Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Virtuaalinen vaatteiden sovitus mullistaa vaatekaupan

3D-teknologia ja vaatteiden virtuaalisovitus on tulossa sekä vaatekauppoihin että verkkokauppoihin ja tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia valmistukseen omien mittojen mukaan. Uudet teknologiat tarjoavat suuria mahdollisuuksia edelläkävijöille. Näihin mahdollisuuksiin olisi Suomessa tärkeää tarttua, jotta voisimme pärjätä kilpailussa erityisesti verkkokaupan alueella paremmin kuin aiemmin.

Kiinalainen pilottimyymälä Urban Revivo tekee vaatekaupassa käynnistä elämyksen

Taloussanomat kertoo kiinalaisesta Urban Revivo -pilottimyymälästä, jossa on otettu uutta teknologiaa käyttöön kokeiluna.

Taloussanomat kertoo:

"Ostoksilla käynti on automatisoitu mahdollisimman pitkälle. Ensin asiakkaat tunnistautuvat WeChat-viestipalvelun avulla myymälän edustalle sijoitetussa laitteessa. Koodinlukijan avulla he voivat ladata älypuhelimeen iDressin sovelluksen."

"Kuluu hetki, ja asiakkaan kuvat rävähtävät koko myymälän julkisivun peittäville näyttöruuduille, juuri hänelle tarjottavissa vaatteissa.
– Näin asiakkaalle annetaan tunne, että hän on tähti viiden minuutin ajan, sanoo iDressin toimitusjohtaja Arthur Chen.
"

Lisäksi kun asiakas nostaavaatteen  älykkään vaateripustimen rekiltä, hän näkee heti jättinäytöstä valokuvamallin itsestään kyseinen vaate päällä. Jos asiakas on jo käynyt myymälän virtuaalisessa sovituskopissa kuvauttamassa ja mittauttamassa itsensä, näytölle tulee hänen oma kuvansa ja koneen suosittelema koko.

Voidaan toki pohtia sopiiko tällainen julkisuus myymälässä suomalaiseen mielenlaatuun, mutta se on oikeastaan sivuseikka. Sama asia voidaan toteuttaa monin eri tavoin myös ilman tätä tähtiefektiä ja avainasia onkin se, kuinka helpoksi uusien vaatteiden kokeilu on tehty.

Tämä on myymäläsovelluksena vaikuttava, mutta vielä suurempi merkitys tällä on verkkokaupoille, jotka kehittelevät omia järjestelmiään kovaa vauhtia ja uusia julkistuksia nähtäneen piakkoin.

Teknologiat ovat jo olemassa, mutta suurimpia haasteita aiheuttaa eri vaatevalmistajien hyvin erilaiset kokoluokitukset ja tarkkojen mittojen puute. Itse uskon, että uuden teknologian yleistyminen pakottaa merkittävät vaatevalmistajat tulevaisuudessa mukautumaan vaatimuksiin tarkoista ja yleiskäyttöisemmistä mitoista. Heillä lienee jatkosssa vahva intressi siihen, että tarjoamansa vaatteet ovat sovitettavissa virtuaalisesti suurissa verkkokaupoissa kuten Zalandolla.

Itse suomalaisena miehenä en pidä vaatteiden sovittamisesta enkä vaatekaupassa käynnistä. Itseäni ei todellakaan kiinnosta hikoilla sovituskopissa kiskomassa vaatteita päälle ja pois. Minulle sopii mainiosti, että voin tulevaisuudessa kuvani ja mittojeni avulla luoda itsestäni avattaren, jonka avulla voin ruudulla kokeilla eri vaatteita ja tilata ne verkosta. Tämä helpottanee myös tällaisen kaksimetrisen ja satakiloisen haasteita saada sopivia vaatteita tilaamalla.

Mittatilausvaatteiden tuotannosta nykyistä halvempaa

Tulevaisuuden vaatetuspalvelua on rakennettiin myös kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa oli mukana myös suomalaisia TTY:n johdolla. Hankkeen nimi on kangaspakasta kassiin – From Roll to Bag.

Tässä hankkeessa pyrittiin yhdistelemään jo olemassaolevaa tekniikkaa kokonaiseksi ketjuksi, jolla asiakkaalle toimitetaan mittojen mukaan vaate alkaen virtuaalisesta suunnittelusta valmiiseen toimitettuun vaatteeseen.

Hankkeen koelaitoksessa vaatteen kuosi painetaan kankaalle digitaalisesti. Vaatteen kappaleet leikataan laserilla ja ommellaan vaatteeksi. Sitten valmis vaate toimitetaan asiakkaalle.

Asiakkaalle tuote on edelleen kalliimpi kuin valmisvaate, mutta kuitenkin huomattavasti edullisempi kuin perinteinen mittatilausvaate.

Parannuksia logistiikkaan sekä hävikkiin - palautusrumba vähenee verkkokaupoissa

Erityisesti vaatealalla verkkokauppojen valtava menestys on johtanut samalla hirvittävän suureen palautusrumbaan koko maailmassa, mikä väistämätttä kohottaa myös kustannuksia ja on haitallista ympäristöllemme. Samalla osa palautetuista tuotteista menee ikävä kyllä hävitettäväksi.

Vaikkeivät nämä teknologiat ja ratkaisut tule palautusrumbaa lopettamaan, niin uskoisin kuitenkin merkittävään vähenemään tulevaisuudessa.

Toivottavasti suomalaiset kaupat, verkkokaupat sekä vaatevalmistajat ovat hereillä ja hyppäävät tähän junaan. Itselleni tuli mieleen esimerkiksi vaikeuksissa oleva Stockmann, josta kirjoittelin blogin Vieläkö Stockmannin alamäki voi kääntyä? Kenties se panostaa muuttamaan tavaratalojensa ja verkkokauppansa ostokokemusta aivan uudenlaiseksi?

Itse katson tätä kehitystä innostuneena ja toivottavasti suomalaiset kaupan ja tesktiilialan yritykset myös. Viime vuosina Suomesta on maailmalle noussut monia nuoria suunnittelijoita ja alalla meillä on myös paljon perinteitä.

Juna kiihdyttää jo kovaa vauhtia - toivottavasti moni suomalainen yritys on mukana ja myöhäisheränneet kerkeävät vielä hypätä mukaan. Asemalaiturille jääneille voi koittaa karut ajat.

 

 

 


 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Naisille vaatteiden sovittaminen on yksi miellyttävimmistä tavoista viettää aikaa, uselile miehille ei.

Onkohan kyseessä sama asia, kuin Linnanmäen korvaaminen virtuaalilaseilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä esimerkiksi tuossa kiinalaisten pilottikaupassa on mahdollista myös sovittaa itse perinteiseen tapaan valitsemansa. Säästänee aikaa kuitenkin sovittaa niitä, jotka virtuaalisovituksella näyttää potentiaalisilta.

Samaten verkkokaupasta lienee helpompi poimia paremmin sopivia ja kokeilla sitten niitä.

Uskoisin että sovittamisesta pitäville paikkoja tulevaisuudessakin löytyy.

Tuli mieleen, että toisaalta tämä tarjoaa pelottivia mahdollisuuksia naisille, joilla on tapana pukea miehensä. ;-)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Minä olen niitä harvoja miehiä jotka käyvät vaatekaupassa välillä myös vain sovittamassa ja katselemassa vaatteita ostamatta silti mitään. Nuorena haluan sovittaa oikeaa vaatetta päälleni ja tietää miltä se tuntuu, en luottaisi virtuaalikuvaan jonka päälle vaatteet olisi "liimattu" tarrana. Haluan lisäksi itse valita ne mieluisimmat ja mielyttävimmät vaatteet enkä että jokin tietokone tekee valinna ja päätöksen puolestani.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mikä jottei, eihän se tule mihinkään katoamaan tapana ostaa vaatteita, mutta osa haluaa tehdä toisin ja heillekin se suotakoon.

Itse en jattelisi tulevaisuuden sovelluksia jonain päälleliimattuna paperinuken tapaan vaan ennemmin asioiat, jotka ovat jo nykyisellään mahdollisia elokuvissa yms. Tarkoitus lienee saada homma näyttämään aidolta.

Suomessa monin paikoin vaatekaupatkin ja valikoima on vähissä, joten tämöä tarjonnee uusia mahdollisuuksia monille löytää helpommin sopivia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, tuo siis ilmeisesti on sovellus lähinnä ihmisille, joiden koko ja malli pysyvät muuttumattomina. Vai onko tarkoitus että käydään jatkuvasti mitoilla?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, en tiedä kuinka tyköistuviin ja kireisiin spandekseihin olet mieltynyt ja paljonko painosi jojoaa eestaas, mutta itselläni riittänee vaikkapa kerran vuodessa moisen kuvaavan sovituskopin ab viiden minuutin mittojen skannaus.

Pituus 198 muuttumaton 29 vuotta, painossa viimeinen 3 vuotta 99,5 - 103, siipiväli, käden koko, jalan koko sekä kaulan ja pään koko pysynyt samana.

Jos sitten muutama kilo kertyy tai vähenee, niin aika lailla sen löytää tuosta keskeltä ja voi mittanauhalla todeta mikäli käyttää itse mittaamista sovellukseen.

Joillakin käyttämiensä vaatemallien ja koon vaihtelun suhteen tämä lienee jonkinmoinen haaste, mutta tuskin se teknologian edistymistä pysäyttää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin no, itse olen ainakin saanut räätäliltä melkoista saarnaa, että painossa ja mitoissa olisi sitten parempi pysyä.

Iselläni paino on parhaimmillaan veivannut off-seasonin 84 ja aktiivikauden 75 kilon välillä, ja sen jälkeen suurimmat vaihtelut ovat olleet reiden paksuudessa ja gluteus maximuksen koossa. Kaulan kokokin on pienentynyt yhdellä koolla.

Ja olenpa antanut itselleni kertoa, että oma kokoni vaihtelee vähän verrattuna keskimääräiseen.

Jalan koosta voi sen verran huomauttaa, että ei siitä nyt niin kauhean kauan ole, kun suomalaislähtöinen, jalan skannaamisen perusteella tuotteitaan räätälöivä firma meni nurin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #6

No, ehkäpä sinulle sopii paremmin perinteiset metodit, jotka tuskin häviävät.

Kunhan tulee sopivaan paikkaan mahdolliseksi, niin minä ainakin kokeilen. Verkkokauppaan saa varmaan edelleen palauttaa, jos menee vikaan, mutta koossa osumatarkkuuden paraneminen ja ennakkokatselun mahdollisuus itsensä päällä ei ainakaan minua haittaa vaan on bonusta.

Kenkäala riippuu monesta asiasta. En tunne tapausta, mutta jollain näkemälläni toimijalla hinnat oli niin suolaiset, ettei ole ihme. Veikkaan että tuotantokustannukset räätälöidyille kengille olivat liian suuret ja lisäksi elleivät mallit miellytä, niin pelkkä istuvuus ei riitä.

Itselleni on vielä riittänyt mittojen mukaan boot factorystä hommatut kengät ja hyvin sopii siroon neljäseiskaan. Skannatut pohjalliset voisi olla mielenkiintoinen, mutta ab samaan päässee muotoutuvilla kuten laskettukenkien sisäkenkä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eipä sitä tiedä, vaikka ennen sataa vuotta pääsisit 2 metriin.
Olen mukana GeneRISK tutkimuksessa, jonka aloitustarkastuksessa mitattiin sekä pituus että paino (vyötärön ympäryksen lisäksi).
Pituutta kertyi 65-vuotiaana 175. Taisi olla vielä muutaman millin ylikin. Se on sentin enemmän kuin olen ilmoittanut eri yhteyksissä aiemmin yli 40 vuoden ajan...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #9

Sehän passaisi, kun harmittaa olla vähän vajaa - niin kahdesta metristä kuin toki henkisestikin... ;-)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tälläistä sovellusta olen odottanut jo iät ja ajat, ja ihmettelen ettei sitä ole vieläkään saatavilla.. En ole tietokone nero, joten en tiedä miten vaikeaa tuollaisen kehittäminen on? Mutta näköjään on vaikeata, koska kuka tämän saa ensin toimimaan omilla nettisivuilla, tulee hallitsemaan ensimmöisenä SUURIA markkinoita!

Olen nimittäin samaa mieltä kanssasi, ei hirveästi huvita pikku kopeissa vaihdella vaatteita.. Ja netistä tilaaminen on riskipeliä näin yli 190 ja rapiat satakiloisena, saa tilata 10 eri housut ja toivoa että jotkin sopisivat..

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lähinnä se vaatteiden suuri määrä yhdistettynä kokotietoihin yms on haaste. Sitten tehdäkseen mahdollisimman hyvin toimivan virtuaalisen mallin, pitää ottaa huomioon vaikkapa se kuinka vaate "laskeutuu" kokoon ja ruumiinmuotoon verrattuna ja tämä on riippuvainen mm materiaalista, vaikkapa silkillä ja puuvillalla kovin erilaiet ominaisuudet.

Ongelma ei ymmärtääkseni ole niinkään siinä kuinka ihminen mallinnetaan vaan siinä kuinka erilaiset vaatteet kaikkinene eri kokoineen mallinnetaan yhdisteltäväksi.

En nyt ole mallinnuksen asiantuntija, mutta tällainen käsitys minulla on problematiikasta. Vaatteissa ei myöskään oikein ole standardeja, jotka määrittelisivät eri asiat tarkasti. Haittaa insinööritiedettä kehityksessä. ;-)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaatteiden 3D-suunnitteluun on kyllä perehdytty Suomessakin. Tiedän sen, koska tyttäreni teki 2016 Aalto Yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun opinnäytetyönsä. Työn aiheena oli nimenomaan tutkia 3D-suunnittelun mahdollisuuksia vaatesuunnittelussa ja tietokonepohjaisen suunnittelun vaikutusta itse suunnitteluprosessiin.

Ohessa on linkki työhön 'MUODON MUUTOS 3D-mallinnus innovatiivisessa vaatesuunnittelussa'.
http://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-201605262125

Lainaan kappaleen Taikan työstä.
"3D-mallinnetun kuvan ja valmiin tuotteen visuaalinen vastaavuus oli niin hyvä, että siinä mielessä 3D-ohjelmalla olisi voinut korvata fyysisen protokappaleen. Sama päti myös kaavojen mitoitukseen, vaikka siinä vaadittiinkin kaavan mittojen huolellista tarkistamista. Mallistoa ommellessani tulin kuitenkin huomaamaan, että ohjelma ei korvannut fyysistä mallikappaletta siinä, mitä tulee tiettyihin sisärakenteisiin, kuten taskuihin, tukikankaisiin sekä erilaisten materiaalien käyttäytymiseen niitä yhdistettäessä. Kokeneempi ompelija olisi luultavasti tietotaitonsa avulla välttänyt monet niistä virheistä, joita itse tein ompeluvaiheessa. Omat virheeni liittyivät tukikankaisiin sekä taskuissa käyttämiini materiaaleihin."
[Taika Joensuu: MUODON MUUTOS 3D-mallinnus innovatiivisessa vaatesuunnittelussa, s. 58]

Taika suunnitteli koko malliston tietokoneella. Hän teki varmuuden vuoksi myös prototyypit lakanakankaasta, mikä osoitti, että suunnittelusta tehdyt kaavat toimivat.

Malliston kuoseihin kuului myös itse suunniteltuja digiprinttejä. Digiprintit tulostettiin Hollannissa suoraan silkkikankaalle sinne lähetetyistä pdf-tiedostoista. Mikäli silkin kutistumisesta olisi voinut olla varma, periaatteessa kankaalle olisi voinut tulostaa vain täsmälleen kaavan vaatiman kuvion. Silloin kankaan olisi voinut leikata suoraan kuvion mukaan.

Tiedän prosessin varsin hyvin, koska kaikki kankaat on leikattu meillä. Kaikki asut olivat vain yhdestä tai kahdesta kaavasta tehtyjä, joten itse kaavat olivat suuria. Pisimmät luokkaa 2 metriä normaalille 1,40 kankaan leveydelle. Koska kankaat ovat kalliita ja niitä kuitenkin meni useampi kymmenen metriä, kaavojen asettelu kankaalle niin, että lankalinjat säilyvät ja menekki on minimissään, vaati kohtuullisen ison tilan. Oma haasteensa oli tietenkin myös siinä, että käytössä oli vain A3 tulostin ja kaavat itsessään olivat suurimmillaan usean A0:n kokoisia. Joten A3 tulostukset piti tehdä täsmälleen oikeaan kokoon.

Joka tapauksessa yksilöllinen suunnittelu on mahdollista. Taikan käyttämässä ohjelmassa ei ollut mahdollista muuttaa avattaren mittoja, joten suunnittelun saattoi tehdä vain tiettyihin 'standardi' kokoihin. Kalliimmissa ohjelmissa on mahdollista säätää myös mittoja.

Mutta kuten itse totesit ja Taika totesi myös työssään, kankaan käyttäytyminen on vaikea mallinnettava. Vielä vaikeampaa on mallintaa monikerroskäyttäytyminen. Mutta ei se ole este työvälineen käyttöön. Ja kehittymiseen.

JK. Tuossa Aalto Yliopiston linkissä on mainittu Thesis Advisor Matti Liimatainen, joka oli erinomainen ohjaaja. Mutta siitä puuttuu toinen Thesis Advisor, lontoolainen vaatesuunnittelija Avshalom Gur, joka toimi juuri tuon vuoden vierailevana luennoijana ja ohjasi myös muutamia töitä. Hänen osuutensa nimenomaan taiteellisena vaatijana ja erilaisen lähestymistavan ennakkoluulottomana hyväksyjänä oli varmaan ratkaisevaa työn onnistumiselle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset