Kuka pelastaisi Amerin kiinalaisten omistukselta?

Wilson, Atomic, Salomon, Suunto ja Peak Performance – hienoja tunnettuja merkkejä Amerin omistuksessa, jotka ovat nyt todennäköisesti matkalla kiinalaisomistukseen. Tämä surettaa minua, sillä olen tuntenut jonkinlaista suomalaista ylpeyttä katsoessani vaikkapa tennistä ja laskettelua. Monet huiput käyttävät näiden välineitä. Kaikkien näiden tuotteita löytyy kotoakin: Wilsonin tennismailoja ja koripalloja, Atomicin ja Salomonin lasketteluvälineitä, Suunnon älykelloja sekä joku Peakin urheiluvaatekin.

Amer on tehnyt valtavan työn osan näistä brändeistä oltua välillä kriisissä ja yrityksellä menee nyt hyvin. Yritys on läpikäynyt suuren murroksen tupakkaan keskittyneestä yrityksestä merkittäväksi tekijäksi kansainvälisillä urheiluvälinemarkkinoilla. Vaikkeivät Suuntoa lukuunottamatta nämä yritykset ole lähtöisin Suomesta, niin Amerilla omistajana on ollut suuri rooli niiden menestyksessä. Suunto on taas noussut merkittäväksi ja arvostetuksi tekijäksi ammattilaisten keskuudessa vaikkakin kilpailu kovenee älykellomarkkinoilla koko ajan.

Amerin suurimmat omistajat – useita eläkevakuutusyhtiöitä

Amerin kymmenellä suurimmalla omistajalla on 22,67 % osakkeista. Usein yhtiöillä on keskittyneempää omistusta, mutta Amerilla omistuspohja on varsin laaja. Kymmenen suurinta omistajaa ovat:

  1. KEVA
  2. Maa- ja vesitekniikan tuki r.y.
  3. Ilmarinen Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö
  4. Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö
  5. Brotherus Ilkka Johannes
  6. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
  7. Elo Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö
  8. Amer Sports Oyj
  9. Sr Nordea Pohjoismaat
  10. Sr Nordea Pro Suomi

Tuossa tuntemattomampi Maa- ja vesitekniikan tuki r.y. on on yhdentoista Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosaston maanviljelysinsinöörien opintosuunnalta valmistuneen diplomi-insinöörin vuonna 1949 perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea maa- ja vesiteknillistä tutkimus- ja opetustoimintaa sekä maaseudun suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvien kysymysten selvittämistä. Ilkka Broherus on siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen pääomistaja.

Minua välillä mietityttää näiden eläkeyhtiöiden merkittävä rooli ja mikä on niiden tavoite. Onko se pelkästään taloudellinen tulos vai otetaanko siinä huomioon muita tekijöitä kuten omistuksen säilyminen Suomessa?

Kiinalaisten tarjous vaikuttaa olevan niin avokätinen, että tuskin mikään estää omistajia tarttumasta siihen. On tarjoutunut tilaisuus tehdä nopeasti tiliä ja miksipä siihen ei tartuttaisi. Ostotarjous on noin 40 euroa osakkeelta osakekurssin ollessa 29 euron tasolla.

Muutos tytäryhtiötaloudeksi ja sisäsiittoiseksi "markkinataloudeksi"

Amerin myynti Kiinaan ja Pöyryn sekä Bella-veneiden myynti Ruotsiin on nostanut taas pinnalle jo aiemman huolen Suomen muuttumisesta tytäryhtiötaloudeksi.  Sen sijaan että Suomesta ostettaisiin ulkomaisia yrityksiä, niin trendi on jatkuvasti tähän suuntaan.

Kiinalaisyhtiö lupaa, että pääkonttori pysyy Suomessa, nykyjohto saa jatkaa ja kukaan ei saa potkuja. Kuitenkin eniten Suomessa ostoksilla käyneiden ruotsalaisyritysten kohdalla pitemmällä aikajänteellä tämä on lähes aina johtanut keskeisten toimintojen ja työpaikkojen valumiseen naapurimaahan.

Tällaisilla ostovaiheessa annetuilla lupauksillahan ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Ei niitä kirjata sopimuksiin eikä näitä lupauksia tarvitse pitää. Kansainväliselle yritykselle jonkinlainen protestointi Suomen kokoisessa maassa myöhemmin annettujen lupauksien pettämisestä on vain myrsky vesilasissa. Hetken vikinää Suomessa, joka ei vaikuta mihinkään kansainvälisillä markkinoilla toimiessa.

Olemmeko me suomalaiset oikeasti näin sinisilmäisiä vai suljemmeko vain tietoisesti silmämme todellisuudelta?

Minua myös hämmentää Suomen muuttuminen jonkinlaiseksi yhä sisäsiittoisemmaksi markkinataloudeksi. Minun silmiini vaikuttaa siltä, että pääomat ohjautuvat vienti- ja kasvuyritysten sijaan yhä useammin valtion maksamiin ja tuettuihin toimialoihin. Suuret rahastot ja merkittävät omistajat sijoittavat esimerkiksi kohtuuttomasti tuettuun tuulivoimaan tai voimakkaasti yritystukia nauttiviin toimaloihin kuten bio- ja kiertotalouteen.

Sote sekä muut hankkeet kuten suunnitellut työvoimapalveluiden ostot yksityisiltä johtavat tilaan, jossa valtio ostaa palveluita yksityisiltä enenevässä määrin, jolloin niiden yritysten tuotto tehdään käytännössä julkisin varoin. Vientiä tms ei synny lainkaan – tuottajana on yksityinen yritys ja maksajana veronmaksajat. Pahimmassa tapauksessa voitot valuvat tästä vielä ulkomaille – välillisesti siis veromaksajien rahat? Ei kuulosta hyvältä.

Viime perjantain Talouselämän toteutuneista kaupoista yksi yritysosto pisti silmääni. Mehiläinen oli ostanut Jokilinna Oy:n työurapalveluiden ja työvalmennuspalveluiden liiketoiminnan. Vaikuttaisi siis siltä, että tämä uuden soten merkittävimmistä tuottajayhtiöistä on laajenemassa alueelle, jonka tämä hallitus myös esityksensä mukaan suunnittelee suurelta osin ostavansa ulkoistettuna. Jälleen julkisilla varoilla maksettuna uutta liiketoimintaa, jonka tuotot sitten suurelta osin valuvat ulkomaille.

Jotain kertoo varmasti se kuinka kiinnostuneita ulkomaiset sijoittajat ovat näistä Suomen valtion viisaudessaan tarjoamista mahdollisuuksista. Tai sitten markkinat ovat vaan väärässä, jota tietysti myös joskus tapahtuu.

Suhtautumiseni Amerin myyntiin on tunneperäinen, mutta on takana rationaalistakin pohdintaa siitä, mihin kauppa tulevaisuudessa johtaa. Erityinen huoli minulla on Suunnosta, joka Amerin yhtiöistä edelleen myös valmistaa suuren osan tuotteistaan Suomessa.

Jos olisi valta ja voima, niin estäisin myynnin. Vaan ei ole, niin tässä vain vikisen blogissani.

Otsikon kysymykseen vastaus lienee ettei kukaan – ikävä kyllä.

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu