Maatalousministeri Lepän ristiretki kauppaa vastaan

Maatalousministeri Jari Leppä vaikuttaa päättäneen, että kaikki elintarviketjun ongelmat Suomessa ovat kaupan syytä. Kenties hieman myös elintarviketeollisuuden, muttei toki sen osuuden, jonka pääomistajat ovat tuottajat itse osuuskuntien kautta. Tähän ei toki lainkaan vaikuta se, että hän on itse maitotilallinen sekä omistaa Osuuskunta Tuottajain Maidon kautta Valiota.

Millä tahansa muulla toimialalla tämä muodostaisi esteellisyyksiä, mutta maataloudessa normaalit säännöt eivät tunnu pätevän. Tällä alueella ei ole mitään ongelmaa siinä, että Valio kertoo toukokuulta tänä vuonna: "Valio järjesti tiistaina Shanghaissa uusiin tiloihin siirtyneen Valio China -toimiston avajaiset. Paikallisen hallinnon lisäksi mukana oli Suomesta maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä delegaatioineen."

Jos tuota vertaa vaikka Chempolisin vienninedistämisestä syntyneeseen kohuun, niin onhan tuossakin kyse sidonnaisuuksista – jopa suoremmista kuin Sipilällä. Tässä ei kuitenkaan ole ongelmaa, koska suomalainen ruoka ja maatalous on pyhä asia.

Ennalta päätetty tulos – kaupan vikaa kaikki

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Lepän kaikkien ratkaisujen ydin on se, että karkeasti kolmeen jaotellun ketjun ongelmien syypää on kauppa. En lainkaan kiistä etteikö kaupan keskittyneisyys olisi haitallista ja sieltä tulevan paljon ongelmia. Harvemmin kuitenkaan ongelmat kolmesta osapuolesta löytyvät vain yhdestä.

Suomessa suuri osa elintarviketeollisuudesta on maataloustuottajien omistamaa osuuskuntien kautta ja tämä korostuu erityisesti maidon sekä lihan kohdalla. Valio on kokonaan maitotilallisten omistama ja määräysvalta sekä Atriassa että HKScanissa on lihaosuuskunnilla.

Ministeri Leppä nimitti Reijo Karhisen vetämään selvitystä suomalaisesta ruokaketjusta. Lähestymistapaa, jolla kaikki voivat halutessaan jättää näkemyksensä verkossa kehuttiin uudeksi ja avoimeksi tavaksi lähestyä asiaa. Tässä on kuitenkin yksi suuri mutta – ketkään muut kuin Karhisen työryhmä eivät pääse näkemään annettuja kannanottoja ja ehdotuksia. Näemme vain joku päivä koosteen, joka on tehty selvitysmiehen toimesta eikä välttämättä lainkaan sisällä kaikkia annettuja näkökulmia vaan kenties vain jo valmista agendaa tukevat.

Karhinenhan riensi jo heti kertomaan kuinka kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tuote on kunnossa. Itse olen vahvasti eri mieltä varsinkin mikäli tuotteeksi mielletään myös raaka-aineesta valmistetut tuotteet. Kirjoitin tästä blogin.

Leppähän on myös jättämässä seuraavalle hallitukselle perinnöksi ruokavaltuutetun, jonka virka päätettiin perustaa vuodena alusta. Valittavan henkilön nimeä ei ole vielä tiedossa ja on jännittävää nähdä kuka tulee valituksi. Varmaan virkakausi on asetettu riittävän pitkäksi, jottei seuraava hallitus voi sitä helpolla lopettaa kuten Keskusta teki eläinsuojeluvatuutetulle olemalla jatkamatta virkaa.

Ylen mukaan ennen joulua julkaistun tutkimuksen mukaan ruokaketjussa kaupan osuus hinnoista on pienentynyt ja teollisuuden kasvanut. Luonnonvarakeskuksen ja Pellervon taloustutkimuksen selvitys ei kuitenkaan Lepän mukaan kerro koko totuutta pitkän ajan kehityksestä.

"Selvitys oli kohtuullisen suppea, eikä kerro koko alan toiminnasta. Suuntaus on mennyt siihen suuntaan, että koko ajan rahavirta menee muualle kuin viljelijöiden puolelle", Leppä kommentoi.

Lepällähän ei kuitenkaan ole osoittaa mitään tutkimuksia tuota kumoamaan vaan mennään vain omalla vahvasti värittyneellä kannalla. Hän esittää saaneensa useita yhteydenottoja kaupan tavoista ja painostuksesta esimerkiksi Pirkka- ja Rainbow-merkkien osalta, jota taas kaupan etujärjestot eivät tunnista. Sana sanaa vastaan. Lepällä on kuitenkin valta ja hänen pitäisi tuoda kunnollisia faktoja pöytään eikä vain pelkkää MTK:n lobbaussaarnaa.

Valion, HKScanin ja Atrian liiketoimintamalli – raaka-aineen käytön maksimointia

Kiinan toimiston avajaisista kertovassa Valion artikkelissa todetaan: "Valion tärkein tehtävä on maksaa maidosta mahdollisimman hyvää hintaa suomalaisille maidontuottajaosuuskunnille."

Tällaiset tavoitteet ovat haastavia terveelle liiketoiminnalle, kun siihen yhdistyy myös maksimaalinen raaka-aineen käyttö. Valiohan on käytännössä sitoutunut ostamaan tuottajinsa tuottaman maidon. Karrikoituna tätä voisi verrata siihen, että vaikkapa telakan tavoitteena olisi maksimoida omistajansa tuottaman teräksen käyttö laivaan.

Normaalissa liiketoimintaketjussa valmistaja pyrkii minimoimaan raaka-aineen hinnan ja hyödyntämään raaka-aineen mahdollisimman hyvin sekä ostamaan raaka-ainetta vain sen verran kuin on tarpeen.

Näillä kolmella esimerkkiyhtiöllä tilanne on aivan toinen, mikä saattaa olla yhtenä merkittävänä syynä esimerkiksi HKScanin vaikeuksiin. Yhtiöhän on parhaillaan myrskyn silmässä ja hakee uusia hallituksen jäseniä kolmen irtisanoutuneen tilalle sekä myös toimitusjohtajana on tilapäisesti hallituksen puheenjohtaja.

HKScan on selkeä kriisiyhtiö, jolla on korkea velkaantuneisuus ja heikko velanmaksukyky. Silti sen ennustetaan ottavan jopa lisää velkaa maksaakseen osinkoja, joita sen pääomistajana toimivat lihaosuuskunnat tarvitsevat. Tämä on liiketaloudellisesti sekä tulevaisuuden kannalta todella outoa toimintaa. Sen tulisi sijoittaa varoja toiminnan parantamiseen ja uusien houkuttelevien tuotteiden luomiseen.

Koko elintarvikeketjua tarkasteltava objektiivisesti

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että perustettu Ruokavirasto, ruokavaltuutetun toimi sekä Karhisen selvitys ajavat ennalta määrättyä Keskustan agendaa. Siinä agendassa omassa pesässä ei ole mitään ongelmia vaan syyt löytyvät aina muualta – erityisesti kaupan alalta.

Kokonaan tuntuu unohtuvan, että lihan osalta keskittyneisyys on aivan yhtä suurta kuin kaupassa tai jopa suurempaa. Kilpailuviranomaisen hyväksyttyä  2013 Saarioisten oman lihanhankintatoiminnan myynnin Atrialle syntyi tälle alueelle käytännössä sama tilanne kuin kaupassakin – kaksi suurta toimijaa. Se ei tunnu olevan mikään ongelma.

On toki selvää, että hallituksessa ajetaan omia tavoitteita poliittisesta ideologiasta lähtien, mutta tässä aletaan jo mennä liian pitkälle. On tarkasteltava tilannetta objektiivisesti ja avoimesti tuottaen tutkittua tietoa. Karhisenkin pitäisi avata annetut kannanotot julkisiksi, jotta todellinen avoimuus toteutuisi ja voitaisiin käydä avointa keskustelua kabineteissa valmistelun sijaan.

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu