Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Verottaja laukalla - yhdistysten parin euron palkinnot tulorekisteriin

Hallitus säätää lait ja verottaja toteuttaa - näin ilmeisesti sitä byrokratiaa sujuvoitetaan. Nyt uuden lain myötä jopa harrastusyhdistyksen koiran kilpailussa voittama parin euron lelu pitää nyt ilmoittaa verottajalle tulorekisteriin, kertoo Iltalehti. Vuodenvaihteesta lähtien verohallinnon tulorekisteriin on täytynyt ilmoittaa esimerkiksi kaikki urheiluseuran antamat kilpailupalkinnot.

Pirkanmaan vinttikoirakerho ry:n mukaan kilpailuissa saatetaan jakaa vaikkapa parin euron lelu tai vaikkapa sponsorin lahjoittama 20:n euron arvoinen ruokasäkki. Tämän vuoden alusta lähtien nämä pitää ilmoittaa koiran omistajan tulorekisteriin.

Verohallinnon ohje toteaa: ”Verohallinnon nykyistä 100 euron ilmoittamisrajaa ei käytetä tulorekisterissä, vaan kaikki palkinnot on ilmoitettava ilman euromääräistä alarajaa.

Iltalehti kertoo: "Poikkeuksena luetellaan symboliset palkinnot kuten pokaalit ja mitalit. Ohjeistuksen mukaan tavarana saadut kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi."

Lakia noudattaakseen yhdistysten tulisi siis ilmoittaa parin euron arvoiset lahjat saajien tulorekisteriin. Koirayhdistys toimii nyt tässä vain esimerkkinä ja sama tilanne on siis kaikilla harrastusyhdistyksillä ja urheiluseuroilla.

Vapaaehtoisvoimin toimiville pienille yhdistyksille tämä on melkoinen työmäärän lisäys, joka ei nyt suoraan sanottuna tuntuisi olevan niin kovin merkittävää ja tarpeellista. Todennäköisesti tämä johtaa toiminnan vähenemiseen ja ongelmiin saada vapaaehtoisia hoitamaan yhdistyksen asioita.

En voi kuin ihmetellä verohallinnon ja lainsäätäjien asioiden priorisointia. Tämähän on se sama taho, jonka mukaan alle 30 000 euron pimeitä lahjoja ei edes tutkita. Pari vuotta sittenhän sekä verottaja että VM totesi:

"Ministeriön mukaan Verohallinto on toiminut lain mukaisesti ja kohdellut ihmisiä yhdenvertaisesti, vaikka se on sisäisessä ohjeessaan määrännyt sivuuttamaan ilmiannot alle 30 000 euron pimeistä lahjoista ja perinnöistä. Ohjeen mukaan tätä pienempiä summia koskevia ilmiantoja ei tutkita."

Verohallinnon silloisen kertoman mukaan näin valvontaa saadaan kohdistettua sinne, missä sen taloudellinen vaikuttavuus on suurta. Satunnaisotanta ja määräajoin tehtävät muutokset valvonnan painopisteissä takaavat sen, että pienetkään tulovirrat eivät jää valvomatta.

Vaikkei asioita toisaalta pitäis asettaa suoraan vastakkain, niin kyllä aika oudolta tuntuu verottajan toiminnan prioriteetit. Tällaisillako toimilla saadaan sitä valvontaa kohdistettua sinne, missä taloudellinen vaikuttavuus on suurta?

Minusta tässä hukataan nyt sekä verottajan että yhdistysten resursseja vaikuttavuudeltaan olemattoman pieneen asiaan.

Miten meni noin omasta mielestä?

 

EDIT 29.3.2019 klo 13:30: Näemmä meni omastakin mielestä huonosti ja ohjetta on tänään korjattu kertoo Karjalainen. Aritkkelin mukaan:

"Lakimuutos aiheutti laajalti hämmennystä ja epäuskoa. Paperisota uhkasi kaataa yhdistyksiä, kun talousvastaavat lähtivät. Päivitimme ohjetta, jotta karkit, lippikset ja muu vähäarvoinen jää pois. Palkinnolla on oltava rahallinen arvo. Ilmoittajan on harkittava, kasvaako palkinnon saajan varallisuus, toteaa Määttä."

"Moni taho ehti tehdä jo rutkasti töitä uuden säännön takia. Esimerkiksi Keilailuliitossa oli tarkat ohjeet ja toimintatavat."

Järki näyttäisi siis voittavan pienellä viiveellä. Kiitos kommentoijat, kun linkkasitte muutoksen. Blogi jääköön eloon vaikka tilanne muuttuikin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuohan on hyvä uutinen. Siitä nimittäin loogisesti seuraa, että nyt vinttikoira-, pilkki- tms harrastuksen kaikki menot voi vähentää tulonhankkimiskuluina.

Melko harvassa ovat ihmiset, joilla palkintoina saatujen vinkulelujen tai puruluiden arvo on suurempi kuin toiminnan kulut.

Sehän ei mitenkään ole mahdollista, että tappiollista toimintaa verotetaan eihän.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen lähestymiskulma ja looginen sellainen, mutta pahaa pelkään ettei tämä noin vaan onnistu. Jos onnistuisi, niin vaikutukset voisivat olla melkoiset.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Verottajan mukaan kyse on tavaroista, jotka on helppo muuttaa rahaksi - siis käytännössä käteisestä rahasta. Tulkinta on ilahduttava, koska nyt verotkin voi kaikesta päätellen maksaa koirannappuloina, jos sattuu päiväysvanhoja kaapissa olemaan.

Suomessa heitetään paljon pois vanhoja vinkuleluja ja vain kevyesti härskiintynyttä ruokaa. Hyvä että niille löytyi käyttöä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tjaa-a, tässä on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on, että ne nyt vain ovat verohallinnossa sitä mieltä, että parin euron vinkulelujen kyttäämisessä resurssit ovat parhaassa käytössä.

Toinen on se, että kun kytätään niitä parin euron vinkuleluja, resurssit ovat niin ylityöllistettyjä, ettei isompien kuprujen seuraamiseen riitä aikaa. Sitten on kiva vaatia lisäresursseja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tänään tuli uudet ohjeet, joten vinkulelun voi jättää ilmoittamatta.

5.13 Muu veronalainen ansiotulo
Tulolajilla Muu veronalainen ansiotulo (316) ilmoitetaan tulorekisteriin veronalaiset satunnaiset palkkiot ja palkinnot silloin, kun saaja ei ole työsuhteessa antajaan eikä suoritus ole työkorvausta. Tällaisia ovat esimerkiksi työsuhteeseen perustumaton kilpailupalkinto, asiakasyrityksen henkilökuntaan kuuluvalle tai muutoin asiakassuhteen perusteella annettu etu (esimerkiksi matka, lahjakortti tai esine), löytöpalkkio, pankin maksama niin sanottu tarkkaavaisuuspalkkio, taidekilpailun palkinto sekä kunnan asukkailleen maksama matkakorvaus.

Tavarana saatujen veronalaisten kilpailupalkintojen arvo arvioidaan niiden käyvän arvon mukaan. Palkinnon arvo on se summa, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi.

Kilpailupalkinnot ilmoitetaan tulorekisteriin silloin, kun ne ovat veronalaista tuloa ja saadulla palkinnolla on rahallinen arvo. Vain symboliset, vaihtoarvoltaan merkityksettömät esineet, esimerkiksi pokaalit, mitalit, viirit, karkkipussit ja kahvipaketit tai mainostarkoituksessa annetut vähäiset esinepalkinnot, kuten lippikset, voivat jäädä ilmoittamisen ulkopuolelle. Veronalaisten kilpailupalkintojen ilmoittaminen koskee kilpailuja, joissa erillinen kilpailun järjestäjä antaa palkinnon voittajalle. Näin ollen ystävien keskinäisissä kilpailuissa annettavia palkintoja ei tarvitse ilmoittaa.

Muu veronalainen ansiotulo on ennakonpidätyksen alainen, mutta siitä ei makseta sosiaalivakuutusmaksuja. Merkitystä ilmoittamisen kannalta ei ole sillä, onko tulosta voitu toimittaa ennakonpidätys vai ei.

Lisäksi on huomioitava, että tulorekisteriin ilmoitettavilla suorituksilla ei ole euromääräistä alarajaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja mistäs kohtaa tuosta käy selväksi, ettei vinkulelua pidä ilmoittaa? Oletetaanko ettei sillä ole rahallista arvoa, katsotaanko se vaihtoarvoltaan merkityksettömäksi vai onko se mainostarkoituksessa annettu esinepalkinto? Ja tämä huomioiden, että ilmoitettavilla suorituksilla ei ole euromääräistä alarajaa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitoksia, editoin tiedon myös blogin puolelle, jotta asia selviää jo sieltä.

Vähän on tulkinnanvarainen, mutta ehkei verottaja näitä ala kovin suurella koneistolla valvomaan vaan terve järki riittää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ajattelin kirjoittaa, että yhdistykset ovat suurilta osin vapaaehtoisten toimintaa ja kun tuollaiset ohjeet vain kuormittavat enemmän ja sitten tulee lisäkuluja maksettaessa tilitoimistoille.

Mutta joo, tuli nopea korjaus Verottajalta, sanoo Karjalainen:

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

EDIT:

Tämähän on naurettavaa. Vähän samaan tapaan kuin eduskunnalla on ollut viime hallituskausina vaikeuksia hahmottaa tekemiensä päätöksiensä seuraukset ja nyt Verottajallakin on ollut vaikeuksia ja eivät näe vaikeuksia siitä mystisestä 30 000 € -tapauksesta?

Maan tapa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitoksia Topi, editoin tiedon blogin puolelle, jotta asia selviää jo sieltä.

Ei taas oltu oikein mietitty, mutta onneksi korjataan. Hieman kyllä edelleen nuo prioriteetit askarruttaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Juttu alkaa
"Hallitus säätää lait ja verottaja toteuttaa".
Silti lähes kaikki kommentit sättivät verottajaa. Miksi ? Eikös koko homma saanut alkunsa poliitikkojen viisaista päätöksistä. Verottaja vaan sitten yrittää arvata mitä poliitikot haluavat ?
Eikös verottajan velvollisuus ole noudattaa lakia. Ainakin pyrkiä siihen.

Haluaako joku verottajan, joka keksii omia lakeja ? Eikö ratkaisu olisi kelvollisessa lainsäädännössä ? Porsaanreikien tekeminen lakeihin on niin poliitikkojen ytimissä, ettei muuta enää edes osata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset