Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

THL tukemassa hallitusta yksityisiä toimijoita puolustaen

Esperikohun tuodessa varjoja hallituksen sotetavoitteille on "yllättäen" THL ilmaantunut esittämään kantojaan yksityisten toimijoiden puolesta. Talouselämän artikkelissa alkuun minua hämmensi, että lausunnon antoi THL:stä virkavapaalla oleva tutkija. Harvemmin lausuntoja annetaan virkavapaalta.

Katselin sitten mitä tuo tutkija Anja Noro tällä hetkellä tekee ja kappas: hän on projektipäällikkönä STM:ssä vastaten hallituksen kärkihankkeesta, johon kuuluu soten ikäihmisten palvelut. Uskollinen sotesoturi siis.

Tätä lausuntoa nyt sitten käytetään laajalti tukemaan sotea ja yksityisiä toimijoita.

Mistä tuossa THL:n kyselytutkimuksessa on kyse?

THL kyselee eri yksiköiltä hoitajamitoituksesta ja viimeisimmän tuloksen mukaan tilanne on seuraava:

"Kaikista yksiköistä kuudessa prosentissa hoitajamitoitus oli alle minimin. Yksityisellä puolella luku oli aavistuksen huonompi kuin julkisella puolella (6,7 prosenttia ja 5,4 prosenttia). Lukumääräisesti riittämättömän mitoituksen yksikköjä oli julkisella puolella 40 ja yksityisellä puolella 44 yksikköä."

Hänen kertomansa mukaan aiemmin on ero ollut myös toisinpäin.

Sitten on hyvä pohtia, miten nämä kyselyt tehdään ja mikä on niiden luotettavuus. Toinen THL:n asiantuntija kertoo seuraavaa:

"Tiedot kerätään yksiköiltä kyselyllä, jonka kattavuus on THL:n mukaan erinomainen. Hoitoalan työntekijäjärjestöt ovat väittäneet, että tietoja kaunistellaan ja työvuorolistoja paikkaillaan esimerkiksi sijaisilla. THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa myöntää, ettei THL voi tarkistaa mistään, pitävätkö annetut tiedot paikkansa. Hän kuitenkin huomauttaa, että tietojen vääristely olisi vaikeaa, sillä tiedot ilmoitetaan joka päivä THL:n määrittämän seurantaviikon aikana."

Anteeksi mitä? Kattavuus on THL:n mukaan erinomainen, mutta luotettavuus on sitten aivan muuta. Mistään ei voida tarkastaa pitävätkö tiedot paikkansa? Tuo kuvitelma siitä, että tietojen vääristely olisi vaikeaa on joko totaalista sinisilmäisyyttä tai tahallista harhaanjohtamista.

Joku yksikön päällikkö vastaa kyselyyn ja sillä hyvä. Voit vastata mitä tahansa ja siitä et voi jäädä kiinni eikä virheellisen tiedon antamisesta seuraa mitään.

Julkisella puolella osa toiminee virkavastuulla ja paine antaa oikeita tietoja lienee suurempi. Sen sijaan yksityiseltä puolelta olemma saaneet lukea jo ennen tätä kohua kuinka hoitajatietoja on vääristelty ja töissä ei ole ollutkaan kaikki ja myös henkilöitä ilman riittävää ammattitaitoa on ollut tekijöinä.

En tiedä lukevatko THL:n asiantuntijat lehtiä, mutta aika luottavaisia on lausunnot ja usko erinomaisuuteen vahva. Itse en moisille kyselytutkimuksille paljon painoa laittaisi. Olemmehan saaneet myös lukea kuinka yksityisellä puolella on henkilöitä painostettu ja pahimmillaan väärät vastaukset tai valitukset ovat johtaneet potkuihin.

Yle: Vanhustenhoidon ongelmat keskittyvät yksityisiin yrityksiin – Julkisesta puolesta tehdään selvästi vähemmän ilmoituksia

Yle kyseli valituksista sekä ammattiliitoilta että Aluehallintovirastoilta. Hyvä että AVIt olivat mukana, niin asiaa ei voida kuitata pois politikoinnilla.

"Ylen soittokierroksen perusteella epäkohdat keskittyvät kuitenkin yksityisiin hoivakoteihin."

"– Meille tulleiden epäkohtailmoitusten perusteella näyttää siltä, että ilman muuta yksityinen puoli painottuu, sanoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen Lapin aluehallintovirastosta."

Ja kyllä, julkisella puolella on myös ongelmia ja tämä ei tarkoita sitä, että kaikki yksityiset olisivat huonoja.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että suuret toimijat takanaan olevine pääomasijoittajien tuottovaatimuksineen pyrkivät minimoimaan kustannuksia vanhusten hoivan kustannuksella. Tämä sitten johtaa valituksiin hoidon tasosta.

Sotesoturit hallituksen tukena

Tahtoisin uskoa, että virkamiehet ja erilaiset valtion laitokset kuten THL antaisivat objektiivista tietoa eivätkä sortuisi politikointiin. Erityisesti soten osalla vaikuttaa kuitenkin, että joistakin virkamiehistä on tullut sotesotureita hallituksen puolustajina.

Hetemäki, Nerg ja tässä hallituksen kärkihankkeen projektipäällikkö ovat antaneet kummallisia lausuntoja yrittäessään tukea hallituksen politiikkaa. Kenties hyvä virka odottaa uudessa mallissa ja uskollinen palvelus palkitaan.

Tilastoa kutsutaan usein emävalhetta pahemmaksi. Kyselytutkimus tuntuu olevan samaa kategoriaa.

Hallituksen poliitikot hyödyntävät nyt kilvan THL:n lausumaa ja täälläkin se on usein nähty perustelu.

Kuinka kestävä perustelu on kyseessä on sitten itse kunkin pohdittava.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

" Erityisesti soten osalla vaikuttaa kuitenkin, että joistakin virkamiehistä on tullut sotesotureita hallituksen puolustajina".

Tämä sama on ollut nähtävillä monissa muissakin asioissa mm. ympäristö, kaavoitus. Ministeriön kuukausi palkalla pimitetään todellista tietoa.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Toimittaja Tiina Merikanto haastattelu YLE 1 uutiset 29.2.2019

https://areena.yle.fi/1-4558921?autoplay=true

Erikoistoimittaja Tiina Merikanto toi esille kuinka hoidon puutteet ovat olleet tiedossa vuosia vuosia.

Kun miettii miksi THL ei ole toiminut vaikka ollut vuosia varmasti heidänkin tiedossa vanhusten kaltoin kohtelu ja mikä saa edelleen THL tukemaan hallitusta yksityisiä toimijoita puolustaen.

Toimittaja toi hyvin esille miksi tuli nyt julkisuus;
1. media nosti esille
2. Tuli kohu
3. hallitus selittelee
4. Oppositio syyttää
5. kohu unohtuu ja painuu unholaan.

Olen samaa mieltä, että sama jatkuu. Onhan vuosia vuosia hoitajat tuoneet esille asioita AVI.lle, Valviralle, ammattiliittoonsa ym. mitään ei tapahtunut valvvojien toimesta.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Mutta kohu on nostanut jälleen esille, miten pieni sisäpiiri sote-maailmassa pyörii, kun isoja rahoja jaetaan. Kokoomus on hyvin edustettuna, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005982131.html

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei ihme että kokoomuslaisilla on tarvetta valkopestä yksityistä sektoria, kun osakkeiden arvot ovat skandaalin johdosta alamäessä. Monenkohan kokoomuslaisen salkusta löytyy terveystalojen osakkeita? Veikkaan että aika monen.

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/d6b2bec2-744...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näin se homma toimii omavalvonnassa ja vuosittaisella tarkastuskäynnillä:

"Kolehmainen kertoo, että tarkastajan valvontakäynnin ajankohta oli hoivakodeilla tiedossa pari viikkoa ennakkoon.
– Henkilökunnalle tuli silloin ohjeistus, kuinka toimitaan. Paikat puunattiin, ikkunat pestiin ja asukkaille laitettiin paplarit päähän. Näille päiville lisättiin myös hoitajien määrää."

https://yle.fi/uutiset/3-10620295

Olisi mahdollista tarkastaa ilmoittamatta siitä, mutta näin ei juuri koskaan haluta tehdä. Kenties halutaan ummistaa silmät todellisuudelta.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Ihmettelen suuresti miksei kohussa nosteta esille valvojien valvomattomuutta. Pääseekö valvojat virkavastuustaan noin vaan.

Esiin tulleet asiat eivät olleet uutta, eikä hoitaja mitoituksesta yksin voi olla kyse, vaan puhtaasti valvonnan laimin lyönnistä hoidollisesti muutoinkin. Valvira, AVI, kunnat missä vastuu?

Eduskunnasakin asiat ovat vain turhan jauhamista, koska mitään todellisuuteen perustuvaa ei haluta toteuttaa. Olen huomannut monissa kirjallisissa kysymyksissä samaa teatteria vain kyselyt ja siihen ne jää.

Kirjallinen kysymys KK 48/2014
https://kansanmuisti.fi/document/kk-48-2014/

Mihin toimiin ryhdytään, jotta sekä yksityisten että julkisten toimijoiden valvonta kunnallisissa ja yksityisissä hoivakodeissa ja palvelutaloissa on laadukasta ja tasapuolista?
"Omavalvonnan rinnalla on tarpeen kehittää edelleen myös viranomaisvalvontaa ja siinä noudatettavia menettelyjä".

Kysyn vaan miksei viranomaisvalvontaa toteuteta. Viestiä oli tullut ainakin 10 vuoden ajalta hoitajilta ja omaisilta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Valvonnan toimivuudesta on aika karua kertomaa tänään ylen artikkelissa.

https://yle.fi/uutiset/3-10618808

Valvojilla on lain suoma mahdollisuus mennä ilmoittamatta tarkastamaan kohde. Kuitenkaan näin ei juuri koskaan tehdä vaan yli 90% on ennelta ilmoitettuja tarkastuskäyntejä, jolloin tottakai ollaan paremmassa vireessä.

Mikä on sitten syy sille, että ei haluta nähdä sitä normaalia todellisuutta? Se varmaan teettäisi töitä lisää... Voin vain arvailla.

Resurssit ovat riittämättömät, joten ei oikein voi itse valvojien niskaankaan kaikkea laittaa. Resurssien kasvatus taas on poliittinen päätös, johon ei tunnu olevan aitoa halua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse asiassa on myös mahdollista tehdä s.e. THL:n ilmoittamana seurantaviikkona on enemmän väkeä kuin tavallisesti. Sitten voikin muut 51 viikkoa toimia toisin...

Jos siis ei suoraan annetan väärää tietoa, niin voi käyttää myös tällaista keinoa. Ja miksi ei käyttäisi, kun yksityisen liiketoiminnan etu kyseessä.

Tänään sitten jo uutisoidaankin kuinka kävi Esperin hoitajalle, joka ilmoitti yöhoitajasta ilman tarvittavaa ammattiosaamista... Lain määräämä velvollisuus ilmoittaa, mutta sepä ei työnantajalle passaa.

Näiden kyselyvastauksiinko THL luottaa tarkastamatta mitenkään?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270617-esperi-car...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tottakai kokoomustaustainen lääketieteen tohtori ajaa thl:n johdossa omiensa agentaa ja ideologiaa.THL ja sikapiikki ,Risikon lupaamat korvaukset ja tuki perheille..Ei ole näkynyt vieläkään.Sikapiikkifirman edustajia istuu Mehiläisen johtajien pallilla,ja sitra-sijoittajan entinen työntekijä.Sitra oli myymässä Mehiläistä 2006 Kyllä näillä poliitikoilla kytköksiä riittää ja edunvalvojia joka pallilla.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

THL kysellyt esimiehiltä, ei rivihoitajilta eikä omaisilta. Esimiehet ovat työnantajan edustajia. Mkäli aidosti ollaan kiinnostuneita laadusta, kannattanee lähettää kyselylomakkeet rivihoitajille kotiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Samaa mieltä, tuon luotettavuus on yhtä tyhjän kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset