Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Keskustalaisten biotalousbisneksissä korruption tuoksu

Hallitus on ennennäkemättömällä laajuudella laittanut panostuksia bio- ja kiertotalouteen niin kärkihankkeilla kuin omistajaohjauksella sekä erilaisilla tuilla. Aiempi Sipilän firma, joka on nyt lasten hallussa, keskittyi myös tälle alueelle. Tänään Iltalehti kertoo kuinka Panimoliiton toimitusjohtajaksi siirtynyt Sipilän ex-avustaja Riikka Pakarinen ei suostu kertomaan läheistensä omistuksia Green Fuel Nordicissa, joka on rakentamassa valtion  tukemana biojaostamoa Lieksaan.

Hänen äitinsä aviomies Timo Saarelainen on yrityksen perustaja ja suuromistaja. Pakarinen on todennut, ettei hänellä ole mitään tekemistä yrityksen kanssa.

Iltalehti pyysi Green Fuel Nordicin osakasluetteloa yhtiön toimitusjohtaja Timo Saarelaiselta 18. tammikuuta 2019. Osakasluetteloa, joka on on lain mukaan julkinen ja annettava pyytäjille nähtäväksi. Vieläkään tätä luetteloa ei olla saatu toimitettua - aika erikoista että kymmenien miljoonien investointia tekevä yrityst ei onnistu tekemään näin helppoa asiaa.

Ensin Saarelainen kierteli asian kanssa ja kertosi sen olevan prosessissa. Myöhemmin hän on lakannut vastaamasta mihinkään yhteydenottoihin eikä yksinkertaista listaa omistuksista olla saatu toimitettua.

Iltalehti sai kuitenkin muita omista lähteistään yhtiön osakasluettelon alkuvuodelta 2017. Sen mukaan yhtiön osakkeenomistajia olivat myös Riikka Pakarisen alaikäinen lapsi sekä Pakarisen äiti.

Eli entisellä erityisavustajalla ei ole mitään tekemistä yrityksen kanssa, mutta silti hänen alaikäinen lapsensa on sen ollut omistajana ainakin tuolloin? Kyse on hyvin pienistä osuuksista, mutta silti...

Tekeekö hänen lapsensa itsekseen biotalousbisneksiä olemalla mukana tehtaan rakentamisessa?

Reippaasti valtion suoraa tukea ja osin sekoitusvelvoitteen luoma bisnes

Lieksaan suunnittellulle ensimmäiselle jalostamolle on myönnetty 7 miljoonan euron valtiontuki. Lisäksi yhtiölle on luvattu 10 miljoonaa euroa valtion Finnveran, Euroopan Investointipankin ja Pohjois-Karjalan Osuuspankin järjestelemänä lainana.

Hankkeen toteutumiseen vaikutti myös voimakkaasti sekoittamisvelvoite, jonka hallitus asetti. GreenFuel Nordicin tiedotteessa todetaankin:

"Investoinnin varmistumiseen vaikuttivat rahoituksen ohella myös lainsäädännölliset muutokset sekoitusvelvollisuutta koskien, ja tässä olennaisessa roolissa oli kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.)."

Suursijoittaja Kyösti Kakkonen kertoo tiedotteessa:

Me sijoittajat kiitämme Juha Sipilän ympäristövastuullista lainsäädäntöä, joka on ollut todellinen isänmaallinen ekoteko. Hoskosen ohella asian edistämisestä erityiskiitoksen ansaitsee elikeinoministeri Mika Lintilä.

Miten kummallisesti tuleekaan mieleen toisen ei avustajana vaan kovapalkkaisena Sipilän valtiosihteerinä toimineen Paula Lehtomäen seikkailut Talvivaaran osakkeiden kanssa. Silloinkin oli alaikäiset lapset omistajana.

Vaikuttaa vahvasti edelleen siltä, liian monella keskustalaisella liiketoimet eivät pysy erossa poliittisesta päätöksenteosta.

Ehkä vaaleissakin olisi aika laittaa piste tälle "maan tavalle", jota yleisemmin korruptioksi nimitetään?

 

PS. Varmuudeksi totean, etten ota kantaa kirjoituksessani laillisuuteen vaan toimintatapaan etiikan ja moraalin kannalta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kiitoksia tästä, olin missannut tämän keissin.

Kirvestä maan tavalle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ollos hyvä, nämä asiat olisi todellakin alkaa ottaa vakavammin ja itse uskon tässä biotalousbisneksessä olevan jälleen piirteitä, jossa tehdään rahaa valtion tuilla joidenkin myös lähipiirien eduksi.

Aloitin juuri lueskelemaan eilen tuoretta kirjaa Korruptio Suomessa ja puoleen väliin ehdittyä on jo voinut varmistua siitä, että nämä asiat otetaan yllättävän kevyesti Suomessa ja kuitataan useimmiten vain maan tavalla.

Korruptioindeksi, josta sinäkin olet muistaakseni kirjoittanut, kuvaa vain suoraa ruskean kirjekuoren virkamiehelle ojentamisen laajuutta eikä juuri muuta. Kirjassa on omistettu yksi luku sille, miksi tämä johtaa Suomessa pahasti harhaan.

Kunhan olen lukenut kirjan, niin jatkan jo muistaakseni toistaiseksi kuusiosaista blogisarjaa rakenteellisesta korruptiosta Suomessa. Aihetta nimittäin riittää...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sipilän ja Keskustan jäljiltä jää useita avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi edelleen ei ole annettu vastausta miksi valtionyhtiö antoi Sipilälle aikanaan lainan. Tämän lainan avulla Sipilästä tuli miljonääri, eikä suinkaan yritystoiminnalla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arvon blogisti on nyt hyvä ja menee tekemään tutkintapyynnön korruptio epäilyistä poliisille se olisi miehen teko.
Samalla voi selvittää mikä intimiteetti suoja on esim. Juha Sipilän lapsilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitä kohtaa lopussa olevasta huomiosta eettisestä ja moraalisesta pohdinnasta et ymmärtänyt, kun suosittelet tutkintapyynnön tekemistä?

Lapsien nimiä ei ole mainittu ja on täysin yleistä ja jopa Sipilän itse kertomaa tietoa, että siirsi firmansa lapsilleen. Pohjautuu myös julkiseen Iltalehden uutiseen.

Sipilän toimia ei edes tässä blogissa olla arvosteltu muutoin kuin välillisesti ex-avustajansa ja valtiosihteerinsä kautta.

Mutta en toki hetkeäkään epäillyt ettetkö tulisi heti jotain tällaista esittämään.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Suomessa ei ole korruptiota. Suomessa ei ole korruptiota. Toista kunnes nukahdat.

Suomessa ei tosiaan ole juurikaan korruptiota, jossa kuiva käteinen rahatukko vaihtaisi omistajaa. Mutta Suomessa on enemmän kuin vähän tämän kaltaista suhmurointia jossa menee iloisesti valtion, kaupungin, kunnan ja oman lähipiirin edut ja rahat sekaisin.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Kiitos Niko, melkein meni ohi. Sivistysvaltioissa tämäntyyppisten kytkyjen paljastuttua poliitikot ja heidän avustajansa joutuvat automaattisesti eroamaan.
Ja virkaan tai poliittiseen toimeen astuessaan on kaikki omistukset, kytkennät ym paljastettava.

Suomi - maailman vähiten korruptoitunut maa...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jännää että tämä blogi on taas triggeroinut jonkun mediaseurannan eli joko tuo mainittu yritys tai sitten esim mainittu Kyösti Kakkonen aiheuttaa sen, että Meltwater-nimisen firman palvelimelta tulee tänne liikennettä. Tämä siis selviää Google Analyticsillä.

Ko firmalta voi ostaa sosiaalisen median seurantaa eli mikäli nimesi tai firman nimi mainitaan sosiaalisessa mediassa, niin se laittaa asiakkaalleen linkin palvelimelle. Asiakas käy sitten halutessaan puhumassa, mitä yrityksestä tai henkilöstä on puhuttu...

Tämä vaan sivuhuomiona siitä, kuinka jopa tällaisia tuntemattoman blogeja nykyään tarkkaillaan mikäli siellä voisi olla jotain yrityksen maineeseen vaikuttavaa.

https://www.meltwater.com/fi/

Tämä on muutaman kerran käynyt blogieni kohdalla erityisesti yritysmaailmaan liittyvissä asioissa. Mahdoton sanoa mikä milloinkin triggeröi tuon ja mitkä firmat/henkilöt seurantaa ostavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset