Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Vanhat vaalikoneet tarjoavat näkökulman tekoihin puheiden takana

Teot ratkaisevat enemmän kuin sanat - tähän olen uskonut niin kauan kuin muistan. Siksi olen yhtenä keinona päättänyt lähestyä näitä eduskuntavaaleja tarkastelemalla ehdokkaiden tekoja menneellä vaalikaudella suhteessa heidän vastauksiinsa vuoden 2015 vaalikoneisiin. Onneksi verkosta edelleen löytyy edellisten vaalien vaalikoneita ainakin Hesarilta ja Yleltä.

Jonkin verran käytyäni läpi muutamia ehdokkaita, niin hämmästys on vallannut mielen miettiessäni sitä, kuinka kaukana joidenkin osalta ollaan vaalikantojen ja toisaalta tekojen suhteen erityisesti ministerien osalta. Johtuu osaksi siitä, että kävin läpi alkuun ministereitä ja heillä on toki ollut myös enemmän vaikutusvaltaa.

Vertailuhan on toki todella epäkiitollinen hallituspuolueiden osalta, jotka ovat sitten päässeet tahi joutuneet tilanteeseen, jossa lupaukset pitäisi lunastaakin.

Ymmärrän toki kuinka politiikka on tinkimistä ja tasapainoilua - siitä kirjoitin taannoin bloginkin Politiikka on tinkimistä ja tasapainoilua - ei yksinvaltiutta ainakaan Suomessa. Oikeastaan kukaan ei saa (onneksi) vain omia kantojaan läpi ja kompromisseja tehdään kuten pitääkin.

Ylellä oli muuten Jokeri-kysymyksenä kaikille viimeisenä seuraava: Vaalilupauksista täytyy pitää kiinni.

Tähän mm Juha Sipilä vastasi: "Katteettomia vaalilupauksia ei pidä antaa. Ne omalta osaltaan rapauttavat uskoa poliittiseen järjestelmään. Tärkeintä on nyt saada Suomen talous kuntoon ja velaksi elämisellä on laitettava piste."

Totean tähän vain: #koulutuslupaus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hauskaa, Niko. Mutta olemmehan jo aikuisia emmekä usko vaalilupauksiin yhtään sen enempää kuin joulupukkiinkaan?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Janne, ymmärrän hyvin mitä tarkoitat.

Samalla se kuitenkin sotii arvomaailmaani vastaan typerä lapsenuskoinen idealisti kun olen.

Jossain vaiheessa ollaan promottu kuinka suomalaisen sanaan voi luottaa ja kädenpuristus riittää. Pitääkö suomalaisen politiikan olla tästä ulkopuolinen ilmiö, jossa paskanjauhajat saavat temmeltää kuinka huvittaa?

Minusta ei. Siksi koitan olla sitä vastaan.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Seuraan itse samaa asiaa; vertaan puheita ja lupauksia ennen vaaleja ja vertaan eduskunnan täysistuntoäänestysten tuloksia lupauksiin. Suorastaan hämmentävää katsoa mitä mieltä oltiinkin kun joko ryhmäkuri tai joku muu vaikutti enemmän kuin lupaukset äänestäjille.

Kaivoslait, vaket, sotet ym ym... kuka enää ajaa kansalaisen, veronmaksajan asiaa oikeasti? Kuka pitää pienen Suomalaisen puolta tosipaikan eli äänestysnapin edessä?

Helsingin kaupunginvaltuuston äänestyksissä on ilmiö vielä pahemmin havaittavissa. Esimerkkinä vaikkapa Helsingin uusi yleiskaava. Valtuustoäänestyksessä valtuutetut näittivät olevan aivan joidenkin muiden tahojen asialla kuin äänestäjien ja veronmaksajien. Ainoa loogisesti äänestyskäyttäytynyt puolue oli vihreät, he aikovat lopettaa yksityisautoilun Helsingissä lupaustensa mukaisesti. Räikein ristiriita on mielestäni Kokoomuksen vaalimainoksessa "Autot kuuluvat teille". Tämä ei päde Helsingissä, Kokoomuksen kanta on selkeä: Autot eivät kuulu Helsingin teille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset