Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Poliittisen kodin etsintää - vaalikone suosittelee Piraattipuoluetta

Kokeilin huvikseni vaalikonetta vaikken niistä niin perustakaan ja yllätyin - kaksi ensimmäistä suositeltua olivat Piraattipuolueesta ja kolmas oli Liberaalipuolueesta. Toisaalta tämän ei pitäisi olla yllätys, kun olen kokenut itseni poliittisesti kodittomaksi jo pitkään ns valtapuolueiden osalta. Monet ovat tarttuneet siihen, että jossain vaiheessa esittelyssäni luki minun olevan ehkä lähimpänä vihreitä. Poistin sen jossain vaiheessa, kun en pysty allekirjoittamaan montaa puolueen kantaa ja olen ollut ristiriidassa monen tavoitteen kanssa.

Jos olisin asiaa enemmän ajatellut, niin tämän ei pitäisi olla yllätys. Perinteisten valtapuolueiden ulkopuolelta piraatit ja myös liberaalit vaikuttavat hakevan jonkinlaista tasapainoa eri tavoitteiden suhteen. Niissä ei ainakaan vielä näy sellaista perinteistä vastakkainasettelua eikä lobbaustahojen vaikutusta, mikä tuntuu väistämättä vaikuttavan voimakkaasti suurimpien puolueiden linjaan. Tavallaan ne tekevät reaalipolitiikkaa ilman ulkoa tulevaa painetta - painetta, joka voi olla EK, SAK tai MTK puhumattakaan esim merkittävistä suomalaisista pääomapiireistä.

Korporationismi on todella syvällä suomalaisessa politiikassa estäen puolueettoman päätöksenteon.

Piraattipuolueen vaaliohjelman yhteneväisyydet ajatusmaailmani kanssa

Kävin tänään tutustumassa Piraattipuolueen vaaliohjelmaan osin vaalikoneen ja osin tänne kirjoittavan Wille Dahlin innoittamana muistaen myös vanhat keskustelut Janne Paalijärven kanssa mm Bernerin mustan laatikon liikenteen yhtiöittämiseen liittyvien suunnitelmien yhteydessä. Ajatuksemme ovat monasti olleet varsin yhtenevät niiden liittyessä suurempiin kysymyksiin esimerkiksi yksityisyyden merkityksestä tulevaisuudessa.

Piraattipuolue tuo esille monta keskeistä ideologistakin kysymystä, joihin harvat valtapuolueet ottavat kantaa. Valtapuolueet keskittyvät mieluummin tavallaan "helppoihin" lyhytnäköisiin kysymyksiin vaikkapa maahanmuutosta, verotuksesta tai varhaiskavatuksesta. Älkää ymmärtäkö väärin, niissäkin on kauskantoisia elementtejä kaivaten ratkaisuja, mutta ne ovat osin kapeakatseisia tapoja lähestyä laajempia haasteita.

Katselin vaaliohjelmaa ja löysin paljon itseäni kiinnostavia ja huolettavia kohteita, jotka eivät juurikaan saa huomiota valtapuolueiden ohjelmissa. Näitä ovat mm:

  • Ympäristöongelmien ratkaisu koetaan tärkeäksi, ydinvoima tärkeä osa ratkaisua
  • Sotessa ei haeta yhtä ja ainoaa mallia vaan koitetaan ratkaista haasteet antamalla vapauksia - ennaltaehkäisyn korostaminen
  • Panostukset koulutukseen ja osaamiseen avaintekijöitä Suomen kilpailulukyvylle
  • Avoin päätöksenteko - kabinettisopimuksille loppu ja päätöksenteot kriteerit avoimesti esille
  • Rakenteellisen korruption suitsiminen
  • Luottamus perustuloon ja ihmisten haluun tehdä oikein - painopiste mahdollistamiseen sanktioiden sijaan
  • Tietoyhteiskunta: "Ihmisten on saatava todellinen päätösvalta itseään koskevien tietojen käyttöön." Tästä on kysymys, tällä hallituskaudella tilannetta on viety paljon huonompaan suuntaan esim toisiolain myötä.

Jottei blogi muutu pitkäksi novelliksi, niin en jatka listaa enempää. Linkin takaa löytyy puolueen vaaliohjelma.

Tuenko järkeviä ihmisiä vai onko blokkivaali tärkeämpi valinta?

Kun katson Piraattipuolueen ehdokkaiden listaa ja heidän mielipiteitään, niin näen porukan järkeviä ihmisiä, jotka osaavat ottaa huomioon eri ihmisryhmät ja ajavat meille kaikille tärkeitä asioita.

Samalla he eivät yksinkertaista ja populisoi asioita kuten vaikkapa Mikko Kärnä tai Tere Sammallahti täällä.

Jos katson täällä esiintyvien Piraattipuolueen ehdokkaiden toimintaa, niin ostan hattua korkealle. Valitettavasti se ei tarkoita vaalimenestystä. Te ette ole riittävän kiinnostavia eikä sovinnaisuus myy - valitettavasti.

Ohjelmassanne sekä yksittäisten ehdokkaiden puheenvuoroissa on paljon hienoa. Vaaliasetelman vuoksi en tiedä vielä saatteko ääneni, sillä tärkeintä mielestäni on estää tämän hallituskoalition jatkaminen.

Joka tapauksessa ansaitsisitte sen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ykis keskeinen kysymys on se, voiko Suomessa nousta puolue merkittäväksi tekijäksi olematta populistinen yhden asian puolue tai Väyrysen kaltainen "tähtiliike", joka keskittyy lähinnä vinkumaan omasta huomioimattomuudestaan?

Väyrysen liike ei tarjoa oikein mitään uutta eikä edes mukana olevat tunnu tietävän missä olevat, mutta julkisuus on kyllä taattu.

Kaiketi media on myös mukana tässä pelissä? Onhan tuo julkisuudelta blokattu puolue saanut oikeastaan saanut julkisuutta enemmän kuin ilman blokkausta?

Yksi kansanedustaja muutaman kuukauden ajan palanneena meppinä ja julkisuus on jokapäiväistä. Joko Pate vie mediaa tai sitten media on messissä koko ajan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niko kirjoitti: "Yksi keskeinen kysymys on se, voiko Suomessa nousta puolue merkittäväksi tekijäksi olematta populistinen yhden asian puolue tai Väyrysen kaltainen "tähtiliike", joka keskittyy lähinnä vinkumaan omasta huomioimattomuudestaan?"

Aiheellinen ja kiinnostava pohdinta. Saimme juuri kuulla, että ainakin Hollannissa tuollainen todella onnistui: "Forum voor Democratie"-puolue perustettiin 22.9.2016 ja siitä tuli toissa päivänä Hollannin suurin puolue, jolla on jo 32 000 jäsentä. Kyseisen puolueen menestys perustuu ennen kaikkea hollantilaisten valtavaan tyytymättömyyteen. Saa nähdä mitä he saavat aikaan, mutta varsin merkittävä tekijä se yhtäkkiä on. Samoissa vaaleissa Hollannin oikeistopopulistit (Geert Wilders) kärsivät pahan tappion.

Liike nyt ja Tähtiliike jäänevät johonkin sinisten tasolla, veikkaisin. Piraattipuolue on sympaattinen minustakin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitoksia, täytyypä tutustua Hollannin tilanteeseen, kun on itselle vielä kovin tuntematon.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minusta pääasia on se että käytät äänesi. Mä olin ennen nukkuva. Nyt äänestän mieluusti. Ääneni on pois perinteisiltä puolueita.

Yksikin ääni voi ratkaista kuten Pekka Haavisto vaalitentin puheessa totesi.

Reetta Ojala

"Kun katson Piraattipuolueen ehdokkkaiden listaa ja heidän mielipiteitään, niin näen porukan järkeviä ihmisiä, jotka osaavat ottaa huomioon eri ihmisryhmät ja ajavat meille kaikille tärkeitä asioita."

"Valitettavasti se ei tarkoita vaalimenestystä. Te ette ole riittävän kiinnostavia eikä sovinnaisuus myy - valitettavasti"

Tässäpä onkin tärkeä paikka kaikille mietittäväksi! Miksi ei sovinnaisuus myy? Miksi muutoksia ei tapahdu? Entä sitten, jos se hyvältä tuntuva puolue on marginaalinen? Jos jokainen ajattelee, että ei sitä sen takia voi äänestää, niin takuuvarmaa on se, ettei muutosta tule. Jos sen sijaan äänestää "vanhaa tuttua" melko hyvää niin parhaimmillaan saa sitä melko hyvää ja siitäkin voi iso osa olla tyhjiä lupauksia. Ei se pienpuolueelle annettu ääni hukkaan mene! Ja isot asiat on aina tapahtuneet sitä kautta, että tarpeeksi moni on uskaltanut kokeilla uutta!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Piraattipuolue kolahtaisi monelle muullekin,mutta yhden ja saman ongelman kaikki ovat esittäneet heti perään. Mitä oikeastaan sitten saa piraatteja äänestämällä?

Joukko on hajanainen eikä kukaan oikeastaan tiedä niitä yhteneviä piirteitä mistä voisi saada edes hieman kiinni sen suhteen mitä äänestäjä sitten oikeastaan saa vastinetta äänelleen.

Reetta Ojala

Tää hajanaisuus on jännästi jäänyt ihmisten mieliin. Se lienee perua puolueen alkuajoilta, kun puoluetta vasta muotoiltiin. Nykyisin puolue- ja vaaliohjelmat ovat kyllä erittäin selkeät.
Vaalikoneissa olen huomannut, että vastaukset ainakin Helsingin piraateilla ovat erittäin yhdenmukaiset. Onko mielessä, joku tietty aisa, missä tämä hajanaisuus mielestäsi näkyy?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jonkin verran politiikkaa seuraavana,mutta en puolueohjelmia lukevana tai vaalikoneita käyttävänä ole törmännyt ehdokkaiden ulostuloihin ja kannanottoihin ajankohtaisista asioista.

En anna minkäänlaista painoarvoa puolueohjelmille tai vaalikoneille vaan luottamus ja ihmisten tietoisuuteen tuleminen on ansaittava.

Sinänsä siis mieleeni tulee aivan kaikki asiat. Mitä ns.johtavat piraatit ovat mieltä työmarkkinoista ja miten niitä tulisi parantaa? Turvallisuuspolitiikassa sama? Sosiaalipolitiikassa sama?

Jne.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä itse näen puolueen kannoissa ja myös sen ehdokkaissa jonkinlaista kantojen tiivistymistä aiemmasta ja yhdenmukaisuutta.

Toisaalta on myös vaikeaa uudehkona puolueena ilman suurta koneistoa saada esimerkiksi materiaaleja yms yhtä edustavaan kuosiin kuin näillä perinteisillä puolueilla, joilla on takanaan puoluetoimistoa henkilökuntineen ja merkittävine rahallisine resursseineen.

Ehdokaslistaa selaillessa tulee hyvin esille kuinka ehdokkaat ovat lähes kaikki työelämässä os vielä varsin vastuulliisissa hommissa ja tekevät tätä työnsä ohessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En yhtään ihmettele. Olet monilta ajatuksiltasi hyvin lähellä keskustaa, vaikka sinullakin lienee pääkaupunkiseutulaiselle tyypillinen keskusta-allergia. Ja varmasti monissa keskustan avauksissa on myös aihetta kritiikkiin. Mutta vaikkapa perustulosta olen sitä mieltä, että lievästi vastikkeellinenkin perustulo on parempi kuin ei perustuloa lainkaan. Jolloin jos se on se tie, jolla on mahdollista aloittaa, niin aloitetaan.

Itse pidän piraatteja ja liberaaleja uusista puolueista ylivoimaisesti parhaiten tulevaisuuteen suuntautuneina. Pidän niitä myös alkiolais-keskustalaisina puolueina ajattelultaan, joten olen suositellut niille pääkaupunkiseudun tutuille vaikkapa Petrus Pennasta tai Amos Aholaa tai jotain muuta piraattia tai liberaalia vaihtoehtona, jos keskusta on ylivoimainen este ylitettäväksi. Vaikka taaskin on näkemyseroja, suurin osa niistä on täysin neuvoteltavissa olevia asioita. Itse en esimerkiksi ole mikään nykyisten yritystukien suuri ystävä. Ikävä, että Pekkarisen työryhmä ei saanut oikein mitään aikaiseksi. Jotkut asiat vain vaativat pidempää vääntämistä.

Olisin myös mielelläni nähnyt, että keskusta olisi solminut vaaliliiton Helsingissä ja miksei Uudellamaallakin jomman kumman tai molempien kanssa. Se olisi ollut win-win kaikille osapuolille ja huomattavasti ajatusyhteensopivampi kuin liitto feministien kanssa. Todennäköisesti keskusta ei olisi menettänyt yhtään paikkaa mutta piraatit tai liberaalit olisivat saaneet yhden. Molemmat aiemmin mainitsemani jätkät olisivat kokonaisuuksien ajattelultaan ja oppimiskyvyltään suoraan ministeriainesta. Sitä voi sanoa vain harvasta kansanedustajastakaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaa-a, kenties yhtymäkohtia perinteisempään alkiolaiseen on, mutta tätä nykymenoa katsoessa Sipilän johdolla on ristiriitoja arvojeni kanssa roppakaupalla.

Ja tämä on meno, jonka keskustalaiset ovat valinneet ja edelleen luottavat Sipilään.

Juuri tässä lueskelen kuinka hallituksen luoma Business Finland vaikuttaisi oikeusassiamiehen päätöksellä rikkovan perusstuslakia, kun ollaan luovotettu yhtiölle päätösvaltaa asioista, jotka perustuslain mukaan kuuluvat julkisen vallan piiriin..

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/oike...

Tämän kaltaiset koplaukset ovat juuri sitä, mikä politiikassa tällä hetkellä sylettää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Teinpäs tuon YLEn vaalikoneen. Kävi kuten sinullekin. Henkilöinä kärkeen tuli piraatteja ja liberaaleja. Mutta kokonaisuutena puolueista kolme parasta olivat PS (!), piraatit ja keskusta.
Joten ehkä vaalikoneen kuitenkin ovat viihdettä. Niin paljon on tulkinnanvaraista sekä kysymyksissä että skaalassa. Vaikka keskimmäisen vaihtoehdon valintaa pidetään halveksittavana mielipiteen puuttumisena, se on usein kuitenkin oikeastaan ainoa oikea vastaus, koska kysymys on tulkinnanvarainen ja vastaus riippuu reunaehdoista, jotka pitäisi olettaa.
Ikävä, että ei ole sellaista kysymyksenasettelua, joka toisi esille ehdokkaiden kyvyn ymmärtää kokonaisuuksia ja rehellisyyden sen suhteen, miten he suhtautuvat omaan tietämättömyyteensä.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Olisihan sekin blokkaamista, jos saataisiin joku eduskuntaan myös Uudeltamaalta. ;)

Nooh, onhan se vielä iso kysymysmerkki, että saadaanko me Piraattipuolueesta Uudeltamaalta joku läpi – Helsingistä ainakin on todella kova luottamus saada yksi paikka.

Uudeltamaalta sitten viime eduskuntavaaleissa ääniä tuli yhteensä 5893, ja nyt niitä pitäisi saada 2,5 kertaa enemmän, jotta saataisiin edes se yksi eduskuntaan. Näin ehdokkaana voin ainakin todeta meillä olevan uskoa tämän tavoitteen saavutettavuuteen, jonka eteen teemmekin kaikkemme, mitä töiltämme ja perheiltämme pystymme. Jo tämän vuoksi voin vain todeta jokaisen äänen olevan meille todella tärkeä.

Ei ole kuitenkaan kieltämistä, etteikö blokkiääni olisi myös varsin perusteltua. Suhteellinen vaalitapa myös varmistaa sen, ettei kaikki äänet ole käytännössä samanarvoisia pien- ja suurpuolueiden välillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset