Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Ylen MOT: Näin työttömillä tienataan

Ylen MOT-ohjelmassa käsitellään tänään sitä, kuinka työttömien turhanpäiväisillä kursseilla tehdään rahaa yksityisten koulutusfirmojen toimesta. Luin tuon käsikirjoituksen ja tuntuu karmaisevalta, miten työttömiä aliarvioidaan ja päiväkaupalla kurssitetaan turhanpäiväisiä asioita, joilla ei vaikuteta myöskään saatavan työllistymisen kannalta kummoisia tuloksia.

Elämänviisauksia ja itsestäänselvyyksiä

Kursseilla olleelta kysellään ohjelmassa kurssin hyödyllisyydestä ja vastaukset ovat karuja. Opetusmateriaalista löytyy mm seuraavaa: "MOT perehtyi työttömien uravalmennuskurssin materiaaliin, jossa työttömille tarjoillaan yleisiä elämänohjeita, kuten muistutetaan hyvälaatuisen unen tärkeydestä ja kerrotaan, että auton vaihdon lykkäämisellä voi säästää rahaa. Menoistaan voi karsia jättämällä lehden tilaamatta tai kartoittamalla käytettyjen tavaroiden markkinat ennen uusien hankintaa."

Mikäs siinä, ihan käypiä ohjeitahan nuo ovat, mutta työttömäksi joutuneelle ei samalla tapahdu järjen eikä tiedon alenemaa, jonka vuoksi pitäisi ryhtyä ihan perusasioita opettamaan. Jostain syystä näin tunnutaan kuviteltavan.

Kursseilla on haastateltavan mukaan väkeä laidasta laitaan nuorista eläkeläisiin ja kenties siitä löytyy osasyy sille, miksi sitten käsitellään yleisiä asioita aidosti työllistymistä edistävien toimien sijaan. Peruskoulun käyneitä nuoria ja akateemisia konkareita on samassa iloisessa sopassa tekemässä ryhmätöitä löytämässä "vahvuuksiaan".

Johanna Laakso kertoo, mitä neljän viikon kurssilla tehtiin:

"Tehtiin semmosia tehtäviä, mitkä liittyy työelämään ja ja tuota niin sitte harjoteltiin nii ku työhaastattelutilanteita. Ja tuota niin sitte me harjoteltiin tekemään työhakemuksia ja tuota niin CV:tä katottiin, että onko kaikilla CV:t kunnossa ja ja tuota niin. Kateltiin netistä sitten etittiin avoimia työpaikkoja, että mitä vois ihan oikeestikin hakee."

Aktiivimalli täyttyi, valmennusfirma sai rahansa, mutta hyötyä tästä touhusta ei vaikuttaisi olleen. Monet pitempään työttömänä olleet osallistuvat näihin aktiivimallin myötä jopa useasti.

Kuinka hyvin tällaisten valmennuksien jälkeen työllistytään?

TEM:in tilastojen mukaan työssä yleisillä työmarkkinoilla 3 kk valmennuksen päättymisen jälkeen on seuraava määrä osallistujista:

  • Työnhakuvalmennus 12,6 %
  • Uravalmennus 9,0%
  • Työhönvalmennus 6,1 %.

Aika kehnoja ovat luvut.

Tänään on uutisoitu myös valtioneuvoston raportista, joka antaa karun kuvan työllistämistoimenpiteiden vaikuttavuudesta yleensäkin. Raportin tiivistelmän mukaan työharjoittelulla ja työelämävalmennuksella sekä valmentavalla koulutuksella ei näytä olevan juurikaan vaikutusta työllistymiseen tai tuloihin.

Valmennusyritysten seuranta retuperällä

Työministeri Lindstörmiltä kysyttiin haastattelussa, miten valvotaan ja saadaan tietoon poikkeamat kilpailutuksessa luvattuun toimintaan. Tästä hänellä ei ollut tietoa.

Ohjelmassa kerrotaan kuinka laajasti kilpailutuksessa annetut tiedot eivät usein enää käytännössä toteudu ja vaikkapa opettajat vaihtuvat jatkuvasti ja joukossa on myös epäpäteviä. Todellisuudessa kurssi tiloineen yms laitetaan pystyyn vasta, kun kilpailutus on voitettu ja moni luvattu asia voi muuttua.

Kuitenkaan MOT:n tietojen mukaan ELY-keskukset eivät viime vuonna ole tehneet yhtään reklamointia näistä koulutuksista. Kotouttamiskoulutuksista on sen sijaan tehty yksi reklamaatio.

Toimijat sekä kotoutumiskoulutuksissa että työnhakuvalmennuksissa ovat hyvin pitkälle samoja. MOT:n kirjoituksessa on esillä summat, joita suurimmat kuten Springhouse sekä Arffman Finland Oy saaneet maksuna hankituista koulutuksista.

Mielenkiintoista oli myös, että osallistujilta kerätään tietoa anonyymisti koulutuksen onnistumisesta Työ- ja elinkeinohallinnon toimesta. Kuitenkin valmennusyrityksessä töissä ollut kertoi seuraavaa:

"No silloin kun minä olin siellä töissä, niin siellä oli ohje että että siihen vastataan niin kuin opettajan kanssa kahdestaan sen loppu.. tai jatkosuunnitelmakeskustelun yhteydessä. Mut että siinähän kyllä lähtee se anonymiteetti pois ja voi tulla jonkinlainen paine vastata aika hyv.. niin kuin positiivisesti jos siinä on oma opettaja vieressä istumassa."

Erikoista touhua.

Hallituksen esityksen mukaan suurin osa näistä ns kasvupalveluista tuotettaisiin jatkossa näiden firmojen toimesta

Osana maakuntamalliin siirtymistä ollaan järjestämässä nämä palvelut uudestaan tuotettavaksi suurelta osin yksityisillä firmoilla. Kyselin tästä blogissani Missä on työvoimapalvelujen ulkoistuksen pihvi ministeri Lindström?

Tulokset eivät ole kummoiset ja seuranta tuntuu olevan retuperällä, mutta se ei estä hallitusta viemästä Suomea malliin, jossa on otettu oppia maailman suurimmalta näiden palvelujen yksityistäjältä Australialta. Esimerkiksi Alankomaat ovat kokeilleet hieman samankaltaista mallia, mutta purkivat sen huonojen tulosten vuoksi.

Ylen ohjelmassa Jari Lindström ja Juhana Vartiainen kertovat perusteluinaan seuraavaa:

Lindström: "Nää toimijat on usein aika ketteriä tekeen asioita, niin voi olla sellasia toimintatapoja, joita sitten taas ehkä julkisella puolella ei välttämättä oo ollu. Niistä hankinnoista siel on ollu sellasia asioita joista meil on syytä oppia ja tää on ollu koko ajan se idea, et me haetaan parhaita palveluja työttömille ja myös työvoimaa tarvitseville yrityksille. "

Vartiainen: "Se voi hyödyttää jos yksityiset yritykset tekee jotain paremmin kun valtiovalta. Ja sitähän me ei etukäteen tiedetä, mutta se hallituksen ja vähän itsenikin optimistinen toive on siinä että jos yrityksille luodaan kannustimet todella työllistää ihmisiä niin sillon he ehkä kykenevät siihen joissain tapauksissa tehokkaammin kuin työvoimatoimisto."

Ei nyt oikein vakuuta. Kyseessä vaikuttaa olevan ennemmin ideologinen hanke tai sitten ollaan järjestämässä merkittävää tulovirtaa hyville veljille - tai sitten molempia.

Nyt pitäisi ennemmin keskittyä laatuun ja vaikuttavuuteen kunnollisella seurannalla sekä hyödyntää esimerkiksi Tampereella tehtyjä pilotteja eikä mennä pelkällä sokealla uskolla eteenpäin.

 

MOT tänään klo 20:00 -20:30 Yle1 ja Areenassa.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Tätähän se on ollut iät ja ajat.
Nyt siitä vaan on tehty bisnes ja senhän tietää mitä se taas tarkoittaa.

Sitten huudetaan kuinka työttömät on laiskoja kun eivät edes sen verran viitsi, että menisivät näillle kursseille.

Työministeriämme en haluaisi syyttää.
Hän ei ymmärrä mitä tekee....hän on syyntakeeton.
Syyllisiä ovat ne jotka tätä ministeriä ohjailevat.

Työttömällä ei ole mitään arvoa....kunhan muistaa kuollessaan ottaa tuhkauksen ettei vie niin paljoa tilaa hautuumaalta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Työttömällä ei ole mitään arvoa....kunhan muistaa kuollessaan ottaa tuhkauksen ettei vie niin paljoa tilaa hautuumaalta."

Mikko, tuo ylläoleva, on sarkastisen lohduton, mutta myös mielenkiintoinen.

Mistä kumpuaa työttömänäolemisen rooliahdistus ja luovuttaminen?

Työtön on yhden, joskus useammankin, elämänvaiheensa sankari, jonka identiteetti on aina siellä, missä hänen arvonsa aidosti on.

Ei työtön ole mikään tehtävänimike, se on yhteiskunnan keinottomuuden ihmisen hartioille painama leima.

Leima, jota mm. aktiivimallilla on onnistuttu vahvistamaan.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#4

"Työtön on yhden, joskus useammankin, elämänvaiheensa sankari, jonka identiteetti on aina siellä, missä hänen arvonsa aidosti on."

Mikä on se arvo.

Työläisen arvo on juuri se minkä hän pystyy työllään tuottamaan...ei enempää eikä vähempää.
Kun hän ei pysty enää riittävästi tuottamaan hänestä tulee työtön.

Kun hänestä on tullut työtön hänen arvonsa on 0.
Hän ainoastaan vie tilaa hautuumaalla, joten toivottavaa olisi tuhkaus ja päästää tuhkat tuuleen.

Siinä on leima joka on aktiivimallilla tehty.
"työtön"

Elämme globaalissa maailmassa ja meihin vaikuttaa nykyisin globaalit säännöt

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #9

"Työläisen arvo on juuri se minkä hän pystyy työllään tuottamaan...ei enempää eikä vähempää.
Kun hän ei pysty enää riittävästi tuottamaan hänestä tulee työtön."

Realismia, mutta luovuttamista!

Tuolla ajattelumallilla, olet jo luovuttaja.

Jos olisin komentaja, huutaisin, käännös itseen päin!

Niin kauan, kuin valtaapitäville annetaan hihnaa, niin kauan ne sitä vetävät, itselleen.

On korkea aika herätä ja tunnustaa tosiasiat.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuossa omia kokemuksiani.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255139-mi...

Tuo Springhouse kävi minunkin kursseillani esitelmöimässä. Siellä me istuimme käsi poskella katsomassa miten hienoja CV:tä jotkut olivat tehneet. Omaa konetta ei ollut, että olisi itse voinut tehdä oman...

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Tuohan on liki samanlaista ,kuin tuttavani Siilinjärvellä teki. Hän oli katiskantekokurssilla. Se oli virtuaalinen ,koska tarveaineita ei ollut. Ilmeisestikin kurssittajat olettivat, että ihminen virtuaalikurssin käytyään ryntää ostamaan katiskantekotarvikkeet? Sillä katiskalla olisi sitten pitänyt kait työllistää itsensä kalastajana?
Toinen tuttavani ,Sastamalassa, kävi sekä CVn teko, että kodinhoitokurssin. CVn tekokurssilla, hän insinöörinä, joutui opettamaan tietokoneen käyttöä sille opettajallekin ja kodinhoitokurssilla he kävivät paikallisella metsästysmajalla saunomassa, paistamassa makkaraa ja pelaamassa uunoa.
Kyllä tulevat kalliiksi nuo työttömien kurssit. Tyhjän saa pyytämättäkin.
Mikä pahinta ,noissa kursseissa vielä on se,että ne aliarvioivat ihmistä ja sen lisäksi vielä maksavat veronmaksajille hunajaa.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Ehkäpä omakohtainen esimerkki kuvaa hyvin mistä on kysymys, aikoinaan kunnan elinkeinoasiamies soitti minulle ja sanoi: Minulta puuttuu yksi nimi että saadaan kurssi pystyyn, saanko minä laittaa sinun nimen listalle.
Okei, laita vaan vastasin, myöhemmin huomasin ettei tullut kysyttyä mille kurssille minä olin osallistunut ?
Nämä kuuluu tähän tuki ja avustus juttuihin oleellisesti ja sen takia en syyttäisi Linströmiä ja Vartiaista, käsikirjoituksen mukaanhan heidän on toimittava.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Esimerkkinä tuo Springhousehan on Staffpointin eli yhden suurimman henkilöstönvuokrausyrityksen tytäryhtiö. Sivuilla kerrotaan:

"StaffPoint-konsernin valmennusyhtiö Spring House siivittää vuosittain useita tuhansia työnhakijoita työelämään ja urallaan eteenpäin. Toteutamme yhteistyössä työ- ja elinkeinohallinnon kanssa verkkoasioinnin ohjausta, työnhaku- ja uravalmennuksia, osaamisen ja ammattitaidon kartoituksia sekä ammatillista työvoimakoulutusta ja maahanmuuttajakoulutusta. Lisäksi olemme yksi työvoima- ja elinkeinohallinnon kumppaneista yksityisen työnvälityksen alueellisissa hankkeissa. Toimimme valtakunnallisesti 15 ELY-keskuksen alueella."

Jännittävää nähdä millaisia koplauksia tullaan näkemään. Onko ensi työtön koulutettavana ja saadaan palkkio siitä, että työllistyy hetkeksi ja jopa oman konsernin henkilöstövuokrauksen kautta. Sitten palaa taas pian uuteen kiertoon ja alkaa alusta.

Sopimuksessa näität toki voidaan estää, mutta estetäänkö onkin otinen juttu. Ja palkkiot lienevät sitten taas liikesalaisuuksia tms.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Näinhän se menee.

Eikä mitään ole tapahtunut, ennenkuin joku paljastaa tuon koplauksen.

Sitten ihmiset lukee lehdestä paljastuksen ja toteaa "no voi voi, tätä se on".

Ja elämä jatkuu taas kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.... ei muuta kuin uudet työttömät kiertoon.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Nikolta hyvä nosto. He väittävät että työttömät on laiskoja, mutta karmiva todellisuus on että työttömyysaste pidetään tarkoituksella 6%:n tuntumassa.

Tietääkö kukaan miksi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitoksia. Tiedä häntä motiiveista yms. Nämä suurimmat henkilöstöpalveluyritykset toimivat mm neljälla alueella:
- henkilöstönvuokraus ja rekrytointi
- koulutuspalvelut mm työttömille
- kotouttamispalvelut
- ulkomaisten työntejiöiden tuonti ja vuokraus

Kaikkia näitä varten ollaan katettu pöytää politiikan kautta ja kyllä näiden liiketoiminta onkin kasvanut viime vuosina.

Henkilöstöpalvelualan yksi vaalitavoite on ulkomaalaiset työntekijät valtiksi..

https://hpl.fi/ulkomaalaiset-tyontekijat-valtiksi/

Sivustolta löytyy myös käyriä siitä kuinka alan liikevaihto on kasvanut.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#16

Kannattaa lukea Samuli Salmisen kirjoittama raportti "Kuinka kalliiksi halpatyövoima tulee? – Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta, työmarkkinat ja julkinen talous". Siinä käydään läpi, mistä saatavuusharkinnassa on kyse ja millaisia vaikutuksia sen poistamisella olisi:

https://www.suomenperusta.fi/

Turvapaikkaa hakemalla voi kiertää sen, että ei ole saanut työlupaa. Jos saa vaikka nollapalkalla työpaikan, on turvapaikanhakijana jo matkalla kohti kansalaisuutta, mikä raportin mukaan onkin monilla tavoitteena. Kun tämä tavoite on saavutettu, nähdään tilastoista, että työllistyminen laskee (edut juoksevat, miksi vaivautua).

Kukaan ei puhu siitä, että aikanaan myös tuontityövoima jää eläkkeelle ja jostain nekin eläkkeet sitten yritettäisiin maksaa.

- - -

Tavallisten ihmisten kokemuksista vuokratyöfirmoihin liittyen voi lukea toimittajien halveksimasta lähteestä eli Suomi24:n keskusteluista. Joku oli niissä linkannut mm. Seura-lehdessä olleen jutun:

https://seura.fi/asiat/tutkitut/nollasopimuksia-ja...

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Täytyy olla se työttömien reservi mistä sitten jossain vaiheessa napsitaan porukkaas orjatyöhön.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Seuraavaksi MOT voisi selvittää turvapaikanhakuun liittyvän liiketoiminnan.

Erityisesti kiinnostaisi VOK-kiinteistöjen yksityiset vuokranantajat ja turvapaikanhakijoiden yksityinen juridinen avustaminen turvapaikkaa haettaessa ja kielteisen päätöksen saavuttua siitä toistuvasti valitettaessa.

Alkuvuosia ja erityisesti vuotta 2015 peittää sankka sumu.

Olisi mielenkiintoista tietää asiaan liittyvistä poliittisista kytköksistä ja yksittäisistä nimistä, joilla on yhteydet turvapaikanhakijoilla tienaamiseen.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Onhan noita nimiä lehdissä näkynyt. Aika paljon on kansanedustajien ja poliitikkojen "lähipiirit" kunnostautuneet siinä.
Naziman mies on VOKKIbisneksessä mukana ja he saivat voittoa viime vuodelta muistaakseni kaksi miljoonaa. Orpon vaimo antaa "juridista" apua hakemuksissa lakifirmassaan, ja niitähän piisaa, kun aina ei yksi hakemus riitä, vaan niitä tehtaillaan useampia. Miapetra Kumpula- Natrin miehellä on Vokkibisnes ja aika moni poliitikko häärii eri yritysten hallituksissa ,mitkä harrastavat VOKK bisnestä.
Luulisi, että netistä löytyisi lisätietoa asioista jos haluaa katsella.
Muutoin olen sitä mieltä, että yhdenkään poliitikon ei pitäisi olla päättämässä maahanmuutosta jos on oma lehmä ojassa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#20

Kannattaa harkita tarkasti 1) ketä äänestää ja 2) mille puolueelle ääni menee.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Kaverikapitalismi ei tunne puoluerajoja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jo aktiivimallin kohun aikana oli erikoinen näytelmä, kun mallia puolustamassa oli A-studiossa Juhana Vartainen sekä henkilöstöpalveluyritys Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Hurmanen. Suoraa yhteyttä sille, miksi ko yrityksen toimari on puolustamassa mallia voi arvailla.

Kun ollaan haettu mallia Australiasta yksityistämiseen, niin siellä kävi matkalla korkeita ministerön virkamiehiä sekä sitten henkilöstöpalveluyritysten lobbareita. Oli varmaan kiva reissu merten taa.

Lopputulemana meille ollaan tuomassa tuota mallia, josta luki hallituksen luonnoksessa:
"Uudistuksessa on lähdetty siitä, että pitkällä aikajänteellä uudistus siirtäisi julkisen hallinnon nykyisestä kasvupalvelutehtäviä tekevästä henkilöstöstä noin 75 prosenttia yksityiselle sektorille."

Alan suurin toimija on Barona Group, jonne siirtyi alan toinen toimija Opteam. Näiden vuoden 2016 yhdistetty liikevaihto oli yhteensä noin 320 miljoonaa euroa, joten kyseessä on selkeästi tämän toimialan merkittävin yritys. Tarkan luvun laskeminen vaatisi melkoisesti, sillä yritysryppäässä on Asiakastiedon mukaan yli 40 yritystä.

Baronan on perustanut Markus Oksa ja sen omistuksesta 75% on sen johdolla. Kun katselin Baronan tietoja törmäsin mielenkiintoiseen asiaan useissa paikoissa. Niiden tietojen mukaan sekä Markus Oksa että toinen perustaja Mikko Leppänen ovat lestadiolaisia. Minulla ei ole keinoa vahvistaa asiaa ja tuo tieto on lukuislta keskustelupalstoilta sekä kommenteista. Mitään rekisteriä asiasta ei ole ja tuntuu, että tämä asia ja sen vaikutus suomalaiseen liike-elämään on median taholta "no go zone". Joten en tiedä asiaa varmasti, mutta herätti mielenkiinnon.

Tämä alkaa mielestäni mennä jonkun toimialan suosisimisessa siihen suuntaan, että ei voi sanoa suoraan mitään väärää tehdyn, mutta rakenteellisen korruption tuoksu leijuu ilmassa. Tai sitten kuvittelen omiani...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#25

Tässä on kirjallisuutta aiheesta, "Vanhoillislestadiolaisten verkostot taloudessa":

https://www.adlibris.com/fi/kirja/vanhoillislestad...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Paljon kysymyksiä voisi yhteyksistä herättää. Yksi Suomen suurimmista henkilöstöpalvelualan yrityksistä on Eilakaisla Oy. Kuka mahtaa olla ko yrityksen hallituksen puheenjohtaja?

Eero Lehti, Kokoomuksen kansanedustaja.

https://www.eilakaisla.fi/eilakaisla/hallitus-ja-j...

Toivottavasti ottaa sidonnaisuudet ja esteellisyydet huomioon äänetsäessään asioista ja ajaessaan niitä eduskunnassa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Näillä näkymin työttömän kohtalona on käydä näitä pilipalikursseja ja kurssien väliaikoina olla kotona passissa tutkimassa TE-viraston sivuja, että mitä nyt ovat siellä keksineet. Toinen mahdollisuus on käydä työkokeiluissa luovuttamassa työpanostaan ilmaiseksi ja olla siinä uskossa, että josko nyt työpaikka tärppäisi. Noin mennään kymmeniä vuosia kituuttamalla n. 500 euron työttömyyskorvauksella, vuokran ja sähkön ollessa maksettu tuilla. Siis noin on, koska palkanmaksajat (=menestyvät yrittäjät) puuttuvat. Kuinka kauan työttömän psyyke kestää tuollaista, jää nähtäväksi, koska nyt alkaa olla tosi kysymyksessä työttömien hyödyntämisessä ilmaisena työvoimana. Kyllä työntekemisestä pitää saada tukien lisäksi enemmän palkkaa kuin 9€ per vuorokausi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kävin pikalukemassa tuota valtioneuvoston selvitystä ja sieltä löytyi mielenkiintoinen havainto:

Työvoimavalmennukseen osallistumattomat työllistyivät paremmin kuin siihen osallistuneet!

Tämän voi itse todeta katsomalla raporttia sivulta 66 lähtien.

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Eikö tämän nyt pitäisi viimeistään herättää kysymys siitä, kuinka hyvin nämä ostetut työnhakuvalmennukset oikein toimivat?

En kerkiä millään lukemaan raporttia kattavammin ja voi olla, että tein virheen, mutta tuolta oikeasti näyttää.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Varsin paljastava kaikessa raadolisuudessaan oli Vartiaisen asenne, ettei kursseilla ja muulla " aktivoinnilla" ole oikeastaan muuta merkitystä kuin niiden pelotevaikutus.
Niiden tuleekin siis olla niin tympeän älyttömiä, mutta pakollisia, että ihmiset mieluummin "pesevät ikkunoita ja hakkaavat halkoja ".
Ehkä juuti Vartiaisten ikkunoita ja Vartiaisten halkoja?

Tämä piika- ja renkiteema tulee jatkuvasti esiin työttömien koulutusprojektina sekä Kokoomuksen että kepun piirissä.
Se ei kuitenkaan taida olla työttömyyden eikä kansantalouden kannalta hyvä ratkaisu.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni julkiset työllistämispalvelut ovat viimeisten parin vuosikymmenen aikana menneet täydeksi pelleilyksi, yksityinen puoli sen sijaan toteuttaa itselleen näissä oloissa aivan järkevää ansaintalogiikkaa. Kukahan vielä muistaa aikaa jolloin hommassa oli niin työttömän kuin valtion kannaltakin jotain järkeä.

Itse muistan hyvin miten korkean työttömyyden kunnissa valtiolta saatiin järkevimpiin hankkeisiin investointiavustuksia joilla sitten työllistettiin alan ammattilaisia, ammattitaidottomia puolestaan työllistettiin mm maisemanhoitotöihin, virkistyspalvelujen luomiseen valtion metsiin jne, valtion tuella moni työtön pääsi kunnallisiin työpaikkoihin tekemään tarvittavaa asiakaspalvelu-, suunnittelu-, hoito- tai muuta työtä. Ja kaikesta maksettiin oikeaa palkkaa - nykyisinhän kursseihinkin oleellisesti liittyvä työharjoittelu tapahtuu palkatta.

Mielestäni työllisyyskursseja tulisi enemmän painottaa muuntokoulutuksen suuntaan koska tällöin kurssilaisille voi löytyä myös aitoja työpaikkoja ja vieläpä pääosin yksityissektorin puolelta.

Pekka Pylkkönen

Onko kenellekään tullut mieleen ruveta tuottamaan hyödyllisiä kursseja. Itse kävin työkkärillä kone- ja metallitekniikan puolen vuoden kurssin ja se oli kyllä erinomaisen hyödyllinen. Siinä vasta oppi kunnolla ymmärtämään miksi koneistaja vetää herneet nenään kun sille piirtää perspäästöllisen kappaleen!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se ei sitten ollut tätä oikeiston sosialismia jossa sille annetaan kurssitehtävä joka vaikuttaa lionsjäseneltä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Melko karuja kokemuksia kursseilta tämänpäiväisessä Ylen artikkelissa.

https://yle.fi/uutiset/3-10608814

Lisää aiheesta TV1:n A-studiossa tänään 22.1. klo 21.00.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset