Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Desimaaleilla on väliä ministeri Orpo

Hallituskaudella erilaisista hokemista tunnetuksi tullut Petteri Orpo julistaa nyt ettei desimaaleilla ole väliä. En tiedä keksiikö herra nämä itse vai Kokoomuksen viestintätoimisto. Toivoisin lakimiestaustaisella valtionvarainministerillä olevan sen verran matematiikan ymmärrystä, että hän oppisi niillä olevan käytännön merkitystä.

Keskustelussa oleva hoitajamitoitushan koskee tehostetussa palveluasumisen yksikköjä ja vanhainkoteja. Kaikki voivat todeta julkisuudesta kuinka vanhukset pyritään nykyään pitämään mahdollisimman pitkään kotona ja hoitolaitoksiin tulevat ovat entistä huonokuntoisempia ja tarvitsevat enemmän hoivaa kuin aiemmin. Kotona pitäminen mahdollisimman pitkään on myös julkisesti lausuttu tavoite.

Konkretiaa desimaalien takana

Mitä sitten perinteisellä matematiikalla saadaan nostamalla 0,5:n hengen per asiakas suositus 0,7:n laissa määrätyksi minimiksi:

  • 20:n asiakkaan tehostetun palveluasumisen yksikössä aiemman suositellun kymmenen hoitajan sijaan siellä on lain vaatimat 14 hoitajaa
  • 30:n asiakkaan vanhainkodissa on 15 hoitajan sijaan 21 hoitajaa

Väistämättä kyseessä on edelleen henkilöstöintensiivinen ala ja hoivarobotit ovat vasta kaukana tulevaisuudessa, jos sellaisia joku ratkaisuksi havittelee.

Joten eikö desimaaleilla ole oikeasti väliä?

Lain merkitys paljon suositusta suurempi ja velvoittavampi

Kokoomus pyrkii estämään kaikki vahvasti velvoittavat ja sanktioidut lait, jotka toisivat suurempia rajoituksia edustamilleen hoivajäteille. Hoitomitoituksen kirjaaminen lakiin toisi aivan toisen tasoiset sanktiot näille yksityisille firmoille.

Antamalla vääriä tietoja joutuisi oikeudelliseen vastuuseen ja raportoinnista tulisi todennäköisesti tiukempaa. Nyt näitä sitovat vain sopimukset ja mahdolliset rikkeet käsiteltäneen usein vain inhimillisinä virheinä tms ja painetaan villaisella.

Kaikki THL:n kyselyt hoitajamitoituksesta ovat hoitoyksiköiden päälliköiden antamia tietoja, joiden oikeellisuutta THL ei pysty tarkastamaan eikä tarkasta. Lisäksi ne kerätään yhden viikon aikana vuodessa ennalta tiedotettuna aikana, joten voidaan myös pitää suurempaa määrää työssä tuolloin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan näin myös tapahtuu. Ja 51 muuta viikkoa voidaankin asiat hoitaa toisin.

THL ei siis valvo vaan kyselee ja nielee saamansa päälliköiden vastaukset purematta totuutena.

Tällä hetkellä voi siis vastata täysin puutaheinää joutumatta siitä mitenkään vastuuseen. Kun katsoo miltä alan etiikka ja moraali vaikuttaa, niin voiko joku vielä uskoa etteikö myös annettaisi vääriä tietoja.

Kokoomus haluaa tarjota mahdollisuuksia ja oikeuksia muttei vastuuta

Viime aikoina on paljon puhuttu siitä, kuinka kaikilla tuntuu olevan oikeuksia ja tulee antaa mahdollisuuksia, mutta vastuuta ei ota kukaan. Tätä samaa Kokoomus tekee edustamilleen hoivajäteille. Halutaan luoda merkittävä määrä uutta liiketoimintaa ja antaa mahdollisuuksia yksityisille tuottaa palveluita, mutta vastuuta sitovien lakien ja määrysten muodossa ei haluta niille laittaa.

Toinen Orpon väittämä tässä asiassa on, että lain määräämästä minimistä tulee samantien maksimi. Erikoinen väittämä vaikka ymmärränkin ajatuksen sen taustalla. Toisaalta tämä osoittaa sen, etteivät Kokoomuksessa usko itsekään hoivajättien etiikkaan ja moraaliin toiminnassaan uskoessaan, etteivät ne toteuttaisi parempaa palvelua asiakkaiden tarpeen niin vaatiessa.

Kokoomuksen toiminta ainoana tässä asiassa sitovia mitoituksia vastaan osoittaa selvästi sen kuuluisan arvopohjan ja prioriteetit. Hoivajättien edut ajavat ohi vanhusten edun.

Kynnys rikkoa lakia verrattuna suositukseen on merkittävästi suurempi. Määräämällä sanktio lain rikkomisesta sekä tehostamalla valvontaa voitaisiin päästä parempaan tilanteeseen.

Eihän se toki kaikkea ratkaise, mutta veisi kuitenkin asioita askeleen eteenpäin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sinällään hauskaa on, että Orpo toi desimaaliläpän julkisuuteen nerokkaana keksintönään ja nyt Kokoomuslaiset alkavat sitten kuorossa valittaa siitä, kun sitä käytetäänkin heitä vastaan.

Niin makaa kuin petaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomuslaisilla tuntuu nuo numerot olevan hiukan hankalia, Stubbinkin heitot jokainen muistaa, no valtionvarainministeriössä on onneksi varmaan hiukan parempia virkamiehiä, jotka sitten ne numerot hallitsevat.

Kokoomus toivottavasti nyt ottaa siipeensä tässä asiassa, sillä jokainen parannus lakiin hoitajamitoituksessa on varmasti parannus nykytilanteeseen.

Ei se taida sitten liikenteessäkään olla kokoomuskuskeille niin tarkkaa, onko tuo nopeusrajoitus nyt sitten 50 tai 80, pikkujuttuja kaikki. :)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Erityisen hyvin "desimaalien" merkitys tulee näkyviin 10 henkilön hoivakodissa. Jos 0,5 mitoitus saadaan toteutettua 2+2+1 työntekijällä eli 2 päivävuorossa, 2 iltavuorossa ja 1 yövuorossa, niin 0,7 edellyttää esimerkiksi jakoa 3+2+2. Tällöin vältetään se, ettei koskaan olisi tilannetta, jossa olisi vain yksi hoitaja paikalla. Tällaista yhden hoitajan tilannetta ei saisi sallia missään olosuhteissa, koska aina voi tälle ainoalle hoitajalle sattua jotakin, joka estää häneltä työn kokonaan tai kaksi hoidokkia tarvitsee yhtä aikaa jotakin kriittistä hoitoa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Orpo taitaa tulla yhtä kuuuluisaksi numerotaidoillaan kuin Stubb, jota nelisen vuotta sitten sekoili prosenttiluvuissa.

------------------------------
"Stubb sanoi torstaina, että 90 prosenttia annetuista lausunnoista oli myönteisiä. Tosiasiassa luku oli Helsingin Sanomien mukaan alle 10 prosenttia." (IS 30.11.2015)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toinen on valtionavarainministeri ja toinen Euroopan investointipankin johtaja. Toivottavasti on edes hyvät apurit, joilla on osaamista ja hyvät hermot selittää lukuja. ;-)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei ole Suomella näidenkään herrojen osalta mitään herraonnea ollut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Talouselämän päätoimittajan usko ei horju:
”Yrityksillä on kyky ja halu investoida hoivaan, kunnilla ei. Yritysten kasvun tai voiton rajoittaminen ei ole ratkaisu, kun valvonta pettää. Mitä kauemmas soteuudistus siirtyy, sitä heikompi on poliitikkojen kyky ohjata sitä.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/demonisointi-on...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Esperi Caren suuromistaja lupaa laaturekisterin. Edelleen uskon, että Esperin laatu on keskimäärin hyvää."

Just, usko vain ei ole aina tiedon väärtti. Kuka oikeasti valvoo, että määräyksiä myöskin noudatetaan, kun ei edes vuosia kestänyt valitusten aallotkaan eivät ole viranomaisia, eikä itse hoivalaitoksia hetkauttaneet?

Sama koskee kotihoitoon pakolla määrättyjen liian sairaiden vanhusten kärsimykset. Kolmen kerran pikainen käynti yksin olevien avuttomien vanhusten luona ei riitä. Sekin on ollut ihan riittävästi esillä. "Koti on paras paikka vanhuksille". - Kyllä, jos he ovat kykeneviä edes vähän liikkumaan ja kutsumaan apua itselleen, mutta muuten ei. Herätkää jo päättäjät!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä omavalvonnan teho alkaa olla nähty ja on tarpeen miettiä, miten valvontaa toteutetaan aidosti ja kattavasti.

Kuten sanoit, niin aikaa parannuksiin on ollut, mutta ne on jätetty tekemättä. Mahdollisuuksia reagoida ongelmiin on ollut, mutta ne on sivuutettu todennäköisesti rahan takia.

Nyt kun läjä osui tuulettimeen, niin koitetaan vakuutella ja keksiä keinoja, jotta viranomainen ei ryhtyisi tarkempaan valvontaan ja tiukempiin velvoittaviin määräyksiin. Juna meni jo...

Esperillähän on tuore uudistettu ISO-sertifikaatti toiminastaan, mutta eipä näytä auttaneen. Laaturekisteri on samaa sarjaa. Isompi asia on toimintakulttuuri, joka näyttää olevan heikkoa laatua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei pitäisi puuttua yksittäisiin sanavalintoihin, mutta...

Ylelle Attendon toimitusjohtaja kertoo seuraavaa:

----------------------------------------------------------------
Myös hoivajätti Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kiittelee kokouksen hyvää henkeä. Hänen mukaansa ongelmat alalla ovat kuitenkin pieniä.

– Pelikirja pitää tarkistaa, mutta tässä on unohtunut se, että on tehty valtavasti hyvää. Täytyy nähdä myös se hyvä, eikä pidä antaa pienten rikkaruohojen pilata tätä koko ympäristöä. Hoidetaan ne rikkaruohot pois, Karjalainen sanoi Ylelle kokouksen jälkeen.

Kysyttäessä, pitääkö Karjalainen esille tulleita vanhustenhoidon ongelmia pieninä rikkaruohoina Karjalainen täsmentää:

– Isossa kuvassa ne ovat pieniä, mutta jokaiseen niistä täytyy tarttua tosissaan. Isoa kuvaa ei saa sumentaa, ettei vanhustenhuolto saa tarpeetonta kolausta.

Ylen selvityksen mukaan lukuisissa Attendon hoivakodeissa on ollut ongelmia. Osa vanhuksista on ollut selkeästi aliravittuja, vaipat ovat jääneet vaihtamatta ja vanhukset ovat päässeet ulkoilemaan liian harvoin.

Ylen selvityksen mukaan pääsyynä ongelmiin on henkilökunnan vähäinen määrä.

https://yle.fi/uutiset/3-10626123
------------------------------------------------------------

Kyllä nyt noin viestinnän kannalta pitäis pitää paremmin kieli keskellä suuta, kun asiat ovat aika vakavia kuitenkin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kyllä sanavalintoihinkin on aihetta puuttua. Ne voivat paljastaa puhujansa ajatuksista ja asenteista tahatta enemmän kuin puhuja aikoikaan. Kaikki tällainen on tietysti tapauskohtaisesti punnittava, mutta tärkeää on paitsi mitä sanotaan myös mitä jätetään sanomatta, miten sanotaan ja miten jätetään sanomatta, tuleeko teksti luonnostaan vai takellellaanko, enkä edes osaa yksilöidä kaikkea olennaista tässä. Suurennuslasille on paikkansa ja milloin väärinkäytöksistä ja selvän liiketoimintalogiikan seuraamisesta kiinni jäänyt johtaja ilmaisee mitä tahansa puolustuksekseen, on oltava aistit valppaina ja tarkkana. Itsellenikin nuo pienet rikkaruohot särähtivät - yleisenä maksiimina mieleeni tulee isossa kirjassa mainittu: "Joka vähimmässä on uskollinen, on paljossakin uskollinen, ja joka vähimmässä on väärä, on paljossakin väärä."

Pertti Karjalaisen sanat: – "Isossa kuvassa ne ovat pieniä, mutta jokaiseen niistä täytyy tarttua tosissaan. Isoa kuvaa ei saa sumentaa, ettei vanhustenhuolto saa tarpeetonta kolausta."

Ne kolaukset vanhustenhuolto on saanut ja tästä on kiittäminen nimenomaan noita markkinoiden jättejä. Karjalaisen on turha itkeä osin itsekin kaatamaansa maitoa. On siivoamisen, mahdollisten oikeustoimien, korvausten ja toimilupien tarkastelun aika.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, esimerkiksi Karjalaisen Attendosta kerrotaan seuraavaa Iltalehdessä:

"Esimerkiksi Raaseporin kaupunki vaati Attendolta 353 000 euron korvauksia sopimusrikkomuksista, jotka liittyivät muun muassa alimitoitettuun hoitohenkilöstöön. Lopulta Attendo joutui maksamaan 210 000 euron korvaukset vuonna 2017."

Eli mikäli Karjalainen on kitkemässä rikkaruohoja, niin tekeekö hän sitä omalla pihallaan ja miten ne ovat sinne tulleet?

Vai onko Attendon tapauksessa kyseessä peräti haitallinen vieraslajike? ;-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Harmittaa ettei näissä jutuissa kerrota hoitajamitoituksia. Valistunut arvaus on, siksi että ovat yli suosituksen... Ongelmat lienevät yksiköistä joissa on suurempi hoivatarve, jolloin minimitaso ei riitä mihinkään. Se kun ei taas tue nyt vallalla olevaa minimimitoituksen säätämistä, niin unohdetaan mainita koko asia.

Ei tämä Ylen "selvitys" ainakaan asiapohjaista keskustelua edistä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki olisi hyvä tietää hoitajamitoitus, en nyt ihan ole varma valistuneen arvauksesi todennäköisyydestä, meneepi vahaasti spekulaation puolelle.

Mutta niinhän tässä kaikki ml allekirjoittanut menevät osatotuuksilla ja median tietojen varassa spekuloiden.

Mitä tulee tuohon hoitajamitoitukseen, niin lähtisin itsekin siitä, että sitä pitää tovi pohtia eikä yrittää väkisin survoa läpi ilman kunnon selvityksiä tilanteesta. Kiireessä ei synny kuin...

Sinällään lienee mahdoton yksittäisen hoitolaitoksen kohdalla liittää tietoa hoitajamitoutuksen toteumasta, kun taitaa THL:kin julkaista ne vaan könttänä. Sopimuksissa varmaan jotain lukee, mutta niitä tuskin on ihan noin vaan saatavilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Niin, mitä muuta arvaus voisi olla, kuin spekulaatiota? Lienevät tässä asiayhteydessä synonyymeja. Valistunut sen vuoksi, että jos 94% yksiköistä täyttävät suosituksen, alle jäävistä suuri osa lienee pienimmän hoivatarpeen yksiköitä. Pahimmat puutteet taas syntyvät helposti siellä missä on suurin hoivatarve. Siellä voisin kuvitella ettei 0,7 edes riitä. Vaikkapa Attendon Kotkan julkisuuteen nousseessa alimiehitystapauksessa luku oli 0,6.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tietämässäni yksikössä mitoitus on tasan 0.5.Sillä saa yhden suihkutuksen viikossa.Toinen suihkutus viikossa vaatii yhden hoitajan lisää.Uusi luku 20 asukkaan yksikössä olisi 0.55.Ulkoilua ei ole lainkaan ilman omaisia ,fysioterapiasta ei puhettakaan.Kyllä alan tuntevat tietävät mitä desimaalien taakse liittyy.Ja lähtökohtaisesti jokainen paikan saava on huonommassa kunnossa kuin lähtenyt oli tullessaan.
0.5 mitoituksesta huolimatta omaiset ovat tyytyväisiä, koska arvostavat henkilökunnan poikkeuksellista staminaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset