Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Tuotantoeläinten todellisuus maalaisromanttisten mainoskuvien takana

  •  Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä miten se kohtelee eläimiään.(Mahatma Gandhi) Kuva: BrainyQuote
    Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä miten se kohtelee eläimiään.(Mahatma Gandhi) Kuva: BrainyQuote
  • Ylijalostettu kettu tarhalla. Lähde: Oikeutta eläimille
    Ylijalostettu kettu tarhalla. Lähde: Oikeutta eläimille

Varoitus: Videon sisältö saattaa järkyttää, mutta toisaalta niin sen pitäisikin. MTK:n mainoskuvien takana tuotantoeläinten todellisuus on jotain aivan muuta kuin niiden luoma kuva niityllä kirmailevista vapaista eläimistä maaseudun idyllissä. Oikeutta eläimille on julkaissut koostevideon, jonka osat on kuvattu suomalaisilla tiloilla ja teurastamoilla. Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa siitä, millaisissa oloissa tuotantoeläimet Suomessa syntyvät, elävät ja kuolevat.

Oikeutta eläimille -järjestön video: Eläintehtaat - eläinten puoli tarinasta.

Käsittelyssä oleva eläinsuojelulaki on parempi jättää seuraavalle hallitukselle

Hallituskauden aikana on jatkettu eläinsuojelulain uudistamista, mutta pääosin aiemmin tehty työ on vesitetty ja merkittäviä parannuksia tuotantoeläinten oloihin ei olla tuomassa. Eläinten olojen parannuksen ohi on ajanut Keskustan periaate: mikään tällä hallituskaudella ei saa lisätä tuottajien kustannuksia. Harva asia tässä maailmassa toteutuu ilmaiseksi, joten tämä asetti sellaiset rajat, joiden mukaan merkittävät uudistukset jäävät tekemättä. Kokoomus ja PS/Siniset ovat tämän hiljaisesti hyväksyneet ja myös vastuussa.

Kuluva hallituskausi on muutoinkin ollut eläinten oikeuksien edistymisen kannalta heikko. Heti kärkeen päätettiin olla jatkamatta eläinsuojeluvaltuutetun virkaa ja laitettiin roskakoriin jo valmisteltu turkiseläinasetus, jonka tulolla aikanaan perusteltiin historiallisen ensimmäisen kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi hylkääminen.

Eläinsuojelulain uudistuksessa meillä oli mahdollisuus tuoda eläinten olot uudelle korkeammalle tasolle, mutta verrattuna esimerkiksi naapurimaahan Ruotsiin jäämme kauas taakse. Tästä kirjoitin blogin Jos haluat eettisemmin tuotettua lihaa ja maitoa, osta ruotsalaista. Provosoiva ja yleistävä otsikko - myönnän. Meillä on paljon hyviä ja lain vaatimukset ylittäviä tiloja, mutta lainsäädäntö ei valitettavasti takaa kuluttajalle, että kotimaisuus olisi itsessään tae tuotantoeläinten hyvästä kohtelusta.

Mielestäni olisi parempi jättää tämä näennäinen uudistus tekemättä tällä hallituskaudella ja katsoa asiaa uudelleen seuraavalla. Keskustavetoinen hallitus ei näköjään ole kykenevä aitoihin uudistuksiin tuotantoeläinten olojen parantamiseksi.

Turkistarhauksen imagohaitta Suomelle vahvistuu

Ihmisten ravinnoksi kasvattamisen verrattuna turkistarhaus Suomessa on täysin tarpeetonta kärsimyksen tuottamista miljoonille eläimille vuosittain. Turkistarhauksen jatkaminen asettaa Suomen etiikan varsin kyseenalaiseksi.

Muualla maailmassa turkistarhausta ollaan kielletty ja kieltämässä. Parhaillaan Iso-Britanniassa mietitään turkisten maahantuonnin kieltämistä.

Ilmeisesti suomalaiset päättäjät näkevät tämän vain liiketoimintamahdollisuutena, kun muut sivistysvaltiot kieltävät toiminnan epäeettisenä. Vaikkapa käytännössä kaikki ulkoilu- ja vaellusvaatevalmistajat ovat lopettaneet turkisten käytön. Niitä käytetään vain muotiluomuksiiin ja pääosin Kiinan ja Venäjän markkinoille.

Joskus suorastaan hävettää olla suomalainen, kun olen jutellut muutamien ulkomaisten tuttujen kanssa. Luonnonläheiseksi ja sitä arvostavaksi itseään kuvailema kansa sallii tämän yhtenä viimeisistä maista vain rahan takia.

Uutiset ylilihaviksi jalostetuista ketuista levisivät ympäri maailmaa ja luovat Suomi-kuvaa. Joku voi olla sitä mieltä, että tällaista ei pitäisi tehdä - ne ovat kuitenkin todellisia kuvia Suomesta ja ansaitsevat huomion. Niin ansaitsee Suomikin ollessaan turkistarhauksen peräkylä kuten Ylen MOT kertoo.

Kuten Gandhi on sanonut: Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä miten se kohtelee eläimiään.

Mitä tämä sitten kertoo meistä?

Mitä jos edes vähentäisit?

Olen sekasyöjä eikä minusta ainakaan toistaiseksi ole ollut vegaaniksi. Koitan vähentää lihan kulutusta ja yritän löytää eettisesti toimivien tilojen tuotteita rahavarojeni puitteissa. Eläinten oikeuksien puolestapuhujana olen jatkuvasti valitettavasti osin kaksinaismoralisti ja liian usein ummistan silmäni omien tarpeideni tyydyttämiseksi ja mielihalujeni ohjaamana.

Haluaisin, että olisi helpompaa varmistua siitä, että ostamani ruoka on ettisesti tuotettua. Haluaisin sen kotimaisuudesta kertovan merkinnän tarjoavan minulle varmuuden siitä, että eläimiä on kohdeltu hyvin.

Uskon Suomessa olevan paljon hyviä tuottajia, jotka ylittävät lain vaatimat minimit. Toivon osaavani tulevaisuudessa yhä paremmin löytää nämä tuottajat ja pystyväni hankkimaan heidän tuotteitaan.

Uskon eettisemmin tuotetun ruoan olevan yhä suurempi myyntivaltti sekä Suomessa että maailmalla. Tietoisuus on nousussa ja yhä useampi ottaa eettisyyden sekä eläinten olot huomioon valinnoissaan. Nyt Suomessa olemme kenties hyvää keskitasoa, mutta ei sen enempää.

Päätösten sijaan nykyinen hallitus tuntuu ennemmin kiillottavan eläintuotannon kuvaa sen sijaan, että se tekisi aitoja päätöksiä olojen parantamiseksi.

Toivottavasti vaaleissa näkyy muiden teemojen ohella myös eettiset ja moraaliset kysymykset eläinten oikeuksien kannalta.

Meidän on aika ottaa reilu harppaus eteenpäin eläinten kohtelussa!

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuli mieleen tuota videota katsoessa, että mitäköhän eroa niillä kaikilla eri kananmunalaaduilla todellisuudessa tuotanto-olojen kannalta on, kun kalliimpien hinta voi olla kaksinkertainen halvempiin. Nimikkeenä kaupan hyllyllä on ainakin "Omega munat", "Vapaan kanan munat", "Lattiakanan munat", "Virikemunat" j.n.e. Tuo "virikemuna" kyllä tuossa videossa jo paljastettiin. Kanat ovat muutoin samoissa olosuhteissa, mutta sinne tänne on heitelty säämiskän palasia virikkeiksi.

Joten tyydyn vastedeskin ostamaan niitä edullisimpia vaihtoehtoja. Ei tätä kuluttajakysynnän ja tavaramerkkien kautta pysty korjaamaan. Lainsäädännön kautta tuotanto-olosuhteita koskien ainoastaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hankala on välillä ottaa selvää - mutta ei pitäisi olla. Virike ei ole juuri muuta kuin häkkiin heitetty jotain virikkeeksi. Itse lähden siitä, että häkkikanojen munia vältän. S-ryhmähän on ollut viime aikoina kohteena Lidlin lopetettua ne ja K-ryhmän lopettaa siirtymäajalla.

https://yle.fi/uutiset/3-10576848

Itse kyllä uskon, että kuluttajat saattavat yhä enemmän vaikuttaa asioihin, mutta kyllä lait loppupelissä ovat kaiketi ne merkittävimmät keinot.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Luomu on sikäli turvallinen vaihtoehto, että siinä eläinten kohtelu on tarkkaan säädeltyä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, esimerkiksi riista ei ole luomua, kun ei voi olla varma onko se metsän elukka syönyt jotain muutakin kuin luomusertifioitua...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #7

Myöskään mustikat ja metsäsienet eivät ole luomua.

Luomussa on paljon käsittämättömyyksiä, mutta on siinä hyvääkin, erityisesti tuotantoeläinten kohtelu.

Mieluiten ostaisin eläinkunnan tuotteita, jossa tuotantoeläimiä olisi hoidettu (vähintään) luomunormein mutta niiden rehu olisi tavallista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Niin, pointtini oli se, että tuotantoeläinten hyvä kohtelu ei vaadi luomua, ja saattaa jossain määrin jopa poissulkea sen. Esimerkiksi tässä ketjussa mainittujen kananmunien osalta olen ymmärtänyt, että ulkokanoilla (ei luomu) on hauskempaa kuin luomukanoilla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #9

Luomukanat pääsevät kyllä ulos. Ulkokanat myös, mutta muuten niiden olosuhteet eivät käsittääkseni poikkea suurtehotuotannosta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Ei aina mutta hyvin usein harrastepohjalta pidettyjen pienkanaloiden kanoilla on kaikkein hauskinta. Vaikka siellä ei olisi kuin kymmenen kanaa, munantuotanto on sitä luokkaa ettei kananpitäjä tiedä mitä niillä tekisi.

Tekee mitä tekee mutta lain mukaan munien myynti, tai edes lahjoittaminen, edellyttää että olet rekisteröitynyt Eviraan ja toimitat testit vuosittain. Turha luulla että niitä maukkaita harrastekanalanmunia vapailta kanoilta noin vain saisi naapurille antaa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Luomu... jo, niin ja kun lisäät tarjolla olevat "ensimunat"???
Kananmunan tuotanto on vaan nyt niin sairasta touhua.
Oletkos muuten käynyt tuotantokanalassa? Oletkos käynyt itse edustamassani pihakanalassa?
Saan muuten keskinkertaiseen tuotantomunaan verrattuna myydessäni (silloin kun on myytävää), kolminkertaisen hinnan.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Eläinten parissa työskentelevät ihmiset ovat ratkaisevia eläinten hyvinvoinnille myös luomutiloilla. Lainsäädäntöhän voi olla tarkkaa, mutta miten ihminen eläimiään kohtelee onkin toinen juttu.

Ihminen vaikuttaa omalla käytöksellään eläimeen siten, että se on rauhanomainen, luottavainen ja levollinen.

Onko aina parasta korkean tuottavuuden tavoittelu?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Luonnollisesti eläinten hoitajalla on iso merkitys. Mutta viittauksella luomuun tarkoitin normistoa, joka on muuta minimitasoa parempi: väljemmät eläinsuojat, häkkejä pääasiassa ei ole, eläimet pääsevät ulos jne.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meni ruokahalut videon katselusta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#13

Eihän siinä mitään. Tottahan se on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Itselläkin meni tänään kalan ja potun puolelle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aihe missä tunteet pitää ensin tiputtaa pois ja melkein heti perään järki, jotta voi edes lähteä keskustelemaan asiasta.

Yllättävän pitkälle on päässyt elukoiden kärsimykset varsinkin juuri siinä osassa maailmaa missä kysytään vaaleissakin,että miltä äänestäjästä tuntuu sekä markkinoilla korostetaan asiakkaiden olevan aina oikeassa ja väitetään sen olevan ohjaajana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset