Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Ensi eduskuntavaaleihin tarvitaan nuorisojytky

  • Mitä puoluetta 15-19-vuotiaat äänestäisivät. Lähde: Allianssi
    Mitä puoluetta 15-19-vuotiaat äänestäisivät. Lähde: Allianssi

Hartaana toiveenani on, että ensi eduskuntavaaleissa nähtäisiin Suomessa nuorisojytky, missä nuoret kävisivät sankoin joukon äänestämässä. Menneen hallituskauden toimet koulutuslupauksen pettämisineen sekä ilmastokysymykset voisivat parhaimmillaan aikaansaada tämän kehityksen. Jo pitkään nuorten matala äänestysprosentti sekä myös äänestämisen painottuminen sosiaalisen aseman mukaan on saanut aikaan merkittävän vinouman edustuksellisessa demokratiassa.

Britanniassa nuorisojytky toteutui vuoden 2017 parlamenttivaaleissa

Vuoden 2017 parlamenttivaaleissa voitonvarmoina ennenaikaiset vaalit julistanut konservatiivien Tory-puolue menettikin parlamentissa niukan enemmistönsä vasemmistolaisen Labour-puolueen kasvattaessa kannatustaan.

Yhtenä merkittävänä syynä tälle nähtiin nuorten aiempaa aktiivisempi äänestäminen, sillä arvioiden mukaan peräti 72 prosenttia 18—24-vuotiaista äänesti. Tällöin saatiin tulos, joka vielä pari kuukautta ennen vaaleja näytti täysin mahdottomalta.

Labourin nousua onkin Brexitiin pettyneiden nuorten äänestäjien vastaiskuna. Lopulta nuoret tulevaisuudestaan huolestuneet päättivät lähteä vaaliuurnille vaikuttamaan.

Nuorten aikuisten tulokehitys junnaa paikallaan tai laskee

Viime viikkoina on julkaistu uutisia nuorten aikuisten tulokehityksestä, mitkä ovat jääneet vähälle huomiolle muiden mediaseksikkäämpien aiheiden varjossa.

Esimerkiksi 35–39-vuotiaiden helsinkiläisten mediaanitulot ovat pudonneet vuodesta 2014 noin 400 eurolla. Vantaalaisten 30-34-vuotiaiden tulotaso on pudonnut samalla aikavälillä 100 euroa. Samana aikaan esimerkiksi Helsingissä 70-74-vuotiaiden tulotaso on noussut 3 500 euroa. (Lähde: HS)

Koko 2000-luvulla kehitys on ollut samankaltainen Helsingin Sanomien mukaan:

"2000-luku on kohdellut monia 60–79-vuotiaita taloudellisesti silkkihansikkain. Nuorten aikuisten tulotaso sen sijaan on polkenut kuusi- ja seitsemänkymppisiin verrattuna lähes paikallaan."

"60–69-vuotiaiden käytettävissä olevat mediaanitulot ovat kasvaneet vuosituhannen alusta 48 prosentilla ja 70–79-vuotiaiden 53 prosentilla. Kaksikymppisten tulotaso on puolestaan noussut 20 prosentilla ja kolmekymppisten 28 prosentilla. Kaikkien suomalaisten käytettävissä olevat mediaanitulot ovat kasvaneet tällä vuosituhannella 31 prosentilla."

Karuja lukuja nuorille ja nuorille aikuisille. Vaikuttaa siltä, että vanhemmissa ikäluokissa saavutetut edut onnistutaan pitämään ja niitä kasvattamaan, mutta nuorten näkymät ovatkin sitten paljon heikommat.

Pari viikkoa sitten julkaistiin myös Jyväskylän yliopiston tutkimus, jonka mukaan alle 35-vuotiaiden verotulot ovat kasvaneet 2010-luvulla hitaammin kuin vanhempien eli nuoret tienaavat suhteelliseti vähemmän kuin aikaisemmat ikäpolvet saman ikäisinä.

Sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan yhtenä syynä on, että "nuoret kiinnittyvät työelämään ja nousujohteiselle työuralle hitaammin kuin aiemmin, he joutuvat etsiskelemään omaa paikkaansa." (Lähde: Talouselämä)

Kysyttäessä Wilskalta näkeekö hän yhteiskunnassa halua tehdä jotain sukupolvien väliselle tuloerolle vastaa hän seuraavasti:

"En ole vielä nähnyt, nyt tämä vasta on huomattu. Nyt sitä lähinnä vain ihmetellään."

Tutkimuksessa ei selvitetty muutoksen syitä tarkemmin, tarvittaisiin pikaisesti lisää tutkimusta tämän trendin syistä. Trendi on mielestäni todella huolestuttava tulevaisuuden tekijöidemme ja koko Suomen kannalta.

Nuorten esiinmarssi eduskuntavaaleissa voisi tuoda merkittäviä muutoksia

Nyt on nähdäkseni suuri mahdollisuus, että nuoret aktivoituisivat äänestämään. Tämä saattaisi vihdoin tuoda tarvittavia muutoksia valta-asetelmiin.

Jotain kuvaa nuorten erilaisista kannoista vanhempiin ikäluokkiin verrattuna antaa kuvassa oleva Allianssin tutkimus siitä, mitä puoluetta nuoret 15-19-vuotiaat äänestäisivät mikäli vaalit olisivat olleet viime vuonna.

Vaalien teemoiksi ovat nousseet vanhustenhoito, maahanmuutto ja viimeisempänä suurta huomiota tuntuu herättävän autoilun tulevaisuus.

Nuorten ja nuorten aikuisten asemasta on varsin vähän keskustelua. Mielenkiintoista nähdä, mitkä puolueet profiloituvat tälle alueelle. Nykyisellä hallituksella on melkoinen painolasti tekemiensä toimenpiteiden jälkeen ja nuoret voisivat olla se kriittinen muutosvoima.

Tutkimusten perusteella nuoremmat ikäluokat vaikuttavat olevan muita heikommassa asemassa mm tulokehityksen suhteen.

Näkyykö tämä ja huoli ilmastonmuutoksesta nousevana äänestysinnokkuutena? Toivottavasti.

 

PS. Kirjoittaja 49-vuotiaana ei kuulu nuoriin eikä nuoriin aikuisiin, olen vain huolissani Suomen tulevaisuuden tekijöistä.

 


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toki sitä toivoisi jo oman puoleen vaalimenestyksenkin kannalta, mutta en pidätä hengitystäni nuorisojytkyä odotellessa. Jos jostain saadaan vihreille lisäkannatusta, niin nykyhallitukseen pettyneiltä keski-ikäisiltä. Tää puoluepolitiikka on niin kaukana nuorten elämastä, ettei varmaan vähempää kiinnosta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voi olla näin, mutta elän vielä toivossa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Toivotaan ettei, koska se tarkoittaisi vihreille nousua.. Ja sitä politiikkaa emme tarvitse Suomeen!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eiköhän suurin osa tämän foorumin väestä jaa näkemyksesi. Kirjoituksen kohderyhmäähän täällä on vain kourallinen.

No, vanhenevat ne nuoretkin ja tutkimusten mukaan ovat yhtä puolueuskollisia kuin vanhemmatkin. Joten vielä tämä on edessä vaikkei nyt niin kävisikään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Epäilen että olet nyt jonkin verran väärässä. Nuoret ovat myös usein naiiveja eivätkä ole tutustuneet maailmaan kovin paljoa. Itsekin kannatin nuorena vihreitä, mutta se sitten ajan ja kokemuksen jälkeen muuttui (mm. perustulon suhteen olen edelleen tosin samalla kannalla osittain).

Muistelen että tuosta on tutkimusta myös eli ihmisten puoluekanta muuttuu usein siitä mitä se on nuorena ollut - se puoluekanta pysyy suht tasaisena päälle 30-vuotiailla sitten.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olen niiiiiiiiiiiiiiiiin samaa mieltä kanssasi, Niko! :)

En lakkaa ihmettelemästä sitä, miksei Suomessa ole Nuorten puoluetta ja Ikäihmisten puoluetta. Molemmilla olisi enemmän valtaa kuin yhdelläkään muulla puolueella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos, ei toistaiseksi tunnu nykypuolueiden näkemykset oikein vakuuttavan ja esim hallituspuolueiden näytötö tässä asiassa on nyt annettu eikä vaalipuheisiin voi luottaa.

Suunta pitäisi kääntää, luen juuri OECD:n maaraporttia vuodelta 2018 ja tämä ei kuulosta hyvältä:
"Suomen teollis- ja tekijänoikeusinvestoinnit heijastavat lisääntyvää erikoistumista alhaisen arvonlisäyksen teollisuudenaloihin."

Tähän meitä ollaan viety kohta neljä vuotta, hyvästi korkean teknologian osaaminen. Ilmeisesti tätä joku haluaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mistä nuorisojytky saadaan aikaiseksi kun katsoo syntyvyys tilastoa niin puhumattakaan suurista ikäluokista 100 tuhatta lasta per vuosi 1945-49 välillä. Toinen tilastosta huomattava seikka on Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen sekä Mari Kiviniemen välinen aika ylsi 2010 jopa hieman yli 60 tuhanteen vauvaan siis Keskustalainen aika oli hedelmällistä paitsi nyt tämä nykyinen periodi.
Nyt blogistin aiheeseen siis millennium aikaan syntyneet ovat tulleet äänestysikään ja cityvihreys vetää heitä puoleensa. En nyt kyllä usko että jo eläkeikään tuleva Pekka Haavisto saa aikaan jytkyä, kuin myös Antti Rinne ja Juha Sipilä saava nuoremme ykskaks polittisesti aktiiviseksi.

Ei meidän nyky nuorisolla ole tarvis barrikaadeilke mennä lippua heiluttamaan tulevaisuus on hyvissä käsissä jo sen sen suhteen että he ovat varakkaampia kuin koskaan edellä olevien sukupolvien nuoriin verraten keskimääräisesti sillä perinnötkin jakautuva yhä harvempien käytettäväksi.

Kokonaisuudessaan on sellainen kutina kun yhteiskunnassammme menee suhkos hyvin keskimäärin niin tulee laimeat vaalit.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse katson paljon muutakin puolueissa kuin puheenjohtajaa. Pitää puhetta, mutta vain yksi osa puoluepolitiikkaa.

Jos nyt muistelen Haavistoa toissa pressanvaaleissa, niin taisi tuo kohtuumäärän vetää nuoriakin uurnille iästään huolimatta.

Tulevaisuudessa siintävä perintö tuskin riittää hyväksymään nykytilannetta. Enkä ihmettelisi sitä, että Suomessakin päädytään tätä menoa siihen, että se perintö kuluu suurelta osin hoivaan viimeisinä vuosina.

Perinnön kautta siirtyvä varallisuus myös pitää sosiaalisen aseman ja varallisuuden periytymitymisen ennallaan eikä kannusta juuri mihinkään sellaisia, joiden papalla ei ole millä maksaa..

Tässä pitäisi kannustaa ihmisiä tekemään itse ja luomaan uutta perinnön odottelun sijaan. Kaikilla kun ei ole sitä metsää tulossa hehtaarikaupalla perinnöksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nuoria on helpompi aivopestä kaikkeen huuhaaseen, tuulimyllyihin ja maailmankansalaisuuteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, saattaahan se olla että vanhemmissakin on aivopestyjä, joilla kokemus ei ole auttanut eikä ajattelu avartunut.

Kovin usein lempilintuna tuntuu olevan kuuluisa muutosvastarinta, joka livertelee kuinka ennen kaikki oli paremmin ja ainakaan mitään muutoksia ei enää pidä tehdä lisää.

Nuoret sukupolvet käyvät aina taistelunsa edeltävien kanssa ja maailma muuttuu - halusivat vanhemmat sukupolvet sitä tai ei. Jarruttaahan ne joka tapauksessa yrittävät.

Nuoret sukupolvet ovat kasvaneet suoraan globaaliin talouteen eivätkä sieltä pois halua. Voit sinä koittaa heille kertoa, että eivät tilaile Amazonista tai eBaystä vaan kävisivät jatkossa Prismassa ostamassa mitä siellä sattuu olemaan, mutta ei taida mennä läpi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nuoret sukupolvet ovat kasvaneet suoraan globaaliin talouteen eivätkä sieltä pois halua."

Työttyömyysavustuksilla ei paljon ostella edes Amazonin halvoilla hinnoilla ja Suomen sosiaaliturvakin loppuu jos nämä nuoret eivät tule työllistymään oikeisiin palkkatöihin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Töihin pääsevät vain ne jotka saavat töitä. On aika vaikeaa työllistyä edes silppuun jos työlle tai nuorelle ei ole kysyntää. Meikäläisen ikäisten nuorten työ koostuu pätkistä ja silpputyöstä, ammattiakin vaihdetaan kuin vaatteita päältä ja kokoajan on opiskeltava että pysyy mukana kehittksessä. Pitkät uraputket ovat muinaishistoriaa. Tulee kuitenkin muistaa että jokaisen työllistyminen on aina myös silti siitä kiinni onko sitä työpaikkaa ja siitä onko tarvetta vai ei. Nykyään työpaikoille ei tuosta noinvain kävellä sisään kuten silloin suuren tuövoimapulan vuosina kun keski-ikäiset olivat nuoria. 2000 -luvun maailma ja työmarkkinat ovat erilaoset.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ylellä sanoivatkin (https://yle.fi/uutiset/3-10643346) että puolueet menevät sieltä mistä aita on matalin eli kalastelevat ääniä ikäihmisiltä ja keski-ikäisiltä. Nuoret ja nuoret aikuiset jäävät vaaleissa aina huomiotta. Toissalta osaa nuoria ei kiinnosta äänestää, sillä nuoria koskevia positiivisiapäätöksiä on ollut hyvin vähän ja koulutusleikkaisten kaltaisia negatiivisiapäätöksiä on runsaammin. Osa nuorista ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yhteiskuntaan ja olemaan osa sitä. Resurssit käytetään vaalikentällä ja politiikassa aivan muiden äänien kosiskeluun -- jopa nuolemalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset