Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Uuden Suomen vaalivalvojat vaalivaikuttajina ja lobbareina

Alma Talent, jonka alaisuuteen kuuluu Talouselämä, Kauppalehti ja Uusi Suomi on kertonut meille kuinka se on perustanut Vaalivalvojat-nimisen konseptin kertoakseen meille vaaleihin vaikuttavista tekijöistä. Yhä enemmän nämä "vaalivalvojat" vaikuttavat olevan vaalivaikuttajia tavoittenaan jatkaa Kokoomuksen valtakautta ja asettaa kyseenalaiseksi vastustajat kuten SDP ja Rinne sekä Vihreät ja Haavisto - myös PS on tähtäimessä.

Jos katsoo tänne poimittuja päätoimittajan näkökulmia ja uutisia, niin tässä ei ole oikeastaan mitään epäselvää.

Kun päätoimittaja Huusko kirjoittaa otsikolla Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen, niin tässä ei ole paljoa tulkinnanvaraa. Tai kun hän kirjoittaa otsikolla Jussi Halla-aho epäilee elinkeinoelämän salaliittoa, niin on selvää, että perussuomalaisia käsitellään salaliittohörhöinä.

Vaalivaikuttamista "vaalivalvojien" tapaan

Kommentoin itse näkökulmaksi valittua kirjoitusta salaliitosta päätoimittajalle seuraavasti:

Tunnustat aika reilusti väriä lausumallasi:
"Että sellainen elinkeinoelämän salaliitto, jonka kaltaista arvelua kuulee myös poliittisesta vasemmistosta ja Hakaniemen ay-piireistä."

En olisi uskonut puolustavani Halla-ahon näkemystä, mutta kyllä tässä asiassa on vinha perä eikä savua ilman tulta.

Jos katsotaan ammattialueita, joilla on eniten työvoimapulaa, niin sieltä erottuvat asiantuntijatehtävä kuten lääkäri ja vaikkapa puheterapeutit. Näihin on hankala saada tekijöitä ulkomailta vaikka tarveharkinnastakin on jo monilla tällaisilla alueilla luovuttu.

Toisena alueena sitten erottuu mm ravintolatyöntekijät, rakennustyöntekijät, siivoojat ja hoitajat. Tämä on se alue, jolle EK haluaa tuoda väkeä Suomeen ilman tarveharkintaa.

Yrityksethän eivät suurelta osin rekrytoi näihin itse vaan käyttävät vuokratyövoimaa ja henkilöstövuokraus bisneksenä on ollut huimassa kasvussa. Samalla näillä firmoilla on valmiit prosessit ja osaaminen henkilöiden palkkaamiseen ulkomailta.

Nämä vuokrayritykset hyödyntävät toiminnassaan omaa työehtosopimustaan sekä nollatuntisopimuksia. Palkat ovat alemmalla tasolla ja ehdot heikompia. Nollatuntisopimuksen perusteeksi riittää se, että työtä joudutaan teettämään tarpeen mukaan ja se automaattisesti täyttyy, kun vuokratyövoimaa toimitetaan asiakkaan tarpeen mukaan.

Monilla yrityksillä kuten vaikkapa kohun keskellä olleella Esperi Carella on oma yhtiö konsernissaan, joka on henkilöstövuokrausyritys toimittaen sitten tilapäisiä työntekijöitä nollatuntisopimuksilla hoivakoteihin. Näin kuvio toimii monella.

Jos sitten avattaisiin nämä matalan palkkatason tehtävät tarveharkinnan ulkopuolelle, niin voitko oikeasti väittää ettei sillä olisi vaikutusta myös kotimaisten työntekijöiden palkkatasoon?

Tarjolla olisi siis halvempaa ulkomaista duunaria henkilöstövuokrasopimusten kautta ja se ei vaikuttaisi mitenkään palkkatasoon työmarkkinoilla?

Älä nyt viitsi, ei talous toimi niin etteikö tällaiset vaikuta.

Eikä tarvi puhua mistään salaliitosta, jos puhutaan elinkeinoelämän tavoitteesta saada halvemmalla työntekijöitä. Eivät ne varmaan huvikseen maksa enemmän kuin on tarpeen?

Halla-aho sanoo ääneen itsestään selvän asian. Ja sinä teet siitä jonkin salaliittoteorian kaltaisen näkökulman. Aika läpinäkyvää elinkeinoelämän lobbareiden tukemista.

Alma Talent vaikuttaa - Talouselämän päätoimittaja jatkaa edelleen vaikka on valittu EVA:n johtajaksi

Ovatko Talouselämä, Kauppalehti ja jopa Uusi Suomi EK:n propagandan jatkeita?

Tältä usein vaikuttaa niiden kaikkien ollessa tuon Alma Talentin alaisuudessa. Wikipedian mukaan Talouselämän ja Kauppalehden toimitukset ovat kumpikin osa Alma Talentin yhteistä toimitusta. Kullaksen aviopuoliso Arno Ahosniemi on Alma Talentin toimitusten esimies ja Kauppalehden päätoimittaja.

Kullas on nimitetty helmikuussa 2019 Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajaksi, ja hän siirtyy tehtävään keväällä 2019. Kuitenkin hän jatkaa edelleen Talouselämän päätoimittajana ainakin vielä viime viikolla.

Pitääkö sitten talousmedian olla riippumaton, en tiedä. Ainakin sen pitäisi reilusti tunnustaa olevansa elinkeinoelämän järjestöjen sanansaattaja eikä koittaa näytellä jotain muuta mikäli näin on.

Olen pitkään katsellut kuinka täällä otsikoidaan tutkijan huomioista tai jopa otsikolla nyt se on tutkittu. Tarkempi lukeminen kertoo kuinka kyseessä on vaikkapa EVA:n kannanotto, jonka takana ei ole mitään todellista tutkimusta vertaisarviointineen vaan kyseessä on tuon lobbaustahon oma tulkinta. Tämä koitetaan esittää jonain tutkittuna totuutena. Pahimmillaan EK:n väittämä esim yhteisöveron alennuksen vaikutuksista on osoitettu täysin vääräksi myöhemmin vähällä uutisoinnilla.

Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että Alma Talentin ja "vaalivalvojien" missio on osoittaa SDP, Vihreät ja Vasemmisto epäkelvoiksi vaaleissa ja yrittää saada Kokoomus nousemaan. Ei mikään yllätys Uuden Suomen taustan tuntien, mutta tämä on hyvä tiedostaa.

Vaalivalvojien tavoitteena vaikuttaisi olevan oikeasti vaikuttaa eikä suinkaan valvoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten blogin, jossa kerroin olevani suorapuheinen ohi oman etuni ja nyt toteutan sitä jälleen.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Tältä minusta näyttää ja toimitus kestää sen ja vastaa mikäli on kanttia sekä selkärankaa.

Havaintoni omien värittyneiden silmälasieni takaa on tämänkaltainen.

Kun esitin kritiikkiä päätoimittaja Huuskon näkökulmaan Halla-ahon salaliittoteoriasta, niin en koskaan saanut mitään vastausta. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta. Mikäli haastat toimituksen väen, niin se pysyttelee yleensä hiljaa. Itse pidän tätä vastuunpakoiluna ja kyseenalaisena toimintana.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Blogi on blogi. Huuskon blogit ovat mielipiteitä ei siinä mitään. Mutta kun pistää saman kirjoituksen Näkökulmakaksi menään harmaille vesille. Toisaalta kai medioiden pitäisi edes esiintyä puolueettomina mutta toisaalta ne ketkä nyt edes lukevat kai osaavat suodattaa lukemansa. Se oikea vaikuttaminen tapahtuu kaiketi puoli ysin uutisia seuraavan porukan parissa niiden jotka saavat kaiken 'tietonsa' YLE:n propagandasta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sanoisinko huomioksi että kovin pieni määrä tulkintaa on US:ssa jonka voi sanoa viittaavan positiiviseen illuusioon Kokoomuksen hyväksi. Saman voi sanoa myös US:n linjasta Keskustaa kohtaan.

Noin huomiona voi sanoa kuten eräs blogisti ja kommetoija sanoi ettei halua olla osallisena sellaisen verkkolehden uutisvirrassa mukana kommentoinnissa jossa esimerkiksi 26 uutisesta 10 on vain ykspuolisesti yhtä puoluetta ja sen puheenjohtajaa moittiva.

Kaikkiaan kun pääministeri heitti hallituksensa pyyhkeen kehään tapahtui somemediassa kuin taikaiskusta sen aiheuttama tervehdyttävä vaikutus yleiseeen polittiseen ilmapiiriin ja juuri tästä syystä US on tuonut laajemmin näkökantoja eri puolueista positiivisesti kuin aiemmin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Näkökulmaksi nimittäminenkö tekee mielipiteestä heikon?

Minusta "näkökulma" nimenomaan kertoo, että asiaa tutkitaan tietystä subjektiivisesta tai muutoin valitusta perspektiivistä, ilman pyrkimystä objektiivisuuteen.

Näkökulman esimerkiksi SAK:n toiminnasta voi kirjoittaa jäsenistön tai elinkeinoelämän silmin. Mutta jos SAK:n toimintaa katsellaan kokonaisuutena huomioon ottaen sen oman, yhteiskunnan, jäsenistön ja vastapuolen näkökulman, silloinhan se lakkaa olemasta "näkökulma".

Näkökulma Halla-ahon elinkeinoelämän salaliittoteoriaan voi olla hyväksyvä tai vastustava. Rinteen hapuilu voi olla Kokoomuksen suunnasta tarkasteltuna märkä uni, SDP:n omasta näkökulmasta se voi myös olla märkä uni, painajainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Alma Median vasta nimetty hallituksen puheenjohtaja on Jorma Ollila. Hän oli Keskustan nuorisopoliitikko iloisella 1970-luvulla.

"Tämä on tuttua tiedotusvälineiden toimituksissa. Monet pitkän linjan journalistit ovat joutuneet Ollilan raivon kohteeksi. Ollila on maanisen kiinnostunut omasta ja Nokian julkisuuskuvasta. Hän porautuu jokaiseen yksityiskohtaan eikä suurpiirteisyys ole hänen vahvuuksiaan."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jorma-ollila-ak...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraatti Jouni Snellmannille jos Alma Media saa nyt keskustalaisen rokotuksen se on kyllä hyvä asia ja siitä kyllä pitää piirtää iso ruksi seinään.
Alma Media on kyllä kompuroinut jotenkin viime aikoina.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terve. Olet tehnyt omia valintojasi Vaalivalvojien otsikoista. On myös tällaisia:

Näkökulma: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/273958-nakokulma-...

Näkökulma: Vihreät yrittää kokoomuksen ohi Helsingissä – Jussi Halla-aholle tulossa suuri potti
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/276413-nakokulma-...

Näkökulma: Sanna Marinille tulossa valtava potti – Tony Halmeen brändintekijä vahvoilla
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/275508-nakokulma-...

Täällä kaikki Vaalivalvojat-tekstit: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/vaalivalvojat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset