Ylen MOT: Näin työttömillä tienataan

Ylen MOT-ohjelmassa käsitellään tänään sitä, kuinka työttömien turhanpäiväisillä kursseilla tehdään rahaa yksityisten koulutusfirmojen toimesta. Luin tuon käsikirjoituksen ja tuntuu karmaisevalta, miten työttömiä aliarvioidaan ja päiväkaupalla kurssitetaan turhanpäiväisiä asioita, joilla ei vaikuteta myöskään saatavan työllistymisen kannalta kummoisia tuloksia.

Elämänviisauksia ja itsestäänselvyyksiä

Kursseilla olleelta kysellään ohjelmassa kurssin hyödyllisyydestä ja vastaukset ovat karuja. Opetusmateriaalista löytyy mm seuraavaa: "MOT perehtyi työttömien uravalmennuskurssin materiaaliin, jossa työttömille tarjoillaan yleisiä elämänohjeita, kuten muistutetaan hyvälaatuisen unen tärkeydestä ja kerrotaan, että auton vaihdon lykkäämisellä voi säästää rahaa. Menoistaan voi karsia jättämällä lehden tilaamatta tai kartoittamalla käytettyjen tavaroiden markkinat ennen uusien hankintaa."

Mikäs siinä, ihan käypiä ohjeitahan nuo ovat, mutta työttömäksi joutuneelle ei samalla tapahdu järjen eikä tiedon alenemaa, jonka vuoksi pitäisi ryhtyä ihan perusasioita opettamaan. Jostain syystä näin tunnutaan kuviteltavan.

Kursseilla on haastateltavan mukaan väkeä laidasta laitaan nuorista eläkeläisiin ja kenties siitä löytyy osasyy sille, miksi sitten käsitellään yleisiä asioita aidosti työllistymistä edistävien toimien sijaan. Peruskoulun käyneitä nuoria ja akateemisia konkareita on samassa iloisessa sopassa tekemässä ryhmätöitä löytämässä "vahvuuksiaan".

Johanna Laakso kertoo, mitä neljän viikon kurssilla tehtiin:

"Tehtiin semmosia tehtäviä, mitkä liittyy työelämään ja ja tuota niin sitte harjoteltiin nii ku työhaastattelutilanteita. Ja tuota niin sitte me harjoteltiin tekemään työhakemuksia ja tuota niin CV:tä katottiin, että onko kaikilla CV:t kunnossa ja ja tuota niin. Kateltiin netistä sitten etittiin avoimia työpaikkoja, että mitä vois ihan oikeestikin hakee."

Aktiivimalli täyttyi, valmennusfirma sai rahansa, mutta hyötyä tästä touhusta ei vaikuttaisi olleen. Monet pitempään työttömänä olleet osallistuvat näihin aktiivimallin myötä jopa useasti.

Kuinka hyvin tällaisten valmennuksien jälkeen työllistytään?

TEM:in tilastojen mukaan työssä yleisillä työmarkkinoilla 3 kk valmennuksen päättymisen jälkeen on seuraava määrä osallistujista:

  • Työnhakuvalmennus 12,6 %
  • Uravalmennus 9,0%
  • Työhönvalmennus 6,1 %.

Aika kehnoja ovat luvut.

Tänään on uutisoitu myös valtioneuvoston raportista, joka antaa karun kuvan työllistämistoimenpiteiden vaikuttavuudesta yleensäkin. Raportin tiivistelmän mukaan työharjoittelulla ja työelämävalmennuksella sekä valmentavalla koulutuksella ei näytä olevan juurikaan vaikutusta työllistymiseen tai tuloihin.

Valmennusyritysten seuranta retuperällä

Työministeri Lindstörmiltä kysyttiin haastattelussa, miten valvotaan ja saadaan tietoon poikkeamat kilpailutuksessa luvattuun toimintaan. Tästä hänellä ei ollut tietoa.

Ohjelmassa kerrotaan kuinka laajasti kilpailutuksessa annetut tiedot eivät usein enää käytännössä toteudu ja vaikkapa opettajat vaihtuvat jatkuvasti ja joukossa on myös epäpäteviä. Todellisuudessa kurssi tiloineen yms laitetaan pystyyn vasta, kun kilpailutus on voitettu ja moni luvattu asia voi muuttua.

Kuitenkaan MOT:n tietojen mukaan ELY-keskukset eivät viime vuonna ole tehneet yhtään reklamointia näistä koulutuksista. Kotouttamiskoulutuksista on sen sijaan tehty yksi reklamaatio.

Toimijat sekä kotoutumiskoulutuksissa että työnhakuvalmennuksissa ovat hyvin pitkälle samoja. MOT:n kirjoituksessa on esillä summat, joita suurimmat kuten Springhouse sekä Arffman Finland Oy saaneet maksuna hankituista koulutuksista.

Mielenkiintoista oli myös, että osallistujilta kerätään tietoa anonyymisti koulutuksen onnistumisesta Työ- ja elinkeinohallinnon toimesta. Kuitenkin valmennusyrityksessä töissä ollut kertoi seuraavaa:

"No silloin kun minä olin siellä töissä, niin siellä oli ohje että että siihen vastataan niin kuin opettajan kanssa kahdestaan sen loppu.. tai jatkosuunnitelmakeskustelun yhteydessä. Mut että siinähän kyllä lähtee se anonymiteetti pois ja voi tulla jonkinlainen paine vastata aika hyv.. niin kuin positiivisesti jos siinä on oma opettaja vieressä istumassa."

Erikoista touhua.

Hallituksen esityksen mukaan suurin osa näistä ns kasvupalveluista tuotettaisiin jatkossa näiden firmojen toimesta

Osana maakuntamalliin siirtymistä ollaan järjestämässä nämä palvelut uudestaan tuotettavaksi suurelta osin yksityisillä firmoilla. Kyselin tästä blogissani Missä on työvoimapalvelujen ulkoistuksen pihvi ministeri Lindström?

Tulokset eivät ole kummoiset ja seuranta tuntuu olevan retuperällä, mutta se ei estä hallitusta viemästä Suomea malliin, jossa on otettu oppia maailman suurimmalta näiden palvelujen yksityistäjältä Australialta. Esimerkiksi Alankomaat ovat kokeilleet hieman samankaltaista mallia, mutta purkivat sen huonojen tulosten vuoksi.

Ylen ohjelmassa Jari Lindström ja Juhana Vartiainen kertovat perusteluinaan seuraavaa:

Lindström: "Nää toimijat on usein aika ketteriä tekeen asioita, niin voi olla sellasia toimintatapoja, joita sitten taas ehkä julkisella puolella ei välttämättä oo ollu. Niistä hankinnoista siel on ollu sellasia asioita joista meil on syytä oppia ja tää on ollu koko ajan se idea, et me haetaan parhaita palveluja työttömille ja myös työvoimaa tarvitseville yrityksille. "

Vartiainen: "Se voi hyödyttää jos yksityiset yritykset tekee jotain paremmin kun valtiovalta. Ja sitähän me ei etukäteen tiedetä, mutta se hallituksen ja vähän itsenikin optimistinen toive on siinä että jos yrityksille luodaan kannustimet todella työllistää ihmisiä niin sillon he ehkä kykenevät siihen joissain tapauksissa tehokkaammin kuin työvoimatoimisto."

Ei nyt oikein vakuuta. Kyseessä vaikuttaa olevan ennemmin ideologinen hanke tai sitten ollaan järjestämässä merkittävää tulovirtaa hyville veljille – tai sitten molempia.

Nyt pitäisi ennemmin keskittyä laatuun ja vaikuttavuuteen kunnollisella seurannalla sekä hyödyntää esimerkiksi Tampereella tehtyjä pilotteja eikä mennä pelkällä sokealla uskolla eteenpäin.

 

MOT tänään klo 20:00 -20:30 Yle1 ja Areenassa.

 

 

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu