Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Nuoria miehiä ei pipo purista - he ovat tyytyväisimpiä elämäänsä

Ylen teettämä tutkimus kertoo nuorten miesten olevan tyytyväisimpiä elämäänsä. Yle kertoo: "Nuoret miehet suhtautuivat myös tulevaisuuteen selvästi muita vastaajia positiivisemmin. He uskoivat esimerkiksi oman terveytensä, työllisyystilanteensa ja toimeentulonsa kehittyvän tulevaisuudessa positiiviseen suuntaan selvästi muita vastaajia enemmän."

Jonkinlainen paradoksi on, että muut ihmiset ja erityisesti vanhemmat ikäpolvet taas ovat juuri tästä ryhmästä erityisen huolissaan.

Kaikkivoipaa ja huoletonta aikaa

Uutinen sai 49-vuotiaan setämiehen pohtimaan tovi menneitä ja kyllähän parikymppinen Niko oli aivan toisella tapaa huoleton ja uhkien sijaan mahdollisuudet täyttivät mielen kuin nykyajan konsulttikielessä.

Tuli oikein ikävä aikaa, jolloin ei ollut huolta huomisesta ja kaikki ovet tuntuivat olevan auki. Olisipa päässä kytkin, jolla tuon tunteen saisi halutessaan palautettua. Perinteisestihän tuo kytkin suomalaisella miehellä on viina, mutta taitaa kuitenkin valintana mennä loppupelissä miinuksen puolelle. Kertoohan vanha sanonta, että koskaan asiat ei ole niin huonosti etteikö viinaa juomalla niitä saisi vielä huonommiksi. Vanhemmiten taitaa jo seuraava valkeneva aamu muistuttaa iästä uudelleen.

Tutkimustuloksissa moni syy tyytyväisyyteen oli aika luonnollinen kuten huoli omasta terveydentilasta on muita vähäisempi. Kyllähän tuossa iässä krempat on vähäisempiä ja kilometrit eikä monen kohdalle osuva istumatyö ole vielä verottanut kuntoa eikä terveyttä.

Onko peruskoulu epäonnistunut perinteisessä lannistamistehtävässään?

Joskus minulle on tullut mieleen, että mikäli nuoruudessani 80-luvulla olisi järjestetty Idols-karsinnat kotikaupungissani Kouvolassa, niin jono olisi ollut varsin lyhyt. Siihen aikaan luokan edessä lauletun äänenmurroksen keskellä painivan nuoren pojan esityksen kritiikki saattoi lopettaa lauluhalut vuosikymmeniksi.

Peruskoulu toteutti vielä ansiokkaasti lannistamistehtävää ja usein myös vanhemmat pitivät huolta siitä, ettei itsestään tehdä numeroa.

On oikeastaan todella hienoa nähdä kuinka yhä useampi nuori uskoo kykyihinsä eikä ole lannistettu. Välillä toki on niitäkin tapauksia, jossa hieman totuudenmukaisempi kannustus olisi paikallaan pienen itsekritiikin sijaan.

Suomihan on itsensä vähättelyn ja huomaamattomaksi tekemisen kärkimaita maailmassa (ei tutkitusti, oma havainto). Meiltä löytyy lukuisia sanontoja siihen liittyen korostaen samalla erityisesti vaatimattomuutta. Vaikkapa tuo älä tee itsestäsi numeroa tai perinteinen tapa hiljentää tai saada lapsi käyttäytymään paremmin kertomalla kuinka ihmiset katsoo, ovat olleet käytössä vuosikymmeniä.

Yhä useampi lapsi ja nykynuori saattaa kuitenkin haluta tehdä itsestään numeron - ja että ihmiset katsovat häntä.

Nuoruuden aiheuttama osittainen syyntakeettomuus

Kotoa pääsy suureen maailmaan ja sen tuoma suuri vapauden tunne sekä vaikkapa ensimmäiset rakastumiset voivat viedä nuoren miehen ja toki naisenkin osittaiseen syyntakeettomaan tilaan, jossa muu maailma unohtuu. Hienoa aikaahan tuo on ja sen me kaikki olemme käyneet läpi. Oi niitä aikoja, koskaan jaksaisi en elää niitä uudelleen. wink

Ylen artikkelissa tutkija Harry Lunabba pohtii tuloksia kahdelta kulmalta:

"Tämän voi ymmärtää hyvänä asiana: nuorilla miehillä on tulevaisuuden uskoa ja ylipäätään huoleton suhtautuminen elämäänsä, kaikki tuntuu olevan suhteellisen hyvin. Mutta onko tämä toisaalta kenties sellaista välinpitämättömyyttä yhteiskunnallisista asioista ja omasta terveydestä? Ei olla huolissaan sellaisista asioista, joista ehkä pitäisi olla huolissaan."

Tutkijan mukaan nuorista mieheistä kertova uutisointi on myös liian ongelmakeskeistä, mikä oman perstuntuman mukaan pitää kyllä paikkansa. Lunabban mukaan valtaosalla pojista menee ihan hyvin, mutta se tapa, jolla pojista keskustellaan on usein kriisipainotteista.

Erikoinen ilmiö on myös nuorten muita suurempi usko siihen, että äänestämällä voi vaikuttaa. Kuitenkin he äänestävät vähiten kaikista -  Eduskuntavaaleissa 2015 alle 25-vuotiaiden äänestysprosentti oli 47, ja kuntavaaleissa 2017 vielä matalampi, 30. Tässä soisi niin nuorten miesten kuin naisten skarppaavan jo tulevissa vaaleissa.

Vähäinen kokemus työelämästä vaikuttanee

Peruskoulu, lukio ja korkeakoulu - tuossa putkessa menestymistä mitataan varsin objektiivisesti ja saavutukset ovat mitattavissa muihin verrattavissa olevalla tavalla. Myöhemmin työelämässä kuvaan astuvat suhteet, verkostot, pärstäkerroin yms ovat vielä vähäisellä painoarvolla vaikka toki niilläkin jotain vaikutusta saattaa olla. Kuitenkin esimerkiksi ylioppilaskokeet ja pääsykokeet mittaavat varsin tarkasti ja puoluettomasti osaamista.

Ilman merkittävää kokemusta työelämästä nuorilla on usein usko siihen, että sama käytäntö jatkuu työelämässä. Juuri saatu ensimmäinen työpaikkakaan ei vielä tätä murenna - usein odotusarvona on, että kunhan teen työni hyvin, niin portaat etenemiseen uralla ovat edessä kirkkaina.

Näinhän toki useimmiten onkin ja hyvällä suoritteella on hyvät mahdollisuudet menestyä. Samalla kuvaan kuitenkin astuu myös monia muita ei niin objektiivisia muuttujia. Vaikkapa ensimmäisen toivotun ylennyksen kariutuminen saattaa avata silmät opiskelujen jälkeiseen erilaiseen maailmaan. Tai vaikkapa se, että sluibaava hemmo kolleegana kuittaakin korkeampaa palkkaa kuin sinä.

Pitääkö olla huolissaan?

Toisaalta tutkimus antaa erittäin mukavaa tietoa - huoli nuorten miesten tilanteesta on osin turha ja suurin osa heistä voi vallan mainiosti ollen tyytyväisiä elämäänsä.

Toisaalta voidaan sitten ajatella etteivät nuoret miehet ota riittävästi vastuuta elämästään ja yhteiskunnallisista asioista.

Pitääkö heistä olla huolissaan?

Tähän ei taida olla yksinkertaista vastausta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

A-studiossa ihmetellään asiaa tänään. Yksi merkittävä seikka kävi tuolta keskusteluista ilmi eli vastaavaa ilmiötä ei ole havaittavissa esim Ruotsissa, Norjassa tai Saksassa. Erikoista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Minua ainakin kiristää pipoa tämä ongelma. Nyt annetaan se kuva eträ nuorista miehistä ei tarvitse kantaa huolta eikä mitään ongelmia ole. Silti nuoret miehet ovat Suomessa hyvin edustettuja masennus- ja syrjäytymistilastoissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eilen 20,30 uutisissa uusi lapsiasian valtuutettu väitti nuorten naisten työmarkkina-asemaa huonommaksi? Tästä asiasta käydyssä keskustelussa. Muutenkin hän näytti lähinnä vaativan tytöille erikoiskohtelua. Siinä on siis taas yksi feministi nostettu johonkin turha virkaan.

Tämä ei pidä paikkaansa.

"Työttömyys on nuorilla miehillä naisia yleisempää. Tässä ikäluokassa miesten työttömyysaste oli 9,8 prosenttia ja naisten 6,7 prosenttia. Usein nuorisotyöttömyyttä kuvataan alle 25-vuotiaiden ikäluokassa. Vuoden 2017 lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli 2 904 henkilöä."

https://www.nuortenhyvinvointikertomus.fi/indikaat...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Käytätäkö feminismiä haukkumasanana vai tiedätkö todella mitä feminismi tarkoittaa? Yhden sukupuolen korottaminen eriarvoiseen asemaan kun ei ole lähellekkään feminismiä vaikka sellaiseen pyrkivät kutsuisivat itseään feministeiksi. Tässä on hyvä 19 kohdan tiivistys siitä mitä feminismi tarkoittaa: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tasta-tiedat-o...

(Listan kohta 20 sulkee miehiltä oikeuden olla feministejä joten sitä kohtaa ei voida pitää feminisminä)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset