Poliittisten virkanimitysten uusi kulta-aika Sipilän johdolla

”Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät politiikan uskottavuutta. Sulle–mulle-politiikan aika on yksinkertaisesti ohi”, Sipilä sanoi. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että olemmekin nähneet poliittisten virkanimitysten uuden kulta-ajan, joka kiihtyy kohden hallituskauden loppua.

Tänään sekä Talouselämä, että sen artikkelin pohjalta Uusi Suomi uutisoi kuinka Maanmittaushallituksen pääjohtajan virka pyritään täyttämään ennen hallituskauden loppua. TE kysyy onko hallitus tekemässä jo toisen etukäteiskäpälöinnin virkanimityksissä.

Itse asiassa se tekee jo kolmannen, sillä Business Finlandin nykyisen johtajan pesti päättyy vasta elokuun lopussa ja myös siihen haetaan parhaillaan uutta.

Nämä ovat mielenkiintoisesti viisivuotiskausia ja tämä tarkoittaa, ettei seuraava hallitus nimitä niihin uutta henkilöä. Mainittujen lisäksi hallituksen virastojen yhdistäminen ja niiden aloittaminen sopivasti 2019 johtaa siihen, esimerkiksi Ruokaviraston tai Luovan johtajat nimitettiin sopivasti s.e. viisivuotiskausi päättyy vasta pitkällä ei ensi vaan seuraavalla hallituskaudella. Kätevää.

Tehtyjä nimityksiä tällä uudella Sipilän aikakaudella, jolloin "sulle-mulle-politiikka päättyy"

Heti hallituskauden aluksi ministeri Tiilikainen päätti vaihtaa Metsähallituksen johtoon toisen vaikka enemmistö katsoi Esa Härmälän tehnee hyvää työtä. Hän sai tästä runsaasti arvostelua jopa omiltaan, mutta päätös piti.

Hallituksen uskollisesta sotesoturista Pöystistä tehtiin oikeuskansleri, mikä herätti melkoista ihmetystä ja epäilyjä siitä, kuinka hän voi toimia puolueettomasti.

2016 Kelan pääjohtajaksi nimitettiin merkittävä keskustan taustavaikuttaja Elli Aaltonen. Elokuussa 2017 Alexander Stubb (kok) nimitettiin Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajaksi. Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk) taas sai tehtävän EU:n tilintarkastustuomioistuimesta.

Joulun ja uuden vuoden välipäivinä 2017 mediankin osin lomaillessa nimitettiin erikoisesti ministeri Saarikon esittelemänä Sipilän luottomies Pertti Korhonen Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi. Mediassa tästä eikä päätöksen perusteluista keskusteltu lainkaan vaikka henkilö on entinen Elektrobitin toimitusjohtaja Sipilän ja Hulkon jälkeen. Kirjoitin tästä blogin Sipilän luottomies Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi, jossa kerron yhteyksistä enemmän.

Hallitus päätti myös yllättäen yhdistää Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusviraston vaikkei näiden toiminnoissa ollut nähtävissä merkittävää synergiaa. Uusi Ruokavirasto aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa. Esitin blogissani viime maaliskuussa 2018 veikkauksen: Elintarviketurvallisuusvirastosta uuteen virastoon siirtyisi noin 640 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö ja Maaseutuvirastosta puolestaan noin 198 henkilötyövuotta vastaava. Mitä veikkaatte, kummalta suunnalta tulee pääjohtaja mikäli Keskustavetoinen hallitus asiasta päättää?

Näinhän siinä kävi eli johtaja tuli Mavista vaikka Eviran toiminta on huomattavasti laajempaa kattaen koko elintarvikeketjun. Uusi johtaja kertoi jo suuntaa toiminnasta: "Uudelleenorganisoinnin tavoitteena on vahvistaa uuden viraston maatalouspolitiikan ja elintarvikeketjun yhteiskunnallista vaikuttavuutta."

Suurimpia pelkoja on ollut mm tuotantoeläinten olojen suojelun joutuvan alisteiseksi maatalouspolitiikalle uudessa virastossa. Kirjoitin tästä laajemmin blogissani Keskustan ajama Ruokavirasto on tarpeeton puliveivaus.

Lista ei ole kattava, mutta tuossa nyt muutama nimitys, joka kertonee ettei poliittisten virkanimitysten aika todellakaan ole ohi vaan jopa uusi kulta-aika on koittanut.

Prosessissa olevat ennenaikaiset nimitykset: Sote-kansliapäällikkö, Maanmittaushallituksen ja Business Finlandin pääjohtajat

STM:n mahdollisen Soten toteutusta ylimpänä virkamiehenä olisi valvomassa kansliapäällikkö. Nykyisen toimikausi päättyy lokakuussa 2019, mutta haku käynnistettiin jo viime lokakuussan vuotta ennen.

Maanmittaushallituksen pääjohtajan kausi päättyy elokkun lopussa 2019 ja haku käynnistettiin jo viime vuoden marraskuun lopussa.

Business Finlandin pääjohtajan toimikausi päättyy myös elokuun lopussa 2019 ja haku on parhaillaan meneillään. Oma veikkauseni on, että Business Finlandin johtokunna puheenjohtajana vuoden harjoitellut Sipilän luottomies Korhonen tullaan valitsemaan tehtävään. Hän on muuten ollut kummallisesti lähes kokonaan poissa julkisuudesta vaikka on elinkeinoelämän kannalta todella vaikutusvaltaisen organisaation johtokunnan vetäjä.

Hänet valittiin myös juuri ennen joulua liikenteen ohjauksesta ja tiedonkeruusta vastaavan valtion erityistehtäväyhtiön, Traffic Management Finland Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi. Vaikuttaa hallituksen luottomieheltä.

Ymmärtääkseni kaikkien näiden toimikausi on viisi vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että uudet aloittaisivat lähes puolitoista vuotta seuraavan hallituksen jälkeen. Nyt tämä hallitus tekee siis nimitykset etuajassa pyrkien varmistamaan itselle sopivat tahot johtoon ja seuraava hallitus ei pääse tekemään mitään. Tavallaan nerokas taktiikka ellei tähän puututa.

Pidän tällaista nimityspolitiikkaa itsessään jo huonona, mutta vielä enemmän toiminta on täydessä ristiriidassa Sipilän esittämien lupausten kanssa.

No, kepu pettää aina – näin sanoi myös Metsähallituksen edellinen johtaja Härmälä jouduttuaan sivuutetuksi.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu