Soten läpinäkyvä pelastusyritys eristämällä Esperi poikkeukseksi

Vanhustenhoivassa paljastuneet ongelmat ovat asettaneet soten yhä pahemmin kyseenalaiseksi, joten nyt pyritään vahinkokontrolliin (damage control) eristäen Esperi poikkeukseksi yksityisellä sektorilla ja tuomaan esille julkisen sektorin ongelmat. Muutama päivä sitten kohun alkaessa näin ei vielä kehdittu tehdä, mutta nyt erityisesti talouslehdistössä ollaan aloitettu puolustaminen, jotta sote-palveluiden yksityistämisen jatko saataisiin varmistettua.

Talouselämä kirjoittaa tänään otsikolla: "Tutkija varoittaa Esperi-kohusta: Älä tuomitse yksityisiä hoivakoteja – julkisella puolella rämmitty jopa pahemmin".  Pikaisesti myös Uusi suomi tämän jakaa samalla otsikolla.

THL:n asiantuntija lausunto kyselyistä kuulostaa aika ristiriitaiselta:

"Tiedot kerätään yksiköiltä kyselyllä, jonka kattavuus on THL:n mukaan erinomainen. Hoitoalan työntekijäjärjestöt ovat väittäneet, että tietoja kaunistellaan ja työvuorolistoja paikkaillaan esimerkiksi sijaisilla. THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa myöntää, ettei THL voi tarkistaa mistään, pitävätkö annetut tiedot paikkansa."

Kattavuus on erinomainen, mutta kyselyyn voi vastata mitä tahansa ilman, että se tulisi mitenkään ilmi. Kokonaisuutena erinomaista vai mitä? Oma ilmoitus ja omavalvonta toimii. Olisi hauska nähdä, mitä ongelmayksiköt ovat THL:lle raportoineet.

Leimataan vaaliaseeksi ja politikoinniksi

Samalla kun pyritään eristämään Esperi Care poikkeukseksi, pyritään leimaamaan kritiikki vaaliaseeksi ja politioinniksi kuten vaikkapa täällä päätoimittaja Huusko otsikolla Antti Rinne ja Li Andersson saivat Esperistä vaaliaseen. Talouselämä jakaa sama näkökulman lukijoilleen.

Samoilla linjoilla on Talouselämän aiemminkin sotea vahvasti ajanut Seija Holtari eilisessä kommentissaan Raakaa peliä hoivakodissa – ja silti suuret hoivayhtiöt tekevät Suomelle ison palveluksen.

Hoitajien huolia esiin tuovien järjestöjen toimintaa kritisoidaan avoimesti:

"Etujärjestöt Tehy, Super ja JHL huomauttavat, että ne ovat tuoneet julki hoitajien hätähuutoja jo pitkään. Niin ne ovatkin, ja hienoa että edes jokin taho tätä tärkeää tietoa nostaa esiin. Hätähuudot kuitenkin sekoittuvat yleiseen politikointiin ja ammatilliseen edunvalvontaan, jota nämä järjestöt tarkoituksensa mukaisesti myös harjoittavat. "

Hätähuutoja ei siis olla kuultu, kun uskotaan näiden tekevän lähinnä vain politiikkaa. Voisiko olla kuitenkin myös niin, että hoitajien etujärjestöt tuovat esille aitoja ongelmia ja ne olisi syytä ottaa vakavasti?

Nykyinen tilanne on seurausta politiikasta ja päätöksistä, joten eikö sen pitäisi olla polittiisessa keskustelussa?

Erityisesti talouslehdistö tekee kaikkensa sen eteen, että julkisia palveluiden yksitystistämistä edistettäisiin kuten niiden takana olevat pääomapiirit haluavat.

Kokoomuksen ja Keskustan toimet vanhusten kohdalla

Kokoomus torppasi 2012 hoitajamitoituksen kirjaamisen vanhuspalvelulakiin ja nyt meillä merkittävän ongelmana on hoitajien vähyys – olisiko asioilla mitään yhteyttä?

Keskustavetoinen hallitus, jossa Kokoomus on mukana, perui edellisen hallituksen päätöksen kunnilta vaadittavasta asiantuntemuksesta vanhustenhoidon osalta. Kauppalehti kertoo:

"Edellishallituksen antaman vanhuspalvelulain mukaan kunnalta edellytettiin vastuutyöntekijää hoitamaan vanhuksen asioita niin hoitoon kuin etuuksiin liittyvissä asioissa. Lisäksi laki listasi ne ammattialat, joista kunnilla piti olla vanhustenhuoltoa varten erityisasiantuntemusta. Näitä olivat esimerkiksi geriatria, vanhusten lääkehoito, ravitsemus ja monialainen kuntoutus. Sipilän hallitus päätti kuitenkin kumota mainitut lainkohdat. "

Tehdyllä politiikalla ja päätöksillä on seurauksensa ja niitä näemme nyt.

Niiden kritisoimisen ja asioiden esille nostamisen kuittaaminen politikointina tai yksittäistapauksena vain yhden yritysten ongelmaksi on omituista venkoilua.

Eduskunnassa tehdään politiikkaa ja vaalien edellä vielä tavallista voimakkaammin – niin pitääkin.

Oma kysymyksensä on vielä se kuinka paljon etukäteen ennen päätöstä on hukattu näiden palvelujen voimavaroja päivittäisestä toiminnasta ja jätetty parannuksia tekemättä kohta neljä vuotta jatkuneessa sotesäädössä.

 

 

 

 

 

 

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu