan seuraukset ovat olleet karmaisevia.

En väitä, että tähän ollaan matkalla, mutten lainkaan pidä tästä ilmiöstä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (120 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kyllä perimmäisenä pyrkimyksenä on näillä sanoilla asettaa jotkut ihmiset ihmisarvon ulkopuolelle ja siten myös hyväksyttävästi eliminoitaviksi.

Faktahan on, että kuka tahansa - siis jopa kantasuomalainenkin - voi aiheuttaa nettokustannuksia ja olla turvallisuusuhka. Oikeus nettokustannusten ja turvallisuusuhan kasvattamiseen halutaankin rajata vain kantasuomalaisille.

Väistämättä mieleen tulevat natsien puuhat.

Ilkka Huotari

Termi haittamaahanmuutto on kai lähinnä vastaveto sille, että kaikki muut puolueet pyrkivät esittämään kaiken maahanmuuton Suomea hyödyttävänä.

Mitä se ei kuitenkaan ole, vaan maahanmuutossa on eroja.

Humanitaarinen maahanmuutto ei liene erityisen hyödyllistä Suomelle.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Haittamaahanmuutto -termiin on myös hyvin kiteytettynä se, miksi maahanmuuttoa yleisimmin vastustetaan. Sillä tarkoitetaan sellaisia ihmisiä tai ihmisryhmiä, joiden kotoutumisennuste on heikko, kun arviointiperusteena käytetään kulttuuria, kielitaitoa, ammattitaitoa yms. syitä. Pisteytysjärjestelmä, jossa em. tekijät on huomioitu, olisi järkevä peruste valita maahanmuuttajat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Miten ajattelit pisteyttää humanitäärisen maahanmuuton?

Kanadahan käyttää pisteytystä työperäiseen maahanmuuttoon, muttei harhakäsityksistä huolimatta lainkaan humanitääriseen.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #23

Humanitäärisen maahanmuuton voisi lopettaa kokonaan, tai sitten siihen voisi soveltaa samanlaista pisteytysjärjestelmää. Eihän se tavatonta olisi. Jotkut maat ovat tiettävästi valinneet pakolaisleireiltäkin ihmisiä vastaavilla perusteilla.

Suomi on pieni maa, eikä siinä ole mitään järkeä, että tänne tuodaan suhteellisen pieni määrä ihmisiä viettämään kulutusjuhlia, kun lähialueilla voitaisiin auttaa paljon suurempaa määrää. Avun määrä on rajallinen. Afrikan väestöräjähdys on pitkälti syynä kurjuuden jatkumiseen, eikä sitä voida ratkaista sillä, että valtava määrä ihmsiä siirretään joka vuosi esim. Eurooppaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Suomi voisi ottaa käyttöön samanlaisen pisteytysjärjestelmän, mikä Japanilla on:

"Japan had 20,000 applications for asylum in 2017. It accepted 20"
https://www.theguardian.com/world/2018/feb/16/japa...

En tiedä tarkkaan yksityiskohtia, mutta ehkä voimme kysyä Japanilta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #31

Niin, artikkelissa ei puhuta lainkaan pisteytyksestä, ei edes sellaisen olemassaolosta.

Ilmeisesti sinua miellyttää lähinnä harvojen hakemusten hyväksyminen lopputulemana?

Sinällään mielenkiintoista, että haluat samankaltaista systeemiä, josta linkkaamasi artikkeli kertoo mm seuraavaa:
"Japan’s immigration detention centres have been criticised for their harsh treatment of detainees. At least 10 people have died in the centres since 2006, including four suicides. In 2016, more than 40 detainees went on hunger strike at a facility in Osaka to protest against their living conditions and poor standards of medical care."

“Conditions at the centres are harsh, and there is no limit on how long people can be detained,” Ishikawa said.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #37

Väärinymmärrystä havaittavissa.

Eiköhän niillä joku pisteytysjärjestelmän tapainen ole, onhan Suomellakin. Suomi antaa "pisteitä" tiettyjen kriteerien mukaan ja vähentää muiden. Suomi ottaa huomioon esim. maan sisäisen paon mahdollisuuden, mikä tavallaan vähentää pisteitä.

Olojen ei tarvitse olla erityisen rankkoja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #41

Mä en nyt oikein ymmärrä, miten joku pisteytys olisi joku taikaväline, millä tapahtuisi jotain edistystä. Jonkinlaiset kriteerit on kaikilla ja kyse on sitten siitä, millaiset ne ovat.

Jotenkin pisteytys arvioitaessa vaikkapa vainon vuoksi pois lähtenyttä arvioitaessa tuntuu niin kornilta. Sait vain kutosen, seiskalla olisit saanut jäädä? Karrikoitua kyllä, myönnän..

Kyllä minunkin tavoitteeni on se, että vain ne jotka apua oikeasti tarvitsevat saavat jäädä. Katsantokanta siihen, kuinka monta niitä on ja millä perusteilla voi olla sitten erilainen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #62

Suomeen otetaan vuosittain vajaa tuhat pakolaista leireiltä, joilla on miljoonia pakolaisia. Jotenkinhan ne harvat onnekkaat on valittava.. vain alle yksi tuhannesta valitaan ja pääsee Suomeen.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #62

"Mä en nyt oikein ymmärrä, miten joku pisteytys olisi joku taikaväline, millä tapahtuisi jotain edistystä."

Humanitaarinen maahanmuutto on haitallista ja se on lopetettava. Eikös se ollut vähän niinkuin blogin aihekin? Tällä tavalla tapahtuisi sitten edistystä, siitä näkökulmasta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Zlatan on haittamaahanmuuttaja.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei ole.
Hän ei polttele autoja vaan pelaa futista, tienaa omaisuuksia ja tekee Ruotsia vieläkin tunnetummaksi.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Jälkiviisautta.
Jos nykytietämyksellä olisi pisteytetty maahanmuuttajat Jugoslavian pakolaistilanteen aikaan, niin Z olisi voinut hyvinkin jäädä ulkopuolelle. Malmön ja monien muiden kaupunkien jengiytymisessä lienee entisen Jugoslavian asukkailla suuri rooli.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nettokustannuksia millä aikavälillä? Missä vaiheessa se arvioidaan ja kuinka? Turvallisuuteen liittyvät ongelmat, miten arvioituna ja millä kriteereillä?"

Taidat itse vetää tuon epämääräisyyden hatustasi koska nuo ovat helposti eriteltävissä ja myös todennettavissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

No, vaikkapa kauan sitten Iranista tulleista pakolaisista moni on tehnyt merkittäviä uria yrittäjinä ja mukana tulleet lapset korkeakoulutettuja tuottaen verotuloja.

Missä vaiheessa Makkonen sitten arvioi nettokustannukset, jos se on helposti eriteltävissä ja todennettavissa. Kuukauden päästä tulosta, vuoden, kymmenen? Jos heti kärsään, niin miten ihmeessä ajattelit määrittää ihmisen potentiaalin ja tulevaisuuden tekemiset?

Onko sulla hyväkin kaava jemmassa tähän, kerro ihmeessä muillekin tämä simppeli laskutoimitus.

Jos kerran vedän hatusta, niin kerro ihmeessä asian laita.

Ihmiseen kohdistuvissa nettohyötylaskelmissa on myös toki jotain varsin irvokasta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En jaksa tästä aiheesta muuten väitellä, mutta tuo tämä lause pisti silmään: "No, vaikkapa kauan sitten Iranista tulleista pakolaisista moni on tehnyt merkittäviä uria yrittäjinä ja mukana tulleet lapset korkeakoulutettuja tuottaen verotuloja."

Sano muutamia irakista tulevia MERKITTÄVIÄ uria tehneitä pakolaisia?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #29

Ehkä sun pitää antaa irakilaisille aikaa. Se että merkittävä määrä heistä on tullut 2015 ja sen jälkeen, ei ole kovin paljoa vieraassa maassa.

Voi ehkä itse kuvitella kuinka sinä ja mahdolliset jälkeläiset kerkeisitte luomaan merkittävän uran vajaassa kolmessa vuodessa tyhjistä jossain vieraassa maassa ja kulttuurissa?

Mietippä omalla kohdallesi? Onnistuisiko?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Silloin kun joudutaan tekemään isoja ihmisryhmiä koskevia päätöksiä rajallisessa aikataulussa, menee aina "lapsia pesuveden mukana". Se on ikävää, mutta sille ei voi mitään.

Maahantulijalla pitäisi jo lähdössä olla sellaiset ominaisuudet, joiden perusteella voidaan olettaa, että sopeutuminen onnistuu kohtuullisen nopeasti. Tilanne voitaisiin katsoa tarkemmin esim. kahden maassa vietetyyn vuoden jälkeen. Olisi kohtuullista vaatia, että silloin suomenkielellä pärjäisi jo tyydyttävästi, ja olisi tehnyt maassa muutakin kuin nostanut korvauksia ja katsonut lautaskanavia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän perssuomalaiset hyväksy minkäänlaista maahanmuuttoa, kaikki värilliset ovat kauhistus heille.

Jokainen hiukankaan erivärinen on esteettinen haitta kylän raitilla Halla-ahon mukaan.

Se on sellaista piilorasismia, joka nyt sitten on verhottu noden sanojen, kuten haittamaahnmuutto sisään.

Perussuomalaisen puolueen saa demonisoida, turha sitä on muiden puolueiden pelätä.

Onni on kuitenkin, että tie hallitukseen on poikki, joten tuo retoriikkaa sitten paistaa ilman vaikutusmahdollisuuksia.

Yrjö Koskinen

Eihän tuo pidä paikkaansa. Vai oliko väite vain tahallinen loukkaukseksi tarkoitettu väite vaiko pelkästään väärän tiedon varassa annettu kommentti?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Petteri ei ole sitten tainnut huomata että kuka on PS:n Sebastian Tynkkysen nykyinen miesystävä ja sitä mistä hän on kotoisin? Sekään ei taida olla tuttua mistä PS:n Olli Immosen vaimo on kotoisin? No, kummakos se kun Ritala ei muuta tee kun skrivaa täällä vihapuhetta 24/7. Silloin ei ehdi ottaa asioista selvää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nettokustannuksilla viitattaneen verovaroilla kustannettavien palveluiden loppuhintaan - vuonna 2017 kokonaisverotulot olivat 97 mrd euroa ja Suomen valtion alueella oleskeli kansalaisina, oleskeluluvalla tai muutoin vakituisemmin perusoikeudellista turvaa nauttien noin 5,6 miljoonaa ihmistä, joten yhtä oleskelijaa kohden verovaroja oli viime vuonna käytettävissä noin 17 300 euroa...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä en ole tutustunut Gloveriin, mutta Edvard Westermarckiin olen. ”The Origin and Development of the Moral Ideas” on myös suomenkielisenä käännöksenä kirjahyllyssäni (suom. Emerik Olsoni).

Westermarckin lähestymistapa on mielenkiintoinen. Moraalisen ajattelun Westermarck katsoo perustuvan korvauksen tunteisiin (eli ansioperiaatteen mukaisiin tunteisiin, retributive emotions). Ne hän jakaa kostavan paheksumisen ja palkitsevan hyväksymisen tunteisiin. Tunteet voivat olla luonteeltaan joko siveellisiä (eettisiä) tai ei-siveellisiä (ei-eettisiä). Ei-siveellisiin korvauksen tunteisiin kuuluu esimerkiksi ärsyyntyminen, joka kohdistuu tunkeilijaan.

Korvauksen tunteet ovat taustaltaan alun perin biologisia vaistoja, joiden funktiona on yksilön ja sen jälkeläisten säilyminen. Päämääränä on mielipahaa aiheuttavien olioiden poistaminen sekä läheisyyden säilyttäminen mielihyvää edistäviin. Myös sympatian tunteilla on biologinen tausta. Korvauksen tunteet muuttuvat siveellisiksi (eettisiksi) saadessaan yleistävän, intressittömän ja näennäisen puolueettoman luonteen. Yhteiskunnan vaikutuksesta siveelliset tunteet kiteytyvät perinnäistavoiksi ja myöhemmin laeiksi.

Kirjan mukaan ihmiskunnan rationaalisuuden lisääntyessä ja altruististen tunteiden samanaikaisesti voimistuessa siveelliset tunteet kohdistuvat enenevässä määrin tekojen motiiveihin ulkonaisen teon sijasta. Samoin niiden ala laajenee oman yhteisön ulkopuolisiin ihmisiin, kun taas esineet, eläimet, lapset ja vajaamieliset vapautetaan moraalisesta vastuusta.

Epäilemättä em. johdosta Westermarck argumentoi, että moraalinen edistys on tapahtunut uskonnosta huolimatta eikä sen ansiosta.

Tällaisiakin asioita on hyvä toisinaan pohtia, kiitos Niko asioiden palauttamisesta mieliin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ovathan nuo biologiset vaistot läsnä ja toki tarpeellisiakin. Tuli itselleni mieleen esimerkki: jos menen vaikkapa baariin, niin sisään astuessani skannaan väen siellä. Ihmisellä on taipumus yhden teorian mukaan päätellä ulkonäöstä paljonkin ihmisestä ja se tapahtuu ikäänkuin sijoittamalla kuvainnollisesti pää jostain aiemmin tuntemasta tai tavatusta henkilöstä näkemänsä henkilön pään paikalle.

Suoraan skannaan tyypit ja mielessäni näen jonkun vaikka tyypilliseksi riidanhaastajaksi, jota päätän vältellä. Se perustuu johonkin aiemmin kokemaani ja tai tekemääni tulkintaan. Veikkaan olevani jo aika hyvä tässä opittuani parimetrisenä ja satakiloisena vuosien varrella, että joskus joku koittaa tulla kertomaan klassikkoa kuinka ootpa iso, mutta sitä korkeammalta kaadut. Onneksi näistäkin on selvitty pääosin puhumalla.

Joskus sitten tulee totaalisia yllätyksiä ja ihminen palajstuukin aivan toisenlaiseksi. Se taas voi vaikuttaa tulevaan suhtautumiseen. Oma lukunsa on sitten mikäli muodostaa kuvansa edes koskaan tapaamatta jonkinaisia ihmisiä. Siinä voi mennä jo metsään kunnolla.

Vaistot auttavat, mutta osa modernia ihmisyyttä ja yhteiskuntaa on, että niitä ei kaikkia noudateta.

Samaa mieltä uskonnon vaikutuksesta, toki sillä ollut vaikutusta, mutta moraalisäännöt ovat pitkälti syntyneet sitää kautta, mikä on yhteisössä toimiessa kannatettavaa ja hyväksyttävää käytöstä. Useimmin uskonnollisiin kirjoituksiin on möraalinäkökulmasta kirjattu olemassaolevaa ja lainattua kuin luotu uutta.

Täytyypä tutustua kirjaan, Gloveria suosittelen vaikka pitkä eepos onkin. Mm Jugoslavian hajoamisen pohdinnat ovat varsin kiintoisia. Loppupäätelmähän kirjassa on lähinnä, että sopivassa tilanteessa ja ympäristössä eri tavoin manipuloituna uhkakuvilla yms käytännössä kuka tahansa pystyy hirmuisiin tekoihin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Haitallinen maahanmuuttopolitiikka olisi ehkä korrektimpi kuvaus.
Niin tai näin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ainakaan persujen logiikan mukaan en syyllisty vihapuheeseen, jos ryhdyn kutsumaan Perussuomalaisten kannattajia haittasuomalaisiksi.

Minun korvaani se kyllä särähtää pahalta ...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä kai pitäisi tarkentaa haittaperussuomalaisiksi, että menee maaliin...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#Pekka
Tuskinpa mielipiteesi aiheuttaa närää.
Toki jonkinlaista perustelua joku voisi kaivata. Tunteet?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Veikkaan, että perussuomalaisten kannattajissa on enemmän sosiaalituilla eläviä kuin useimpien muiden puolueiden, ainakin kokoomuksen ja RKP:n kannattajissa ...?

Kuten jo kirjoitin, korvaani särähtää jos jotain ihmisryhmää määritellään sanalla "haitta" tai ruvetaan puhumaan ihmisroskasta, kuten eräs poliitikko teki. Kaikilla ihmisillä tulee olla oikeus kohdelluksi omana itsenään ja punnituksi omien ansioidensa mukaan, ei jonkin ryhmän!

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #30

Veikkauksesi osuu todennäköisesti oikeaan.

Veikkaisin että demareissa on enemmän sosialituloilla eläviä kuin kokoomuksessa ja RKP:ssä.

Veikkaisin myös että vasemmistoliitossa on enemmän sosialituloilla eläviä kuin kokoomuksessa ja RKP:ssä.

Veikkaisin myös että vihreissä on enemmän sosialituloilla eläviä kuin kokoomuksessa ja RKP:ssä.

Veikkaisin että kokoomuksessa ja RKP:ssä yleensäkin on vähänpuoleisesti sosialituloilla eläviä.

Haitta taas on hyvä sana kuvaamaan haitallisia ilmiöitä.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari Vastaus kommenttiin #30

Hemmetin hyvä kommentaari!
Koska "roska" linkitettynä ihmiseen sai aikaan, sanoisin, kovan reaktion, niin siinä "haitta" yhdistettynä maahanmuuttoon ei ole sitä tehnyt. Tämä jo melko kevyt diskurssianalyysi kertoo, että maahanmuutto ja maahanmuuttajat pelaavat eri kentällä kuin kantaväestö.
Tältä perusteelta veikkaukseni on, ettei kovin moni persuäänestäjä ole tehnyt tarpeeksi pitkälle meneviä johtopäätöksiä Halla-ahon ihmisarvopuheista.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #110

Haitta on haitta, sille ei nyt vaan mitään voi.
Vai pitäisikö mielestäsi haitallista kutsua hyödylliseksi?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #123

Ei, ei haittamaahanmuuttokriitikoista ole mitään hyötyä. Vahinkoa ne on jo saaneet aikaan:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c70e635a-2d9d-4...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Voi tietysti kysyä, kuuluvatko haittamaahanmuutosta ja erityisesti haittamaahanmuuttajista puhuvat siihen ryhmään, joka Westermarckin mukaan on vapautettu moraalisesta vastuusta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ovathan sähkö tai puhdas vesi mitä hyödyllisimpiä elementtejä. Mutta jos niitä virtaa jonnekin liikaa tai liian nopeasti, niin lopputulos voi olla erittäin haitallinen. Persujen retoriikka viitannee tämmöiseen huonoon lopputuloksen, mutta on se sikäli onnetonta, että leimaa yksittäiset tulijat ja riistää heiltä ihmisarvon. Se antaa myös lausujastaan hyvin nyrpeän mielikuvan.

Maahanmuuton virtausta voi verrata sähköä tai veteen. Sähkön virtauksessa on ehdottomasti otettavat huomioon syötettävän laitteen tehonkesto. Veden tapauksessa on huomioitava "säiliön" tilavuus ja poisvirtaama. Veden liikaa virtaamista voi säädellä hanalla ja liian sähkön tuloon auttaa vastus. Maahanmuutossa säätelevä mekanismi on rajakontrolli, määrälliset kiintiöt ja erilaiset tarveharkintaan ja tulijoiden luokitteluun perustuvat systeemit. Jos tulijoita on liian vähän, niin sekin voi johtaa ongelmiin, mutta ei yleensä hallitsemattomiin tilanteisiin.

Sopivaa virtausmäärää haettaessa normaalijärkinen aloittaa pienellä määrällä ja lisää virtaamaa sitä myötä, kun varmistaa, ettei ongelmia tule. Väestösuhteisiin vaikuttavissa ilmiöissä puhutaan sukupolvista eli säätelyyn on varattava useita sukupolvia. Kvartaaliajatteluun tottuneet eivät kuitenkaan tätä pysty ymmärtämään ja haluavat ”sadat tuhannet” sisään heti tai viimeistään ylihuomenna.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoisia näkökulmia ja ratkaisuhakuista pohdintaa, kiitos.

Loppua ehkä ihmettelen, mä en oikein tiedä ketään, joka haluaisi ottaa sadat tuhannet sisään heti. Toisaalta vain osa haluaa rajat kiinni kokonaan

Totuus ja tarve on jossain tässä välillä ja sen löytäminen on vaikeaa. Mutta kvartaalisähläyksellä se ei todellakaan löydy.

Vielä kun olisi kristallipallo, että näkisi paremmin tulevaisuuteen.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tuskin kukaan haluaa "rajoja kokonaan kiinni". Tuo väite on ääri"suvaitsevaiston" propagandaa, jolla pyritään ampumaan alas kaikki toimet maahanmuuttopolitiikan järkeistämiseksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Ehkä se juontaa alkunsa siitä, että on olemassa Rajat kiinni -liike. Rajat auki -henkistä liikettä en itse tunnista.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #22

"Rajat auki -henkistä liikettä en itse tunnista."

Vasemmisto, SDP, Varis,.. onhan Suomessa montakin tahoa, jotka huutavat rajoja auki.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #47

Mikä on se taho, joka avaisi rajat niin, että kuka tahansa missä määrin hyvänsä saisi tänne tulla ja oleilla sekä työskennellä niin kauan kuin huvittaa? Tämähän on toisen laidan vastakohta sille, että ne ovat kiinni.

Onko se vaikkapa mainitsemasi SDP:n tavoitteissa jossain? Jos on niin kerrohan mistä se löytyy webistä. En ole huomannut.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #64

"Mikä on se taho, joka avaisi rajat"

Sanoisin, että ainakin YK, mutta en sano, koska sain siitä jo varoituksen. Tosin olen koostamassa blogia, jossa kyseenalaistan varoituksen.

"kerrohan mistä se löytyy webistä. En ole huomannut."

Tässä eräs uutinen aiheesta:
https://www.suomenuutiset.fi/sdpn-salainen-muistio...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #64

"Mikä on se taho, joka avaisi rajat niin, että kuka tahansa missä määrin hyvänsä saisi tänne tulla ja oleilla sekä työskennellä niin kauan kuin huvittaa?"

Se on se sama taho joka pitää rajat auki paperittomille vaeltajille. Euroopassa on moni maa, mm. Ruotsi ja Tanska ja Ranska laittanut ajat kiinni näille, mutta ei Suomi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Käsitteiden muunneltavuus. Minä kun sanon haluavani rajoille passintarkastukset kuten ennen Schengenin sopimuksia, ymmärretään se Berliinin muuriksi ja muukalaisvihamielisyydeksi.
Jokaisessa Afrikan maassa käydessäni minulta kysytään passia. Aika muukalaisvihamielinen näin ajatellen tuokin maanosa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Valkoinen roskaväki ja ihmisroskat eivät liity blogiin mitenkään. Toki kyseessä on "lavea ja epämääräinen ja hyvin tulkinnanvarainen määritelmä", joten "Sanavalinnoilla ohjataan mielikuvia".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, itse en pidä noistakaan ja saisivat poistua kielenkäytöstä. Kuitenkaan ne eivät tietääkseni ole minkään puolueen jatkuvasti käyttämässä termistössä vaikka esim ihmisroskasta yksi kepulainen möläyttikin.

Haittamaahanmuutosta ja -muuttajista on tullut osa PS:n vakioretoriikkaa. Se tuo melkoisen eron asiaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Haittamaahanmuutosta ja -muuttajista on tullut os PS:n vakioretoriikkaa."

Samalla hallitus ja media haluaa sekoittaa kaikki maahanmuuttajat yhteen esimerkiksi puhuessaan kuvitellusta työvoimavajeesta. Yleensä kyllä humanitaarista maahanmuuttoa on kutsuttu haitalliseksi sen ominaisuuksien takia johon myös kansainvaelluus pitkin Eurooppaa kuuluu eikä tulijoiden taustoista tiedetä yhtään mitään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

"Goran Jawdat odotti työlupaprosessin etenemistä Istanbulissa ja suoritti samalla tietokonetekniikan maisteriopintojaan loppuun. Kun loppukevääseen mennessä työluvasta ei kuulunut mitään, Jawdat alkoi tuskastua.

Kesän koittaessa hänelle riitti. Jawdatille tarjottiin toista työpaikkaa Irlannin pääkaupungista Dublinista. Hän hyväksyi tarjouksen ja jätti työlupahakemuksen Irlannin viranomaisille kesäkuussa. Työlupa heltisi Irlannista viidessä viikossa."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c70e635a-2d9d-4...

Tällaista on todellisuus. Mutta jotkut sössöttää haittamaahanmuutosta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

En minäkään aina tiedä, mitä pitäisi ajatella kirjailija Jari Tervon näkemyksistä. Tervo mm. kirjoittaa Yleisradion alustalla ”valkoisesta roskaväestä.” Tervon kirjoitusta voi pitää jopa rasistisena.
https://yle.fi/uutiset/3-8336058

Tai mitä pitäisi ajatella keskustalaisesta kaupunginvaltuutetusta, joka kutsui valtuuston kokouksessa päihdeongelmaisia ”ihmisroskaksi”.
https://yle.fi/uutiset/3-10397879

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jari Tervosta on kai parasta ajatella, että siinä on mies jolla on sanottavaa ja kyky sanoa se. Samaa ei voi sanoa kaikkien tuntemasta haittamaahanmuuttokriitikosta, siis tästä entisestä kielitieteilijästä, nykyisestä nettisössöttäjästä, joka paasaa maahanmuutosta koko ajan sanomatta koskaan järjen sanaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Jari Tervolla on kyllä sanottavaa ja usein aika paljonkin. Sanomisen sisällöstä sitten voidaan olla montaa mieltä, esimerkkinä vaikka tuo linkittämäni kirjoitus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #77

On sillä ollut parempiakin kolumneja, viimeksi viikonloppuna. Ja se on sentään kirjoittanut myös mainioita romaaneja, kuten Suomemme heimo.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #77

Ei tuokaan huono ollut ja osui ajankohtaan hyvin. Vuonna 2015 rasistiset viharikokset nousivat ennätysmäisen korkealle. Toinen piikki oli viime vuoden elokuussa sen Turun terrori-iskun jälkeen. Vuoden 2015 piikille ei ollut mitään varsinaista syytä. No any single serious reason.

Ainakin tämä kohta Tervon kolumnissa oli täyttä asiaa:

"Vain muutama vuosi sitten rasismia ei ollut Suomessa kuulemma lainkaan. Sen jälkeen sitä esiintyi hieman, mutta vain netissä. Sen jälkeen sitä esiintyi selvästi enemmän, mutta vain netissä, eihän sitä ole pakko lukea. Nyt se sama olematon rasismi on meidän kaduillamme, kivittämässä ja heittelemässä polttopulloja, vainoamassa sotaa pakenevia ihmisiä.

Kouvolassa viisikymppinen mies yritti polttopullolla roihauttaa turvapaikanhakijoitten hätämajoituskeskuksen. Mies otettiin kiinni heti. Lahden Hennalassa turvapaikanhakijoitten bussia heiteltiin ilotulitteilla. Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää nakattiin kivellä.

Rasistit ovat valittaneet, että vastaanottokeskukset lisäävät rikollisuutta. Se on aivan totta. Ne lisäävät kotoperäisen paskasakin rikollisuutta. Valkoisen lihaa syövän heteromiehen polttopulloisku oli ensimmäinen kerta, kun Kouvolan hätämajoituskeskuksessa tarvittiin poliisia.

Vapaaehtoisia auttajia on uhkailtu myös muualla. Miksi juuri heitä? Varmasti siksi, että heidän joukossaan on naisia. Lihava ja humalainen leijonapaitainen lerppa rohkenee kiusata heitä."

Nämä leijonapaitaiset lerpat ovat yhtä sankarillisia kuin se marokkolainen munapää, joka rohkeni puukottaa vanhoja naisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #104

"Vuonna 2015 rasistiset viharikokset nousivat ennätysmäisen korkealle."

Pahinta rasismia on raiskata suomalaisia naisia ja varsinkin lapsia ja kyllä suomalaisten tappaminenkin on haitallista varsinkin tapettujen ja heidän omaistensa mielestä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #108

Yritä nyt viettää edes yksi päivä reaalitodellisuudessa. Pää pois sieltä Halla-ahon hanurista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Haitta-ihminen" toki merkitsee ihmisille eri asioita. Toisen haitta-ihminen on toisen sankari. Kesällä tuli käytyä Seinäjoella ja siinä sivussa Lapualla. Mainiolla jokiristeilyllä näkyivät monet Lapuan Liikkeen johtajien synnyin- ja asuinkodit. Ja suuri jääkäreiden kokoontumiskeskus ennen matkaa Saksaan. Kuten muistamme, "Pystypäinen työläinen" oli Lapuan liikkeen vihollinen. Suomessa sellaisia olivat alun perin demokraattiset sosialistit, jotka vaikuttivat parlamentaarisesti ja ammattiyhdistysliikkeessä. Venäjän hallinnollisen tuhoutumisen tiellä, sen väliaikainen hallinto hajotti Suomen Eduskunnan. Sosialidemokraatit menettivät uusissa vaaleissa enemmistönsä, tuhon tie alkoi.

Saksalainen filosofi ja poliittinen teoreetikko Hannah Arendt pohti teoksessaan Totalitarismin Synty" (1951) Fasismin (natsismin) ja stalinistisen kommunismin yhtäläisyyksiä. Teräväksi lopputulemaksi tuli silloin vähän hyväksytty, ja nykyään yleisesti hyväksytty havainto: Fasismi (natsismi) ja kommunismi ovat veljiä keskenään. Molemmat rakennelmat on rakennettu vahvoille viholliskuville niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Neuvostoliitossa sisäiset puhdistukset olivat massiivisia, Saksan tekemät massiivisia valloitetuilla alueilla. Natsi-Saksaa ei enää ole silloisessa muodossa, mutta Neuvostoliitto hengittää happea Mustan Meren salmessa.

Persuissa on paljon hyvässä hapessa elävää "vanhan maailman" ihailijaa. "Vihollinen on maassamme, vähintään rajoillamme".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko joku teistä syyttelijöistä nähnyt yhtäkään kertaa että maahanmuuttajia oltaisiin syytelty haitallisesta maahanmuutosta vai onko syyttely kohdistunut poliittisiin puolueisiin jotka haitallisesta maahanmuutosta ovat vastuussa? Te yritätte joka kerta vääristellä ja laittaa sanoja suuhun. Nylyistä haittamaahanmuuttoa vastustaa valtaosa eurooppalaisista ja suomalaisista joten te väärinymmärtäjät tässä olette vähemmistössä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

"Mestari" Halla-aho Suomenuutisissa pari viikkoa sitten:

"Muukalaisvastaisuudessa” on toki osin kyse siitä, että tiettyjen maahanmuuttajaryhmien koetaan (tai tiedetään) muuttavan yhteiskuntaa objektiivisesti huonommaksi paikaksi. Esimerkiksi elelemällä pääsääntöisesti yhteiskunnan kukkarolla, käyttäytymällä epämiellyttävästi tai tuomalla maahan ikäviä kulttuurisia käytäntöjä, Halla-aho kirjoittaa.

"– Laajemmin kyse kuitenkin lienee siitä, että monet tulijat – olivatpa kotoisin mistä päin maailmaa tahansa – hyppivät silmille ja käyttäytyvät kuin omistaisivat koko paikan."

Minusta tässä kyllä maahanmuuttajiin kohdistetaan aika huolella kritiikkiä?

Toni Rintala

Vastaavanlaista kritiikkiä annetaan monesti myös suomalaisille. Milloin haukutaan ulkonäköä, geenejä tai muita ominaisuuksia..

Suomalaiset ovat rumimpia
https://www.is.fi/seksi-parisuhde/art-200000078568...

Aika huolella annetaan kritiikkiä asioihin, joihin ei voi vaikuttaa? ;)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #50

Vertaat siis tässä deittivustojen tutkimuksen tuottamaa kritiikkiä puolueen puheenjohtajan lausuntoihin?

Nerokasta ja hämmentävää.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #51

"Vertaat siis tässä.."

Lähinnä vertaan uutisointiin ja median käyttämiin poimintoihin. Välillä media uutisoi suomalaisten geenien huonoutta, välillä ulkonäköä, ja sit jotain muuta. Meissä suomalaisissa on niin paljon haittoja uutisoitavaksi. Välillä ollaan oltu jopa Euroopan (toiseksi) rasistisin kansa.

"Joka seitsemäs suomalainen on rasisti – tässä tuntomerkit"
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/joka-seit...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #53

Nyt sitten linkkaat Suomen Kuvalehden artikkelin, joka perustuu Taloustukimuksen tekemään kyselyyn. Ovatko tulokset siinä siis mielestäsi vääriä? Maksumuuri peittää suuren osan, mutta jos tuosta poimii näkyvästä osasta hieman:
"Mustien afrikkalaisten henkiset kyvyt ovat heikommat kuin länsimaissa elävän valkoisen rodun. Näin ajattelee useampi kuin joka seitsemäs suomalainen."

"Lähes yhtä monen mielestä vaaleaa eurooppalaista ihmisrotua pitää estää sekoittumasta tummempiin rotuihin, koska muuten Euroopan kantaväestö kuolee ennen pitkää sukupuuttoon"

Tota noin, esim rotujen sekoittumisen vastustaminen kuulostaa nyt aika selvältä minun mittapuullani.

Vaikka firma Taloustutkimus onkin Kokoomuksen Eero Lehden 99%:sti omistama, niin luulen sen silti tekevän kyselyt asianmukaisesti ja ammattitaidolla. Jos tulos on tuo, niin miksi se on mielestäsi väärä?

Kerroppa sitten mihin tutkimuskeen Halla-ahon lausumat perustuvat?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #55

"Ovatko tulokset siinä siis mielestäsi vääriä? "

Yritin tuoda esille uutisointia, en arvostellut tuloksia tai kyselyjä.

"Jos tulos on tuo, niin miksi se on mielestäsi väärä?"

Varmasti tuo on kyseisen kyselyn tulos, en sitä epäile. Missä olen esittänyt väitteen, että tulos olisi väärä?

"luulen sen silti tekevän kyselyt asianmukaisesti ja ammattitaidolla. "

Minä taas luulen ihan päinvastaista. Mutta en silti arvostellut tuloksia, kuin vasta nyt. Jokaisella kyselyllä on tavoite. Tavoite taas ohjaa miten asioita kysytään ja tuloksia esitetään.

Jotkut tutkimukset väittävät, että Suomi on yksi maailman vähiten rasistinen maa:
"European Social Survey: Suomi 5. vähiten rasistinen maa"

Eli tuo tutkimus taas väittää ihan päinvastaista. Selkeästi molemmat eivät voi olla oikeassa? Sinä siis uskot enemmän Taloustutkimusta?

"Kerroppa sitten mihin tutkimuskeen Halla-ahon lausumat perustuvat?"

Onhan niistä mm. Yle uutisoinut. Kerro tarkemmin mihin väitteeseen viittaat, niin voin vastata tarkemmin. Veikkaan, että Halla-aho ei komppaa noita hassuja Taloustutkimuksen "tukiskeluja" ;)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Haittamaahanmuuttokriitikko Halla-ahon voi huoletta sivuuttaa, ei sillä ole mitään viisasta sanottavaa mistään. Jos näen jossain Halla-ahon kannanoton, olen heti päinvastaista mieltä, ja näin menetellen erehtymisen riski on minimaalinen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #60

Niin, toteat: "Jotkut tutkimukset väittävät, että Suomi on yksi maailman vähiten rasistinen maa: "European Social Survey: Suomi 5. vähiten rasistinen maa"

Linkkiä kun ei ole, niin tutkitaan sitten mistä tämä voisi tulla. Omilla päätelmilläni päädyn ensin blogiin vuodelta 2013.

http://mikamaailmaaliikuttaa.puheenvuoro.uusisuomi...

Sitten kun katson ko blogin linkkiä, niin päädytään tutkimukseen vuodelta 2005 eli rapiat 13 vuotta sitten tehtyyn.

http://fra.europa.eu/en/publication/2005/majoritie...

Maailma muuttuu eskoseni ja asenteetkin muuttuvat.

Summa summarum, 13 vuoden aikavälierolla olevien tutkimusten vertailu keskenään mukaan lukien se, etteivät kysymykset ole lainkaan samoja on suorastaan absurdia.

Esitit aiemmassa kommentissa vöittämän, jonka mukaan " Välillä ollaan oltu jopa Euroopan (toiseksi) rasistisin kansa." Mistä tämä on, ei Suomen kuvalehden teettämästä tutkimuksesta ainakaan.

Halla-ahoon liittyen esitin häenen väittämänsä sitaattina, niihin voit sitten löytää jotain tueksi muutakin kuin pelkkiä mielipiteitä.

Työlästä on koittaa ottaa selville, mistä nämä kaikki asiat oikein tulevat. Huhtasaari blogissaan perustelee Hesari-antipatioitaan vuodelta 1994 olevalla kuvalla ja täällä tukimustuloksia vuodelta 2005. Mistä näitä oikein kumpuaa esille perusteluina vuonna 2018?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #72

Varmaan vuodelta 2009

"Maahanmuuttaja-asenteet Euroopassa"
https://www.fsd.uta.fi/lehti/fi/28/tietoarkisto09.pdf

Ja 2017 barometrin mukaan suomalaiset ovat eurooppalaisten keskikastia.

Suomalaisista 35% pitää maahanmuuttoa ongelmana, kun Euroopan ka. on 39%.
https://ec.europa.eu/finland/news/eurobarometer-88...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #78

Okei, eli vajaat kymmenen vuotta. Ja kauan ennen kuin pakolaiskriisistä ja maahanmuuttaja-aallosta oli tietoakaan Suomessa. Ja vertaat sitä tuoreeseen tutkimukseen ja ajttelet niiden olevan jotenkin vertailukelpoisia?

En mä tiedä, mä olen tehnyt työkseni sitä, että koitan erottaa olennaisen ja pitää huolta että lähteet ja perustelut ovat kunnossa. Samoilla silmillä katson näitäkin väittämiä ja logiikka on niin kovin hukassa.

En nyt kerkeä lukemaan kaikkia pumaskoita, joten kysyn suoraan: minkä perusteella kertomasi mukaan Suomi on ollut Euroopan (toiseksi) rasistisin maa?

Linkki ja mieluusti sivu väittämään mikäli kyseessä kymmeniä sivuja sisältävä pdf olisi mukava.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #81

"minkä perusteella kertomasi mukaan Suomi on ollut Euroopan (toiseksi) rasistisin maa?"

Suomen on uutisoitu olevan toiseksi syrjivin maa. Tietenkään se ei sitä ole, mutta kunhan uutisoivat.

EU-raportti antaa karun kuvan Suomesta: Euroopan toiseksi syrjivin maa
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201712112200595009

Itse raportti löytyy tuolta:
https://ihmisoikeusliitto.fi/suomi-euroopan-karjes...

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Hyypiötä nimitetään "mestariksi" juuri tuosta syystä, että hänhän ei noiden lainauksien mukaan nimeä juuri yhtään tiettyä maahanmuuttajaa syylliseksi yhtään mihinkään vaan käyttää huolellla termejä kuten "koetaan" ja koko jälkimmäinen virke.

Etukaljun janarin tehtävä on pukea yleiseen ja hyväksyttävään sävyyn se, että SS-miehet pääsevät myllyttämään kadulla, jos nyt tällainen karkea analogia sallitaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #111

Kutsukaamme Jussia haittamestariksi.

Yrjö Koskinen

Se haittamaahanmuutto nimitys perustuu lähinnä tähän tutkimukseen: https://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/20... (mitä media ei tietenkään halunnut julkaista)

Siinä on hyvin selvitetty aikavälit ja maittainkin on esitetty tuloksia. Eli tuo nimitys haittamaahanmuutto on pelkästään talouteen liittyvä kokonaisuuden nimitys. Sillä ei tarkoiteta yksilöitä eikä erikseen mistään määrätystä maasta tulevia ihmisiä. Ei myöskään maahanmuutto perusteet ole nimityksen syynä.

Onkin noloa kun suhteellisen älykkäätkin ihmiset liittävät PerusSuomalaisten keksimää (vihapuhe?!) nimitystä johonkin määrättyyn maahan tulevaan ryhmään, uskonnon, maahantulon tarkoituksen tai kotimaan perusteella, pelkästään omaa tietämättömyyttään tai pahantahtoisuuttaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eli nyt kun tuolla nimeltä mainitsemattomilla maahanmuuttovastaisilla foorumeilla ollaan jo keksitty haittamaahanmuuttajan lisäksi johdettuna "haittamamu" -termi, niin tässä on vain kyse puhtaasti ja ainoastaan kokonaistaloudellisesta nimityksestä.

Yeah, right... En oikein osta.

Yrjö Koskinen

Hmm...meinaatko nyt, että sekin on PS keksimä? En ole ainakaan kuullut kenenkään suusta sitä, enkä itse asiassa ole myöskään nähnyt. Mutta kaikesta ja kaikista niitä keksittyjä nimityksiä tulee ja niinhän se on tuo haittamaahanmuutto:kin. Voisihan sen esittää vaikka `Taloudellisesti tuottamaton maahanmuutto`, mutta ei tuo haittamaahanmuutto pitäisi olla kovin vaikea ymmärtää kun minäkin siihen kykenin. Sinä esitit kaksi kysymystä mihin sait vastaukset. You don`t have to buy it, it`s free...Ou yeah baby. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Halla-aho on toki entisenä kielitieteilijänä, nykyisenä nettikirjoittelijana etevä keksimään harhaanjohtavia termejä. Maahanmuuttokriitikko on yksi hauskimmista. Kriitikkohan yleisesti tarkoittaa jotakuta joka on perehtynyt asiaan syvällisesti. Kuvitelkaa kirjallisuuskriitikkoa, joka ei tiedä kirjallisuudesta mitään, joka ei haluakaan tietää siitä mitään ja jonka mielestä kirjallisuus on epäilyttävää ja haitallista ja oikeastaan olisi parasta ettei kirjallisuutta lainkaan olisi, niin ymmärrätte mitä tarkoitan.

Toki tämä on persuille yleensäkin ominaista. Soini, joka sekä nosti että tuhosi persut, sai hirveästi ihmisiä liikkeelle sukkelilla sutkauksilla tyyliin "Missä EU, siellä ongelma". Onneksi se ei saanut puolta valtakuntaa johdettua harhaan niin kuin ne höperöt jotka saivat Iso-Britannian irtautumaan EU:sta. Nyt niitä hirvittää kun ne vihdoin tajusi että EU:sta eroaminen ihan oikeasti tarkoittaa EU:sta eroamista (OMG) eikä Pikku-Britannialla ole oikein muskeleita millä sanella EU:lle mieleisensä sopimus. Oh dear. Ei se tarkoittanutkaan brittiläisen imperiumin paluuta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #66

"Kriitikkohan yleisesti tarkoittaa jotakuta joka on perehtynyt asiaan syvällisesti."

Kuka tahansa tavallinen tallustelija voi antaa kritiikkiä eli palautetta asiakkaana tai kuluttajana. Monenlaisia kyselyjä ja kuluttajatutkimuksiakin nykyään tehdään.
Jokainen on monen asian kriitikko nykymaailmassa.

Sinäkin kritisoit Halla-ahoa ja persuja, vaikka et ole kummankaan aiheen asiantuntija.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #76

Niin, ja Halla-aho on siis tavallinen nettivouhottaja. Maahanmuuton kuluttajana tai asiakkaana sitä on vaikea pitää. Tai miten sen nyt ottaa. Onhan se kaunaretoriikalla kirmannut Brysseliin saakka. Siellä se on nyt sitten olevinaan EU-kriittinen, heh. Tosin voi olla että sekään ei enää kehtaa puhua Euroopan Unionista paskaa, kun Brexit sai tyhmimmätkin avaamaan silmänsä. Mutta maahanmuutosta se mölisee vanhalla rutiinilla.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Pähkinänkuoressa.

Täysin neutraalien termien käyttö, työperäinen hyötymaahanmuutto vs. työttömien haittamaahanmuutto, miten nyt vain haluaa asioita erotella, muuttuu merkillisesti joidenkin mielessä arvolatautuneeksi, jos termin käyttäjä on väärä, epämieluinen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Haittaa.

Blogisi linkeistä päätellen sinua ei lainkaan haittaa se, ettei linkkaamassasi Lontoon puukotustilastoartikkelissa lainkaan kerrota, että puukotusten määrä olisi maahanmuuttajien syytä. Lontooss aon aika vankka jengi yms kulttuuri ihan omasta takaakin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jos kannattaa sellaista muuttoa, että heebo pääsee duuniin mutta siitä saatava liksa ei riitä pyörittää normi elämän kuluja ja silloin tulee kuvioon yhteiskunta joka antaa siihen loput fyrkat. Tätä itse ainakin pidän haittamuuttona.

Parisen viikkoa sitten hain asiakkaan junasemalta ja höpöteltiin työasioita. Kertoi karun kuvan Suomesta, ettei heille ole täällä tarjolla kuin siivousta, rakennushommia tai perustaa kebab mesta. Hieno on tulevaisuus ja kertoi että tienasi kotimaassaan erittäin hyvin.

Tunnen muutamia maahanmuuttajia, jotka ovat keikkalekureita ja he tienaavat erittäin hyvin. Mutta todellisuushan on että siitä sakista he ovat marginaali.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä tullaan työperäisen maahanmuuton alueelle ja osin tähän tarveharkinnan poistoon. Itse en sitä kannata ainakaan toistaiseksi.

Mitä taas tulee siihen, että Suomessa yleensä ottaenkin yleistyisi malli, jossa palkka on niin matala, ettei sillä pysty elämään, on myös hanurista.

Oma veikkaukseni on, että henkilöstöpalvelufirmoilla (vuokratyö) on koneisto odottamassa sitä päivää, kun matalapalkka-alat vapautettaisiin tarveharkinnasta. Vaikutus palkka-tasoon voisi olla melkoinen. On hyvä huomata, että hallitus on esityksellään siirtämässä myös työttömiä näiden samojen tahojen hoitoon. Siitä voi syntyä mielenkiintoista enkä usko suomalaisen duunarin olevan lopulta voittaja tuossa yhtälössä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

# 42

"...heebo pääsee duuniin mutta siitä saatava liksa ei riitä pyörittää normi elämän kuluja ja silloin tulee kuvioon yhteiskunta joka antaa siihen loput fyrkat. Tätä itse ainakin pidän haittamuuttona."

Ei tuohon kuvioon tarvita edes maahanmuuttoa. Ihan kotimainenkin halpatyövoima kelpaa yrityksille. Valtio subventoi. Veronmaksaja maksaa. Ammattiyhdistykset paheksuvat ja niiden puheenjohtajat "jyrähtelevät" aika ajoin, mutta niin se vain on, että halpatyömarkkinat ovat jo olemassa eikä loppua näy.

Kantasuomalaiselle halpatyövoimalle toki oikeutus olemassaoloon Suomessa on lunastettu esi-isien avulla. Ilman itsenäisyyttä puolustaneita ja jälleenrakennuksesta huolehtineita esi-isiä ja äitejä ei hyvä- eikä huonotuloisilla kantasuomalaisilla olisi enää mitään jakoa tässä maankolkassa.

Huonotuloisuutta toki paheksutaan (ainakin täällä Puheenvuorossa). Etenkin Tomi Vaalisto -niminen henkilö on (pasi majurin blogissa) ottanut pariinkin kertaan asiakseen muistuttaa minua siitä, että olen työskennellyt sekä siivoojana että karjanhoitajana – niinkuin se olisi joku suurempikin synti.

En oikein ymmärrä, mikä hänen pointtinsa on ollut. Molemmissa työtehtävissä palkkataso on matala, mutta joku sinne navetan sulotuoksuihinkin on kuitenkin tarvittu. Maatiloilla on jatkuvasti pula suomenkielisistä työntekijöistä.

Sujuvasti olen myös hitsannut satamanostureiden pylooneja puolalaisten ja virolaisten halpatyöntekijöiden joukossa. Ja luultavasti huonommalla palkalla kuin kukaan muu. Mutta hitsaajistakin oli pulaa, joten lähdin hätiin.

- - -

"Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
Älä levitä huhuja tai valheita.
Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
Älä mainosta.
Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosiasiahan on että lähes kaikki humanitaarisen maahanmuuton varjolla Suomeen tulleet ovat terveitä nuoria miehiä lähi-idästä ja Afrikasta ja näille meidän suomalaisten veronmaksajien pitäisi tarjota täysihoito. kiitollisuutensa nämä täysihoitolaiset osoittavat raiskaamalla yksin tai joukolla suomalaisia naisia tai jopa lapsia ja tappamalla suomalaisia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näinhän sinä kerrot, itsehän en juuri julista mitään tosiasiana ilman kattavia taulukoita ja perusteluja. Paitsi ehkä matemaattisia kaavoja voisin julistaa tosiasiana.

Lähes kaikki? Osoita nyt sitten jollain tämä. Somalit ovat Afrikasta ja suurin sieltä tullut kansallisuusryhmä, ei tarvitse katsoa kuin wikipediasta ja löytää seuraavan tiedon Suomesta:
"Heistä naispuolisia on 8 005 (48 %) ja miespuolisia 8 716 (52 %)"

Lähes kaikki vai mitä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lähes kaikki vai mitä?"

Katso kokonaisuutta ilman saivartelua. Taidat sekoittaa myös kiintiöpakolaisuuden tähän kansainvaellukseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun puhutaan "haittamaahanmuutosta" unohtuu helposti, että puhutaan ihmisistä. Itseäni hulestutta se, koska aloitetaan puheet "haittakantasuomalaisista" merkkejä tästä on jo ilmassa mm. vaatimalla vastikeellista tyttömys- ja sos.turvaa ihmisiltä jotka ovat syyttöminä työttömyyteensä tai joutunut syysytä tai toisesta sosialiturvan piiriin. Olisi syytä persujenkin hetkeksi miettimään ihan vakavasti kuinka lyhyt voikaan olla hyppäys siirtää vihansa haittamaahanmuuttajista haittakantasuomalaisiin.

Toni Rintala

Haittasuomalaisista on puhuttu jo 2010. Tänä vuonna on noussut suosituksi haittakansallismielinen, jota etenkin täällä Puheenvuorossa ovat muutamat käyttäneet paljon.

Taakoistakin on puhuttu ja taakanjaosta. Itse sain ylläpidolta varoituksen viestistä, jossa kerroin väitteistä monen tällaisen taakanjaon taakkayksikön mahtumisesta Suomeen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eikös Halla-aholla ollut sellainenkin termi kuin ihmisen instrumentaalinen arvo. En nyt tiedä onko muinaisesta kirkkoslaasvista kyhätty väitöskirja välttämättä suoranaisesti taloudellista hyötyä Suomelle tuonut, mutta siitä olen varma että haittamaahanmuutosta sössöttämisestä ei ainakaan ole kuin haittaa ihmisille. Ihan ihonväristä "riippumatta ja huolimatta", niin kuin halla-aho sanoisi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #68

Eikös sillä oman puolueenne johtajalla ole jopa ylioppilastutkinto? Siis siltä ajalta kun presidenttinä oli Urho Kekkonen. Vaikea sanoa, mitä taloudellista hyötyä Haaviston ylioppilaspapereista on Suomelle ollut, mutta Haaviston ansiosta ainakin sähkön hinta on kallistunut.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #79

Hyvä esimerkki siinä mielessä että koulutus ei tosiaan kaikkea ihmisestä kerro. Halla-ahokin on tohtori, eikä se silti juuri fiksummalta tunnu kuin viidesosamaisteri Huhtasaari.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Haittamaahanmuuttaja ja -maahanmuutto ovat mielleyhtymiä luovia termejä, joita on sitten mukava käyttää poliittisessa propagandassa, mutta termien sisältöä eivät monet liene ajatelleet.

Itse uskaltaisin luokitella haittamaahanmuutoksi lähinnä rikollisten maahanmuuton (jo lähtömaassaan rikoksiin syyllistyneet).

Vielä 1980-luvulla sai Ruotsiin Suomesta muuttanut rikoksiin Ruotsissa syyllistynyt aika helposti 10 vuoden maahantulokiellon.

Esim. somaleita on haukuttu aika usein vaikka miksi. Kuitenkin Turussa Somaleja pidetään kohteliaimpina bussikuskeina. Olin kerran nuoren somalilääkärin potilaana täällä Ruotsissa. Hän hoiti työnsä vähintään yhtä hyvin kuin ruotsalaiset kollegansa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Yksi fiksu somalilääkäri ei tee tyhjäksi sitä, että valtaenemmistö somaleista ei tukitomista huolimatta löydä paikkaansa eurooppalaisessa yhteiskunnassa. Tai jos löytää, niin yhteiskunnan kannalta väärästä paikasta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tietänet sitten minua paremmin tilanteen ns. ison kuvan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #92

Asut Ruotsissa, siellä ollaan tiettävästi tyytyväisiä maahanmuuttoon ja uusi maahanmuuttomyönteinen hallitus on varmaan juuri kohta aloittamassa työnsä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näiden "termien" "sisällössä" ei ole paljon ajateltavaa. Sitä ei ole.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuo on nyt jo aika yksitotista vihreyttä...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #87

Poliittisella kannalla ei tässä ole mitään merkitystä, jokainen tolkun ihminen tajuaa hallanpanemat höpinät haittamaahanmuutosta joutavaksi jaaritteluksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Yhtenä merkittävimmistä pohdinnoista 1900-luvun konflkitien syistä siinä tuodaan laajalti esille konfliktien synnyssä vastustajien dehumanisointi yhtenä mielikuvien ja vallankäytön välineenä. Pahimmillaan seuraukset ovat olleet karmaisevia."

Me emme ole matkalla vaan emme ole poistuneet edes tuosta tilasta vielä. Tälläkin palstalla tähän törmää..

Täytyisi ymmärtää ensinnäkin,että konflikteista puhumisella tarkoitetaan sotaa ja sota ei ole irrallinen ilmiö rauhasta vaan rauha synnyttää sodan. Luonnollisesti vain rauha lopettaa sodan.

Tätä kehää ihmiskunta on kiertänyt kauan ja ilmeisesti tulee kiertämään..monet meidän arkipäivinä käytetyistä sanoista tulee sodasta..siis konflikteista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No, toisaalta voimme lohduttautua sillä että sodat ovat jatkuvasti vähentyneet niin kuin muukin väkivalta. Edes haitta-ahot eivät saa uutta sisällissotaa Suomeen syttymään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toki voimme lohduttautua..miksi sitten käytämme sodankäynnin termejä arkielämässä?

Jos mietitään mistä on sodittu,niin onko se poistunut?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #84

Joo, venäläiset joukot ovat poistuneet Suomesta jo 20 vuotta ennen kuin kumpikaan meistä oli syntynyt.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Avataanpa hieman tätä kielen käyttöä kuten minä sen ymmärrän. En ole kielitieteilijä vaan lämpimikseni kirjoittava, mutta sitä nyt kai jonkin verran osaan ja tätä äidinkieltämme. Vaikka eläinesimerkki kauhistuttaakin mahdollisen tahallisen väärinymmärryken vuoksi, niin käytän sitä silti.

Vaikkapa hirvi tai poro aiheuttavat HAITTAA esim taimille ja joskus viljelyksille.

Ovatko ne siis HAITTAELÄIMIÄ. Eivät ole kategorian mukaan.

Jos mietit rehellisesti, mitä tuo mieleen haittaeläin, niin joku rotan tms kaltainen tullee mieleen. Ainakin minulle, mutta voin toki olla vähemmistössä ja kummallinen poikkeus.

Viime aikoina ollaan parissa blogissa käyty ansiokasta keskustelua englannin kielestä, jossa on hyvin tullut ilmi kuinka sanoilla on monia merkityksiä ja niiden tyypillinen käyttötapa on merkityksellinen ja useimmiten sen kautta löytyy ymmärrys sen merkityksestä.

Suomen kielessäkin joillakin samaakin tarkoittavilla sanoilla on vivahde-erija ja ne saattavat arvottaa eri tavalla.

Haitta-etuliite nähdäkseni leimaa vahvasti kohteen vain haitalliseksi.

PS. Erään ehdotuksen mukaan tosin ihminen yleensä on maapallon kannalta pahin haittaeläin, mutta se on jo kokonaan toinen juttu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näyttää siltä että Kaistakorpi yrittää itse lanseerata haittaihminen-käsitteen jota en ole ennen edes nähnyt missään. Yleensä Kaistakorpi on lähestynyt asioita rationaalisesti mutta tässä hänellä on vahva ideologia mukana koska ilmiselvästi kieltäytyy näkemästä esitettyjä epäkohtia eli vähän kuin kehuisi tuulivoimaa mutta ei viitsi ottaa tukia huomioon. Yleensäkin maahanmuuttokeskusteluissa puolustelijat haluavat puhua persuista kun kriiktikot puhuvat haitallisesta maahanmuutosta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siteeraus suoraan Suomenuutisista:
"Halla-aho sanoo tällaisen käytöksen olevan tavallista haittamaahanmuuttajille."

Kerroppa Makkonen onko maahanmuuttaja ihminen sinun mielestäsi? Kohdistuuko tämä väittämä samalla ihmiseen? Vai oletko dehumanisoinut hänet? Mitä jos hän tekee kuolemaa vieressäsi, oletko auttamatta koska hän on vieraasta maasta?

Rinnastat asiaa tuulivoimaan. En kiellä tuulivoiman ongelmia enkä myöskään ole ottamatta haittoja huomioon. Samalla en ole sitä mieltä, että tuulivoima itsessään ja oikein häiriöttä toteutettuna on paha tai väärin. Koitan tasapainoilla näiden kanssa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

[ Siellä whisky virtas, oi!
Siellä sähköpiano soi,
Kun huono tuuri vihamiehet vastatusten toi.
"Olet hevosvaras, well!"
Sanoi Brown. "Oh, go to hell!"
Tuumi siihen Smythe - Ei sitä voinut painaa villaisell.
Niin puolen tunnin ajan pyssyt paukkui yhtenään.
Ei kumpainenkaan ehtinyt ees rullaa täyttämään.
Joku neekerkin - all right -
Kuoli vahingossa kait.
Mut ihmisistä kuoli ainoastaan Brown ja Smythe. ]

Reino Helismaa: Balladi villistä lännestä

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #89

Nyt Juholla niin paljon symboliikkaa ja vertauskuvallisuutta, että tarvitsee tovi miettiä. :-)

Jukka Laurinaho

Onko Halla-aho käyttänyt termiä haittamaahanmuuttaja vai onko kyseessä artikkelin kirjoittajan oma termi?

Auttaisitko ulkomaalaista omista varoistasi ihmisarvon nimissä siihen saakka, kun hän itse ottaa tai haluaa ottaa vastuun itsestään? Vai kävisikö mielessä palauttaa hänet kotimaahansa "haitallisena" omalle taloudellesi, jos hänellä ei ole laillista perustetta olla Suomessa? Jos viimeksi mainittu vaihtoehto olisi mahdollinen, miksi yhteiskunnan tasolla tulisi toimia toisin?

"Saksassa pakolaisten takaajilla on maksettavaa yli 20 miljoonaa euroa" https://www.kansalainen.fi/saksassa-pakolaisten-ta....

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tässä tyyppiesimerkki haittamuutosta ja (ilmeisesti työperäinen). Jos on kanttia teettää omat työt orjilla, mutta otsaa laskuttaa länsimaisen hintatason mukaan.

https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/koti...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaikka ei pitäisikään haittana useamman miljardin kustannuksia, mitä humanitaarisesta maahamuutosta aiheutuu, niin vaikea pitää positiivisena ilmiönä suomalaisten naisten ja tyttölasten raiskauksia ja tappamista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas tulee Makkosen lennokasta ''usean miljardin'' heittoja.

Tuo aika älytöntä, jollei ole minkäänlaista pohjaa väitteille.

Osoittaa paljon enemmän kommentoijasta, kuin aiheesta.

Huhtasaaren tyyli on Makkosenkin tyyli, lukuja heitellään, mutta totuudesta ei tietoakaan, sillä lailla voi päästä jopa opettajaksi. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hallitusohjelmassa oli perussuomalaisten esittämä vaatimus humanitaarisen maahanmuuton kustannusvaikutuksista, mutta sitä ei tehty joten voin vapaasti esittää arvioita niiden lukujen pohjalta joita on vahingossa päästetty julkisuuteen. Aika paljon kustannuksista kertoo ettei hallitus halua niistä kertoa kansalaisille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ruotsiin tuli vuonna 2017 n. 140 000 maahanmuuttajaa rajan ”sulkemisesta” huolimatta.

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter...

Suomen vastaava luku oli n. 2100, vaikka rajat olivat ammollaan auki.

https://migri.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vuode...

Suomi ei kovin houkuttelevalta maalta vaikuta sen paremmin siirtolaisuuden kuin muunkaan maahanmuuton kannalta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä tää maa on viimeinen paikka johon kukaan vapaaehtoisesti tulee :)

Vuosi pari täällä, niin aika moni suuntaa takaisin Saksaan ja Ranskaan.

Vittumainen ilma ja vittumaiset ihmiset, ei kauheesti houkuta edes alkuasukasta. :)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Niinkö?

Muistaakseni Jussi Halla-aho oli Perussuomalainen-lehdessä eri mieltä, ja varsin perustellusti:

"Suomen passi on hyötyjen ja etujen näkökulmasta yksi maailman arvokkaimmista dokumenteista, sen saaminen on poikkeuksellisen helppoa ja nopeaa. Humanitaariselta maahanmuuttajalta edellytetään neljän vuoden maassaoloa. Toimeentulo-, nuhteettomuus- ja kielitaitovaatimuksesta joustetaan rutiininomaisesti."

- - -

"Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
Älä levitä huhuja tai valheita.
Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
Älä mainosta.
Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde."

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #112

Miksi Halla-aho tuollaisia kirjoittaa, kun luvut puhuvat puolestaan?

Miksi toistat alustan sääntöjä? Kyllä ne muilla näyttävät hallussa olevan, paitsi tietysti persuilla. Juurihan täältä poistettiin persujen kansanedustajaehdokkaan puheenvuoro.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #112
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä kertoo kaiken pa-kiaismaahanmuuttokriitikousta ja sanasta haittamaahanmuutto. https://digilehti.kansanuutiset.fi/20181123/399452...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Maksumuuri ilmeisesti, ei pääse lukemaan. Orban on kyllä varsinainen haittamaahanmuuttokriitikko.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No sisältö oli että Orban soi turvapaikan talousrikolliselle. Koska tämä oli kumminkaimantuttu. Juuri sopii äärioikeistolle! Loppujen lopuksi talousgansterit ovat kaikkien maiden halla-ahojen suojeluksessa. Ja niin sanotut moraalisäteilijät eli kunnolliset ja tunnolliset suuressa vaarassa näiden kanssa. Varsinainen oikeistoviha kohdistuu kunnollisiin ja tunnollisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset