Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Poliittisten virkanimitysten uusi kulta-aika Sipilän johdolla

”Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät politiikan uskottavuutta. Sulle–mulle-politiikan aika on yksinkertaisesti ohi”, Sipilä sanoi. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että olemmekin nähneet poliittisten virkanimitysten uuden kulta-ajan, joka kiihtyy kohden hallituskauden loppua.

Tänään sekä Talouselämä, että sen artikkelin pohjalta Uusi Suomi uutisoi kuinka Maanmittaushallituksen pääjohtajan virka pyritään täyttämään ennen hallituskauden loppua. TE kysyy onko hallitus tekemässä jo toisen etukäteiskäpälöinnin virkanimityksissä.

Itse asiassa se tekee jo kolmannen, sillä Business Finlandin nykyisen johtajan pesti päättyy vasta elokuun lopussa ja myös siihen haetaan parhaillaan uutta.

Nämä ovat mielenkiintoisesti viisivuotiskausia ja tämä tarkoittaa, ettei seuraava hallitus nimitä niihin uutta henkilöä. Mainittujen lisäksi hallituksen virastojen yhdistäminen ja niiden aloittaminen sopivasti 2019 johtaa siihen, esimerkiksi Ruokaviraston tai Luovan johtajat nimitettiin sopivasti s.e. viisivuotiskausi päättyy vasta pitkällä ei ensi vaan seuraavalla hallituskaudella. Kätevää.

Tehtyjä nimityksiä tällä uudella Sipilän aikakaudella, jolloin "sulle-mulle-politiikka päättyy"

Heti hallituskauden aluksi ministeri Tiilikainen päätti vaihtaa Metsähallituksen johtoon toisen vaikka enemmistö katsoi Esa Härmälän tehnee hyvää työtä. Hän sai tästä runsaasti arvostelua jopa omiltaan, mutta päätös piti.

Hallituksen uskollisesta sotesoturista Pöystistä tehtiin oikeuskansleri, mikä herätti melkoista ihmetystä ja epäilyjä siitä, kuinka hän voi toimia puolueettomasti.

2016 Kelan pääjohtajaksi nimitettiin merkittävä keskustan taustavaikuttaja Elli Aaltonen. Elokuussa 2017 Alexander Stubb (kok) nimitettiin Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajaksi. Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk) taas sai tehtävän EU:n tilintarkastustuomioistuimesta.

Joulun ja uuden vuoden välipäivinä 2017 mediankin osin lomaillessa nimitettiin erikoisesti ministeri Saarikon esittelemänä Sipilän luottomies Pertti Korhonen Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi. Mediassa tästä eikä päätöksen perusteluista keskusteltu lainkaan vaikka henkilö on entinen Elektrobitin toimitusjohtaja Sipilän ja Hulkon jälkeen. Kirjoitin tästä blogin Sipilän luottomies Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi, jossa kerron yhteyksistä enemmän.

Hallitus päätti myös yllättäen yhdistää Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusviraston vaikkei näiden toiminnoissa ollut nähtävissä merkittävää synergiaa. Uusi Ruokavirasto aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa. Esitin blogissani viime maaliskuussa 2018 veikkauksen: Elintarviketurvallisuusvirastosta uuteen virastoon siirtyisi noin 640 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö ja Maaseutuvirastosta puolestaan noin 198 henkilötyövuotta vastaava. Mitä veikkaatte, kummalta suunnalta tulee pääjohtaja mikäli Keskustavetoinen hallitus asiasta päättää?

Näinhän siinä kävi eli johtaja tuli Mavista vaikka Eviran toiminta on huomattavasti laajempaa kattaen koko elintarvikeketjun. Uusi johtaja kertoi jo suuntaa toiminnasta: "Uudelleenorganisoinnin tavoitteena on vahvistaa uuden viraston maatalouspolitiikan ja elintarvikeketjun yhteiskunnallista vaikuttavuutta."

Suurimpia pelkoja on ollut mm tuotantoeläinten olojen suojelun joutuvan alisteiseksi maatalouspolitiikalle uudessa virastossa. Kirjoitin tästä laajemmin blogissani Keskustan ajama Ruokavirasto on tarpeeton puliveivaus.

Lista ei ole kattava, mutta tuossa nyt muutama nimitys, joka kertonee ettei poliittisten virkanimitysten aika todellakaan ole ohi vaan jopa uusi kulta-aika on koittanut.

Prosessissa olevat ennenaikaiset nimitykset: Sote-kansliapäällikkö, Maanmittaushallituksen ja Business Finlandin pääjohtajat

STM:n mahdollisen Soten toteutusta ylimpänä virkamiehenä olisi valvomassa kansliapäällikkö. Nykyisen toimikausi päättyy lokakuussa 2019, mutta haku käynnistettiin jo viime lokakuussan vuotta ennen.

Maanmittaushallituksen pääjohtajan kausi päättyy elokkun lopussa 2019 ja haku käynnistettiin jo viime vuoden marraskuun lopussa.

Business Finlandin pääjohtajan toimikausi päättyy myös elokuun lopussa 2019 ja haku on parhaillaan meneillään. Oma veikkauseni on, että Business Finlandin johtokunna puheenjohtajana vuoden harjoitellut Sipilän luottomies Korhonen tullaan valitsemaan tehtävään. Hän on muuten ollut kummallisesti lähes kokonaan poissa julkisuudesta vaikka on elinkeinoelämän kannalta todella vaikutusvaltaisen organisaation johtokunnan vetäjä.

Hänet valittiin myös juuri ennen joulua liikenteen ohjauksesta ja tiedonkeruusta vastaavan valtion erityistehtäväyhtiön, Traffic Management Finland Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi. Vaikuttaa hallituksen luottomieheltä.

Ymmärtääkseni kaikkien näiden toimikausi on viisi vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että uudet aloittaisivat lähes puolitoista vuotta seuraavan hallituksen jälkeen. Nyt tämä hallitus tekee siis nimitykset etuajassa pyrkien varmistamaan itselle sopivat tahot johtoon ja seuraava hallitus ei pääse tekemään mitään. Tavallaan nerokas taktiikka ellei tähän puututa.

Pidän tällaista nimityspolitiikkaa itsessään jo huonona, mutta vielä enemmän toiminta on täydessä ristiriidassa Sipilän esittämien lupausten kanssa.

No, kepu pettää aina - näin sanoi myös Metsähallituksen edellinen johtaja Härmälä jouduttuaan sivuutetuksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onhan noita virkanimityskähmintöjä ollut maailman sivu, tosin varmaan vähenevästi. Hesari otsikoi aikoinaan kansallisen tilastovirastomme ex-pääjohtajan nimitysuutisen: "Jeskanen-Sundström sai pääjohtajan paikan pitkällä kokemuksella ja vasemmistosympatioilla". Politiikkalobby ei ainakaan enää vaikuttane johtajatason valintoihin siinäkään talossa meneillään olevassa rekrytoinnissa enempää kuin nykyisessä Ylessä, jossa sielläkin toimi joskus YYA-ystävyysseuran paikallisosasto -
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264522-v...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki niitä on ollut ennenkin, en sitä kiistä. Nyt meillä kuitenkin on pääministeri, joka kertoi lopettavansa ne. Lisäksi PS/Siniset tietääkseni ovat olleet samoilla linjoilla. Kokoomuksen en tiedä lausuneen asiasta juuta eikä jaata, sieltä ennemmin lähdetää sote-firmoihin tai elinkeinoelämän etujärjestöihin.

Ihmettelen eikö sanojen ja tekojen totaalisella ristiriidalla ole mitään väliä nykyään. Voiko nykyään poliittiset johtajat puhua mitä tahansa tuubaa ilman vastuuta?

Ja eikö kansalaisia tällainen lainkaan haittaa?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Haittaa teoreettissielullisesti, mutta käytännössä ei asian eteen koota rikkaa ristiin. Poliittisten nimitysten ja poliittisesti motivoituneiden irtisanomisten suuntaan sohiminen kun vaistonvaraisesti mielletään tuulimyllyjenvastaiseksi taistoksi, jossa kekoon ihan bona fide kannettu korsi muuttuu pian tikuksi omassa silmässä ja raskauttavaksi ristiksi syrjäytymiskehityksen katalysaattorina, jos ymmärrät mitä tarkoitan... http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei tässä Sipilän suhteen ole mitään erikoista. On aivan normi homma asiassa kuin asiassa, että Sipilä puhuu toista ja tekee toista. Se vain on niin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kenellä valtaa on, hän valtaa käyttää. Näin sanoi entinen valtakunnansovittelija Jorma Reini.

Valtion korkeissa viroissa on varmaan tietty käytäntö, jota noudatetaan. Esim. työministeriön kansliapäällikkö on pitkään ollut demari. Se olisi varmaan hyvä käytäntö, että korkeimmat virkamiehet nimitettäisiin aina uuden hallituksen toimesta hallituksen toimikaudeksi.

En nyt muista, onko tämä hallitus nimittänyt entisiä tai nykyisiä kansanedustajia korkeisiin virkoihin.

Jos minulla olisi nimitysvalta, niin heittäisin roskakoriin jäsenkirjallisten hakijoiden hakemukset puolueeseen katsomatta. Julkisissa viroissa ei ole hyväksi, jos virkamies on politiikan läpitunkema.

Käyttäjän MerilainenRiina kuva
Riina Meriläinen

Jälleen aivan loistava kirjoitus, kiitos Niko. Olen jo pitkään seurannut blogiasi. Kirjoitat tärkeistä asioista.

Oletko poistanut blogisi : alueelliset-yritystuet-jotka-keskusta-haluaa-pitaa-pimennossa- vai miten en sitä löydä?

Olinkin jo odotellut koska kirjoitat tuosta asiasta..

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos mukavasta palautteesta. Päivän kelin mukaisestikin kun usein tulee lunta tupaan, niin tällainen palaute ilahduttaa.

Kyllä se tuolla edelleen on:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Mietin sitä, että mikä estää poistamasta noita virkoja, mihin kyseiset henkilöt ovat asetettu.

Tämä siten, että heille voidaan esittää vastaavaa tointa lähellä oleva pesti, joten heitä ei irtisanota ja heidän on tehtävä työnsä korrektisti.

Se, että jokin virka lakkaa, on normaalia organisaatiomuutosta ja sen voi tehdä laillisesti. Näin siis olen asian ymmärtänyt.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ainahan sitä voi organisaatiomuutoksilla kikkailla, mutta ei se nyt hyvästä olisi noille puljuille. Muutenkin mahdollisen maakuntamallin myötä organisaatiot tulevat olemaan kohtuullisen sekavassa muutostilassa.

Pääjohtajan tapauksessa homma harvemmin organisoimalla muuttuu paitsi yhdistämällä koko putiikki johonkin toiseen tai sitten hajauttamalla vaikkapa Ruokavirasto takaisin kahdeksi erilliseksi. Tällainen eestaas veivaaminen tosin alkaisi muistuttaa ennemminen jenkkien sekoiluja.

Täytyy muistaa, että nämä organisoinnit vievät tehoa pitkäksi aikaa pois organisaatioista. Aikaa myöten toki voi parantuakin, mutta tiheään tahtiin tehtynä näistä on lähinnä haittaa.

Jenkeissä on sanonta: If You don't know anything else to do - reorganize."
Näyttää dynaamiselta ja ainakin jotain tapahtuu... ;-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset