Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Attendon toimitusjohtaja Karjalaisen rikkaruohot käytännössä

Vajaa viikko on kulunut siitä, kun Attendon toimitusjohtaja kertoi kuinka pienellä rikkaruohojen kitkemisellä homma hoituu ja mitään suurempaa ongelmaa ei ole. Tänään AVI kuitenkin keskeyttää Attendon uuden vuoden alussa aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan merkittävien puutteiden vuoksi?

Hoivakodin, joka ilmeisemmin toimii Attendon vision, laatutavoitteiden ja -järjestelmän, standardien yms mukaan vai mitä?

Kuusi kuolemantapausta - tämä voi selittyä sattumalla, sillä kuolema on aina läsnä tällä toimialalla.

Mutta kymmenen hoitajien irtisanoutumista vajaan kuukauden aikana? Onhan se nyt poikkeuksellista.

Iltalehti kertoo seuraavaa kysyttyään asiaa ylitarkastaja Päivi Ahvenukselta päätöksen perusteluihin liittyen:

"Siellä oli monenlaisia puutteita, epäkohtia ja ongelmia. Esimerkiksi hoitajamitoituksessa, lääkehoidossa, tukityössä, ruokailussa ja johtamisessa, Ahvenus listaa."

"Ahvenus kertoo, että mitoitukseen liittyen töissä oli kouluttamattomia henkilöitä kuten ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijoita. Tukityö oli puutteellista, sillä hoitajat myös siivosivat, pyykkäsivät ja laittoivat ruokaa esille.– Attendolta saamamme selvitykset olivat riittämättömiä ja epäjohdonmukaisia, Ahvenus toteaa."

Jännä kuulla, miten Attendon toimitusjohtaja Karjalainen nämä rikkaruohot kitkee.

Kaksi markkinajohtajaa on nyt kunnostautunut tällä tavalla, mutta ilmeisesti kyseessä on vain sattuma eikä suinkaan yhtiöiden tapa toimia?

Rounduppia kehiin, niin rikkaruohot hoituu?

Lähde: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6a6b513d-c8db-4859-a2ca-588377168cff

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hoitajamitoitustahan ei kannata nostaa, nehän on van lukuja ja lillukanvarsia.

Lisää vapaavalintaa ja yksityisiä hienoja hoitolaitoksia.

Älä äänestä kokoomusta. :)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Älä äänestä myöskään keskustapuoluetta.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Älä ainakaan vasemmistoa jotka myyvät näitä laitoksia heille.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Missähän valvojat ovat olleet, kun asiat pääsi näin pitkälle?

Onhan kunnassa paikallisella tasolla mm. sosiaalijohtaja ym. Kunnalla on jo perustamisvaiheessa mahdollisuus katsoa, että toiminta lähtee oikeille raiteille.

AVI ohjaa ja valvoo kuntia ja yksityisiä palvelujentuottajia siten, että asiakkaan oikeusturva ja tasapuolinen kohtelu alueella toteutuvat.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Ymmärtääkseni hoivatyön ensisijaiset kustannustekijät ovat työntekijöiden palkat ja toiminnassa käytettävät tilat. Molemmat kustannuserät ovat pitkälti samat kaikilla toimijoilla. Toiminnasta on vaikea saada voittoja ellei pysty noista kustannuksista säästämään.

Tiloista on vaikea säästää mikäli halutaan ylläpitää edes päällisin puolin käyttökelpoisia tiloja.

Koska tiloista on vaikea säästää, niin jäljelle jää kustannusten karsiminen työkustannuksista. Käytännössä työkustannuksista voi säästää vain työtunteja vähentämällä ja tuntikustannusta pienentämällä.

Ei siis pitäisi olla yllätys, että hoitajia palkataan liian vähän ja mielellään käytetään alipalkattua ja epäpätevää työvoimaa.

Pekka Pylkkönen

Onhan sillä aika paljon merkitystä että mihin työaika käytetään. THL:n selvityksen mukaan yksityisellä merkittävästi suurempi osa työajasta käytetään asiakastyöhön julkiseen verrattuna. Ei kai mikään mitoitus auta jos porukka tekee vääriä asioita?

Yhtään sitä vähättelemättä että mediassa esitettyjen tietojen perusteella tuore hoivakoti vaikuttaa täydelliseltä katastrofilta.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

THL:n selvitys on tehty siten, että kyselylomake on lähetetty toimintayksiköihin ja toimintayksiköiden esimiehet ovat vastanneet tuohon kyselyyn. Menetelmällisesti tuollainen kysely on ongelmallinen.

Ongelmallisuus on samassa asiassa kuin paljon kehutun "omavalvonnan" osalta. Jos omavalvonnan osalta valehdellaan, niin mikään ei estä vastaamasta puutaheinää selvityksen kysymyksiin.

Toisin sanoen THL:n selvitys kertoo sen mitä yksiköiden esimiehet ovat ilmoittaneet. Se ei kerro todellista tilannetta sen enempää julkiselta kuin yksityiseltäkään puolelta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #17

Miksi yksikön esimies valehtelisi systemaattisesti? Esimerkiksi Attendolla nuo ovat sairaanhoitajia tai sosionomeja, joiden luulisi kertovan mikäli asiat ovat huonosti ja porukkaa tarvitaan lisää. Pääosassa vastauksista yksityinen ja julkinen vastasivat myös samalla tavalla. Eikö tälläinen koherenssi vastauksissa pikemminkin herätä luottamusta niitä kohtaan?

Ja vaikka unohdettaisiin yksityisen vastaukset kokonaan, julkinen kertoi että valtaosa työajasta menee muuhun kuin asiakastyöhön. Eikö se kerro siitä että parantamisen varaa on?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Pekka, toteat: "Miksi yksikön esimies valehtelisi systemaattisesti? Esimerkiksi Attendolla nuo ovat sairaanhoitajia tai sosionomeja, joiden luulisi kertovan mikäli asiat ovat huonosti ja porukkaa tarvitaan lisää."

Eri asia on saako hän niitä lisää ja eri asia voi olla myös mitä kerrotaan johdolle ja mitä sitten valvovalle taholle.

Mietintään esimerkiksi henkilön hoitavaa lääkäriä ja ns vakuutuslääkäriä jonkinmoisena analogiana.

Molemmilla on sama koulutus, mutta et kai voi ajatella heidän tavoitteidensa olevan samat?

Toinen ajanee ensisijaisesti potilaan etua ja toinen vakuutusyhtiön?

Jos ajattelet ettei se vaikuta, niin kannattaa tutustua melkoiseen määrään keissejä näistä.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #22

Työnantajan vaikutus asioihin on tosiaan mielestäni itsestään selvä juttu. Onhan meillä sanontakin "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Englantilaisittain: "Who pays the piper calls the tune".

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #22

"Mietintään esimerkiksi henkilön hoitavaa lääkäriä ja ns vakuutuslääkäriä jonkinmoisena analogiana.

Molemmilla on sama koulutus, mutta et kai voi ajatella heidän tavoitteidensa olevan samat?"

Eikös Hippokrateen -vala kuitenkin jotain velvoita? Vai onko se lääkäreillä vain sanahelinää?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #26

Se on historiaa eikä sitä ole vannottu enää vuosikausiin..

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Nyt jotain järkeä. Vakuutuslääkäri ei aja vakuutusyhtiön etua vaan pyrkii varmistumaan siitä että kaikki saavat yhdenvertaista kohtelua ja erittäin suurien taloudellisten etujen kriteerit aidosti täyttyvät. Vakuutuslääkärit ovat yleensä erikoisalansa terävintä kärkeä yliopistosairaaloissa, eivät pelkästään vakuutuspapereita plärääviä vakuutusyhtiön työntekijöitä.

Vakuutuslääkäreiden kurmoottaminen on alhaista populismia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

"Vakuutuslääkäri ei aja vakuutusyhtiön etua vaan pyrkii varmistumaan siitä että kaikki saavat yhdenvertaista kohtelua"

Pylkkönen taitaa vielä uskoa hammaskeijuhin ja joulupukkiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #29

Jos monella on illuusioita siitä, että julkinen toimii aina paremmin, niin kyllä mielestäni sinulla on myös melkoinen illuusio voittoa tavoittelevien yritysten vastuullisuudesta.

Se että vakuutusyhtiön tavoitteena olisi ensisijaisesti yhdenvertainen kohtelu on aika idelistinen ajatus. Kyllä vakuutusyhtiön perusyhtälö on maksimoida vakuutusmaksut ja minimoida maksettavat korvaukset - siitä se liikevoitto syntyy.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Aika huonoa työtä nuo vakuutusyhtiöt sitten tekevät ottaen huomioon että ylivoimainen enemmistö korvaushakemuksista hyväksytään mukisematta.

Lakisääteisten vakuutusten, kuten työeläkkeiden, liikennevakuutuksen tai työtapaturmavakuutuksen osalta on vähän vaikea nähdä syytä tarkoitukselliselle epäämiselle, sillä näiden tuotto on säädelty lailla. Jos vakuutusten tuotto kasvaa, yhtiöt joutuvat alentamaan vakuutusmaksuja. Toiseksi vakuutusyhtiöiden päätökset kestävät varsin hyvin vakuutusoikeudessa ja lautakunnissa ulkopuolisen asiantuntijatarkastelun. Muutosprosentti vähintään osittaiselle muutokselle on 10.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #39

"ylivoimainen enemmistö korvaushakemuksista hyväksytään mukisematta...".
Jos matkatavarat katoavat mihin siinä vakuutuslääkäriä tarvitaan ?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #40

Eläkkeissä 7 kymmenestä hyväksytään ja lyhyistä sairauskorvauksista lähes 100%.

Käyttäjän timoharju kuva
Timo Harju Vastaus kommenttiin #39

Iltalehti 13.9.2018

"Korkein oikeus (KKO) antoi torstaina hallitukselle harvinaisen oma-aloitteisen lakiehdotuksen, jonka takana on huoli suomalaisten oikeusturvasta vakuutusoikeudellisissa asioissa.

KKO vaatii hallitusta asettamaan Valviran velvolliseksi vakuutuslääketieteellisten lausuntojen antamiseen.
Asia on kiireellinen ja siihen tulisi KKO:n mukaan puuttua ensi tilassa. KKO esittää lainsäädännön täydentämistä siten, että sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ”tehtäväksi säädettäisiin työtapaturma- ja ammattitautiasioissa antaa KKO:lle pyynnöstä vakuutuslääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja”.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #44

Hyvä idea. Tuohan lähti liikkeelle siitä että eräässä kuntoutuslaitoksessa lääkäri keksi aivovammadiagnooseja ja yhdessä ex-kansanedustaja-juristin kanssa he junailivat satoja ihmisiä eläkkeelle keksityillä vaivoilla. Vakuutusyhtiöillä ja oikeusistuimilla oli vaikeuksia saada tapauksiin lausujia yliopistosairaaloista, sillä ne työllistivät liikaa. Tästä syystä esitettiin vaatimus siitä että yksi viranomainen ottaisi lausumisen vastuulleen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #39

Jostain syystä vakuutusfirmat ja pankit kuitenkin pärjää. Voitto varmaan tulee asiakkaille maksettavista korvauksista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Tämä THL:n malli on todella kyseenalainen todenpitävyydeltään. Monesti esitetty argumentti on, että yhtä lailla julkinne voi niissä huijata.

Jos kuitenkin katsotaan vaikuttimia sekä raportoinnin vaikutuksia, on tilanne aika erilainen.

Julkisella alimiehityksen näyttäminen on usein keino saada lisää resursseja eikä paine vaikkapa vastuuhenkilöön ole yhtä suuri "omistajien" ja johdon suunnalta.

Suurten pääomapiirien omistuksessa olevien hoivajättien tapauksessa paine tehdä tulosta on kova ja siitä tuloksesta on pois mikäli kerrotaan palvelun laadun ja mitoituksen olevan puutteellista.

Oma lukunsa on sitten kuka uskoo vaikkapa tehtävissään valvomattoman lakimiehen, koodarin, putkimiehen tms tuntilaskutukseen eikä usko siinä olevan hitusen lisää sisään leivottuna.

Kuten tämäkin tapaus osoittaa, niin tuntikirjapito ja tieto siitä kuinka paljon on ollut väkeä oli sekaisin ja puutteellista. Kun tehtiin yllätystarkastuksia, niin oltiin kujalla siitä mikä on tilanne.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Kourallinen skandaaleja satojen laitosten joukossa ei kerro vielä mitään yleisestä tilanteesta, sitä varten tarvitaan toisenlaista selvitystä. Iltalehti ei luonnollisestikaan käy kirjoittamaan satoja juttuja toimivista yksiköistä. Se olisi ehkä tylsää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #30

Pekka Pylkkönen. Olet ollut palstalla kauan. Vasta tämän hoivabisnesstapauksen yhteydessä otat voimakkaasti,näkyvästi ja suoraan kantaa erään poliittistaloudellisen establishmentin hyväksi. Teet sen yhä tuolla profiilikuvalla jossa makaat nuorten, alastomien tyttöjen päällä (näkyy klikatessa).
Tulet siis kertoneeksi tuon establishmentin puolustajien arvomaailmasta. Ennen olet kuitekin vahvasti ideologisena henkilönä kertonut vain omastasi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #48

Ensinnäkin, höpöhöpö.

Toiseksi kuvassa, Bosnian Mostarissa, kukaan ei ole alasti ja tytön jalat ovat minun päälläni. Alistun siis tyynesti akkavaltaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei siis pitäisi olla yllätys, että hoitajia palkataan liian vähän ja mielellään käytetään alipalkattua ja epäpätevää työvoimaa."

Ei kai tämä yllätyksenä tullut edes poliitikoille jotka vanhushoivaa halusivat yksityistää ja lupailivat säästöjä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kyllä tämä vanhustenhoidon tila on ollut tiedossa jo iät ja ajat. Hyvä tietenkin, että vaalien läheisyys saa taas muistamaan vanhuksemme. Toivotaan, että asialle oikeasti tehtäisiin jotakin, koska tuppaa olemaan niin, että vaalien jälkeen vanhuksiamme ei enää muisteta laisinkaan.

Itsekin kirjoitin asiasta vuonna 2011. Minua hieman hymyilytti lehdissä olleet kuvat, kun ehdokkaat kävivät syöttämässä ja ulkoiluttamassa vanhuksia. Ja tosiaan tiedän itse tämän todellisuuden, koska olen työskennellyt sekä hoivakodissa että kotihoidossa vanhusten parissa. https://www.kaleva.fi/eduskuntavaalit-2011/vaalipu...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jospa tuo valvonta olisi hoitomarkkinoilla yhtä tehokasta kuin liikenteessä nopeuden valvonta. Ainakin sillä saralla on markkinoita rauhoitettu ja taloudellista tulosta syntynyt. Valtion näkökulmasta katsottuna.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Hoivatyö on aina ollut tietyissä määrin kutsumuksellista ja pyyteetöntä, hoitajat ovat hyvyyden peruskuvia. Kasvottomat sijoittajat ovat huomanneet asiassa kultakaivoksen, tehdään rahaa niillä jotka eivät helposti valita. Lisää valvontaa, huudetaan. Aika uskomatonta että aikuisten ihmisten tekemään toimintaan tarvitaan ikäänkuin lastenvahteja vahtimaan...no rahalla ei ei ole moraalia, sanotaan. Ei se niin ole, ihmisellä ei sitä ole.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Olisko kuitenkin niin, että raha tekee ihmisestä moraalittoman. Sanotaan, että jokainen on ostettavissa.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Totta, eläin nimeltä ihminen on vielä kehitysvaiheessa vaikka luulemme olevamme luomakunnan kruunuja. Kuten torakatkin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Rikkaruohoja ovat ilmeisesti ne hoitajat ja omaiset, jotka yrittävät puuttua ongelmatilanteeseen. Hoitajia uhataan irtisanomisella ja omaisilta pimitetään tietoja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuon hoitolaitoksen ollessa uusi eli kerkesi olla toiminnassa noin kuukauden oli valvontaa tehty tällä kertaa. HS kertoo:

"Kuntayhtymä on käynyt yksikössä tarkastuskäynnillä 15., 16., 22., 25. ja 31. tammikuuta sekä 1., 5. ja 6. helmikuuta, aluehallintovirasto torstaina 7. helmikuuta. Kaikissa näissä oli pohjimmiltaan kyse henkilöstön määrästä."

Tämä kertoo aika paljon listojen luotettavuudesta:
"Viranomaisillakin oli suuria vaikeuksia saada listoja työvuoroista. Perjantain aikana heille toimitettiin lukuisia eri versioita listoista, osa niistä keskenään ristiriitaisia."

Artikkelin mukaan sovittu mitoitus ei toteutunut yhtenäkään toimintapäivänä:
"Pelimannin lupapapereissa henkilöstömitoitukseksi on kirjattu 0,65, mutta tämä ei ole edes Attendon omien ilmoitusten mukaan toteutunut kertaakaan. Viranomaiset huomasivat lisäksi, että mukaan on laskettu ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijoita, mikä vähentää tosiasiallista hoitohenkilöstömitoitusta."

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005995477.html

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Lähde Wikipedia "Vuonna 2017 Attendo Oy:n kasvuprosentti oli 18,17 %, nettotulos 28 962 000 euroa ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti oli 40.9 %."

Tuo 40,9 on megalooninen tuotto jos pitää paikkansa. Hitsi kun pääsisi näiden yritysten kirjanpitoon kiinni kuittitasolla. Linnottautua parin asiantuntijan kanssa muutamaksi päiväksi ja tonkia kunnolla kuluja ja tuottoja.

Onhan niille tilintarkastus varmaan tehty ja maan tavan mukaan hyväksi havaittu, kunnian ja omatunnon kautta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuo 40,9 on megalooninen tuotto jos pitää paikkansa."

Aika mahtavaa tulosta Attendo tekee jos luvut pitävät paikkansa. Tuossa on hyvä säästää vanhusten vaipoista js hoitajien selkänahoista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikea yhdistää huoltasi vanhustenhoidosta kun kuitenkin tuet esim Orbania joka vetää paljon hurjempaa työnantajien pakkovaltaa Unkarissa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Kuusi kuolemantapausta - tämä voi selittyä sattumalla, sillä kuolema on aina läsnä tällä toimialalla."

"Siellä oli monenlaisia puutteita, epäkohtia ja ongelmia. Esimerkiksi hoitajamitoituksessa, lääkehoidossa, tukityössä, ruokailussa ja johtamisessa, Ahvenus listaa."

No mutta Niko, mitä sinä nyt oikeen tarkaitat?! Attendon toimitusjohtaja Karjalainenhan pyysi anteeksi...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onhan se kiva, lukenut sentään kriisiviestinnän oppaan, jossa se on ensimmäinen askel vakavassa paikassa.

Enemmän kummastuttaa se, kun tämä kohu alkoi parisen viikko sitten, niin Attendo ei laittanut asioita kuntoon vaan homma ajautui tähän pisteeseen.

Kuvittelisi että oltaisiin laitettu tosissaan paukkuja homman laittamiseen kuntoon ongelmakohteessa. Mutta kenties sielläkään se kuuluisa "hiljainen tieto" ei taas tavoittanut johtoa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#21

Omaa mustaa huumoriani tuossa... Niinhän sitä luulisi, että mediakohun saavuttanut ihmisten huolestuminen ja aiheen esillenousu vaikuttasi jotenkin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juu, kyllä minä sen havaitsin mustan huumorin ystävänä. :-)

Luulisi joo, mutta kenties johdon exceleissä näkyy vain numeroita euroina. Vasta kuukauden päästä siellä voi näkyä ettei yhdestä hoitolaitoksesta saada enää fyrkkaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ylen uutinen kertoo tänään asiasta seuraavaa (isot kirjaimet kirjoittajan):

”Kohun keskelle joutunut hoivakoti Pelimanni päätyi Attendon käsiin KETJUTUKSEN seurauksena.

Alunperin Alavudella toimivan 60-paikkaisen hoivakodin kaikki paikat oli varannut Pihlajalinna. Se ei kuitenkaan kyennyt itse tuottamaan palveluja, joten ne päätyivät ALIHANKINTANA Attendolle.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoo yhtiönsä pohtivan nyt, voiko alihankkijoita yleensäkään käyttää tällaisessa palvelutoiminnassa.
Aaltonen toimii myös Kuusiolinna Terveys Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Kuusiolinna tuottaa kaikki terveys- ja sosiaalipalvelut muun muassa Alavudelle, Ähtärille ja Kuortaneelle.

Aaltosen mukaan Pihlajalinna havaitsi jo kartoitusvaiheessa, että Kuusiokuntien alueelle piti rakentaa uusi yksikkö. Pihlajalinnalla tai kunnilla ei ollut halua ryhtyä rakennuttajaksi, joten lopulta yhtiössä päädyttiin sellaiseen vaihtoehtoon, että ALIHANKKIJA tuottaa palvelut ja investoi tiloihin. ”

Tähänkö on jo päädytty, että mm. rakennusalalta tuttu ilmiö alihankinnan alihankinta on se tapa, jolla jatkossa myös sosiaali- ja terveyspalveluita aletaan tuottamaan.

Jatkossa lienee normaalia se, että joku pihlajalinna tekee diilin julkisen sektorin kanssa vanhustenhoivasta, myy diilin eteenpäin esimerkiksi virolaiselle yritykselle, joka taas hankkii hoitolaitokseen puolalaiset työntekijät puolalaisen työnjohdon alaisuuteen.

Miten täällä US:n keskustelupalstoilla kommentoiville tällainen tapa sopisi?

Toki muutamille pylkkösille ja mahdollisesti kepun kaksospojille tapa varmaan olisi ok, mutta muilta täällä kirjoittavilta odottaisin kommenttia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aaaiiivan. Juuri tämän kaltaisia skenaarioita tarvitaan. Tässä ja nyt malli ei riitä. Päätöksenteon pitää pohjautua myös mahdollisiin uhkiin, riskien hallintaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Matti, tällaisesta toimintatavasta on myös viitteitä Jyväskylässä Laukaan avovankilan siirrossa Jyväskylän keskustaa halkovan Tourujoen rantaan.

Vankien ja vanhusten hoivassa onkin paljon yhtäläisyyksiä... vaikka vangit pääsevätkin välillä ulos jaloittelemaan... ;)

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ja lisää Ylen uutisia: (isot kirjaimet edelleen kirjoittajan)

"Hoivajätti Attendo on aloittanut Alavuden hoivakodin muutokset viranomaisten puuttumisen jälkeen. Hoivakoti Pelimanni on ainakin toistaiseksi hoivan tilaajan eli alueen kuntien vastuulla.

Pelimanniin on tullut heti ensimmäisen haltuunoton jälkeisen päivän jälkeen lisää hoitajia Attendon muista hoitopaikoista ja Attendon ALIHANKKIJAN varahenkilöstöä."

Mikä firma on tuo Attendon alihankkija?

Siis edellisestä uutisestahan me jo tiedämme, että Attendo on jo itse Pihlajalinnan alihankkija.

Kuinkahan pitkä tämä alihankintaketju oikein on? Ja kenelle kuuluu missäkin kohtaa vastuu hoivasta? Vai kuuluuko kenellekään?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eiköhän sieltä ketjun pohjalta löydy henkilöstövuokrausfirma, joka pitää hoitajia nollatuntisopimuksilla ja tarjoaa työvoimaa vain tarvittaessa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Todennäköisesti juuri näin.

Ja sitten - olin väärässä tuossa alihankintaketjutuksessa. Pyydän anteeksi kaikilta lukijoiltani:-)

Se menikin näin: Ensin on Pihlajalinna Oy, sitten Pihlajalinna Pohjanmaa, sen alihankkijana on Attendo, jolla taas on sitten joku muu meille tuntematon alihankkija.

Että näin meidän vanhuksia viedään, niin että korvissa soi!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #38

Henkilöstövuokrauksen lisäksi alkoi kiinnostaa millaisia työsuhteita nämä firmat tarjoavat. Esimerkiksi Esperin Muhoksen työpaikoista löytyi seuraava:

"Haemme nyt Orvokkikotiin innokkaita ja auttavaisia LÄHIHOITAJIA tarvittaessa töihin kutsuttavaan keikkatyöhön. Työ on luonteeltaan 2-vuorotyötä ja alkaa sopimuksen mukaan."

Lisäksi kerrotaan: "lähihoitajan tutkintoa (huomioimme haussa myös alan opiskelijat)"

Vaikuttaa siltä, että tulosta tehdään paljon nollatuntisopimuksilla tarvittaessa kutsuen. Useammassa uutisessa on ollut myös tietoa siitä, kuinka opiskelijoita ollaan käytetty vaikka vaatimuksena mitoituksessa pitäisi olla jo valmistunut.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

HS, sairaanhoitajan mielipide "Ennen laitoksissa oli kylvettäjiä, sairaala-apulaisia, keittiöapulaisia ja siivoojia – sitten kaikki muuttui"

"Sairaanhoitajilla on suuri vastuu oikeanlaisen hoidon toteutumisessa. Heidän määräänsä ei ole viisasta supistaa. Hoitohenkilökunnan mitoituksessa on otettava huomioon koko siihen liittyvä työmäärä ja se, keitä vanhustenhoidossa oikeasti tarvitaan ja mitä hoitohenkilöstön odotetaan tekevän."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005994613.html

Seppo Oikkosen filosofiaa, Suomi on kuollut
http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä jos toteutetaan valvonta markkinaehtoisesti myöskin!

Jokaisesta rikkeen/puutteen löytymisestä maksetaan korvaus valvontaa tekevälle yritykselle ja samoista rikkeistä/puutteista sakotetaan niitä toteuttavia yrityksiä.

Pylkkösen mukaan rikkeitä etsivät yritykset eivät tässä asetelmassa toimisi moraalittomasti.

Ainiin...meillähän taitaa tämä tilanne olla jo katsastuksessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Markkinameininkiä lisää:

Sellainenhan voisi tulla muodiksi näihin attendoihin, espereihin ja kaiken maailman pörriäisiin, että omainen voisi ostaa esim. vanhalle äidille tai isälleen kylvetys- ja saunapalveluita kiertäviltä keikkatyöläisiltä vähän samaan tapaan kuin on jo ne isot kiertelevät röntgenrekat, joissa voi käydä kuka tahansa magneettikuvauksissa, kun saa lääkäriltä lähetteen?

Olisihan se hauskaa, että sellainen iso kylvetysrekka ajaisi näiden pörriäisten pihoihin, ja sitten vanhukset voisivat käydä niissä pesulla ja saunassa - tietysti käypää korvausta vastaan.

Kunnathan voisivat ostaa pörriäisiltä vain ihan perustason palvelut ja sitten kiertelevät palvelurekat tarjoaisivat vanhuksille kaikenlaisia extra- ja luxuspalveluja - joihin nykyinen viikoittainen suihkussa käyntikin jo näyttää kuuluvan...

PS. ja näistä saisi maksaja vielä kotitalousvähennyksenkin

Mitäpä tästä tuumaatte? ;)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt sitten suljetaan Esperin vammaisten osasto, syytkin ovat perinteiset...

"Hoivayhtiö Esperi Care sulkee nuorille vammaisille tarkoitetun osaston Helsingissä tarkastuskäynnillä paljastuneiden epäkohtien takia, uutisoi Helsingin Sanomat"

"Esperi Yhteiselon yhden osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä, kertoo sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen lehdelle. Kaupungille on tullut puutteista palautetta omaisilta. Siksi yksikköön tehtiin yllätystarkastus ja sen perään toinen sovittu tarkastuskäynti tällä viikolla. Jolkkosen mukaan epäkohtia havaittiin tiloissa, apuvälineissä, henkilömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut hänen mukaansa riittävästi."

Voittoa tehdään alimitoituksella ja sillä, että henkilöillä ei ole riittävää koulutusta, jolloin palkkakin on alempi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vanhanaikaiseen oikeistolaisuuteen ei liittynyt huolimattomuus, lyhytnäköisyys, koulutusylenkatse, nonprofessionaalisuus, eikä vilpin silmitön hyväksikäyttö. Nykyaikaiseen oikeistolaisuuteen ne liittyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset