Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Oikeistopuolueet eivät halua yleishyödyllisten verovapauden poistoa

Oikeistopuolueet, joihin selkeästi nykyinen Keskustakin lukeutuu, lyövät Kojamolla ay-liikettä ja SDP:tä päähän niin, että koiraslohi on jo aivan tohjona. Media ja erityisesti Talousmedia avustaa tässä varsin ansiokkaasti. Viime viikolla mm Talouselämä teki artikkelin kuinka suuri osa suorista vuokranantajajille maksettavista asumistuista menee Kojamolle. Tätä sitten jaettiin muissa medioissa innokkaasti.

Vaikka artikkelissa oli perääkin, niin se herätti asenteellisuudessaan ja valikoivuudessaan jo huvitusta monen kohdalla. Otsikkokin oli jo aika räyhäkäs: "Köyhien tukia maksetaan suoraan ay-liikkeen rahakoneeseen - Kelalta vuosittain Kojamolle kymmeniä miljoonia euroja".

Veikkaan että tasaisin väliajoin vaaleja kohti mennessä tullaan tuomaan näitä lisää esiin poliitikkojen ja kaupallisen median taholta.

Oikeisto ei kuitenkaan oikeasti halua yleishyödyllisten verovapauden poistoa

SDP:n ehdotuksessa tuotiin esille yleishyödyllisten osinkoverotuksen jonkinasteinen verotus laajentaen veropohjaa. Tähän olisi kuulunut mukaan myös ay-liike. Kuitenkin oikeisto vaikeni tästä tehokkaasti eikä lainkaan lähtenyt asiaa kannattamaan. Tällä hallituskaudellakaan ei olla tehty mitään asian edistämiseksi.

Miksi näin?

Oikeistolla on tässä samalla oma lehmä pahasti ojassa. Samalla kun ay-järjestöjen osinkotuloja alettaisiin verottaa joutuisivat samaan arviointiin monet muut yeleshyödyllisiksi luettavat järjestöt ja säätiöt. Miettikääpä hetki seuraavia läheisiä suhteita ja myös jaettavaa tukea:

  1. Kokoomus: Suomen Yrittäjät, Kauppakamarit, EK, työnantajajärjestöt, Finanssiala ry, suuret säätiöt, urheiluseurat
  2. Keskusta: MTK, Suomen Yrittäjät, säätiöt, osin muutoinkin samoja kuin Kokoomuksella
  3. RKP: Suuret suomenruotsalaiset säätiöt, osin samoja elinkeinoelämän tahoja kuin edellisillä

Kokoomuksen ja mainittujen tahojen välillä käy pyöröovi myös henkilöiden suhteen. Vaikkapa Häkämies EK:n ja Kauppi Finanssiala ry:n palvelukseen. Toiseen suuntaan sitten vaikkapa Harri Jaskari eri kauppakamarien tehtävistä eduskuntaan.

Keskustan suhdetta MTK:n suhteen tuskin tarvitsee avata - kuin paita ja peppu.

RKP:n rahoitus taas suomenruotsalaisten säätiöiden taholta vaikuttaisi olevan omaa luokkaansa. Olisi todella mielenkiintoista tutkia näiden Suomen suurimpien säätiöiden toimintaa ja suhteita poliitikoihin.

Mielenkiintoisia ovat myös esim erilaiset urheilujärjestöt ja -seurat. Aika monen nokkamiehinä tai -naisina on kunnan merkittäviä poliitikkoja. Tai sitten vaikkapa rotarien vaikutusvalta pienillä paikkakunnilla, samalla lailla yleishyödyllinen järjestö kuin aiemmat.

Kojamo on arvokas lyömäaseena, mutta muutoksia ei aidosti haluta

Edellä mainitut yleishyödyllisiksi lasketut järjestöt ovat merkittäviä vaikuttajia ja kuten vasemmiston suhde ay-järjestöihin, niin myös näillä on tiiviit suhteet oikeistoon. Näistä puhutaan yllättävän vähän - vaikka olihan se Kehittyvien Maakuntien Suomikin yleishyödyllinen järjestö. wink

Vaaliaseena Kojamon, ay-liikkeen ja SDP:n suhteesta on muodostunut merkittävä ase. Se halutaan poliittisessa pelissä säilyttää ja nostaa yhä suuremmin esille. Mikäpä toimisi paremmin kuin työläisten etujen ajajien osoittaminen rikkaiksi omaneduntavoittelijoiksi. Tätä keinoa on käytetty varmaan vuosisatoja.

Väitän kuitenkin edellämainituista syistä johtuen, että oikeisto ei itse aidosti halua muutosta yleishyödyllisten verovapauteen!

 

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Verojen maksamisenhan pitäisi olla juurikin yleishyödyllistä toimintaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Halunnet korjata kohdan 3. Ruotsinsuomalaiset säätiöt lienevät näpertelyä suomenruotsalaisiin verrattuna. Lisäksi niiden verotus lienee Ruotsin oma asia, eikä erityisiä yhteyksiä RKP:hen arvatenkaan ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos oikeisto ilakoi aiheesta riittävästi, saattavat joutua tekemäänkin asialle jotain. Urheluseurat sun muut eivät varmaan hetkahda yhteisöverosta minnekään. Alv:nkin osalta saattaisivat olla saamapuolella. Lähinnä noissa on byrokratia peikkona, kun vapaaehtoisvoimin pyöritetään toimintaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sen verran muista tarvitsee todeta, että Sinisillä, Perussuomalaisilla ja Vihreillä tämän kaltaiset kytkennät taitavat olla vähäisempiä. Toki varmaan vihreillä yhteyksiä erilaisiin luonnon. ja eläinsuojelujärjestöihin yms, mutta säätiöitä taitaa olla aika vähän.

Perussuomalaisilla taisi olla joku pieni säätiö ja hässäkkää Sinisten kanssa, mutta käsittääkseni nämä ovat puhuneet verotuksen puolesta.

KD on minulle arvoitus, säätiöitä lienee ja erilaisia uskonnollisia järjestöjä. En tunne miten sitten lain kannalta niitä käsitellään, onko niillä joku erityisasema suhteessa muihin yleishyödyllisiin. En tunne asiaa.

Toki kaikkien väkeä löytynee joistain yleishyödyllisistä järjestöistä.

Eniten tämä asetelma vaikuttaisi kuitenkin koskevan vanhempia perinteisiä puolueita, jotka ovat ajan kuluessa luoneet merkittävän verkoston.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Perussuomalaisten tukisäätiö on tavallaan räikein esimerkki. Verovapautta hyödyntäen sinne on kerrytetty omaisuutta puoluetuesta. Lisäksi se on olemassa pelkästään puolueen tukemiseksi, joten mitään varsinaista yhteiskunnallista yleishyödyllistä tehtävää sillä ei edes ole.

Nähtäväksi jää, millaisen riidan vielä saavat aikaiseksi sinisten kanssa tuon säätiön omaisuudesta, mikäli nyt siniset jäävät henkiinkään. Nykyisellään ei säätiöltä taida tukea herua puolueelle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä pointti, tämän seurauksena opin taas uutta, kun tutkailtuani asiaa törmäsin minulle aiemmin tuntemattomaan käsitteeseen puolueen lähiyhteisö, joka voi tukea puoluetta suuremmalla summalla kuin 30 000 euroa. Kokoomuksella on näitä neljä, RKP:llä yksi, SDP:llä kaksi ja Perussuomalaisilla yksi. Keskustalla on Maaseudun Kukkasrahasto, hauska nimi... Aiemmin oli enemmän, mutta Sipilä on purkanut yhteyksiä vaalirahahässäkän jälkeen.

Mielenkiintoinen malli, yksi säätiöistä mm tukenut Kokoomusta 400 000:lla joku vuosi eikä kerro, mistä saa lahjoituksensa. Tavallaan raha kulkee välikäden kautta maskaten lähteen. eri asia on onko se puolueelle tuntamton vaikkei julkisuuteen tietoa annetakaan.

RKP perusti erikseen säätiön "Fonden för intressebevakning av det svenska i Finland" vuonna 2010 ennen lakimuutosta ja siihen merkittävät varat tulivat taas suomenruotsalaisilta säätiöiltä. Lakimutoksen jälkeen taas itse nämä säätiöt saivat vastaanottaa vain alle 30 000 lahjoituksia, joten siirrettiin ennen sitä kunnolla paalua... :-)

Veikeitä kuvioita...

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2014010417897937

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aikanaan, otin Soinin ja Vistbackan säätiöinnin kummallisuuden puheeksi täällä Puheenvuorossa, mutta silloin aihe ei tuntunut olevan riittävän kiinnostava.

Puoluetuen hyväksikäyttöön perustunut PS:n tukisäätiö, on juuri tuo, ei mitään yleishyödyllistä tehtävää. Näin suomalaisten verovarojen hyväksikäyttö mahdollistuu, kunhan ns. porsaanreiät tutkiva juristi tekee työnsä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kojamo ja Sato!

Nyt Kojamo on valokeilassa, koska edustaa ay-liikkeitä.

Sen sijaan Sato, jonka omistussuhde lienee täysin työnantajapuolen hallussa, on erityiseti pääkaupunkiseudulla asuttanut maahanmuuttajia, joiden asumisen kustannuksista huolehtivat pääsääntöisesti Kela ja kunnat.

Peräänkuulutan pikaista selvitystä siitä, mitkä tahot nettoavat Saton vuokratuloista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sato on nykyään lähinnä ulkomaalaisomistuksessa, tuo yli 50% omistava on ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö:

• 54,4 %, 30 882 806 kpl Balder Finska Otas AB (Fastighets AB Balder)
• 22,6 %, 12 811 647 kpl Stichting Depositary APG Strategic Real Estate Pool
• 12,7 %, 7 233 081 kpl Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo
• 4,9 %, 2 796 200 kpl Valtion Eläkerahasto
• 1,1 %, 619 300 kpl Rakennusliitto ry
• 0,7 %, 390 000 kpl Valkila, Erkka
• 0,4 %, 227 000 kpl Hengityssairauksien tutkimussäätiö
• 0,3 %, 194 920 kpl Rausanne Oy
• 0,3 %, 179 000 kpl Entelä, Tuula
• 0,3 %, 160 000 kpl SATO Oyj
• 2,3 %, 1 289 113 kpl Muut osakkeenomistajat (108 kpl)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kiitos tiedosta!

Hyvinpä nettoavat. Vuokrat ovat korkeammat, kuin Kojamolla.

Ruotsi kiittää suomalaisten veronmaksajien hyväntahtoisuudesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset